همسايگان


گفت‌‌وگو با دکتر مصطفی دانش، روزنامه‌‏نگار و کارشناس امور خاورمیانه
«آمریکا در افغانستان شکست خورده است»

ایرج ادیب‌زاده: در یک غروب ماه اوت سال گذشته، وقتی حامد کرزای، رییس جمهور افغانستان، راهی ایران بود، سفیر جمهوری اسلامی ایران، فداحسین مالکی هم خود را به هواپیمای او رساند و به‏‌گزارش مقام‌‏های رسمی افغانستان، پاکت پلاستیکی بزرگی پر از بسته‏‌های یورو به آقای داودزی، رئیس دفتر رئیس جمهور افغانستان تحویل داد. در این‌‌باره با مصطفی دانش، روزنامه‌‏‌نگار و کارشناس امور خاورمیانه، به‏‌ویژه ایران و افغانستان گفت‌وگو کرده‌ام.



گزارشی درباره‌ی درخواست دولت افغانستان از شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر حذف نام چندتن از رهبران افغان از لیست سیاه این سازمان
رهبران طالبان و لیست سیاه سازمان ملل

لینا آریا: دولت افغانستان گزارش واشنگتن پست را در مورد درخواست حذف نام ۵۰ تن از رهبران طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل رد کرد. واشنگتن پست به نقل از یک مقام بلندپایه‌ی افغان نوشته که حکومت افغانستان از سازمان ملل خواسته است تا نام ۳۰ الی ۵۰ تن را که در فهرست سیاه شورای امنیت این سازمان قرار دارند،از این فهرست حذف کنند. اما وحید عمر سخنگوی رئیس جمهور، تقاضای حذف نام ۵۰ تن از رهبران طالبان را «شایعات نادرست» خواند.



گفت‌وگو با امین‌الله حبیبی درباره‌ی برگزاری اجلاس مشورتی افغانستان و میزان موفقیت آن
جرگه‌ی صلح و مذاکره با طالبان

شیرین فامیلی: «جرگه صلح» یا اجلاس مشورتی افغانستان، روز جمعه چهاردهم خرداد‌ماه با صدور قطعنامه‌ای به‌كار خود پایان داد. بیش از ۱۵۰۰ تن از بزرگان، سران اقوام، شخصیت‌های سیاسی افغان و دیپلمات‌های خارجی در این اجلاس سه روزه شركت داشتند. هدف از برگزاری جرگه‌ی مشورتی صلح در كابل، بحث و گفت‌وگو برای یافتن راه‌هایی بود كه طالبان را به پشت میز مذاكره با دولت افغانستان بكشاند. در این رابطه با امین‌الله حبیبی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌و‌گو با هارون امیرزاده، تحلیل‌گر مسائل افغانستان در مورد تغییر قانون انتخابات
اختلاف کرزی با پارلمان بر سر قانون جدید انتخابات

شیرین فامیلی: حامد کرزی، اخیراً تغییراتی را در قانون انتخابات افغانستان ایجاد کرد و آن را طی فرمانی به مجلس نمایندگان فرستاد. اگرچه مجلس این فرمان را رد و این قانون را تأیید نکرد، اما وزارت دادگستری افغانستان، آن را قابل اجرا دانست و کمیسیون انتخابات نیز، اعلام کرد که انتخابات پارلمانی براساس همین قانون جدید برگزار خواهد شد. با دکتر هارون امیرزاده، تحلیل‌گر مسائل افغانستان در مورد این‌که چه عواملی موجب شده که کرزی قانون انتخابات را تغییر دهد گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با داریوش رجبیان، روزنامه نگار و تحلیل‌گر مسائل آسیای میانه
آیا بحران قرقیزستان ادامه خواهد یافت؟

حسین علوی: بحران سیاسی در قرقیزستان ادامه دارد و قربان بیک باقی‏یف، رییس جمهور فراری این کشور همچنان حاضر به استعفا نشده است. یک علت تداوم بحران شاید سرعت تحولاتی باشد که ظرف سه روز به سقوط دولت باقی‏یف انجامید. اگرچه که ناآرامی‏های قرقیزستان از حدود یک ماه پیش شروع شده بود. داریوش رجبیان روزنامه نگار و تحلیل گر مسائل آسیای میانه، درباره دلایل سرعت این تحولات می‌گوید.



گفت‌وگو با امین الله حبیبی، محقق در امور افغانستان و خاورمیانه در آکادمی دفاع بریتانیا در باره‌ی سخنان اخیر حامد کرزای
«خشم کرزای واکنش به فشارهای آمریکاست»

فرنگیس محبی: سخنان حامد کرزای، که بعضی از ناظران انتخاباتی سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا را متهم به تقلب کرده بود واکنش‌هایی را از سوی جامعه بین‌الملل و سیاست‌مداران افغان برانگیخته است. کرزای ضمن اعتراف به تقلب، گفته است که این اقدامات از سوی افغان‌ها انجام نشده، بلکه خارجی‌ها در آن دست داشته‌اند. در این رابطه با امین الله حبیبی، محقق در امور افغانستان و خاورمیانه در آکادمی دفاع بریتانیا گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با سعید شروینی، تحلیل‏گر سیاسی در آلمان پیرامون انتخابات عراق
«پیروز انتخابات عراق، دموکراسی بود»

مریم محمدی: سرانجام روز جمعه ۲۶ مارس، نتایج انتخابات پارلمانی عراق، پس از ۲۰ روز که از انجام آن می‏گذشت، اعلام شد و ائتلاف انتخاباتی «العراقیه» به رهبری ایاد علاوی، نخست‏وزیر پیشین عراق، بیشترین کرسی‏ها را در پارلمان عراق به دست آورده و طبق قوانین مأمور تشکیل دولت خواهد گردید. در مورد این انتخابات و نکات مهم آن، با سعید شروینی، تحلیل‏گر سیاسی در آلمان گفت‏وگو کرده‏ام.



گفتگو با دکتر عرفان قانعی‌فرد پیرامون انتخابات اخیر عراق
انتخابات عراق و تناقض در نتایج شمارش آراء

شیرین فامیلی: آخرين نتايج شمارش آرای انتخابات پارلمانی در عراق حاکی از پيشی گرفتن ائتلاف «العراقيه» به رهبری اياد علاوی است. با این وجود نوری المالکی، نخست وزير و جلال طالبانی، رئيس جمهوری اين کشور خواستار بازشماری آرا شدند. به نظر دکتر عرفان قانعی فرد، پژوهشگر تاريخ سياسی خاورميانه و زبان‌شناس، نتايج شمارش آرايی که تاکنون اعلام شده تناقضی را در ساختار سیاسی عراق به وجود آورده است.



گزارشی از شرایط عراق و هنرمندان عراقی - بخش دوم
گذشته چراغ راه آینده

ترجمه‌ی ونداد زمانی: عراقی‌ها ملت کهنسالی هستند که در طول تاریخ قادر بودند هر بار قوی‌تر از پیش، از دل مصائب بزرگ، سربلند بیرون بیایند. فردای روزی که بازدیدم از عراق به پایان رسید، متوجه اجرای بسیار زیبای ارکستر سمفونی ملی عراق بودم که در حال نواختن قطعاتی از بتهوون و برامز بودند. آقای طاعی که شدیدا به آینده عراق خوشبین است می‌گفت: «باید به درک درست گذشته رسیده باشیم تا قادر به تقابل با شرایط موجود در تاریخ معاصرمان باشیم.»



گزارشی از شرایط عراق و هنرمندان عراقی - بخش یک
هنرمندان در عراق ویران‌شده

نوشته‌ی هدانی دیتمارس، برگردان: ونداد زمانی: من به عراق برگشتم آن هم بعد از هفت سال تا به عنوان عضوی از هیات تحریریه «نیو اینترناشنال»، گزارش کاملی درباره عراق تهیه کنیم. روزهای انتخابات عراق است و من به همراه گروهی از خبرنگاران خارجی در لباس سر تا پا ضد گلوله در خیابان‌های بغداد به امید یافتن موضوعی برای نوشتن هستم. هدف من پیداکردن و شناسایی فعالیت‌های فرهنگی در وانفسای پر از هرج و مرج عراق است.



گفتگو با هارون امیرزاده، درباره‌‌ی ارزیابی عملیات نظامی ناتو در جنوب افعانستان
«هدف ناتو، نشاندن طالبان پای میز مذاکره است»

شیرین فامیلی: بیش از ۱۰روز از آغاز عملیات نظامی گسترده ناتو در جنوب افغانستان می‌گذرد. ناتو هدف از این عملیات را پاک‌سازی این منطقه از نیروهای طالبان اعلام کرده است. بنابر گزارش‌ها تاکنون در استان هلمند و اوروزگان شمار زیادی از مردم عادی کشته شده‌اند، اما ناتو حضور و عملیات خود را در این مناطق از نظر نظامی موفقیت‌آمیز ارزیابی کرده است. در این زمینه با دکتر هارون امیرزاده گفت‌وگو کرده‌ام.



گزارشی از حمله نظامی علیه طالبان در گفت‌وگو با ژنرال ظاهر عظیمی، سخن‌گوی وزارت دفاع افغانستان
«هدف، جدایی مردم هلمند از طالبان است»

ایرج ادیب‌زاده: از بامداد روز شنبه ۲۴ بهمن بزرگ‏ترین حمله‏ی نظامی علیه طالبان در افغانستان، به این کشور آغاز شده است. این بزرگ‏ترین یورش نظامی علیه طالبان با شرکت بیش از ۱۵ هزار تن از نیروهای ناتو و ارتش افغانستان در یک عملیات تهاجمی مشترک در منطقه‏ی مارجه در جنوب این کشور است. برای بررسی بیشتر این موضوع، با ژنرال ظاهر عظیمی، سخن‏گوی وزارت دفاع افغانستان در کابل گفت‌وگو کرده‌ام.



تشکیل دولت کرزی در کشاکش با مجلس

لینا آریا: مراسم تحلیف ۱۴ وزیر کابینه کرزی روز دوشنبه برگزار می‌شود و ۱۱ وزیر دیگر برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس نمایندگان معرفی خواهند شد. تا کنون از دو لیست پییشنهادی آقای کرزی برای کرسی‌های ۲۵ وزارت‌خانه، تنها ۱۴ وزیر موفق به اخذ رأی اعتماد از سوی مجلس نمایندگان شدند؛ و ۱۱ کرسی دیگر هنوز خالیست. به‌نظر می‌رسد دولت و مجلس در کشاکشی برای تشکیل کابینه به سر می‌برند.



افغانستان، هندوستان و پاکستان، به دنبال شیوه‌ای جدید برای تأمین صلح در منطقه
«مبارزه بر ضد خشونت باید خانه به خانه ترویج شود»

لینا آریا: چندی پیش نشستی سه جانبه‌ با نام «اندیشه‌ها و جنبش‌های عدم خشونت در جنوب آسیا» با شرکت نمایندگانی از کشورهای افغانستان، هندوستان و پاکستان به قصد محو خشونت و تأمین صلح در منطقه، توسط «مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه‌ی افغانستان» در کابل برگزار شد. هدف از این نشست تأمین ایده‌هایی جدید و قابل اجرا به منظور ریشه‌کن کردن خشونت در منطقه بود.



تظاهرات مردم فلسطین برای دموکراسی در ایران

پروانه وحیدمنش: سحر صالح زن ۵۰ ساله فلسطینی که اینک با گروه‌های حامی صلح در کشور امارات همکاری می‌کند، روز قدس را از سال‌های اولیه انقلاب ایران به یاد دارد و این را که مردم ایران در این روز راهپیمایی می‌کنند، حرکتی جالب توجه می‌داند و می‌گوید: «اگر مردم فلسطین زمین ندارند، مردم ایران آزادی ندارند. شاید باید مردم فلسطین برای آزادی مردم ایران تظاهرات کنند.»



«تأمین امنیت در روز انتخابات، بیش از انتظار بود»

لینا آریا: انتخابات ریاست جمهوری در شوراهای ولایتی افغانستان پایان یافت. زمان رأی‌گیری از هفت صبح آغاز و ساعت پنج بعدازظهر پایان یافت. البته در مراکزی که رأی‌دهندگان در صف رأی‌گیری حضور داشتند، این پروسه ادامه یافت. وضعیت امنیتی و تسهیلاتی که از سوی موافقین دولت صورت گرفته بود قناعت‌بخش بود. اما بازهم حملاتی در برخی استان‌های کشور به وقوع پیوست. ژنرال محمد ظاهر عظیمی، سخنگوی وزارت دفاع ملی افغانستان در نشست خبری در مورد تأمین امنیت و تدارکات امنیتی در برگزاری انتخابات گفت: ما بیش از آنچه انتظار داشتیم، توانستیم امنیت را تأمین کنیم.



گزارشی از روز انتخابات در افغانستان
یک روز، امید و اضطراب در افغانستان

آزاده اسدی: بعد از مدت‏ها درگیری و تهدید مردم و دولت افغانستان، از سوی طالبان، امروز ساعت هفت صبح به وقت کابل، رأی‏گیری برای انتخابات ریاست جمهوری در این کشور شروع شد. قرار بود انتخابات تا ساعت چهار بعد از ظهر ادامه داشته باشد. اما یک ساعت تمدید شد. حدود هفده میلیون نفر برای شرکت در انتخابات افغانستان ثبت نام کرده بودند. لینا آریا، همکار ما در کابل، در مورد جو روزهای قبل از انتخابات در افغانستان توضیح می‏دهد: «وضعیت امنیتی، تقریباً تا سه روز پیش از انتخابات خوب بود و همه خیلی شور و شوق داشتند که در انتخابات شرکت کنند.»



بهبود وضعیت امنیتی افغانستان در روزهای انتخابات

لینا آریا: رهبری نیروهای امنیتی داخلی و خارجی را در روز انتخابات، وزارت دفاع به عهده خواهد داشت. ژنرال ظاهر عظیمی سخنگوی وزارت دفاع در نشست خبری مشترک با سخنگوی نیروهای آیساف، گفت: «بیش از شش هزار مرکز رأی‌دهی توسط پلیس و ارتش ملی در ولایات مختلف از لحاظ امنیتی مورد بررسی قرار گرفته و فعالیت آن‌ها در مراکز باقی‌مانده نیز جریان دارد.» مسئولین وزارت دفاع می گویند، مسئولیت تأمین امنیت شهرها به عهده ارتش و پلیس ملی خواهد بود و در مجموع رهبری امنیت از سوی وزارت دفاع صورت خواهد گرفت.



اولین محافظان افغان

لینا آریا: وزارت کشور افغانستان از ایجاد نخستین قطعه‌ی محافظت از رجال برجسته‌ی این کشور در چارچوب تشکیلات پلیس خبر داد. در مراسمی که به مناسبت فراغت شاملین این قطعه در آکادمی پلیس برگزار شده بود، محمد حنیف اتمر، وزیر کشور گفت: «برای نخستین بار قطعه‌‌ای برای محافظت از رجال برجسته‌ی کشور، ایجاد شده است.» به گفته‌ی آقای اتمر، این قطعه شامل ۵۰۰ نفر است که از روز پنج‌شنبه کار خود را آغاز می‌کنند و نخستین وظیفه‌شان محافظت از نامزدان ریاست جمهوری، ناظران بین‌المللی انتخابات و تمام رجال برجسته‌ی کشور خواهد بود.



حملات تروریستی در سه استان افغانستان

لینا آریا: سه استان افغانستان در یک روز، هدف یکی از بزرگ‌ترین حملات تروریستی قرار گرفتند. این سه استان با ۱۳ حمله کننده انتحاری رو‌به‌رو شدند. در بزرگ‌ترین حمله، شش طالب مسلح دفتر استانداری، امنیت ملی و فرماندهی امنیه استان پکتیا را در شهر گردیز، مرکز این استان هدف قرار دادند. در این حادثه بر علاوه‌ی انتحارکنندگان، شش تن از افراد پلیس و امنیت ملی کشته و چهار تن دیگر زخمی شدند. همچنین یک انتحارکننده‌ی دیگر از سوی پلیس در شهر جلال‌آباد بازداشت شد.