خانه > گزارش ويژه > همسايگان > «پیروز انتخابات عراق، دموکراسی بود» | |||
«پیروز انتخابات عراق، دموکراسی بود»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comسرانجام روز جمعه ۲۶ مارس، نتایج انتخابات پارلمانی عراق، پس از ۲۰ روز که از انجام آن میگذشت، اعلام شد و ائتلاف انتخاباتی «العراقیه» به رهبری ایاد علاوی، نخستوزیر پیشین عراق، بیشترین کرسیها را در پارلمان عراق به دست آورده و طبق قوانین مأمور تشکیل دولت خواهد گردید.
نتایج این انتخابات در محافل دولتی ایران با دقت و نگرانی دنبال میشد. زیرا تداوم دولت نوری المالکی، نخستوزیر فعلی عراق، میتوانست ضامن حفظ روابط نزدیک بین دو کشور و نقش مؤثر ایران در عراق باشد. دولت نوری المالکی به علت روابط نزدیک با ایران، از جانب مخالفان خود معمولا مورد انتقاد بود و از سوی دیگر، گروههایی نیز ایاد علاوی و متحدیناش را به علت نزدیکی به حزب بعث عراق و حضور برخی از اعضای آن در این ائتلاف، سرزنش میکردند. آقای علاوی و دیگر چهرهی مؤسس «ائتلاف العراقیه»، صالح متلک، هر دو از اعضای حزب بعث بودهاند و اینک نیز معتقدند که در آشتی ملی در عراق، باید جایی هم برای بعثیهایی که مرتکب جنایت نشده باشند، وجود داشته باشد. در مورد این انتخابات و نکات مهم آن، با آقای سعید شروینی، تحلیلگر سیاسی در آلمان گفتوگو کردهام.
آقای شروینی، پیش از هر پرسشی، این انتخابات و نتیجهی آن را در عراق چگونه ارزیابی میکنید؟ در این انتخابات، علیرغم تمام خشونتهایی که پیش از انتخابات و حتی در روز انتخابات اعمال شد، آن چه که میتوان گفت پیروز شد، دموکراسی بود. با وجود این که این دموکراسی با خون، حمله و بسیاری آوارگیها همراه بوده است، اما آنچه امروز شاهد آن هستیم این است که مردم از حق رأی خودشان استفاده کردهاند و پای صندوقهای رأی رفتهاند. گرچه شرایطی را بهوجود آوردهاند که پیچیده و سخت شده است، اما آن هم از ملزومات وضعیتی است که دموکراسی در کشورهایی مانند عراق و کشور ما با خود همراه دارد و دوران سختی را باید بگذراند تا بالاخره تحکیم شود. از این جهت، همین که قدرت احتمالا دارد دست به دست میشود و نیروها مجبورند در کنار هم کار کنند، ائتلافهای جدیدی شکل بگیرد و بازی دموکراسی را ادامه بدهند، میتوان گفت نتیجهی انتخابات دومی که از بعد از حملهی آمریکا به عراق و سقوط صدام حسین، در این کشور برگزار شده است، پیروزی دموکراسی بوده است. از یک نگاه هم این انتخابات شکست دولت نوری المالکی از ائتلاف آقای ایاد علاوی، با وابستگیها و همچنین نگاه متفاوتی که از آقای المالکی دارد، بود. پیروزی این ائتلاف چه پیامدهایی را ممکن است در عراق به دنبال داشته باشد؟ واقعیت این است که نیروهایی که پشت سر آقای علاوی قرار گرفتهاند، نیروهایی با گرایشهای متفاوت هستند؛ از شیعهها گرفته تا سنیها و حتی سنیهایی که در دوران حکومت آقای علاوی (سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵) در جریان حملهی نیروهای آمریکایی- عراقی به فلوجه متحمل تلفات و تخریبهای سختی شدند. آن سنیها هم به خاطر نوع نگاه آقای علاوی به منطقه و از جمله به ایران، از او حمایت کردند و در کنار شیعهها و نیروهای سکولار و حتی فمینیستها، امکان این پیروزی را برای او فراهم آوردند. با همهی این احوال بهنظر میآید مجموعهی دیدگاههایی که آقای علاوی طی این چند ماه، به خصوص در قبال مسائل منطقه بازتاب داده و عنوان کرده است، مقداری با آنچه ما در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ از ایشان سراغ داریم، متفاوت است. فکر میکنید این تغییر نگاه آقای علاوی، به ویژه در رابطه با ایران هم حاصل شده است؟ با توجه به این که ایشان در صحبتهای خود از روابط نزدیک و حسنه با همسایگان صحبت کردند و از ایران هم مشخصاً نام بردند؟ دقیقاً همینطور است. آقای علاوی در جریان مبارزهی انتخاباتیاش به ایران سفر نکرد و سفرهای خود را بیشتر در کشورهای عربی انجام داد. اما گفته است، علیرغم این که تا امروز به ایران نرفته است، ولی به دعوتنامهای که برایاش فرستاده شده، به سرعت پاسخ خواهد داد. ضمن این که ایشان همیشه تاکیدی دارد و میگوید: «بالاخره آمریکاییها از عراق خواهند رفت و ما خواهیم ماند با همسایگانمان و باید با این همسایهها روابط متناسب و متوازنی را داشته باشیم». آیا ایران از آقای علاوی دعوتی به عمل آورده است؟ ظاهراً آقای علاوی در مصاحبهای عنوان کرده که از وی دعوت شده است به ایران سفر کند. دقت که میکنیم، رسانههای ایران در این مدت و به خصوص از زمانی که معلوم شد آقای علاوی ممکن است برندهی انتخابات عراق باشد، از این که به او حمله کنند و روی برگ تقلب آقای المالکی مانور بدهند، خودداری کردند و مقداری با احتیاط برخورد میکنند.
ظاهراً ایران هم دارد میرود که خود را برای شرایط جدید و نخستوزیری احتمالی آقای علاوی آماده کند. از سوی دیگر، با توجه به این که آقای علاوی احتمالا برای تشکیل دولتاش نیازمند نیروهایی مانند مجلس اعلا و حتی مقتدیصدر که نیروهای نزدیک به ایران هستند خواهد بود، طبیعی است که روی مواضع آقای علاوی در قبال ایران تاثیر بگذراند. در صحبتی که آقای علاوی راجع به ائتلاف ملی و آشتی ملی میکنند، فکر میکنید برای تشکیل دولت آینده، با آقای نوری المالکی و «ائتلاف دولت قانون» هم تماس بگیرند؟ آنچه در دوران انتخابات پیش رفت و برخوردهای از نگاه آقای علاوی سختی که دولت المالکی با کاندیداهای «ائتلاف العراقیه» انجام داد - در حدی که حدود ۵۰۰ کاندیدای این ائتلاف را تحت این عنوان که با حذف بعث عراق در ارتباط بودهاند حذف کرد - احتمال نزدیکی ائتلاف العراقیه و ائتلاف دولت قانون را دشوار میکند. در نتیجه، با توجه به مجموعهی خصومتی که بین این دو نیرو ایجاد شده، اگر ائتلافی بخواهد شکل بگیرد، احتمال آن میان العراقیه و ائتلاف دولت قانون آقای المالکی، دشوارتر از همه خواهد بود. یعنی به نظر میآید که آقای علاوی با توجه به این شرایط و وضعیتی که پیش رفته است، بیشتر روی ائتلاف با مجلس اعلا، حزب آقای جعفری و احتمالاً مقتدیصدر و کردها تاکید کند تا بخواهد با آقای المالکی از در اتحاد دربیاید. گرچه این گزینه شرایط را آسان نمیکند، اما محتملتر به نظر میرسد. آقای المالکی تا کنون مدعی تقلب در انتخابات بوده و تا روز دوشنبه ۲۹ مارس فرصت دارد که نتیجهی این انتخابات را رد کند، شکایت خود را رسماً مطرح کند و یا این که آن را بپذیرد. فکر میکنید کدام یک از این دو اتفاق خواهد افتاد؟ احتمالاً با توجه به روندی که در انتخابات پیش رفته و با توجه به این که نهادهای بینالمللی و به خصوص حامیان اصلی این شرایط در عراق، یعنی آمریکا و حامیاناش، نسبت به سلامت انتخابات تردید چندانی ندارند، برای آقای المالکی دشوار خواهد بود که بخواهد با این کارت زیاد بازی کند.
نمونهی انتخابات اوکراین را هم دیدیم که در آنجا خانم تیموشنکو با توجه به تفاضل آرای کمی که بین او و پیروز انتخابات وجود داشت، سعی کرد مانور بدهد، ولی نهایتاً در آنجا نیز وضعیتی پیش رفت که نتایج انتخابات را پذیرفتند. در عراق هم با توجه به نقش عمدهی آمریکا و این که آقای المالکی میداند که آمریکاییها از این ادعای او حمایت نخواهند کرد، ممکن است چند ماه یا چند هفته به این بازی ادامه بدهد و بعد نتایج انتخابات را بپذیرد. اما این که بعداً نحوهی همکاری این دو نیرو و تعاملشان در مجلس چه خواهد بود، چقدر همدیگر را بلوکه خواهند کرد و وضعیت عراق چقدر به سوی ثبات پیش خواهد رفت، با توجه به توازن شکنندهی نیرو، سؤالی است که پاسخ به آن نیازمند زمان است. یعنی شما محتمل نمیبینید که با توجه به شکننده بودن وضعیت در عراق و تاکیدی که همه بر حفظ ثبات میکنند، اوضاع سیاسی در عراق تثبیت شود؟ واقعیت این است که چه تجربهی تازهی دموکراسی در عراق و چه توازن شکنندهی نیروها و رأیای که طرفین به دست آوردهاند، پذیرش واقعیت از سوی آنان و این که بیش از تقابل و دعوا به سمت همکاری بروند را مشکل خواهد کرد. از این جهت، میتوان گفت که اگر دولتی هم از طرف آقای علاوی حتی شکل بگیرد، در مجلس با مشکل روبرو خواهد بود و ثبات سیاسی عراق و نوع تحکیم و اقتدار این دولت همچنان مقداری متزلزل باقی خواهد ماند تا زمانی که واقعیتها بیشتر پذیرفته شوند. به این ترتیب، در روابط ایران و عراق هم میتوانیم منتظر تنشها یا افتوخیزهایی باشیم؟ دستکم میتوان گفت بر مبنای آنچه تا امروز آقای علاوی اعلام کرده است، چنین چشماندازی زیاد محتمل به نظر نمیرسد. ولی باید دید نیروهای سنی که نگاه چندان مثبتی به ایران ندارند و سعی میکنند مسائل دورهی صدام میان دو کشور عمده شود و یا قدرقدرتی ایران در منطقه را نمیپذیرند، در این ائتلاف چه نقشی خواهند داشت و آیا آنها میتوانند عاملی باشند که دولت آقای علاوی را به همان مواضع سال ۲۰۰۵ در قبال ایران بکشاند یا خیر. از سوی دیگر باید دید سیاست جمهوری اسلامی چه خواهد شد. آیا جمهوری اسلامی سیاست متعادل و متواضعی در قبال دولت جدید عراق پیش خواهد برد؟ و چقدر با آقای علاوی حاضر به همکاری خواهد شد؟ همهی اینها فاکتورهایی هستند که در سمتگیری دولت جدید عراق در قبال ایران، نقش بازی خواهند کرد. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
یک سوال مهم درموردایادعلاوی برای من پیش آمده:
-- Fatemeh ، Mar 29, 2010صرف نظرازاینکه پیروزی شکننده ائتلاف او(بااختلاف تنهادوکرسی)دل بسیاری ازماایرانیان راکه درسایه استبدادمذهبی زندگی می کنیم خنک کرده ظاهراکسی به روی خودش نمی آوردکه این آقاعضوحزب فاشیستی بعث هم بوده یا حداقل باآنها سمپات دارد.سخنان وقیحانه مقامات عراقی درموردتعیین خطوط مرزی که ازیادکسی نرفته؟دولت حقیراحمدی نژادهم که قصدمطرح کردن درخواست ایران رابرای دریافت خسارت جنگ تحمیلی ندارد.درخواستی که بنابرقطعنامه سازمان ملل کاملاقانونی است.این وسط پیروزی کسی که ازماایرانیها کینه به دل داردومانندسایرپان عربیستهامعتقداست «ای کاش خداوند فارسها,جهودومگس راخلق نمیکرد»چرااینقدرباعث ذوق زدگی ایرانیها شده؟!
تحلیلگران غربی معتقدندعراق بیشترین پتانسیل رادرمیان همسایگان ایران برای آغازجنگ دارد.ظاهرانفرت ازجمهوری اسلامی آنقدرچشمهاراکورکرده که برای قدرت گیری دوباره دشمنان سرزمینمان شادی کنیم.مبارک باشد!