انتخابات ۸۶


گفت‌وگوی یک بسیجی سابق با کانال ۴ تلویزیون بریتانیا
«اراده رهبر بر ابقای احمدی‌نژاد بود؛ حکم تیر دادند»

فرنگیس محبی: برنامه‌ی خبری کانال ۴ تلویزیون بریتانیا با یک بسیجی سابق گفت‌وگویی انجام داده است که مدعی است از نزدیک شاهد ضرب و جرح زندانیان بوده است و در عین حال در دستکاری آرای انتخابات هم شرکت داشته است. این بسیجی سابق که اخیراً به بریتانیا گریخته است به کانال ۴ گفت که از قبل از انتخابات به مأموران بسیج گفته شده بود که نظر آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران بر ادامه‌ی ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد است



گفت‌وگو با اشکان معصومی از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه
«دانشگاه به دبستان تبدیل شده است»

مریم محمدی: بنا بر اخبار منتشره، با آغاز سال تحصیلی جدید به علت تبعات حوادث ناشی از انتخابات ریاست جمهوری اخیر، دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه با دشواری‏های زیادی روبرو بوده‌اند؛ تا کنون بیش از ۱۷۰ دانشجو احکام تنبیهی دریافت و به کمیته‏های انضباطی احضار شده‏اند. در همین ارتباط، ۷۰۰ تن از دانشجویان این دانشگاه در نامه‏ی سرگشاده‏ای به رییس مجلس شورای اسلامی، خواهان رسیدگی به این وضعیت شدند. در این ارتباط، با اشکان معصومی یکی از دانشجویان این دانشگاه گفت‏وگو می‏کنم.



پروین اردلان: نسل‌های گوناگون در کنار هم بوده‌اند

پانته‌آ بهرامی: امروز ۷۰ درصد جمعیت ایران را جوانان زیر ۳۰ سال تشکیل می‌دهند. بخش بزرگی از جنبش آزادی‌خواهی امروز نیز، بر دوش این نسل است. اما آیا تفاوت دیدگاه بین جوانان شرکت‌کننده در انقلاب ۵۷ و جنبش آزادی‌خواهی امروز ناشی از تفاوت دو نسل است؟ آیا جوانان امروز از تجربیات نسل گذشته می‌آموزند و یا خود را بی‌نیاز از این تجربیات می‌بینند؟ نظرات نوید آزادی، پروین اردلان و عطا هودشتیان را در این زمینه جویا شدم.



گزارشی از تجمع ایرانیان مقابل پارلمان اروپا در بروکسل
«به خود می‌بالیم که چنین هم‌وطنانی داریم»

اختر قاسمی: روز شنبه سیزدهم تیر به دعوت عده‌ای از فعالان فرهنگی و سیاسی ایرانی، تظاهراتی در بلژیک برگزار شد که ایرانیان دیگر کشورهای اروپایی هم در آن شرکت کردند. به گفته پلیس بلژیک جمعیتی نزدیک به دو هزار نفر در این گردهم‌آیی اعتراضی شرکت داشتند. عنوان این تظاهرات «همه با هم هستیم» بود.



گفت‌وگو با محمدجواد روح و مسعود بهنود
«سرنوشت ما از صندوق رای رد می‌شود»

با نردیک شدن به دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، مریم محمدی با محمد جواد روح و مسعود بهنود درباره‌ی شرکت یا عدم شرکت در این دور گفت‌وگو کرده است. روح، روزنامه‌نگار مقیم تهران معتقد است که با مجموعه شرایطی که حاکم است، دلیلی برای شرکت در انتخابات ندارد. اما در مقابل بهنود، روزنامه‌نگار مقیم لندن عبارت «مردم شرکت نخواهند کرد» را بی‌معنی می‌داند و معتقد است که اگر شده باید بتوانیم یک‌ نفر بیشتر از آدم‌هایی که طرفدار ارزش‌های مدرن زندگی هستند را به مجلس بفرستیم.



وبلاگستان و انتخابات
اولین واکنش‌های چهره‌های سیاسی به نتایج انتخابات

رضا شوقی: با گذشت چند روز از انتخابات مجلس هشتم و اعلام نتایج آن که در بسیاری از شهرها و استان‌ها قطعی شده است، چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب به انتخابات و اعلام نتایج آن، در وبلاگ‌های خود واکنش نشان داده‌اند. رسول منتجب‌نیا، قائم‌مقام دبیر‌کل حزب اعتماد ملی در سایت شخصی‌اش پیامی را خطاب به ملت ایران منتشر کرده است.



تحلیلی بر وبلاگستان فارسی در دوره انتخابات
رفتار شناسی وبلاگستان در انتخابات مجلس هشتم

رضا شوقی: «فضای سرد و غیر رقابتی حاکم بر انتخابات مجلس هشتم تاثیر شگرفی بر پست‌های وبلاگی بر جای گذاشت به‌حدی که بسیاری از وبلاگ‌نویسان در پست‌های روزانه یا هفتگی‌شان به‌هیچ‌وجه به مساله انتخابات و حواشی آن اشاره‌ای نکردند و گویی انگار هیچ پدیده‌ی بخصوص یا اثرگذاری در حوزه اجتماعی پیرامون آن ها در حال رخ دادن نیست.»



گفت‌وگو با احسان نراقی و احمد سلامتیان
تحلیلی بر نتایج انتخابات

احسان نراقی در گفت‌وگو با سراج‌الدین میردامادی: «رهبر انقلاب، تاکنون این موضع را داشت که طرفداری از هیچ جناحی نمی‌کرد و این‌که ایشان گفته بود توصیه می‌کنم که رأی بدهید به کاندیداهای دولتی از ایشان خیلی تعجب‌آمیز بود. مخالفین ایشان از این حرف بر علیه رهبر و شخص و تفکر سیاسی ایشان بهره‌برداری خواهند کرد. سخن درستی نبود و به ضرر مقام رهبری بود.»



مجلس هشتم دولت را تحت فشار خواهد گذاشت

صادق زیباکلام در گفتگو با مریم محمدی: بخشی از نمایندگانی که درون طیف اصولگرا هستند و وارد مجلس شده اند، منتقد آقای احمدی نژاد هستند و به گمان من، چه با منتقدین آقای احمدی نژاد درون جبهه محافظه کاران، و چه منتقدین ایشان درون جبهه اصلاحات، ماشاهد افزایش فشار از سوی مجلس هشتم به دولت آقای احمدی نژاد بشویم.



گزارشی از دومین روز نشست دبیران سیاسی تحکیم وحدت:
ماندن یا نماندن در حاکمیت

سیامک فرهی‌: دومین و آخرین روز نشست دبیران سیاسی تحکیم وحدت، آدینه هفدهم اسفندماه برگزار شد. بخش نخست این برنامه با حضور احمد زیدآبادی و غلامحسین کرباسچی به مناظره درباره انتخابات اختصاص داشت. دربخشی دیگر از برنامه نیز تقی رحمانی در مورد لزوم توجه به جامعه مدنی و زیرساخت‌های آن حرف زد. رحمانی گفت: «‌نهاد رسمی دین، مشروعیت خود را از دموکراسی نمی‌گیرد، از خودش می‌گیرد. نهاد رسمی دین باید دموکراسی را قبول کند. ‌»



گزارش ویژه زمانه از انتخابات هشتم

مریم محمدی تلاش کرد تا از طریق گفتگو با شخصیت های مختلف سیاسی و اجتماعی کشور گزارش انتخابات هشتمین دوره مجلس را برای مخاطبان رادیو زمانه ارائه دهد. این گزارش تصویری است از حضور برخی چهره های شناخته شده جامعه ایرانی در انتخابات امروز 24 اسفند. در این گزارش با محمد علی ابطحی، نسرین ستوده، پگاه آهنگرانی و عیسی سحرخیز گفتگو شده است.



با وبلاگستان در روز انتخابات

رضا شوقی: وبلاگ‌نویسان در روز ۲۴ اسفند که سرنوشت مجلس برای چهار سال آینده رقم خواهد خورد، باز هم از دغدغه‌های سیاسی خود نوشته‌اند.



گفت‌وگو با دکتر کاتوزیان و دکتر توکلی
اساس مشارکت سیاسی، سازش است

دکتر توکلی در گفت‌وگو با ماه‌منیر رحیمی: «تحت هر شرایطی به نظر من از شرکت در انتخابات نباید صرف‌نظر کرد. یعنی اینکه بگوییم مردم هنوز سواد سیاسی ندارند، این مشکل و آن مشکل هست، درست نیست. بنابراین من و شما الان شرکت نکنیم و بگذاریم زمانی شرکت کنیم که موقعیت مناسبی باشد؛ این به یک نوعی حق مردم را در انتخابات و در مشارکت سیاسی امور خودشان باز می‌دارد.»



من رای می‌دهم، او رای نمی‌دهد

یک دانشجو در گفت‌وگوی تلفنی با زمانه: «الان تمام مشکلاتی که پیش می‌آید گردن اصلاح‌طلب‌ها می‌افتد. ولی اگر اینها حضور نداشته باشند، هر مسئله‌‌ای که پیش بیاید، مشخص است که تمام اصول‌گراها بودند. ریاست جمهوری هم که از خط خودشان بوده و دیگر برای مردم مشخص می‌شود که دست اصلاح‌طلب‌ها توی کار نیست. ولی الان اگر اصلاح‌طلبان بیایند، مشکلات این دو­ سه ساله هم گردن آنها می‌افتد.»



دموکراسی و انتخابات، بخش سیزدهم
با تحریم انتخابات چیزی درست نمی‌شود

سیدسراج‌الدین میردامادی: در بخش دیگری از سلسه مباحث دموکراسی و انتخابات با علی افشاری فعال سیاسی و دانشجویی مقیم واشنگتن و دکتر جمشید اسدی استاد اقتصاد بین‌الملل در دانشگاه آمریکایی پاریس درباره موضع آنها در انتخابات گفت‌وگو کردم.



وبلاگستان و انتخابات
شرکت یا عدم شرکت فرقی نمی‌کند

کریم ازغنده‌پور: «هیچ صنفی به اندازه هنرمندان یکپارچه در این انتخابات حاضر نشده و بی‌دریغ حمایت نکرده است. از وقتی اسامی هنرمندان محبوب و مشهور به عنوان حامیان یاران خاتمی منتشر شد رسانه‌های جناح مقابل تلاش کردند که با جعل خبر، ارزش آن را کم کنند؛ غافل از اینکه به نظر من از بعد تبلیغاتی تلاش بسیار آن‌ها برای خنثی کردن این تبلیغ و یا حتی تبدیل آن به یک ضد تبلیغ، بیش از پیش به تبلیغ لیست مزبور کمک می‌کند.»



پرسش های بی پاسخ

یدالله اسلامی: «درکشورهایی که توسعه یافته‌اند و سازمان‌های حزبی ونهادهای سیاسی برای خود جایی باز کرده اند آنان که دلی درسیاست دارند رخت در یکی از نهادهای سیاسی می‌افکنند و بزرگترها و صاحب تجربه‌ها تازه واردها را آموزش می‌دهند و با هم تمرین می‌کنند و می‌آموزند و روش اداره کشور را و تدوین و تنظیم برنامه را درحزب خود می‌آموزند و برای هرمقوله از مقولات کشور طرحی و برنامه ای درآستین دارند. دراینجا گویا بنا براین نیست که نمایندگان احزاب جایی درمیان نامزدهای داشته باشند.»



نباید برای گرفتن قدرت بیش از حد احساس تکلیف کرد

رضا شوقی در بررسی نوشته های وبلاگهای سیاسی در باره انتخابات این بار شعری هم از محمد جاوید از وبلاگ کازرون نیوز آورده است: «"تا شقایــق هست ما رد می‌کنیم. در نظارت سعی ممتد می‌کنیم. راه آن‌ها را که از ما نیستند؛ با کمال معذرت سد می‌کنیم. جای هر کس نیست کرسی‌های ما، پس در آن وسواس بی‌حد می کنیم. . . .»



برنامه دوازدهم دموکراسی و انتخابات
آیا تحریم، مشروعیت‌زدایی است‌؟

در آستانه برپایی انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی، بحث تحریم یا شرکت در انتخابات بار دیگر در میان فعالان سیاسی به ویژه جریانات اپوزیسیون جمهوری اسلامی در از خارج کشور به موضوع روز تبدیل شده است. به همین دلیل سراج‌الدین میردامادی با بیژن حکمت، جمشید اسدی و علی افشاری گفت و گو کرده است. جمشید اسدی درباره‌ی تحریم انتخابات به زمانه می‌گوید: « نظر آنهایی که می‌گویند مشروعیت‌زدایی از جمهوری اسلامی بشود یعنی چه؟ یعنی در مرحله بعدی جامعه جهانی فردا بیاید کشور را بمباران کند و به جای ملت ایران تصمیم بگیرد که هیات حاکمه را عوض بکند.»



وبلاگستان و انتخابات
جمهوریت کیش، اسلامیت مات

رضا شوقی: مباحث انتخاباتی یکی از موضوعاتی است که با نزدیک شدن به موعد انتخابات بخشی از فضای وبلاگستان را به خود اختصاص داده است. علی مزروعی عضو اصلاح‌طلب دوره ششم مجلس شورای اسلامی از اوضاع و احوال پیش آمده در آستانه انتخابات به خدا شکایت می‌کند. او در وبلاگش "متولد ماه مهر" می‌نویسد: «این روزها با خود فکر می‌کردم که در این اوضاع و احوالی که برای نظام جمهوری اسلامی ایران درآستانه سی سالگی پیش آمده است به چه کسی و مقامی می‌شود شکایت کرد؟»