Feb 2008


گزارش شاخص‌های توسعه انسانی سال 2007
ایران در رتبه نود و چهارم توسعه انسانی

امید حبیبی‌نیا: بنابر گزارش شاخص‌های توسعه انسانی که اخیرا توسط برنامه توسعه سازمان ملل منتشر شده است، ایران در میان ۱۷۷ کشور جهان، در جایگاه ۹۴ قرار دارد. ایسلند در صدر کشورهای توسعه یافته است و ۹ کشور بعدی عبارتند از: نروژ، استرالیا، کانادا، ایرلند، سوئد، سوئیس، ژاپن، هلند و فرانسه. درحالی که ایران در هزینه نظامی رتبه اول را دارد، وضع زنان، امکانات آموزشی و ارتباطی و میزان زندانیانش نامناسب است. ادامه این گزارش را بخوانید.



جنگ بنزين در ايران

مهرزاد حافظی: مجلسی‌ها می‌‌خواستند درباره انرژی و بنزين از خود رفع مسووليت كنند و تبعاتش را به گردن دولت بيندازند. غافل از اينكه اين دولت زير بار اين بازی‌‌ها نمی‌‌رفت! قطعنامه دوم شورای امنيت در دستور ‌كار قرار گرفت و زمزمه تحريم بنزين شروع شد، دولت هم خواهان جيره‌بندی شد، چون چاره‌ای ديگر نداشت.



وبلاگستان و انتخابات
‌تاییدیه می‌خواهی بیا شورای نگهبان توبه کن

در بخش دیگری از وبلاگستان و انتخابات، رضا شوقی سری می‌زند به وبلاگ‌هایی که در این باره نوشته‌اند. وبلاگ «پویا» به تعریف مفهوم اصلاح‌طلبی می‌‌پردازد. او معتقد است که اصلاح‌طلبی فقط یک شعار نیست بلکه یک فرهنگ است: «اصلا اصلاح‌طلبی با شعار «تغییر» در سطح اجتماع اظهار وجود می‌کند. اما با این حال اصلاح‌طلبی را اگر فقط به شعار و سیاست کاری که نه، به سیاست‌‌بازی محدودش کنیم، خیلی زود خودمان را به نیروها یا آدم‌هایی غیرقابل اطمینان و غیرجدی که نمی‌توان روی آنها حساب کرد، تبدیل خواهیم کرد.»



خط قرمزی به وسعت همه بانک‌های ایران

نسیم محمدی: به گفته‌ی اشخاصی که از نزدیک با مشکلات تحریم بانکی و اقتصادی ایران سرو‌کار دارند، هنوز نمی‌توان برآورد مشخصی از هزینه‌ی کلان تحریم‌های بانکی علیه ایران ارایه کرد. آنچه روشن است این است که بخش بزرگی از انرژی مفید شرکت‌های داخلی به جای جریان یافتن در روند تولید و توسعه، به مصرف دوباره کاری، سرو کله زدن با واسطه‌ها و فرسایش زمانی می‌رسد. برخی شرکت‌ها برای انجام سریع کارهای خود، ‌در عراق و افغانستان دفتر باز کرده‌اند.



وبلاگستان و انتخابات
سایه سعید امامی بر فراز انتخابات

حسین زمان در وبلاگش "کبوتر قاصد" در یادداشتی با این عنوان: "‌تاج‌زاده هشدار داد: روح سعید امامی بر فراز انتخابات" در مورد گزارشی که برخی سایت‌های اصولگرا از جلسه جبهه مشارکت داده بودند، می‌نویسد: "معاون سياسی وزارت كشور در دوره...



وبلاگستان و انتخابات
زیر علم انتخاباتی کی سینه بزنیم؟

دادفر : "احزاب در ایران معطوف به قدرت و حکومت زاده شده‌اند و برای ادامه حیات خود هم فرا نگرفته یا نخواسته‌اند فرا بگیرند که بی‌حضور پدر یا پدرخوانده هم می‌توان سر پا ایستاد.
در جوامع دمکراتیک احزاب معطوف به جامعه یا بخشی از آن و یا صنفی خاص زاده می‌شوند و با تکیه بر خاستگاه خود برای کسب قدرت و ورود به حاکمیت تلاش می‌کنند. طبیعی است اگر راه ورود به قدرت چه به وسیله حکومت و چه به واسطه عدم اقبال عمومی بر آنان سد شود موجودیت آنان به خطر نمی‌افتد."



وبلاگستان و انتخابات
یک کرسی هم یک کرسی است

رضا شوقی :وبلاگ‌نویسان هم چنان با استفاده از فضای باز وبلاگی به اظهار‌نظر در مورد انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی می‌پردازند. طیف اظهار‌نظرها اما بسیار گسترده است. در یک سر این طیف بلاگرهایی قرار دارند که شورای نگهبان را به خاطر تسامح فراوانش در حال خروج از اصول می‌دانند و در سر دیگر طیف بلاگر‌هایی قرار دارند که اصلاح‌طلبان را تنها امید برای نجات کشور می‌دانند.



گفت و گو با صلاح‌الدین حسن عبدالکریم، روزنامه‌نگار کرد عراقی:
ترکیه از نفوذ کردها در منطقه می‌ترسد

رضا جمالی: چهار روز از ورود ارتش ترکیه به شمال عراق و تهاجم گسترده به مواضع حزب کارگران کردستان ترکیه موسوم به پ.ک.ک، می‌گذرد. بنابر گزارش‌ها دراین درگیری‌ها تعداد نامعلومی کشته و زخمی شده‌اند و دولت خودمختار کردستان عراق نسبت به ادامه‌ی حملات ارتش ترکیه، هشدار داده است. در ارتباط با این حملات نظامی، با صلاح‌الدین حسن عبدالکریم، روزنامه نگار کرد عراقی که به تازگی از منطقه‌ی درگیری‌ها به اروپا بازگشته است، گفت و گویی انجام دادم.



وبلاگستان انتخابات
نقش مجالس پیشین در شکل‌گیری مجلس هشتم

رضا شوقی: در بخش دیگر «وبلاگستان و انتخابات»، قاسم روانبخش به نقل از آیت‌الله مصباح یزدی چنین می‌نویسد: «به گمان من، رقم خوردن برخی نتایج غیر قابل پیش‌بینی در بعضی از انتخابات‌های گذشته، بیشترین عاملش، توسل بود. تا پیش از آن انتخابات، نشنیدیم که مردم و حتی افراد مسن، برای رای آوردن فلان فرد، ختم بگیرند و نذر کنند. خدای متعال زمینه را فراهم آورد و دل مردم را متوجه این توسلات کرد. یک دختر دانشجو نذر کرده بود اگر فلان شخص رای بیاورد، به تعداد آرایش صلوات بفرستد.»



نگاهی به تحریم اقتصادی ایران توسط امریکا، بخش نخست
تحریم بانک‌های ایران؛ تیر خلاص امریکا

نسیم محمدی: تحریم اقتصادی در قالب قطع روابط بانکی یا ممنوع کردن مراوده با برخی از بانک‌های ایرانی در حال حاضر جدی‌ترین مقابله‌ی اقتصادی با ایران محسوب می‌شود. چندی پیش امریکا تحریمی خارج از چهار چوب سازمان ملل متحد علیه ایران مطرح کرد که دامنه‌ی این تحریم‌ها بانک‌های ایرانی را نیز در ‌بر گرفت. طی یک سال گذشته در اقدامی تعجب برانگیز بانک‌های حوزه‌ی جنوب شرق آسیا، اروپا و به تازگی هم حوزه‌ی خلیج فارس، در اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل اقدام به مسدود کردن تمام مراودات خود با بانک‌های ایران و حتی مسدود کردن حساب‌های ایرانیان در بانک‌های خود کردند.



وبلاگستان و انتخابات
تام و جری و رد صلاحیت‌ها

رضا شوقی: وبلاگ‌ها امکانی را برای وبلاگ‌نویسان سیاسی ایجاد کرده‌ که در این فضای مجازی ارتباط بیشتری با مخاطب خود برقرار کنند و راحت‌تر سخن بگویند. به همین دلیل است که در آستانه انتخابات مجلس افراد گوناگونی را می‌توان یافت که در وبلاگستان قلم می‌زنند. به عنوان مثال عماد افروغ در وب‌گاه شخصی‌اش شیوه تحقیق در مورد نامزدهای ورود به مجلس را نقد می‌کند و می‌گوید: «با تحقيقات محلی چگونه می‌‌توان التزام به ولايت فقيه و قانون اساسی را به دست آورد؟»



اکونومیست درباره انتخابات مجلس ایران می‌نویسد:
مجلس جدید، سیاست‌های جدید

اکونومیست/ برگردان بنفشه سرتیپی: ایران تنها کشور دموکراتیک در میان کشورهای استبدادی و پادشاهی منطقه است. پیش‌بینی نتایج انتخابات مجلس در ایران در مقایسه با کشورهای عرب، دشوار است. اما انتخابات 14 مارس در این کشور نشان می‌دهد چرا تا این اندازه، رده‌بندی سیستم حکومتی ایران، دشوار است. رای‌گیری ممکن است آزادانه یا عادلانه نباشد، اما تنوع نامزدها و جدی بودن رقابت‌ها می‌تواند پیش‌بینی نتیجه انتخابات را دشوار کند.



وبلاگستان و انتخابات
پلورالیسم سیاسی در وبلاگ‌ها

رضا شوقی: تکثر عقاید و فضای پلورالیستی حاکم بر پست‌های وبلاگی را می‌توان یکی از بارزترین جذابیت‌های وبلاگستان دانست. این تکثر ایده‌ها در مورد مساله‌ای مانند انتخابات که دارای پیچیدگی‌ها و افت و خیزهای خاص خود است، بیش از هر جای دیگر در وبلاگ‌ها خود‌نمایی می‌کند.



گفت‌وگوی سراج‌الدین میردامادی با مجید فراهانی
«ورود به انتخابات، ورود به میدان مین بدون نقشه است»

مجید فراهانی در گفت‌وگو با سراج‌الدین میردامادی: «قانون انتخابات اشاره دارد به این‌که نامزدها باید اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام جمهوری اسلامی، التزام عملی به قانون اساسی و ولایت مطلقه فقیه و همچنین حسن شهرت در حوزه انتخابیه داشته باشند. اصل بر این است که افراد این خصوصیات را ندارد و باید بر اعضای شورای نگهبان و هیأت‌های نظارت اثبات شود که این خصوصیات را دارند.»



وبلاگستان و انتخابات
اکبر اعلمی، رضا حجتی، شهاب الدین طباطبایی

رضا شوقی: با نزدیک شدن به ۲۴ اسفند، وبلاگ‌نویسان همچنان به بحث از انتخابات و بررسی جوانب گوناگون آن پرداخته و نظراتشان را در وبلاگ‌ها منتشر می‌کنند.اکبر اعلمی نماینده‌ی مجلس هفتم، در سایت شخصی‌اش سخنان امام جمعه تبریز آیت‌الله شبستری را نقل کرده که گفته است...



ده روز پس از بزرگترین سرقت هنری اروپا
دو نقاشی سرقت شده در زوریخ کشف شدند

ده روز پس از سرقت چهار نقاشی برجسته امپرسیونیستی در زوریخ، پلیس از یافته شدن دو تابلوی نقاشی ون گوگ و مونه خبر داده است.در این سرقت که بزرگترین سرقت تاریخ سوئیس نام گرفته است مهم ترین تابلوهای نقاشان امپرسیونیست به ارزش 163میلیون دلار به سرقت رفت و پلیس سوئیس آن را بزرگترین سرقت تاریخ سوئیس و شاید اروپا خواند.



وبلاگستان و انتخابات
انحلال سیاست

رضا شوقی: مسائل مربوط به انتخابات هم چنان مد‌نظر بسیاری از وبلاگ‌نویسان است. گروهی از آنان در این راستا به مباحث تئوریک و پایه‌ای مربوط به سیاست و عده‌ای به مسائل مصداقی انتخابات پرداخته‌اند.محمد جواد کاشی در وبلاگ "‌زاویه دید"به توضیح بیشتر ایده پیشین خود در مورد انحلال سیاست پرداخته است.



گزارشی از روند انتخابات در ارمنستان
دورنمای ثبات و دگرگونی در انتخابات ارمنستان

علی‌اصغر رمضانپور: «غلبه حضور مردان و گروه های سنی پیر و میان‌سال بازتابی از فضای محافظه‌کارانه حاکم بر انتخابات اخیر در ارمنستان است. گفت‌وگو های خیابانی همه حاکی از نگرانی از بروز خشونت در صورت رای نیاوردن حزب حاکم در انتخابات بود.»



مخالفت کابینه افغانستان با فارسی ستیزی وزیر فرهنگ

پیمان باختری: یک هفته پس از تصمیم جنجالی وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان مبنی بر توبیخ سه تن از کارمندان تلویزیون دولتی کشور در ولایت بلخ، به دلیل استفاده از کلمات فارسی و تنش های فزاینده پیرامون این تصمیم، سرانجام کابینه افغانستان به نفع زبان فارسی وارد ماجرا شد.



دلایل وبلاگ‌نویسان برای مشارکت در انتخابات

رضا شوقی: نویسنده‌ی وبلاگ «گفتمان اصلاحات در یادداشتی می‌نویسد «در هر صورت اگر حتی اکثریت هر جمع اصلاح طلبی نظیر: فعالین برجسته سیاسی، روزنامه‌نگاران و وبلاگ‌نویسان به این نتیجه رسیدند که شرکت در چنین انتخاباتی نه ممکن است و نه مفید، نباید ساده‌لوحانه آن را پیش از پایان موعد مقرر در بوق کنند! چرا که اعلام زود هنگام عدم مشارکت قبل از اتمام مدت رسیدگی، یک موضع‌گیری به‌غایت ناشیانه و غیر سیاسی خواهد بود.»