جهان


استریپ‌تیز دیپلماتیک

فروغ .ن.تمیمی: کسی می‌تواند باور کند که شهروندان جهان به هزاران گزارش از اسرار محرمانه‌ی سیاسی و نظامی دولت ایالات متحده و کشورهای دیگر دسترسی پیدا کنند؟
بدون شک طرفداران تئوری‌های توطئه و دایی‌جان ناپلئون‌ها، این افشاگری را هم کار خود سازمان سیا و یا اینتلیجنت سرویس در بریتانیا می‌دانند. بعضی از صاحب نظران هم می‌گویند که افشاگری جدید ویکی لیکس باعث استریپ‌تیز سیاسی دیپلمات‌های ایالات متحده شده است.



گفتگو با هوشنگ امیراحمدی، درباره‌ی بسته‏ی پیشنهادی تازه‏ای از جانب غرب به ایران
«پیشنهاد جدید غرب، تهدیدی تازه»

مریم محمدی: روز گذشته، ۲۸ اکتبر (۶ آبان‌ماه)، بار دیگر پرونده‏ی هسته‏ای ایران به تیتر اول خبرها تبدیل شد. عامل این توجه، گزارش نیویورک‏تایمز بود که به بسته‏ی پیشنهادی تازه‏ای از جانب غرب به ایران اشاره می‏کرد. این در حالی است که هفته‏ی گذشته ایران از تولید ۳۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰درصد غنی شده خبر داد و افکار عمومی در انتظار مذاکرات ایران با کشورهای گروه ۵+۱، چنان که در اظهارات دو طرف آمده است، در نیمه‏ی نوامبر آینده بودند.



گفت‌وگو با امیر طاهری درباره‌ی انتشار اسناد محرمانه‌ی ارتش آمریکا توسط وب‌سایت ویکی‌لیکس
واقعیت‌های پنهان جنگ در عراق

ایرج ادیب‌زاده: براساس چهارصد هزار سند محرمانه‌ی ارتش آمریکا که وب سایت ویکی‌لیکس در اختیار رسانه‌ها قرار داده، واقعیت‌های پنهان جنگ در عراق بیان شده است. به گفته‌ی این اسناد محرمانه که پرحجم‌ترین درز اسناد محرمانه در تاریخ ارتش آمریکا توصیف شده است، تعداد کشته‌شدگان عراقی در فاصله‌ی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ بیش از ۱۰۹ هزار نفر بوده که ۶۰ هزار نفر آنها را غیرنظامی‌ها تشکیل می‌دادند. در این‌باره با امیر طاهری گفت‌وگو کرده‌ام.



گزارش فورم جهانی اقتصاد
شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۰

حمید حمیدی: گزارش شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۰، که مجمع جهانی اقتصاد آن را بر اساس اطلاعات دریافتی و بررسی‌های کارشناسانه تهیه و تدوین می‌کند، منتشر شد. این گزارش یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین گزارش‌ها در سطح جهانی است که در سال ۲۰۱۰ با بررسی وضعیت ۱۳۴ کشور جهان، میزان نابرابری بین زنان و مردان را مشخص ساخته و راه‌حل‌های مناسبی برای کم کردن شکاف جنسیتی بین زنان و مردان ارائه داده است.



تظاهرات فرانسه و واکنش رسانه‌های جمهوری اسلامی

بامداد راد: چندروزی است در فرانسه اعتراض‌های گسترده‌ای به افزایش سن بازنشستگی از ۶۰ به ۶۲ سال صورت گرفته است. این اعتراض‌ها، در تظاهرات گسترده، اعتصاب و در مواردی بی‌نظمی در برخی نقاط کشور، ابراز شده است. تاکنون خبری از برخوردهای دیگر با معترضان، نظیر کشتار آنها، یا شکنجه‌ی بازداشت‌شد‌گان برای اخذ اعتراف منتشر نشده است. دولتمردان فرانسوی، این اعتراض‌ها را نامگذاری نکرده و «جریان فتنه»، یا چیزی شبیه به آن ننامیده‌اند.



کلمات جنایتکار نیستند

الاهه نجفی: واسلاو هاول، دسموند توتو و دالایی لاما خواستار آن شدند که جایزه‌ی صلح نوبل به لیو زیائوبو، نویسنده‌ی آزادیخواه چینی و رئیس انجمن قلم نویسندگان مستقل چین تعلق بگیرد. چند روز پیش از اعلام نتایج نوبل این تصور به وجود آمده است که دولت چین از راه‌کارهای دیپلماتیک برای تحت فشار قرار دادن کمیته‌ی نوبل استفاده می‌کند. دولت چین لیو زیانوبو را به خاطر نوشتن برخی مقالات انتقادی به یازده سال زندان محکوم کرده است.



دهمین جشنواره‌ی ادبی برلین

الاهه نجفی: دهمین جشنواره‌ی ادبی برلین که از پانزدهم تا بیست و پنجم سپتامبر ادامه داشت، به پایان رسید. در این جشنواره در ۳۱ محل گوناگون ۲۳۲ برنامه‌ی ادبی با حضور ۲۷۹ نویسنده از ۶۵ کشور برگزار شد.خانه‌ی فرهنگ‌های جهان و چند برگزارکننده‌ی دیگر در مدت ده روز ادبیات جهانی را در دهمین جشنواره‌ی ادبی برلین به روی صحنه بردند.در این جشنواره نویسندگان شناخته شده‌ای از جهان همراه با نویسندگان کمتر شناخته‌شده یا گمنام و همچنین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان حضور داشتند.



گفت‌وگو با دکتر هوشنگ حسن‌یاری، استاد روابط بین‌الملل در کالج سلطنتی کانادا
بحران هسته‌‏ای ایران در نیویورک

مریم محمدی: گرچه اجلاس مجمع عمومی سران کشورها در سازمان ملل متحد در نیویورک، مهم‌ترین هدفش را مبارزه با فقر و گرسنگی در جهان و جلوگیری از مرگ و میر کودکان اعلام کرده است، حضور محمود احمدی‌نژاد در این اجلاس باعث می‌شود تا پرونده‌ی هسته‌ای ایران به یکی از مسائل مرتبط با آن تبدیل شود و احتمالاتی را درباره‌ی آینده‌ی این بحران و شیوه‌ی ادامه یا حل آن، در فهرست خبرهای مهم جهان قرار دهد.



آلیس در سرزمین «آی پد»

الاهه نجفی: معمولاً پیش از برگزاری نمایشگاه بین‌الملی کتاب فرانکفورت، هر سال آخرین دستاوردهای صنعت نشر نیز در بازار عرضه می‌گردد. نمایشگاه کتاب فرانکفورت به‌عنوان بزرگترین و مهم‌ترین نمایشگاه کتاب جهان، فقط محلی برای خرید و فروش امتیاز کتاب نیست، بلکه مکانی است که در آن آینده‌ی بازار نشر نیز رقم می‌خورد و آخرین دستاوردهای صنعتی در این حوزه عرضه می‌گردد.



گفت‌وگو با جلال ایجادی و بهینه جلالی، درباره‌ی منع استفاده از برقع یا روبنده در فرانسه
پشت این نقاب کیست؟

ایرج ادیب‌زاده: همه‌پرسی روزنامه‌ی «فاینشنال تایمز» نشان می‌دهد که مردم در بسیاری از کشورهای مهم اروپایی، ازجمله آلمان و بریتانیا، با منع این حجاب اسلامی موافقند. دولت فرانسه خود گفته است، تنها هزار و نهصد زن در آن کشور از برقع یا روبنده و پوشش تمام بدن استفاده می‌کنند. چگونه است که در برابر این هزار و نهصد زن، نزدیک به ۶۰ درصد مردم فرانسه در یک همه‌پرسی، منع برقع یا مقنعه‌ی اسلامی را تأیید کرده‌اند؟



گفت‏وگو با دکتر محمد برقعی، استاد جامعه‏شناس، نویسنده و تحلیل‏گر سیاسی
پرچم امریکا را آتش نزنند

مریم محمدی: برگزاری نهمین سالگرد یازدهم سپتامبر، امسال در جهان با نگرانی‏های ویژه‏ای توأم بود.چند روز قبل از فرارسیدن این مناسبت، تری جونز، کشیشی در یک کلیسای کوچک در ایالت فلوریدای امریکا، اعلام کرد که به مناسبت این روز، کتاب آسمانی مسلمانان، قران را آتش خواهد زد.موج اعتراض وسیعی که پس از اعلام این خبر آغاز شد، به مسلمانان و دولت‌های اسلامی محدود نماند و جامعه‏ی مسیحیان را نیز در بر گرفت.



در حاشیه‌ی سفر خیرت ویلدرز به نیویورک و تظاهرات مردم کشمیر علیه قرآن‌سوزی
اگر این مسجد ساخته نشود

فروغ.ن.تمیمی: بحث درباره‌ی ساخت مسجد در نزدیکی گراند زیرو به شدت داغ بود که ناگهان دکتر تری جونز، یک کشیش امریکایی اعلام کرد که در روز یازدهم سپتامبر قرآن‌سوزی به راه خواهد انداخت و با این کار همه‌ی دنیا را برای جلوگیری از این اقدام نابخردانه به تکاپو انداخت؛ از پرزیدنت اوباما گرفته تا دیگر روسای جمهور و سیاستمداران، همه یک‌ صدا برای جلوگیری از این عمل نامعقول و جنجال‌برانگیز به پاخاستند.



گفت‌وگو با منصور فرهنگ، درباره‌ی ناامنی جامعه‌ی مسلمانان آمریکا
خدای چه کسی راستین است؟

ایرج ادیب‌زاده: در نظرسنجی‌ای تازه، ۴۹ درصد آمریکایی‌ها نظر منفی به اسلام دارند. طرح ساختمان یک مرکز اسلامی در کنار منطقه‌ای که این فاجعه رخ داده است، به انتقادهای بیشتری دامن زده است. از هر پنج آمریکایی، چهار نفر مخالف ساخت این مرکز اسلامی در این منطقه هستند. در این میان مسلمانان آمریکایی گفته‌اند که احساس ناامنی می‌کنند. در این زمینه با منصور فرهنگ گفت‌وگو کرده‌ام.



اسطوره‌ی «راه رشد استبدادی»

برگردان ونداد زمانی: ترکیه خود را به سیستم استبدادی چین و روسیه نزدیک کرده است و به تبعیت از آنها به کنترل، انحصار و استبداد پناه برده است. صدها منتقد دولت به بهانه‌های واهی به زندان افتادند، تور امنیتی و ضبط گفت‌وگوهای مخالفان به شدت اعمال شده است و بعد از مدت‌ها، بار دیگر مخالفان حکومت ترکیه را «جمهوری ترس» می‌نامند.



گردش چین از کمونیسم به کنفوسیوس

ترجمه‌ی ونداد زمانی: چهل سال پیش در پکن، گفتن حرفی در تأیید کنفوسیوس به منزله‌ی خودکشی بود. کنفوسیوس دشمنِ مهمی بود که همه‌ی مردم چین باید با او مقابله می‌کردند. در همان دوران، در صفحات اول روزنامه‌های انقلابی چین که پر بود از لعن و نفرین نسبت به فیلسوف چینی، عکسِ مائو در کنار قبر ویران‌شده‌ی کنفوسیوس چاپ می‌شد. زمانه اما کاملاً عوض شده است تا آنجا که چین اجازه‌ی ساخت یک فیلم سینمایی درباره‌ی کنفوسیوس را لغو نکرده است.



آیت‌الله سیستانی و ولایت در امور حسبیه

سراج میردامادی: انتشار پاسخ‌های آیت‌الله سیستانی، مرجع تقلید پرنفوذ شیعه‌ی مقیم عراق، در خصوص بحث ولایت فقیه، موجب بروز حرف و حدیث‌های زیادی در محافل موافقان و مخالفان این نظریه شده است.ابتدا از حجت‌الاسلام سیدعبدالصاحب خویی، فرزند مرجع تقلید فقید، آیت‌الله سید ابوالقاسم خویی که مقیم لندن است پرسیدم: آیا از پاسخ‌های آیت‌الله سیستانی می‌توان این برداشت را کرد که وی با نظریه‌ی ولایت فقیه موافق است؟



گفت‌وگو با دکتر رسول نفیسی، جامعه شناس وتحلیل گر سیاسی در آمریکا
واکنش‌ها به اعلام خروج آمریکا از عراق

حسین علوی: اعلام خروج نیروهای رزمی آمریکا از عراق توسط باراک اوباما، بحث‌های متفاوتی را درباره میزان موفق بودن این اقدام مطرح کرده است. دکتر رسول نفیسی تحلیل‌گر سیاسی در آمریکا می‌گوید برای اوباما چند نگرانی برای اخلال در این اقدام وجود دارد. تاخیر در شکل‌گیری دولت جدید در عراق، بهره‌برداری احتمالی ایران برای عملیات ایذایی و عدم استقبال جمهوری‌خواهان از یک موفقیت تازه برای باراک اوباما، عمده‌ترین این نگرانی‌ها هستند



در حاشیه انتشار بیش از نود هزار سند محرمانه ارتش امریکا در اینترنت
لو رفتن اطلاعات محرمانه‌ی جنگ افعانستان

فروغ ن. تمیمی: کسانی که اسرار جنگی را فاش می‏کنند. در اکثر موارد دلایل موجهی برای این کار دارند. با این کار آنها هم به افشاگری در مورد اقدامات غیرقانونی دولت‏ها، سازمان‏های مسئول، و هم آشکار کردن نقاط ضعف آنها پرداخته، و با فاش کردن اعمال غیرقانونی می‏توانند مستقیم و غیر مستقیم در پخش اخبار و دفاع از حقوق قربانیان صدمه دیده موثر باشند.



در حاشیه مذاکرات احزاب سیاسی
خطر حضور راست افراطی در کابینه جدید هلند

فروغ.ن.تمیمی: هنوز نمی‌توان پیش‌بینی کرد که دور جدید مذاکرات برای تشکیل دولت آتی به چه نتیجه‌ای خواهد رسید. و هنوز معلوم نیست که یک دولت دست راستی به رهبری مارک روته چگونه با بحران اقتصادی، بیکاری روبه رشد، تبعیض نژادی و اسلام‌ستیزی مقابله خواهد کرد؟ آیا واقعا خیرت ویلدرز در هلند به عنوان وزیر وارد کابینه خواهد شد؟ و آیا او خواهد توانست خط مشی غیردموکراتیک خود را با اعمال تبعیض بیشتر علیه اقلیت مسلمان به پیش ببرد؟



گزارشی از رشد مسلمان‌شدن اروپاییان و هم‌چنین رشد جمعیت مسلمانان در اروپا
اروپای اسلامی

فروغ.ن. تمیمی: به عقیده اوژنه روگان اکثریت مسلمانان اروپا در حال حاضر به لحاظ موقعیت اقتصادی و اجتماعی نمی‌توانند با غیر مسلمانان در این قاره برابری کنند. اما واقعیت موجود را نباید انکار کرد که آن‌ها اروپایی هستند و علاوه بر داشتن هویت اسلامی، تاریخ اروپا و هویت اروپایی را باید از آن خود بدانند. بر طبق گزارش پارلمان اروپا از سال ۲۰۰۲ مهاجرت به این قاره به شدت افزایش یافته و سالانه بین ۱.۶ تا ۲ میلیون نفر به این قاره مهاجرت می‌کنند.