خانه > گزارش ويژه > جهان > واکنشها به اعلام خروج آمریکا از عراق | |||
واکنشها به اعلام خروج آمریکا از عراقحسین علویalavi@radiozamaneh.comاعلام خروج نیروهای رزمی آمریکا از عراق توسط باراک اوباما، بحثهای متفاوتی را درباره میزان موفق بودن این اقدام مطرح کرده است.
دکتر رسول نفیسی تحلیلگر سیاسی در آمریکا میگوید برای اوباما چند نگرانی برای اخلال در این اقدام وجود دارد. تاخیر در شکلگیری دولت جدید در عراق، بهرهبرداری احتمالی ایران برای عملیات ایذایی و عدم استقبال جمهوری خواهان از یک موفقیت تازه برای اوباما، عمدهترین این نگرانیها هستند.
مسئلهی اساسیای که پیرامون خروج نیروهای امریکایی از عراق، در این مرحلهی خاص، وجود دارد، این است که سیستم حکومتی عراق مشخص نیست و معلوم نیست رییسجمهور کیست. هنوز روشن نیست که باید با علاوی خداحافظی کرد یا مالکی؟ این موضوعی است که برای تصمیم به خروج نیروهای امریکایی از عراق، مایهی نگرانی میشود. اما مسئلهای که امریکا را ناگزیر به خروج از عراق میکند، در درجه اول قولی است که در این زمینه داده است. البته اگر از الان تا آخر ماه عملیات تروریستی شدت بگیرد یا برخی اتفاقات غیر قابل پیشبینی رخ بدهد، طبیعتاً خروج نیروها به تعویق خواهد افتاد و امریکا خواهد گفت که با درنظرداشتن این یا آن موضوع، خروج را به تعویق میاندازد. یعنی چنین پیشبینی مشخصی شده است که در صورت وقوع اتفاقات غیرمنتظره و یا تشدید عملیات تروریستی، رئیس جمهور شخصا و یا با نظر کنگره، خروج نیروهای امریکایی از عراق را به تعویق بیاندازند؟ بله؛ صحبتها و بحثهایی در ارتباط با افغانستان و همچنین عراق صورت گرفته است که اگر اوضاع روبه وخامت بگیرد، بازهم خارج خواهیم شد یا نه؟ گفته شده است که زمان خروج را عقب خواهیم انداخت. پس این موضوع پیش از این مطرح شده است. اما خروج نیروهای امریکایی از عراق به چند جهت مهم است که زودتر انجام بگیرد. در درجهی اول به خاطر فرسودگی نیروهای امریکایی در عراق و افغانستان است که برای چندینبار (به گفتهی خودشان چندین تور) به این کشورها فرستاده شدهاند آن ها مدتی طولانی با خانوادهشان نبودهاند، ارقام خودکشی در میانشان بالاست و نیز هزینهی سرسامآور این جنگها و اقتصاد بسیار ضعیف امریکاست که در سالهای اخیر کمترین رشد را داشته است.بنابراین من فکر میکنم، خروج بیش از هشتادهزار سرباز امریکایی از عراق مورد حمایت عمومی باشد. این خروج بهطور قطع، مورد توافق افکار عمومی و خانوادههای امریکایی است. اما این نگرانی که با خروج نیروهای امریکایی، درگیریهای داخلی و فرقهای در عراق دوباره بالا بگیرد تا چه حد جدی است؟ در مورد اینکه ممکن است امریکا در عراق به سالهای ۲۰۰۷ و یا ۲۰۰۸ برگردد، تردید وجود دارد. چون بهنظر میرسد که الشباب و نیروهای دیگری که در عراق تشکیل شدهاند، تاحدی اوضاع را تحت کنترل دارند. به همین دلیل اطمینانی برای خروج وجود دارد.
از آن گذشته، پنجاههزار سرباز در عراق میمانند که هر زمانی میتوانند از حالت آموزشی خارج شوند و به حالت جنگی دربیایند. به همین دلیل باید گفت، احتمال اینکه باز عراق به آن مرحله سقوط کند، بسیار کم است. آیا در زمینهی نوع برخورد ایران با خروج نیروهای امریکایی از عراق، بحثهایی در امریکا صورت گرفته است؟ بله فراوان؛ رویکرد ایران نسبت به خروج نیروهای امریکایی و این که ایرانیها در حین خروج و بعد از خروج سربازان امریکایی چه برخوردی خواهند کرد، یک موضوع بسیار مهم مورد بحث در محافل امریکایی است. آیا میتوان نگرانی غالب در این زمینه را ارزیابی کرد؟ نگرانی غالب این است که ایران به عملیات ایذایی دست بزند و با افزایش عملیات تروریستی، با بههمزدن اوضاع و انگشت گذاشتن روی اختلافی که الان در دولت عراق (یعنی دولت فعلی و دولت انتخابی آینده)، وجود دارد و با تحریک طرفین، بخواهد در این روند اختلال ایجاد کند. بهویژه که احتمالاً مالکی حاضر است دست به یکسری عملیات ماجراجویانه بزند. اینها همه مطرح هستند؛ ولی از آن طرف، همانطور که گفته شد، خارج شدن از عراق و افغانستان برای دولت امریکا، از لحاظ اقتصادی، از لحاظ انسانی و روحیهی سربازان مسئلهای حیاتی است. و اما در آمریکا، منهای اخلالهایی که احتمالاً از سوی جمهوریخواهان در این زمینه صورت خواهد گرفت، نیروی دیگری را در امریکا نمیشناسم که با این خروج مخالف باشد. ولی از آنجایی که از زمان انتخاب رییسجمهور اوباما تا به امروز، جمهوریخواهان در هر حرکتی که از سوی دولت وی صورت گرفته است، به نحوی ایجاد اخلال کردهاند و میخواهند بهخصوص تا انتخابات میاندورهای، ایشان هیچنوع موفقیتی بهدست نیاورد، باید دید که در این مورد چه خواهند کرد و چگونه تلاش خواهند کرد که عملیات خروج، اعتبار و آبرویی برای اوباما تأمین نکند.من بیشتر نگران جمهوریخواهان امریکا هستم که چه خواهند کرد. بهخصوص که این ماه از لحاظ انتخابات میاندورهای امریکا، بسیار ماه حساسی است و باید از نظر سیاسی بیشتر به این موضوع توجه کرد. به فرسوده شدن نیروهای امریکایی اشاره کردید. گفته میشود که احتمال دارد بخشی از این نیروها بعد از خروج از عراق، به افغانستان اعزام شوند. آیا چنین بحثی هم مطرح است؟ تعداد سیهزار سرباز که قرار است به افغانستان بروند، هنوز تأمین نشدهاند و به نظر من تأمین هم نخواهد شد. چرا که کنگره حتی از تصویب طرح الحاق این نیروها سر باز زد. خود این حرکت، علامت این است که در فرستادن سرباز بیشتر به کشور افغانستان تردیدهای اساسی وجود دارد. تصور من این است که عمدهی این سربازها که بیش از هشتادهزارنفر هستند، از عراق به خانه خود برگردند، ولی ممکن است سربازان دیگری که تورشان تمام شده است و در خود امریکا هستند، دوباره به افغانستان اعزام شوند. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|