Jan 2010


گفت‌وگو با کمال اطهاری، و رویا سپهری از کارشناسان اقتصادی
«دولت باید بانک‏ها را ورشکسته اعلام کند»

مریم محمدی: در حالی که سایت‏های حامی دولت خبر از تحقق ۸۰ درصدی سود پیش‏بینی شده‏ی بانک ملت داده بودند، «ایلنا» نوشت که رییس کل بانک مرکزی گفته است: «بانک‏ها در شرایط فعلی سود نمی‏کنند و مگر می‏شود با وجود ۴۸هزار میلیارد تومان مطالبات معوق بانک‏ها، آن‏ها در پایان سال سود هم داشته باشند.» در گفت‏وگویی با رؤیا سپهری، کارشناس بانک و بیمه در ایران و دکتر کمال اطهاری به این بحث پرداخته‏ام.



«کپنهاگ»: ایجاد کازینو یا ثبات اقلیمی؟

محسن مسرت: چندی پیش مطلبی به قلم این‌جانب به بهانه کنفرانس اقلیمی سران در کپنهاگ در روزنامه «تاگس سایتونگ» منتشر شد. نسخه‌ی پیش‌رو، در واقع بازنویسی مطلب یاد شده به زبان فارسی است که با ترمیم‌های لازم و توضیحات مبسوط‌تری در اختیار هم‌وطنان ایرانی قرار می‌گیرد و پس از بررسی انتقادی پروتکل‌های کیوتو و کپنهاگ به ارائه‌ی طرحی گزینشی به عنوان راه‌کار اساسی خروج از بن‌بست سیاست‌های اقلیمی می‌پردازد.



جمهوری اسلامی و کنسرت‌هایی برای صلح

پژمان اکبرزاده: دوره تازه‌‌ی اجراهای ارکستر سمفونیک تهران در اروپا در زمانی آغاز شده که پوشش گسترده تظاهرات خونین در ایران، افکار عمومی را در اروپا شدیداً تحت تاثیر قرار داده است. منوچهر صهبایی، رهبر ارکستر و نوازندگان پرشمار ارکستر در چنین شرایطی حامل چه پیامی هستند؟ شاید قربانیان قتل، شکنجه و تجاوز در ایران در میان دوستان و بستگان‌شان نیستند.



گفت‌وگو با دکتر هادی زمانی، اقتصاددان
«آینده مبهم بازار مسکن در طرح یارانه‌ها»

رضا جمالی: اگر هدفمندشدن یارانه‌ها، افزایش آنی قیمت کالاها را در پی داشته باشد در این صورت باید منتظر تحولاتی در افزایش قیمت‌ها در بازار مسکن بود. تغییرات قیمت زمین و مسکن به مراتب بیشتر از سایر کالاهای اساسی قابل اهمیت است؛ چرا که راهکار ساده مقابله با افزایش قیمت کالاهای مصرفی، واردات و توزیع مناسب کالاست، اما آیا می‌توان زمین و ساختمان را از خارج وارد کرد؟ در این زمینه با دکتر هادی زمانی، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با امین نظری، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت
«دانشجویان همیشه نخبگان خود را پیدا می‌کنند»

مریم محمدی: فشارها و محدودیت‏ها بر فعالان جنبش دانشجویی هر روز افزوده می‏شود. ادامه‏ی بازداشت دانشجویانی که دلیل دستگیری آن‏ها روشن نیست، تداوم بازداشت‏های جدید و صدور احکام سنگین بی‏سابقه موجب شده فضای دانشگاهی هم‏چنان ملتهب و دانشجویان و خانواده‏های آنان نگران باشند. در این باره با امین نظری، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دبیر کل اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا، «لیگیا دکا»
فراخوان برای تحریم دولت ایران

کیارش پارساعالی‌پور: «اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا» در گردهم‌آیی بین‌المللی شانزدهم آذر در شهر دلفت هلند، در حمایت از جنبش دانشجویی ایران شرکت داشت. این تشکل دانشجویی اروپایی چند روز پیش با صدور یک فراخوان بر تحریم دولت ایران از جنبش آزادی‌خواهانه مردم ایران و به‌ویژه دانشجویان ایران پشتیبانی کرد. در همین راستا با دبیر کل اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا، «لیگیا دکا» (Ligia Deca) گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با جمشید گلمکانی
«ایران، مقاومت یک ملت تحت فشار»

ایرج ادیب‌زاده: پرونده قتل‌های زنجیره‌ای، موضوع فیلم مستندی است با نام «ایران، مقاومت یک ملت تحت فشار (تحت خفقان)» که از شبکه تلویزیون دولتی فرانسه با موضوع ایران پخش شد. تکان‌دهنده بودن خبر قتل‌ها، عاملی بوده است که «جمشید گلمکانی» را برای ساخت این مستند به موضوع پیچیده‌ی آن علاقه‌مند می‌کند. با او در باره‌ی فیلم و چگونگی ساخت آن گفت‌وگو کرده‌ام.



«پس از وقایع عاشورا، فضا مقدار زیادی بسته شد»

مریم محمدی: پیچیدگی و ناروشنی وضعیت بازداشتی‌های حوادث پس از انتخابات خرداد ماه، کماکان وجود دارد و روزبه‌روز هم بر تعداد بازداشت‌شدگان افزوده می‌شود و بر بلاتکلیفی و سردرگمی خانواده‌های ایشان می‌افزاید. در بسیاری موارد حتی وکلای بازداشت‌شدگان هم جواب صحیح و روشنی در مورد موکلین خود دریافت نمی‌کنند. در این باره با تنی چند از این وکلا گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با محمد بسته نگار و فرخ نگهدار به مناسبت پانزدهمین سالگرد درگذشت مهندس بازرگان
«مهندس بازرگان؛ شجاع، متعهد و تابع اکثریت بود»

مریم محمدی: امروز سی‏ام دی‌ماه، پانزدهمین سال‏گرد درگذشت مهدی بازرگان، از هم‏رزمان دکتر مصدق و از بنیان‏گذاران «نهضت آزادی ایران» است. در این ارتباط با یکی از قدیمی‏ترین هم‏رزمان مهندس بازرگان، محمد بسته‏نگار از چهره‏های شاخص ملی− مذهبی و هم‏چنین فرخ نگهدار که در زمان نخست‏وزیری مهندس بازرگان دبیر اول «سازمان فداییان خلق ایران»، از سازمان‏های منتقد و معترض به دولت او بود، گفت‏وگوهایی کرده‏ام.



«سیمای حقیقی علی خامنه‌ای»

اکبر گنجی: اخبار ۲۰.۳۰ سیمای جمهوری اسلامی ایران، که واقعا سیمای واقعی جمهوری اسلامی را به نمایش می‌گذارد، اقدام به پخش گوشه‌هایی از گفت‌وگوی من با BBC کرده است تا به خیال خود، مومنان را تحریک کند. گمان ندارم زمام‌داران جمهوری اسلامی نگران ایمان مردم و دین اسلام باشند. آن‌چه برای آنان مهم است، فقط و فقط حفظ و دوام قدرت سلطه‌گرانه بر مردم ایران زمین است.



زیبایی در فقدان صلح و آزادی

پانته‌آ بهرامی: این‌جا نمایش‌گاه صلح در قلب شهر نیویورک است، بنایی که هنرمندانش قصد کردند پیام‌آور صلح باشند، در رویای دنیایی که قدرت و زور حرف آخر را نزند. ۳۵ هنرمند ایرانی و غیر ایرانی مجموعه‌ای از آثار نقاشی، مجسمه، چیدمان، خط - نقاشی و ویدئو - نقاشی را به معرض نمایش گذاشته‌اند. در گفته‌گو با بعضی از هنرمندان و چهره‌ای مؤثر این نمایش‌گاه به بررسی جنبه‌های مختلف دیدن و اثر آن پرداخته‌ام.



تشکیل دولت کرزی در کشاکش با مجلس

لینا آریا: مراسم تحلیف ۱۴ وزیر کابینه کرزی روز دوشنبه برگزار می‌شود و ۱۱ وزیر دیگر برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس نمایندگان معرفی خواهند شد. تا کنون از دو لیست پییشنهادی آقای کرزی برای کرسی‌های ۲۵ وزارت‌خانه، تنها ۱۴ وزیر موفق به اخذ رأی اعتماد از سوی مجلس نمایندگان شدند؛ و ۱۱ کرسی دیگر هنوز خالیست. به‌نظر می‌رسد دولت و مجلس در کشاکشی برای تشکیل کابینه به سر می‌برند.



گفتگو با یاشار حکاک‌پور درباره‌ی ممنوعیت فروش و توزیع پوسترهای تیم تراکتورسازی تبریز
قانونی نانوشته؛ ترکی ننویسید!

اردوان روزبه: پلمپ مراکز چاپ و انتشار پوسترهای تیم تراکتورسازی تبریز و آزار صاحبان این مراکز، در حالی صورت می‏گیرد که این پوسترها پس از کسب مجوز از اداره‏ی ارشاد و باشگاه تراکتورسازی انتشار یافته است. مسابقات تیم تراکتورسازی تبریز در ماه‏های اخیر به صحنه‏های طرح مطالبات زبانی آذری‏ها تبدیل شده است. پیش از این نیز مردم در برابر حضور احمدی‏نژاد در تبریز، به جای شعار به نفع او، به نفع تیم تراکتورسازی شعار می‏داده‏اند.



گفت‌وگو با فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس درباره‌ی مبادلات تجاری ایران و آمریکا
سهم ناچیز ایران از مهم‏ترین بازار دنیا

مریم محمدی: ۲۳ دی ماه، خبری روی سایت ایسنا قرار گرفت که اعلام می‏کرد صادرات آمریکا به ایران در نوامبر گذشته افزایش و واردات‏اش از ایران کاهش داشته است. به نوعی که مجموع تراز تجاری ایران و آمریکا نسبت به ماه اکتبر، ۸/۷ میلیون دلار به سود آمریکا افزایش نشان می‏دهد. آیا این رابطه‏ی سیاسی ایران و آمریکاست که این خبر را بااهمیت می‏‌سازد؟ این مساله را با دکتر فریدون خاوند، استاد اقتصاد درمیان گذاشته‌ام.



گفت‌وگو با روزبه میرابراهیمی روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب به بهانه‌ی انتشار کتاب «زیر هشت»
«راه آینده از کدام سو؟»

پانته‌آ بهرامی: روزبه میرابراهیمی، روزنامه‌نگار و دبیر سابق سرویس سیاسی روزنامه‌ی اعتماد، مجموعه‌ای از مقالاتش را در کتاب «زیر هشت» گرد‌ آورده که در پاییز ۸۸ در آمریکا منتشر شده. با او به سال ٨٣ برمی‌گردیم؛ سال دستگیری او و علت آن، همچنین خروج ناخواسته‌‌ی خود و همسرش از ایران.



واگذاری مسئولیت زندان «بگرام» به نیروهای افغان

لینا آریا: مقامات افغان می‌گویند در ادامه‌ی روند سپردن زندانیان گوانتانامو به افغانستان، مسئولیت نگهبانی زندانیان بگرام نیز به نیروهای افغان سپرده خواهد شد. بر حسب اظهارات مسئولین وزارت دفاع ملی افغانستان، در حال حاضر ٧٥٠ تن در زندان بگرام به سر می‌برند و مسئولیت نگهداری این زندان ابتدا به نیروهای اردوی ملی افغانستان و پس از آن به وزارت عدلیه سپرده می‌شود.



گفت‌وگو با بیژن حکمت، تحلیل‏گر سیاسی و عضو شورای مرکزی «اتحاد جمهوری‏خواهان ایران»
نقش سیاسی ترور

مریم محمدی: خبر قتل یا ترور دکتر مسعود علی‏محمدی فضای ملتهب سیاسی ایران را غافل‏گیر کرد. مشخصات و اطلاعاتی که در باره‏ی او تاکنون منتشر شده است، این اتفاق را بیش از همه یک ترور سیاسی جلوه می‏دهد. دولت جمهوری اسلامی ایران قبل از همه، به این مساله اصرار دارد. در این باره با بیژن حکمت، تحلیل‏گر سیاسی و عضو شورای مرکزی «اتحاد جمهوری‏خواهان ایران» گفت‌وگو کرده‌ام.



از فیزیک ذرات بنیادی تا ترور سیاسی

مریم اقدمی: امروز صبح خبرگزاری‏ها و شبکه‏های خبری ایران و جهان خبر غافل‏گیرکننده‏ای را منتشر کردند؛ دکتر «مسعود علی‏محمدی»، استاد فیزیک دانشگاه تهران، در یک حادثه‏ی بمب‏گذاری در مقابل خانه‏اش ترور شد. اخبار منتشر شده خیلی ناقص، ضد و نقیض و حتی در بسیاری از موارد غلط بودند. به همین بهانه با حسین یاورتنو، محقق ذرات بنیادی از موسسه‏ی مطلعات پیشرفته‏ی کره‏ جنوبی، گفت‏وگو کردم.



ابهامات ترور دکتر مسعود علی‌محمدی

مریم محمدی: ترور دکتر مسعود علی‌محمدی، استاد فیزیک دانشگاه تهران که صبح امروز در مقابل منزل وی و هنگام سوار شدن به خودروی او اتفاق افتاد، همه خبرهای سیاسی داخل ایران را تحت تأثیر خود قرار داد. یکی از دانشجویان دکتر علی‌محمدی که اخیراً فارغ التحصیل شده است، در گفت‌وگو با رادیو زمانه در باره شخصیت و منش وی و نیز مواضع سیاسی او که در بین دانشجویان‌اش آشکار بوده است، صحبت کرده است.



حماس و اصلاح‌طلبی

برگردان ونداد زمانی: عوامل مختلفی باعث پدید آمدن شیوه‌های اصلاح‌طلبانه در خط مشی حماس در طی سال‌های اخیر گردیده‌اند. مشکلات مربوط به اداره حکومت، بعد از آخرین جنگ مخرب و رودررو با ارتش اسرائیل، بحرانی را دامن زده است که حماس را مجبور کرده است تا برای مدتی انرژی‌اش را صرف تنظیم امورات اقتصادی و اجتماعی بکند.