خانه > گزارش ويژه > اقتصاد و معیشت > سهم ناچیز ایران از مهمترین بازار دنیا | |||
سهم ناچیز ایران از مهمترین بازار دنیامریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدر ساعات پایانی روز چهارشنبه ۲۳ دی ماه، خبری به نقل از وبلاگ آمار آمریکا، روی سایت ایسنا قرار گرفت که اعلام میکرد صادرات آمریکا به ایران در ماه نوامبر گذشته افزایش و وارداتاش از ایران کاهش داشته است. به نوعی که مجموع تراز تجاری ایران و آمریکا نسبت به ماه اکتبر، ۸/۷ میلیون دلار به سود آمریکا افزایش نشان میدهد.
این خبر از روز چهارشنبه تاکنون روی بیشتر سایتهای خبری ایران قرار گرفت. آیا این رابطهی سیاسی ایران و آمریکاست که این خبر را بااهمیت میسازد؟ یا این حجم از مبادلهی تجاری و این حجم از تغییر تراز بازرگانی میان دو کشور، به خودی خود، میتواند اهمیت داشته باشد؟ جوانب گوناگون این مساله را با دکتر فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس مطرح کردهام. آقای خاوند در بارهی میزان اهمیت چنین آماری میگویند: روابط اقتصادی و بازرگانی میان ایران و آمریکا در مجموع بسیار ناچیز است. مثلا از ژانویه تا نوامبر سال گذشتهی میلادی روابط بازرگانی میان ایران و آمریکا فقط و فقط ۳۲۹ میلیون دلار بوده که تقریبا نصف مدت مشابه سال پیش از آن، یعنی سال ۲۰۰۸ است. در مقایسهای میان این آمار با روابط بازرگانی ایران با عراق، چین یا افغانستان و یا با امارات، میبینیم که مبادلات بازرگانی ایران و آمریکا اصلا جایگاه مهمی ندارد. چون آمار روابط بازرگانی ایران با کشورهایی که نام بردم سر به میلیاردها دلار میزند. در حالی که رابطهی بین آمریکا و ایران در حد چند صد میلیون باقی مانده است. آقای خاوند، آیا این آمار و ارقام همهی مبادلات تجاری ایران و آمریکا را دربر میگیرد؟ یا بخشی که از طرق غیررسمی و یا از طریق کشورهای واسطه صورت میگیرد، در این آمار نیامده است؟ این آماری است که از مبادی رسمی گمرکی اتخاذ شده است؛ یعنی کالاهایی که از آمریکا به طور رسمی وارد ایران میشوند که کالاهای خیلی حاشیهای هم هستند. البته لیست این کالاها منتشر نشده، ولی مطمئنا شامل کالاهای حساس نمیشود. همینطور کالاهایی که از ایران روانهی آمریکا شده که عمدتاً خاویار، فرش و پسته است. خارج از این مبادلات رسمی بین ایران و آمریکا که رقم بسیار ناچیزی است، بخشی از مبادلات تجاری ایران و آمریکا به صورت غیر مستقیم انجام میگیرد و به خصوص بخش مهمی از صادرات ایالات متحدهی آمریکا از راه دُبی وارد ایران میشود و در فهرست صادرات امارات متحدهی عربی به ایران ثبت میشود. اگر این مبادلات غیررسمی به حساب بیایند، آن وقت آیا حجم روابط بازرگانی ایران و آمریکا قابل توجه میشود؟ اگر بخشی از مبادلات امارات متحدهی عربی با ایران که شامل صدور کالاهای آمریکایی به صورت غیرمستقیم به ایران میشود را هم به حساب بیاوریم، صادرات آمریکا به ایران نسبتا قابل ملاحظه است. اما آمار منتشره معمولا یک افزایش دائمی مبادلات بازرگانی میان ایران و آمریکا را نشان میدهد. ارزیابی شما در این باره چیست؟ در مبادلات بازرگانی ایران و آمریکا فراز و نشیب هست. یک بار دیگر اشاره کنم که حجم بسیار ناچیز این مبادلات که حدود چند صد میلیون است، در رابطهی ایران با کشور بزرگی مانند آمریکا اصلا به حساب نمیآید. اما در همین حجم ناچیز فراز و نشیبهایی وجود دارد و هرسال مقداری کم میشود و یا برعکس افزایش پیدا میکند. من فکر میکنم، این فراز و نشیب چیزی را ثابت نمیکند؛ نه دلیل بر بهبود رابطهی بازرگانی میان ایران و آمریکا و نه دلیل وخامت روابط بین دو کشور است. بلکه رابطهای حاشیهای است که به همین صورت ادامه دارد. این نکته را هم یادآوری کنم که بازار ایالات متحدهی آمریکا مهمترین بازار دنیا است. یعنی هر سال حدود ۱۲۰۰ میلیارد کالا از کشورهای مختلف وارد آمریکا میشود. اما متاسفانه ایران هیچ سهمی از این بازار، به جز همان مقدار بسیار ناچیز چندصد یا چندده میلیون دلار ندارد. این ضربهی بزرگی بر مبادلات بازرگانی ایران است و ایران به دلیل تنشهایی که در روابط بینالمللیاش وجود دارد، خودش را از مهمترین بازار دنیا محروم کرده است.
در محافل اقتصادی این نظر هم شنیده میشود که کاهش حجم مبادلات بازرگانی میان ایران و اروپا، به ویژه آلمان، موجب افزایش مبادلات با آمریکا شده است. شما ظاهراً با این نظر موافق نیستید و این افزایش را از طریق کاهش مبادلات با اروپا، متوجه کشورهای منطقه و آسیایی میدانید. همینطور است؟ بله همین طور است؛ من این موضوع را کاملا نفی میکنم. درست است که حجم مبادلات بازرگانی میان ایران و اروپا تا اندازهای کاهش پیدا کرده. منتها این کاهش به سود کشورهای آسیایی و همچنین کشورهای منطقه تمام شده است. یعنی به موازات کاهش مناسبات بازرگانی میان ایران و غرب بهطور کلی، در درجهی اول آمریکا و همینطور تا اندازهای اروپا، مبادلات ایران با کشورهای آسیایی، به ویژه چین افزایش پیدا کرده است. همچنین مبادلات ایران با کشورهای منطقه، به ویژه عراق و افغانستان افزایش داشته است. البته امارات متحدهی عربی نیز در مبادلات بازرگانی ایران نقش بسیار مهمی دارد. ولی کاهش مبادلات تجاری ایران و اروپا، به هیچوجه به نفع آمریکا تمام نشده است. در وضعیت فعلی اقتصادی جهان و روابط ایران با کشورهای پیرامون، سرنوشت این مبادلات تجاری از طریق امارات را چگونه میبینید؟ اگر فشارهای آمریکا بر امارات در راستای کاهش صدور کالا و به خصوص کالاهای رایانهای به ایران افزایش پیدا کند، در آینده شاهد آن خواهیم بود که ورود این بخش از کالاهای آمریکایی به ایران با اشکالات بیشتری مواجه خواهد شد. پیشبینی شما با روابط سیاسی ایران و آمریکا و احتمال تشدید تحریمها علیه ایران ارتباط دارد؟ دقیقا؛ با توجه به این که این امکان وجود دارد که تحریمهای غرب و آمریکا علیه ایران افزایش پیدا کند، طبعا امکان دارد صدور بخشی از کالاهایی که امروز از سوی امارات متحدهی عربی به ایران صادر میشود، کالاهایی که منشاء آمریکایی دارند و یا کالاهایی که آمریکا تشخیص بدهد تا اندازهای نقش حساس دارند، حتی به طور غیرمستقیم هم متوقف شود. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|