May 2007


لغو بازی فوتبال زنان ایران در برلین

امروز در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین اعلام شد که مسابقه‌ی فوتبال بین تیم ملی زنان ایران و تیم زنان باشگاه Al -Dersimspor که قرار بود روز جمعه اول ژوئن در این شهر برگزار شود، به ''دلایل فنی'' از طرف فدراسیون فوتبال ایران لغو شده است. آیت نجفی، کارگردان فیلم مستند ''فوتبال سربسته'' و یکی از برنامه‌ریزان این مسابقه در گفت‌وگو یا زمانه در این‌باره می‌گوید.



اتوبوسی برای دوستی کلیمی‌ها و مسلمانان

سوار دوچرخه بودم که یه اتوبوس سفید دیدم با یه عالم نوشته فرانسوی و عکس از دستانی که علامت پیروزی رو نشون میدادن ولی ۲تا انگشت یک دست یکی‌اش روشن بود و دیگری تیره. روی اتوبوس نوشته بود "دوستی کلیمیان و مسلمانان فرانسه".



گفت‌وگوی زمانه با مدیر سیاستگذاری رادیو آزادی
مأموريت بدونِ پروپاگاندا

جف تریمبل، مدیر سیاستگذاری رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، در گفت‌وگو با زمانه از اهدافِ اين رسانه سخن گفته است؛ از برپاساختن دمکراسی‌های باثبات و برقراری جامعه‌ی مدنی در ايران و همه‌ی نقاطی که زیر پوشش رادیوی اروپای آزاد قرار دارند. و گفته است آينده‌ی برنامه‌های فارسی اين راديو به چگونگی روابط ايران و امريکا وابسته است.



رابطه‌ی شهروندان خبرنگار و اعتماد رسانه‌ای

اعتماد مخاطب بزرگ‌ترین دستاورد و سرمایه‌ی یک رسانه در طول عمر خود محسوب می‌شود. اما شهروندان خبرنگار عموما از چنین تخصصی عاری هستند. دومین قسمت از گزارش همایش راديو 3.0 در لندن به این موضوع می‌پردازد که چگونه می‌توان از شهروندان خبرنگار در رسانه استفاده کرد و همچنان «اعتماد رسانه‌ای» را از دست نداد.



سفر به پراگ و بازدید از رادیو فردا

پراگ شهری بسیار زیبا و دیدنی‌ست؛ ساختمان‌هایی بسیار قدیمی با معماری خیلی قشنگ. و اما دلیل انتخاب جمهوری چک، به عنوان مرکز رادیو صدای آزاد اروپا، شنیدنی‌ست: در زمان جنگ سرد، مرکز رادیو آزاد اروپا در مونیخ بود. بعد از فروپاشی بلوک شرق و برگزیده شدن واسلاو هاول به ریاست جمهوری، او برای قدردانی از نقش رادیو آزاد اروپا، ساختمان پارلمان چک را در اختیار این رادیو قرار داد و اجاره‌ی آن را سالی یک دلار تعیین کرد...



رادیوی نسل سوم

در نسل سوم رادیو، برنامه‌ها علاوه بر «ارائه خطی» دارای خاصیت «گزینش» از طرف مخاطب نیز است. در ارائه خطی، مخاطب باید در انتظار باشد تا برنامه مورد نظر خود را در ساعتی خاص گوش کند. اما با استفاده از قابلیت فنآوری آن‌لاین مخاطب می‌تواند تنها برنامه‌های مورد نظر خود را گزینش کرده و در زمان مناسب خود استفاده کند.



ميزگرد روز جهانی آزادی مطبوعات - بخش چهارم و آخر
سرمایه و سياست و رسانه‌های فارسی فرا-مرز

بخش چهارم میزگرد زمانه: «اگر ما شفاف باشیم و مشخص کنیم که برنامه‌ی خاصی را در دستور کار نداریم، رادیو زمانه می‌تواند کار خودش را انجام بدهد. به نظر من رادیوی شما با همه شبکه‌های رادیو و تلویزیون که از آمریکا برای ایران برنامه پخش می‌کنند متفاوت است. بیشتر شبکه‌ها یک کمی جهت‌دار هستند، درحالیکه ما بیشتر گفتگو‌ محور هستیم.»



ملکه رانيا: حجاب نباید موجب فشار اجتماعی شود

در بخش "10 پرسش" هفته‌نامه تایم، که هر هفته یکی از چهره‌های مشهور جهان را در حوزه‌های مختلف میهمان خود می‌کند، این بار ملکه رانیا به سؤالات خوانندگان پاسخ داده است. با توجه به تلاش‌های زنان ایرانی برای پیشبرد مطالبات خود و مسائلی که هر روز از سوی نهادهای حکومتی با آن مواجه می‌شوند، نگاه ملکه اردن به مسائل زنان در کشورهای اسلامی می‌تواند جالب توجه باشد.



جشن خشونت

حمله شبانه مردان نقابدار نیروی پلیس، به خانه "لات و لوت"‌های تهران، بیرون کشیدن آنها از خانه زیر رگبار مشت و لگد ، تحقیر کردن، با آفتابه‌ای برگردن دور محله گرداندن و غیره. تصاویر را شاید بسیاری دیده باشند. اما می‌شود تصاویر را به قصد خواندن علامت‌ها و متن‌های درونش دوباره خواند و صداهایی را که از وسط تهران به گوش می‌رسد دوباره شنید.



اسراییل و فلسطین، رو در روی هم

جی آر، یک عکاس زیرزمینی‌ست که به خاطر عکس گرفتن از رهگذران عادی در کوچه و خیابان و نمایش آن‌ها در ابعاد بزرگ بر دیوارهای سطح شهر به شهرت رسیده است. او به همراه دوستش مارکو چندی پیش پروژه‌ی عکاسی را به نام “رو در رو” در کرانه باختری به اجرا گذاشتند. آن‌ها از فلسطینی‌ها و اسراییلی‌ها خواستند تا در مقابل دوربین شکلک در بیاورند و عکس‌های گرفته شده را به صورت پوسترهای غول آسا بر روی “دیوار حائل” کنار هم چسباندند.



سرباز پیر آزادی مطبوعات

رضا مرزبان کارش را 61 سال پیش در مشهد و در روزنامه‌ی آفتاب شرق با قصه‌نویسی آغاز کرد. یکی از همین قصه‌ها با نام «هر که دارد هوس کرب‌وبلا بسم‌الله!»، که به گفته‌ی خودش پرده‌دری از تبلیغ خرافی مذهب بود، باعث خشم بنیادگرایان آن زمان شد. تا آنجا که انبار روزنامه را به آتش کشیدند. زمانه با اين روزنامه‌نگار پيش‌کسوت گفت‌وگو کرده است.



اولین پارلمان جوانان اروپا - مدیترانه

پارلمان جوانان اروپا - مدیترانه 102 عضو از کشورهایی مانند: مصر، اسرائیل، تونس، الجزایر، لبنان، سوریه، موریتانی، دولت خودگردان فلسطین، و کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارد. در اين پارلمان قرار است درباره‌ی موضوعاتی مانند مهاجرت، کار، بین‌المللی کردن فرهنگ و هنر، جهانی‌سازی، و نقش رسانه‌ها در دنیای کنونی بحث شود.



گفت‌وگو با دکتر مینو درایه، استاد مطالعات اسلامی
پوراندخت و آذرمیدخت، زینب و فاطمه

گفت‌وگوی زمانه با دکتر مینو درایه، استاد مطالعات اسلامی دانشگاه یورک در تورنتو: «وقتی کلمه‌ی انگلیسی تاریخ را به فارسی ترجمه کنید می‌شود داستان مرد. اما من تحقیقاتم در باره‌ی داستان زن است. یعنی جست‌وجو به دنبال این‌که واقعا این زن‌ها چه کارهایی را در تاریخ انجام داده‌اند».



نیمرخ یک الپر
وقتی جو مایکل موری مرا می‌گیرد

«الپر» اسم وبلاگ علی پیرحسین‌لو است. وبلاگ‌نویس اصلاح‌طلب و هوادار «حزب مشارکت» که اگر یادتان باشد بشدت از نامزدی دکترمصطفی معین در انتخابات ریاست جمهوری حمایت می‌کرد. او در وبلاگش گاهی مذهبی‌ست، گاهی سیاسی و البته گاه‌گداری هم حرف‌های عشقولانه می‌زند. شاید این نیمرخ او را حتی آنها که الپر را در فهرست بلاگ‌رولینگ‌شان دارند هم نشناسند.



محدودیت دسترسی سربازان آمریکایی به اینترنت

اقدام ارتش آمریکا در ممانعت سربازانش در عراق از دسترسی به برخی سایت‌های اینترنتی، روز گذشته بحث‌های داغی را در مطبوعات ورسانه‌های آمریکا رقم زد. مرز بین آزادی‌های شخصی و ملاحظات امنیتی چیست؟



ميزگرد روز جهانی آزادی مطبوعات - بخش سوم
رسانه‌های فارسی‌زبان و چشم‌انداز همکاری

بخش سوم میزگرد زمانه: «بحث همکاری، تعامل و گفت‌وگو بحث اساسی رادیو زمانه است. یعنی ما علاقه‌مندیم با همه‌ی سویه‌های درگیر در این صحنه‌ی رسانه‌ای کار و همکاری کنیم. آغوشمان باز است به روی کسانی که می‌پسندند منطق گفت‌وگوکردن را. چه در داخل ایران چه خارج از ایران. چه مدافع حاکمیت ایران چه مخالف حاکمیت ایران. خود ما واقعا قایل هستیم به این تنوع...»



شکوه«ایرانیکا» در پانتئون

در یک بعدازظهر آفتابی و دلپذیر پاریس، آمفی‌تئاتر شماره‌ی سه سوربون، در جوار پانتئون رنگ و بوی تاریخ و فرهنگ ایران گرفته بود. به لطف حضور دکتر احسان یارشاطر، بنیانگذار دانشنامه‌ی ایرانیکا، ده‌ها ایران‌شناس فرانسوی و چهره‌های فرهنگی و هنری و ادبی ایران ساکن پاریس گرد آمده بودند.



ميزگرد روز جهانی آزادی مطبوعات - بخش دوم
ارزش رسانه های فارسی خارج از ايران و روش آنها

برخی خبرها هست که در ایران یا جاهای دیگر اتفاق می‌افتد و در ایران بازتاب درخور اهمیتی که دارد پیدا نمی‌کند. رادیوهای خارج از کشور نه تنها از اين دست خبرها اطلاع رسانی می کنند، بلکه نگاههای مختلفی که به خبرها می شود را نيز پوشش می دهند. این یکی از آن چیزهایی‌ست که در ایران بسیار ناقص است. چون اگر اطلاعی هم داده می‌شود هیچوقت بحث و تنوع افکار و تنوع برداشتها بازتابی در ایران پیدا نمی‌کند.



برنامه‌ای رادیویی که پادشاه به آن گوش می‌کند

هر غروب دوشنبه، سلامة الزايد هدفون‌اش را به گوش می‌گذارد، ميکروفون‌اش را می‌کشد جلو و در برنامه‌ی زنده‌ی راديويی‌اش به جنگ عده‌ای از چهره‌های بسيار متنفذ پادشاهی عربستان سعودی می‌رود.



صد چهره‌ی خبری سال و فقط یک ایرانی

هفته نامه‌ی تایم در تازه‌ترين شماره‌ی خود یکصد چهره‌ی بانفوذی که خبرهای جهان را می‌سازند، معرفی کرده است. در میان این صد نفر، تنها یک نفرایرانی به چشم می‌خورد: سیدعلی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران. از جذاب‌ترین موضوعاتی که معرفی این صد تن را جذاب کرده است، نویسندگانی است که شرحی بر دلیل پرنفوذ بودن این افراد نوشته‌اند و دلیل خبرسازی‌شان را آورده‌اند.