Mar 2007


گفت‌وگو با فائز علیدوستی، انیماتور ایرانی ساکن کانادا
۴۰۰ تا رزومه و یک عالمه مصاحبه برای گرفتن کار

«فائز همراه همسرش به کانادا آمد و برخلاف انتظارش، صبر و حوصله‌ی همسرش در کنارآمدن با شرایط جدید، خیلی بیشتر از او بود و احتمالا همین قدرت زنان می‌تواند تکیه‌گاهی برای مردان‌شان باشد تا با جرأت بیشتری جلو بروند». گفت‌وگوی نیک‌آهنگ کوثر با فائز علیدوستی، انیماتور ایرانی ساکن کانادا.



گذری بر شهر بم - بخش نخست
بم و سه سال رنجش

بعد از سه سال، هنوز بم خرابه است. اما برای شهر استادیومی بیست هزار نفری ساخته‌اند که فوق‌العاده وسیع و متنوع است، و در بین مردم شایعه شده که هزینه‌ی ساخت آن را باشگاه «رئال مادرید» می‌دهد. این مجموعه با هزینه‌ای بالغ بر صد و سی میلیارد ریال ساخته شده، که در آن برای بولینگ هم سالنی دیده شده. ورزشی که احتمالا حتا قبل از زلزله هم طرفداری در این شهر نداشته.



مقاله‌ای از تایم به مناسبت 50 سالگی اتحاديه اروپا
معجزه آرام

اتحادیه اروپا در سالگرد 50 سالگی خود امروزه 27 عضو دارد و به‌حق، تحسین زیادی برانگیخته ولی آن‌گونه که شاهدیم به عنوان سرمشقی برای دیگران عمل نکرده‌است. اما شاید معیارهای قدیمی قدرت و نفوذ، دیگر در زمانه ما جوابگو نیستند. هرچه باشد کابوس و فجایع عراق گواهیِِ رسا برای نمایش محدودیت‌های قدرت سخت‌افزاری است، قدرتی که توسط افراد سلاح‌به‌دست استعمال می‌شود.



نوروز در بین دانشجویان ایرانی در کانادا

دانشگاه‌های کانادا طی روزها و هفته‌های گذشته شاهد جشن‌های نوروزی دانشجویان ایرانی بودند. در دانشگاه‌های بزرگ و مرکزی، دانشجویان ایرانی با چیدن هفت‌سین و آینه و سبزه، سنت نوروز را به سایر دانشجویان و دوستان خود معرفی کردند.



خاموشی لوسی ابراک

لوسی ابراک، چهره اسطوره‌ای جنبش مقاومت فرانسه و از مدافعان حقوق زنان درگذشت. کتاب‌هايی که ابراک نوشته و فيلمی که کلود بری از زندگی او ساخته در زمان خود از پرفروش‌ترين آثار بوده‌اند. در سال‌های پس از جنگ، ابراک مدتی معاون ليگ حقوق بشر بود و در زمره مخالفان سرشناس استعمار الجزاير و هندوچين به شمار می‌آمد



تظاهرات ضد جنگ در تورنتو

روز شنبه، ۱۷ مارس، به مناسبت سپری شدن چهارسال از آغاز جنگ آمریکا علیه عراق، در چند شهر بزرگ اروپا و آمریکای شمالی تظاهراتی در مخالفت با جنگ برگزار شد.
در شهر تورنتو، و در هوایی آفتابی اما سرد، به دعوت کمیته‌ی اتحاد ضد جنگ، حدود پنج‌هزار نفر از مخالفان جنگ، دست به تظاهرات زدند. تنها ۶۰ تا ۷۰ ایرانی در این تظاهرات شرکت کرده بودند.



تفاوت نوروز ایرانیان و همسایگان

علی عطار، مردم‌شناس و پژوهشگر نوروز، از تجربه‌های سفر به کشورهای آسیای میانه و تفاوت نوروز آنان با ایران می‌گوید. برای مثال؛ نوروز در ایران هنوز به صورت یک سنت خانوادگی برگزار می‌شود اما مردم آسیای میانه، جشن نوروز را عمومی برگزار می‌کنند.



نوروز ایرانیان در پارلمان انتاریو

وزیر امور مهاجرت انتاریو: «برگزاری این جشن بیشتر، از آن جهت مهم است که در شرایط کنونی، نظر و نگاهی که بیشتر مردم به ایران و ایرانی‌ها دارند نظر و نگاهی بر اساس واقعیت‌های تاریخی نیست. پدران و مادران شما، در گذشته خدمات بزرگی به بشریت کرده‌اند».



بهاریه‌هایی نوروزی به روایت نویسندگان ایران

محمود دولت‌آبادی، مدیا کاشیگر، سید علی صالحی و جواد مجابی هر کدام روایت‌های خود را از بهار و نوروز، برای زمانه گفته‌اند. آرزوها و نگاه‌های مختلف آنان را در این گزارش جمع کرده‌ایم که می‌توانید بشنوید.



نگاهی به امارات متحده عربی و ایرانیان ـ بخش دوم
جایی که آرزوها جامه عمل می‌پوشند

بخش دوم سفرنامه‌ای به دبی: «این روز‌ها هر کسی که مشتری است کافیست سری به میدان عبدالناصر بزند تا بتواند از بین زنان روسی و آسیای جنوبی شرقی انتخاب کند، بهای دختران ‌ایرانی که به شکلی خاص مورد توجه عرب‌های ساکن ‌این سرزمین قرار می‌گیرند گاهی اوقات برای یک شب تا ۲۰۰۰ درهم، معادل پانصد هزار تومان می‌رسد».‌



نوروز سمرقندی

نوروز سمرقند حال و هوای دیگری دارد. نوروز را همیشه در جمع خانواده گذرانده‌ام. در دل آرزویم این بود که کاش در به درگاه این عزیزان می‌زدم و دور دسترخوان نوروزی‌شان می‌نشستم. دسترخوان سفره‌ای رنگارنگ٬ مانند هفت سین است که در خانه‌ها می‌گسترانند.



پیام نوروزی مدیر دفتر یونیسف تهران به مخاطبان زمانه

«شنوندگان عزیز رادیو زمانه!
من یان پیتر کلایبرگ، رییس موقت دفتر یونیسف در ایران، از طرف همه‌ی همکارانم در دفتر یونیسف ایران، یعنی حدود پنجاه نفر، که فقط سه نفر از آنان غیر ایرانی هستند، آرزوی سالی بسیار خوب برای همه‌ی شما دارم».



نگاهی به امارات متحده عربی و ایرانیان ـ بخش اول
حیاط خلوتی شلوغ‌تر از خانه

سفرنامه‌ای به دبی: «انگار اینجا قرار است عقده‌ها خالی شود. توجه که می‌کنی می‌بینی سیر کوتاه و بلند شدن دامن‌ها و آستین‌ها یک نمودار دارد: اول بلند که هر روز میل به کوتاه شدن می‌کند؛ و بعد هر چه به روزِ رفتن نزدیک می‌شود بلندتر. هارمونی‌ای از نیاز و نگرانی».



گفت‌وگو با یک زندانی سیاسی
چهار ماه در تابوت خوابیدم

سیبا معمار، دهه ۶۰ به خاطر اعتقاد به کمونیسم به زندان می‌افتد. همسرش پس از این‌که او را لو می‌دهد٬ اعدام می‌شود. او بعدها از اعتقادات خود باز می‌گردد و «تواب» می‌شود. گفت‌وگو با خانم معمار را می‌توانید گوش کنید.



اجلاس کم‌سابقه کنگره ملی خلق چین

اجلاس امسال کنگره خلق چین قوانینی را به تصویب رساند که بعضا در تمامی دوران حکومت کمونیست‌ها نظیر و مانندی نداشته‌اند. یکی از ۹ قانون تصویب شده دولت را به حمایت و حفاظت از مالکیت خصوصی مقید می‌کند. قانون دیگر حاکی از تشدید نگرانی رهبران چین از شکاف‌هایی است که رشد و توسعه سال‌های اخیر میان بخش‌های مختلف جامعه ایجاد کرده است.



۱۵ سال از همه‌پرسی تاريخی در آفريقای جنوبی گذشت

برای بسياری از مردم عامی سفيدپوست که طی دهه‌ها ملهم از تبليغات حکومتی، سياه‌پوستان را از نژادی پست‌تر از خود تلقی می‌کردند، دادنن رای آری به سوال رفراندوم کار آسانی نبود. با اين همه برای تعداد زيادي از سفيدپوستان باسواد و بافرهنگ و نيز افرادی که در عرصه‌های تجاری و اقتصادی فعاليت‌ می‌کردند جز به خاکسپاری نظام مبتنی بر تبيعض نژادی آينده ديگری برای آفريقای جنوبی متصور نبود.



«کسی پاسخگوی خانواده‌های معلمان زندانی نیست»

علی باغانی، فرزند دبیر کل زندانی کانون صنفی معلمان: «خانواده‌های معلمان زندانی از محل بازداشت آنها اطلاعی ندارند و تمام نهادهای مسئول امنیتی، قضائی و هم‌چنین پلیس تهران در برابر مراجعه و پیگیری‌های مکرر این خانواده‌ها، از دادن کوچک‌ترین اطلاعی خودداری می‌کنند».



سعید محمدی، مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان:
«معلمان تنها حقوق‌شان را می خواستند»

مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان: تجمع معلمان کاملا صنفی بود و معلمان به‌خاطر حقوق خودشان در طی چند روز دست به تجمع زدند اما مسئولان با برخوردهای نادرست مسئله معلمان را امنیتی کردند».



گزارش تازه‌ی گروه بحران بين‌المللی
اسلام و هويت در آلمان

برای سه چهارم جمعيت مسلمان در آلمان، به ويژه برای ترک‌تبارها، نه اسلام‌گرايی سياسی و نه اسلام‌گرايی جهادی، هیچ‌کدام جاذبه‌ای ندارد. مشکل بنیادين مسلمان آلمان ريشه در محروميت از حق رأی، تبعيض اجتماعی و يکی نشدنِ اقتصادی و سياسی دارد نه در دين.



وقتی کسی برای جلسه "ضدجنگ" نمی‌آید

روز شنبه نشستی با عنوان "نشست اضطراری برای جلوگیری از جنگ در ایران" در دانشگاه برکلی شهر کالیفرنیا برگزار شد. در این نشست، با وجود افراد معروفی چون دانیل الزبرگ، فاش‌کننده اسرار جنگ ویتنام و داریوش زاهدی و ... چیزی کمتر از دویست نفر شرکت کرده بودند.