Apr 2008


دو و نیم میلیون دلار برای «پرسپولیس» در حراج کریستی

مریم ابریشم‌کار: اثر حجمی استاد پرویز تناولی، در چهارمین حراجی کریستی خاورمیانه در شهر دوبی، به ارزش دو میلیون و پانصد هزار دلار فروخته شد. در حراج شب سی‌ام آوریل، که جمعا ۱۹۸ اثر نقاشی، عکس، گرافیک و مجسمه عرضه شده بود، ۷۵ اثر به هنرمندان ایرانی تعلق داشت. دو عکس هنرمند پیشروی آمریکایی «اندی وارهول» از فرح دیبا و محمدرضا پهلوی، به ترتیب به ارزش ۱۰۰ و ۱۳۰ هزار دلار در این حراج فروخته شد. گران‌ترین آثار هنری این حراجی کارهای استاد تناولی و زنده‌رودی بودند.



گزارشی از ناآرامی‌ها در ایوان غربع پس از اعلام نتایجه‌ی انتخابات:
پنج کشته به خاطر اشتباه ستاد انتخابات ایوان غرب

مریم محمدی: همان طور که در خبرها شنیده و خوانده‌اید، در پی برگزاری دور دوم انتخابات مجلس هشتم، درگیری‌هایی خونین در شهر ایوان غرب در استان ایلام رخ داد که منجر به کشته و زحمی شدن چند نفر شد. برای پیگیری این موضوع، با بعضی چهره‌های شناخته‌شده و برخی اهالی شهر گفت و گو کردم و از آن‌ها پیرامون کم و کیف حادثه و دلایل آن پرسیدم.



گزارشی از برگزاری مراسم شب همبستگی با زندانیان و دا‌نشجویان سیاسی در استکهلم:
آواز اِبی به یادِ زندانیان سیاسی

سُها دادفر: عصر روز جمعه، مراسم شب همبستگی با زندانیان و دانشجویان سیاسی، در پی فراخوان ایرج جنتی عطایی، ترانه‌سرای نامدار ایران، در مرکز آموزشی کارگران سوئد ABF در استکهلم برگزار شد. ابی، هنرمند پرآوازه ساکن سوئد نیز پیش از این‌که ترانه «سیاه‌پوش‌ها» را بخواند، گفت: «خوشحال هستم در کنار کسانی هستم که با دست خالی صدای اعتراض خود را به جهانیان می‌رسانند و امیدوارم من هم سهمی هرچند کوچک در این قضیه داشته باشم.»



گزارشی درباره‌ی افزایش قیمت مواد غذایی در افغانستان:
واردات برای کاهش قیمت مواد‌ غذایی در افغانستان

لینا آریا: خریداری مواد‌ غذایی مورد نیاز افغانستان، به زودی از پاکستان آغاز خواهد شد. پس از افزایش بهای مواد غذایی چون آرد و گندم در بازارهای افغانستان، نگرانی شهروندان این کشور افزایش یافت و‌ آن‌ها دولت را به بی‌کفایتی متهم کردند. رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه افغانستان پس از بازگشت از پاکستان در یک نشست خبری از توافق‌ با این کشور در بخش خرید مواد غذایی خبر داد.



گزارش کریستین ساینس مانیتور از ورزش زنان در عربستان
زنانی که در تاریکی گام برمی‌دارند

کریستین ساینس مانیتور \ برگردان‌: علی آخوندان: بانوانی پیچیده در چادرهای عربی سیاه و روسری یک به یک به زمین بسکتبال جده وارد می‌شوند. آن‌ها تیم «جده یونایتد» هستند که به هر زحمتی که هست می‌خواهند ورزش کنند. طولی نمی‌کشد چادرشان را با یونیفرم‌های ورزشی عوض می‌کنند. یونیفورم‌هایی کاملاً پوشیده با شلوارهای سفید و لباس‌هایی که روی آن اسم‌شان با حروف قرمز نوشته شده است. فرصت را غنیمت می‌شمارند. ذوق‌زده شوت می‌زنند؛ پاس می‌دهند و سه‌گام می‌روند.



عشق به ایران، دیزنی‌لند و دلفین‌ها

نیویورک‌تایمز/ برگردان بنفشه سرتیپی: آقای ثابت، تاجر ۵۸ ساله ایرانی که بیشتر وقت خود را در آلمان می‌گذراند‌، اگرچه هنرمند نیست، اما بیش از ۳۰۰ میلیون دلار در هتل‌ها و جاذبه‌های دیدنی کیش از جمله نمایش دلفین‌ها که در خاورمیانه مشابه دیگری ندارد، سرمایه‌گذاری کرده‌است. او هتل بزرگ داریوش را که تجملی‌ترین تشکیلات جزیره کیش است، با الهام از پایتخت پارسی پرسپولیس که به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد، بنا نهاده است. ثابت همچنین مالک ۱۱ هتل در اروپا و جزایر قناری است.



متن کامل سخنرانی وزیر سابق اقتصاد در مراسم تودیع
دانش‌جعفری: تورم ناشی از سیاست دولت است، نه مافیا

داوود دانش جعفری، وزیر برکنارشده اقتصاد به شدت از سیاست‌های اقتصادی دولت نهم و شخص محمود احمدی‌نژاد انتقاد کرد. وی در مراسم تودیع خود و معارفه سرپرست جدید این وزارتخانه، از عملکرد دو سال و نیمه اش در این مسند دفاع کرد و به انتقاد صریح از سیاست‌های اقتصادی دولت و تصمیمات رییس‌جمهور پرداخت. متن کامل این سخنرانی را در ادامه می‌خوانید.



داستان پناهنده‌ی همجنس‌گرای ایرانی به روایت گاردین:
«از کشورم متنفرم»

هفته‌نامه‌ی گاردین، برگردان بنفشه سرتیپی: امیر یک همجنس‌گرای ایرانی است که به خاطر انجام کاری که از نظر دین، نادرست شمرده می‌شد، از اجتماع طردش کردند. او بازداشت شد و دادگاه، او را به زندان و ۹۰ضربه شلاق محکوم کرد. وقتی که حکم اعدام برایش صادر نشد، برای پناهنده شدن، ایران را ترک کرد. او چهار سال در لندن بود و از ترس استرداد به ایران، از ثبت‌نام برا‌ی پناهندگی خودداری کرد.



گفت‌وگو با محمدجواد روح و مسعود بهنود
«سرنوشت ما از صندوق رای رد می‌شود»

با نردیک شدن به دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، مریم محمدی با محمد جواد روح و مسعود بهنود درباره‌ی شرکت یا عدم شرکت در این دور گفت‌وگو کرده است. روح، روزنامه‌نگار مقیم تهران معتقد است که با مجموعه شرایطی که حاکم است، دلیلی برای شرکت در انتخابات ندارد. اما در مقابل بهنود، روزنامه‌نگار مقیم لندن عبارت «مردم شرکت نخواهند کرد» را بی‌معنی می‌داند و معتقد است که اگر شده باید بتوانیم یک‌ نفر بیشتر از آدم‌هایی که طرفدار ارزش‌های مدرن زندگی هستند را به مجلس بفرستیم.



گفت و گوی زمانه با آیت‌الله منتظری:
منتظری: «ولایت فقیه، با آقای خامنه‌ای تمام شد»

سید سراج‌الدین میردامادی: آيت‌الله حسينعلی منتظری از مراجع تقليد شيعه است كه سال‌ها بدليل مخالفت با رهبری كنونی انقلاب اسلامی در حصر بسر می‌برد. او در گفت​وگو با زمانه نسبت به اقدامات دولت نهم در خصوص بهره‌برداری از نام امام زمان هشدار داد و گفت: «این کارهای سوء سبب می‌شود که مردم، یعنی جوانان نسبت به امور دینی و حضرت حجت و این‌طور چیزها بدبین شوند. اصلاً ایمانشان کم بشود. و این کار، به‌طور کل کار غلطی است»



نظری بر روند سیاست‌گزاری‌های انقلاب فرهنگی در ایران
آسیب‌شناسی انقلاب فرهنگی دولتی

مهرزاد حافظی: «کمبود منابع تخصصی روز‏، پاک‌سازی فله‌ای کتابخانه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و کتابخانه‌های عمومی، گزینش دلبخواهی اساتید و دروس، بی‌جایگاهی پژوهش و تحقیق در حوزه‌های علوم انسانی، از جمله چشم‌اندازهای به‌جا مانده از اقدامات سیاست‌گزاران شورای انقلاب فرهنگی است.»



وزرایی که از باب همایون می‌گذرند

شراگیم علی‌پور: برای آن‌ها که داوود دانش جعفری را از نزدیک می‌شناسند، پذیرفتن وزارت اقتصاد دولت نهم عجیب‌تر از رفتنش از کابینه است. شاید بسیار پیش‌تر از این‌ها داوود دانش‌جعفری می‌بایست با همتایان خود در دولت نهم خداحافظی کند؛ چرا که او بهانه‌ها و دلایل بسیاری خوبی برای ترک کابینه داشت. اخباری که از داخل وزارت اقتصاد به بیرون درز کرده، خبر از نهایی شدن نام حسین صمصامی، رییس کمیسیون اقتصادی دولت نهم برای تکیه زدن بر کرسی وزارت اقتصاد دارد.



پیشروی افغانستان در جاده‌ی علم

لینا آریا: پس از گذشت سه دهه گواهینامه‌ی رسمی فارغ‌التحصیلان دانشگاه در افغانستان توزیع شد. اگر‌چه در این مدت برگه‌ای تحت نام شهادت‌نامه برای فارغ‌التحصیلان دانشگاه داده می‌شد، اما تقلب در تهیه این شهادت‌نامه‌ها به آسانی صورت می‌گرفت. محمد اعظم دادفر، وزیر تحصیلات عالی افغانستان گفت که با آغاز سال جدید، توزیع گواهینامه‌های با اعتبار نیز آغاز خواهد شد.



مخالفت وزارت اطلاعات افغانستان با سریال‌های هندی

بکتاش سیاووش: دستور حذف این سریال‌ها به دنبال آن صورت می‌گیرد که پیش از این شورای علمای افغانستان که از روحانیون بنیادگرای مذهبی تشکیل شده است و مجلس سنای این کشور سریال‌های پرتعداد و پرطرفدار هندی را "تبلیغ بت‌پرستی" و عامل تبلیغ "فرهنگ بیگانه" تشخیص داده و خواستار توقف پخش آن گردیده بودند.



وبلاگ نویسی تا سر حد مرگ

نیویورک تایمز، برگردان علی آخوندان: مطمئناً وبلاگ‌نویسی هیچ‌گاه بصورت رسمی به عنوان دلیل مرگ ا اشخاص تشخیص داده نشده است و مرگ دو نفر از بلاگرها، نشانه‌ای از اپیدمی بودن آن نیست. علاوه بر این هیچ دلیل قطعی‌ مبنی بر اینکه فشار زیاد کار در مرگ این افراد موثر بوده، وجود ندارد، ولی خانواده، دوستان و همکاران این افراد می‌گویند که مرگ این دو تن، آن‌ها را به فکر در مورد خطرات شیوه کاری آنها واداشته​است.



نرخ بهره‌ی دستوری بانک‌ها در گفت و گو با کارشناسان:
سرنوشت دستورهای بانکی

رئیس یکی از شعبات بانک‌های تهران، که مایل نبود نامش گفته شود، معتقد بود که ابلاغیه دولت درمورد کاهش نرخ بهره بانکی را نه بانک ایشان و نه هیچ بانکی در عمل اجرا نکرده است. درباره دلایل مخالفت‌ها با این قانون، مریم محمدی با آقایان اسماعیل جبارزاده، نماینده شهر تبریز در مجلس هفتم و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و همچنین با آقای دکتر جمشید اسدی، استاد اقتصاد دانشگاه آمریکایی پاریس گفت و گو کرده است.



سؤال نمایندگان مجلس درباره دلارهای گمشده

شراگیم علیپور: پیش از این فقط محمد ستاری‌فر، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی دولت خاتمی از دلارهای نفتی دو سال و نیم گذشته سراغ می گرفت؛ اما این روزها الیاس نادران و احمد توکلی، دو نماینده سرشناس اصول‌گرای تهران هستند که همان پرسش‌های محمد ستاری‌فر را به گونه‌ای دیگر مطرح می‌کنند و از دلارهای گمشده اقتصاد ایران سراغ می‌‌گیرند.



مطلب نیویورک‌تایمز درباره‌ی وبلاگ‌های ایرانی
وبلاگ‌های ایرانی، آزمون محدودیت‌های حکومتی

نیویورک‌تایمز‌/ برگردان بنفشه سرتیپی: ‌بر اساس مطالعات جدید مرکز مطالعاتی برکمن در دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد آمریکا، فضای وبلاگ‌نویسی در ایران، بازتاب زندگی غیرعادی، ناپایدار و گاه تکان‌دهنده در جمهوری اسلامی است. علاوه بر این، قوانین بی‌ثبات و مبهم، مردم را به آزمون میزان محدودیت‌های حاکمیت کشانده است.



گفت و گو با دکتر پدرام سلطانی، عضو اتاق بازرگانی تهران:
«ثروت زیر زمین را باید به ثروت روی زمین تبدیل کرد»

مریم محمدی: دکتر پدرام سلطانی، عضو اتاق بازرگانی تهران پیرامون روش درست استفاده از درآمد نفت برای جلوگیری از افزایش نقدینگی می‌گوید:‌ «بهترین خرج‌کرد پول نفت این است که ثروت زیرزمین را به ثروت روی زمین تبدیل کرد. یعنی نفت سرمایه‌‌ و ثروتی‌ است که ما استخراج می‌کنیم و نباید خرجش بکنیم. حالا خرج کردن از این جهت که سرمایه نباید اصولاً از بین برود، یک دیدگاه ملی و آینده‌نگرانه است.»



رویارویی پلیس آمریکا با فرقه‌ای که چندهمسری را رمز رستگاری می‌داند
سه زن تا بهشت

کاوه اسفندیاری: اعضای فرقه مورمون‌ها معتقدند هر مرد برای راهیابی به بهشت، باید دست کم با سه زن ازدواج کند. به زنان این فرقه نیز از کودکی آموزش داده می‌شود که راه رستگاری، تسلیم شدن در برابر امیال شوهر است. منتقدان اظهار می‌کنند این فرقه زن را «کارخانه بچه» می داند. برخی از این زنان گاه تا هشت فرزند می‌زایند. بنا به برخی آمار، این فرقه مسیحیت، ده هزار پیرو دارد.