دانشجویان


گفت‌وگو با سلمان سیما، عضو کمیته‌ی سیاسی سازمان ادوار تحکیم وحدت و از فعالین دانشجویی دانشگاه آزاد:
«جنبش دانشجویی پیاده‌روی گروه‌های سیاسی نیست»

فرشاد محمدی: پیرامون برخی انتقاد‌های طرح شده از سوی اصلاح‌طلبان و همچنین وضعیت جنبش دانشجویی در شرایط کنونی با سلمان سیما گفت‌وگویی انجام داده‌ایم. سلمان سیما، عضو کمیته‌ی سیاسی سازمان ادوار تحکیم وحدت و از فعالین دانشجویی دانشگاه آزاد است که در آبان‌ماه سال گذشته بازداشت و در اسفندماه آزاد شد و هم اکنون در خارج از کشور به‌سر می‌برد.



گفت‌‌وگو با مهرداد بزرگ، یکی از دانشجویان عضو «انجمن دانشجویان لیبرال دانشگاه‌‏های ایران»
نقاط ضعف و قوت جنبش دانشجویی کجاست؟

مریم محمدی: شانزدهم آذر یکی از روزهای حساس تاریخ سیاسی ایران است که با تغییر نظام و حکومت نیز در تقویم این کشور باقی مانده است. تحولات گوناگون سیاسی و اجتماعی در بیش از ۵۰ سال گذشته، از اهمیت این روز نکاسته است. گرچه همواره تحلیل‏‌های جدیدی را نسبت به مضمون فعالیت دانشجویی و دستاوردها و نقد و انتقاد نسبت به آن مطرح می‌‌شود. در این‌‌باره با مهرداد بزرگ گفت‌‌وگو کرده‌‌ام.



همایش جنبش دانشجویی ایران در پاریس

سراج‌الدین میردامادی: روز شنبه چهارم دسامبر، همایش بین‌المللی جنبش دانشجویی ایران، به مناسبت فرا رسیدن روز دانشجو، به همت انجمن «جنبش برای ایران» و با هماهنگی و پشتیبانی شبکه‌ی جهانی «اتحاد برای ایران»، در محل سالن کنفرانس شهرداری پاریس برگزار شد. آرش جنتی عطایی، مدیر اجرایی این همایش، هدف از برپایی چنین همایشی را تحلیل جنبش اعتراضی مردم ایران و ایجاد فرصتی برای بیان شهادت‌ها و تجربه‌های فعالان جنبش دانشجویی دانست.



همبستگی دانشجویان اروپا با جنبش دانشجویی ایران

ایرج ادیب‌زاده: در آستانه‌ی فرارسیدن روز دانشجو در ایران، قرار داریم. تا امروز بیانیه‌های مختلفی در پیوند با این روز از سوی نهادهای فعال دانشجویی و چهره‌های سیاسی منتشر شده است. دانشجویان سبز دانشگاه علم و صنعت ایران در بیانیه‌ی‌ خود ضمن محکوم کردن تهدید و بازداشت فعالین دانشجویی کشور و تقاضای آزادی همه‌ی زندانیان، اعلام کرده‌اند



بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه آمستردام

شنبه، چهارم دسامبر، روز دانشجویان ایرانی (شانزده آذر) در دانشگاه آمستردام بزرگ داشته می‌شود. سعید حبیبی، دبیر پیشین اتحادیه دانشجویی تحکیم وحدت، پیمان جعفری، پژوهشگر علوم سیاسی، شاهین نصیری، سخنگوی شبکه جوانان پیشرو در لاهه و پژمان سلیم، حقوق‌دان، در اين مراسم سخنرانی خواهند کرد.



گفت‌وگو با سعید پیوندی، استاد دانشگاه پاریس هشت و کارشناس آموزشی
شهریه‌‌ای شدن دانشگاه‌‌ها و نابرابری‌‌های اجتماعی

ایرج ادیب‌زاده: وزیر علوم جمهوری اسلامی شهریه‌‌ای شدن دانشگاه‌‏‏ها در ایران را تأیید کرد. کامران دانشجو در جمع دانشجویان دانشگاه امام خمینی گفت: «اگر دانشگاه پول را از راه حلال خرج کند، دانشگاه پولی خوب است.» مجلس شورای اسلامی دو هفته‌‏ی پیش تصویب کرد که دانشگاه‏‌های دولتی مجاز به پذیرش دانشجو بدون کنکور و تنها با دریافت شهریه خواهند بود. در این زمینه با سعید پیوندی، استاد دانشگاه در پاریس گفت‌‌وگو کرده‌ام.



در گفت‌‌وگو با سعید قاسمی‏‌نژاد، تحلیل‌‌گر سیاسی در پاریس
موج جدید برخورد با فعالان دانشجویی

سراج‌الدین میردامادی: علی‏رغم آنکه حاکمیت خود را برنده‏ی بحران پس از انتخابات جلوه می‏دهد، اما با گذشت ۱۵ ماه، هنوز دستگیری و برخورد با فعالان سیاسی، به‏ویژه فعالان دانشجویی، ادامه دارد. روابط عمومی دفتر تحکیم وحدت با صدور اطلاعیه‏ای نسبت به دستگیری چهار نفر از فعالان دانشجویی در شهرستان‏ها اعتراض کرده و این اقدام را بازداشت گسترده‏ی اعضای شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت خوانده است.



سخنان شوک‌آور کامران دانشجو

پانته‌آ بهرامی: جمهوری اسلامی با دانشگاه به عنوان یک نهاد معترض در دل جامعه، در تقابل مداوم بوده است. موج جدید پاکسازی استادان در دوره‌ی اول و دوم ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و دستگیری و ستاره‌دار شدن فعالان دانشچویی، همه نشان از این واقعیت دارند. با بازگشایی دانشگاه‌ها هراس دولت از شروع اعتراض‌های دانشجویی را می‌توان در سخنان کامران دانشجو، وزیر علوم جست‌وجو کرد.



گفت‌وگو با سیامک پورجزنی در نگاهی به تاریخ زیست جنبش دانشجویی
جنبش دانشجویی ایران؛ از فرود تا فراز

کیارش پارسا عالی‏پور: جنبش‏های اجتماعی در گذر تاریخ، فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده‏اند؛ از جمله جنبش دانشجویی ایران؛ جنبشی که در سال‏های اخیر، هرگاه که خواستار مطالباتش شده، با دستگیری‏های گسترده‏ی کنش‌گران آن، رفته‏رفته دچار رخوت شده است. این جنبش، نظیر این فرایند را در میانه‏ی سال‌های دهه‏ی چهل خورشیدی نیز تجربه کرد. در این زمینه، با سیامک پورجزنی، پژوهشگر تاریخ اجتماعی معاصر، به گفت‏وگو پرداخته‌ام.



گفت‌وگو با عابد توانچه، از فعالان دانشجویی
رقص زندگی در ایران

مینا خانلرزاده: عابد توانچه، از فعال‌های سرشناس چپ‌گرا است. رک و صریح نظرش را بیان می‌کند و از سانسور حرف‌هایش بیزار است. روحیه‌ای سرکش و دوست‌داشتنی دارد. دانشجوی دانشگاه پلی‌تکنیک بوده که به‌دلیل فعالیت‌های سیاسی‌اش از تحصیل محروم شده است. او البته این محرومیت را سبب خیر می‌داند چراکه فرصت کافی یافته تا در زمینه‌های مورد علاقه‌اش مطالعه کند. با عابد گفت‌وگویی کرده‌ام که در ادامه می‌خوانید.



گفت‌وگو با علی افشاری درباره‌ی مصوبه‌ی جدید مجلس در مورد دانشگاه آزاد
«مجلس، حامی مدیران دانشگاه آزاد»

شیرین فامیلی: روز یكشنبه ۳۰ خرداد، مجلس شورای اسلامی، با تصویب طرحی مصوبه‌ی شورای عالی انقلاب فرهنگی را در مورد تغییر اساسنامه و هیئت امنای جدید دانشگاه آزاد لغو كرد. مصوبه‌ی جدید مجلس می‌گوید باید هرگونه تغییرات در اساس‌نامه، با پیشنهاد هیئت مؤسس و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام گیرد، ولی اساس‌نامه‌ی جدید این موارد را رعایت نكرده و به همین دلیل لغو می‌شود. در این باره با علی افشاری گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فریدون احمدی، تحلیل گر و فعال سیاسی
مقایسه‌ی انقلاب فرهنگی در چین و ایران

شکوفه منتظری: از انقلاب فرهنگی ایران به‌عنوان اقدامی برای اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها یاد می‌شود که در واقع مجموعه‌ای از رویدادهای مرتبط با نظام آموزش عالی در جمهوری اسلامی، به‌ویژه‌ی در سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲ است. این حرکت، ابتدا با هدف پاکسازی استادان و دانشجویانی آغاز شد که از دید حکومت، غربی یا شرقی خوانده می‌شدند و تفکرات لیبرال و چپ داشتند. فریدون احمدی، یکی از شاهدان انقلاب فرهنگی در ایران است. با او در این زمینه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فرشین کاظمی‌نیا، تحلیل‌گر سیاسی در پاریس
جنبش دانشجویی ایران؛ از پیشینه تا چشم‌انداز

کیارش پارسا عالی‌‌پور: این روزها با نزدیک شدن به سالگرد آغاز جنبش آزادی‌خواهی یا سبز در ایران، نام جنبش دانشجویی و حرکت‌های دانشجویی در درون و بیرون از ایران بسیار شنیده می‌شود. در خارج از کشور نیز زمزمه ایجاد «شبکه سراسری جوانان و دانشجویان ایرانی» به گوش می‌رسد و تاکنون چندین نشست در این راستا انجام شده است. به همین بهانه به سراغ فرشین کاظمی‌نیا، تحلیل‌گر سیاسی رفتم و درباره‌ی جنبش دانشجویی ایران، با او به گفت‌وگو پرداختم.



دکتر سعيد پيوندی، استاد دانشگاه در پاريس و کارشناس مسايل آموزشی در گفت‌وگو با زمانه:
«جنبش دانشجويی در ايران زنده و پويا است»

شیرین فامیلی: سالی که گذشت برای دانشگاه‌ها و دانشجويان سالی ملتهب و پرتلاطم بود. جنبش دانشجويی ايران در اين سال هزينه‌های سنگينی را تحمل کرد. بر اساس گزارش فعالان حقوق بشر در ايران در سال گذشته ۱۶۶۳ دانشجو بازداشت، ۴۳ دانشجو اخراج، ۳۴۸ نفر مورد ضرب و شتم قرار گرفته و ۱۶ دانشجو کشته شده‌اند. در همین زمینه با دکتر سعید پیوندی, استاد دانشگاه در پاريس و کارشناس مسايل آموزشی گفت‌وگویی داشته‌ام.



واکنش نماینده پارلمان اروپا به اتهام مرتضی سمیاری

حسن زارع زاده اردشیر: در روز ۱۰ بهمن و در دادگاهی که نهادهای بین المللی آن را نمایشی می‌خوانند، به قرار ملاقات مرتضی سمیاری، فعال دانشجویی با هئیت نمایندگی پارلمان اتحادیه اروپا به‌عنوان یکی از اتهامات وارده اشاره شد. به همین دلیل خانم باربارا لخ بیلر؛ رئیس هئیت نمایندگی پارلمان اتحادیه اروپا از محاکمه مرتضی سمیاری با این اتهام اظهار تاسف کرد و خواستار روشن شدن هر چه سریعتر موضوع شد.



گفت‌وگو با دبیر کل اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا، «لیگیا دکا»
فراخوان برای تحریم دولت ایران

کیارش پارساعالی‌پور: «اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا» در گردهم‌آیی بین‌المللی شانزدهم آذر در شهر دلفت هلند، در حمایت از جنبش دانشجویی ایران شرکت داشت. این تشکل دانشجویی اروپایی چند روز پیش با صدور یک فراخوان بر تحریم دولت ایران از جنبش آزادی‌خواهانه مردم ایران و به‌ویژه دانشجویان ایران پشتیبانی کرد. در همین راستا با دبیر کل اتحادیه سراسری دانشجویان اروپا، «لیگیا دکا» (Ligia Deca) گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با یکی از شاهدان عینی حمله‌ی لباس‌شخصی‌ها به دانشگاه مشهد
«حمله لباس شخصی‌ها با هماهنگی قبلی بود»

اردوان روزبه: تجمع سکوت دانشجویان دانشگاه آزاد مشهد در گرامی‌داشت کشته‌شدگان روز عاشورا، با حمله‌ی‌ لباس‌شخصی‌ها به خشونت کشیده شد و موجب زخمی‌شدن نزدیک به ۴۰ نفر و کشته‌شدن ۲ دانشجو گردید. در همین زمینه با یکی از شاهدان عینی حادثه‌ی دانشگاه آزاد مشهد گفت‌وگو کرده‌ام.



روایت دو شاهد عینی از آغاز سال تحصیلی جدید در دانشگاه تهران
حداد عادل به دانشجویان «ناسزا گفت»

مریم محمدی: مراسم آغاز سال تحصیلی جدید روز دوشنبه در دانشگاه تهران با حضور کامران دانشجو برگزار شد. هم‌زمان با این مراسم، دانشجویان معترض نیز در این دانشگاه دست به تجمع و راهپیمایی زدند. یک روز پیش از این مراسم نیز حضور غلامعلی حداد عادل در این دانشگاه با اعتراض دانشجویان همراه شد. یکی از شاهدان عینی در این باره به زمانه گفت که بعد از این‌که دانشجویان آقای حداد عادل را هو کردند، ایشان به دانشجویان فحاشی کردند و ناسزا گفتند.



گفت‌وگوی اشپیگل با عابد توانچه، فعال دانشجویی
عابد توانچه: اوضاع دانشگاه‌ها ملتهب است

اشپیگل، ترجمه‌ی مجید روشن زاده: عابد توانچه، یکی از فعالین دانشجویان، در گفت وگو با هفته نامه آلمانی اشپیگل به بررسی اوضاع سیاسی دانشگاه‌ها پرداخته و فضای حاکم بر دانشجویان را در آستانه بازگشایی دانشگاه‌ها ملتهب و انفجاری توصیف کرد. توانچه در این مصاحبه می‌گوید که نیروهای انتظامی در دانشگاه‌ها به حالت آماده باش در آمده‌اند. با وجود این به اعتقاد وی این نوع کنترل‌ها نمی‌تواند مانع خیزش جنبش دانشجویی شود و دانشجویان به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.



مطالبات طرح شده در بیانیه دفتر تحکیم در گفت و گو با فرید هاشمی
«جناح حاکم با حرکت‏های پوپولیستی رأی جمع می‌کند»

مریم محمدی: مطالبات دفتر تحکیم وحدت از کاندیداهای انتخابات دهمین دوره‏ی ریاست جمهوری در بیانیه‌ای به همین نام، روز دوشنبه، هفتم اردیبهشت‌ماه از سوی این دفتر انتشار یافته است. فرید هاشمی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «اساساً، جلوی فضای انتخاباتی را گرفته‏اند و بیشتر به نظر می‏رسد این بار بیش از هرچیزی می‏خواهند که ما در فرایند انتخابات، مشارکت معکوس داشته باشیم. تحلیل ما این است که با حرکت‏های پوپولیستی در حال رأی جمع کردن هستند. مسلم است اگر دانشگاه تصمیم به مشارکت در فرایند انتخابات بگیرد، در نهایت رویکرد اصلاح‏طلبانه دارد.»