Feb 2010


گزارشی از کنفرانس «ایران: سازوکارهای مقاومت» به یاد کیان تاج‌بخش
جنبش سبز و تکنیک‌های جی‌جی‌ت‌سویی

آتنا پژوهش: دوارزدهم فوریه‌ی ۲۰۱۰ کنفرانسی یک‌روزه‌ای با عنوان «ایران: سازوکارهای مقاومت» در نیویورک برگزار شد. این کنفرانس به همت دو دانشجوی ایرانی و استادان امریکایی دانشگاه و مرکز پژوهشی «نیو اسکول فور ریسرچ» بر پا و به کیان تاج‌بخش تقدیم شد. در این کنفرانس چهره‌های سرشناسی مانند رامین جهانبگلو، چارلز کورزمان، علی رضایی، بیتا مستوفی، دنی پستال، سیمون کریچلی و دیگران شرکت داشتند.



گفتگو با الهه محتشم، درباره‌ی آخرین گزارش آژانس انرژی اتمی درباره‌ی برنامه‌ی هسته‌ای ایران
«اختلاف ایران و آژانس عمیق‌تر شده است»

فرنگیس محبی: شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از روز دوشنبه در وین تشکیل جلسه می‌دهد تا گزارش اخیر مدیر کل آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران را بررسی کند. مدیر کل آژانس در آخرین گزارش خود گفت که به‌دلیل عدم همکاری روشن و شفاف ایران، بازرسان آژانس قادر نیستند تأئید کنند که برنامه هسته‌ای ایران جنبه نظامی ندارد. در این مورد با الهه محتشم، پزوهش‌گر منع گسترش تسلیحات اتمی در مرکز سیاست خارجی لندن که قبلا به دعوت جمهوری اسلامی از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با محمود دلخواسته، متخصص جنبش‌های اجتماعی
تسخیر خیابان‌ها

بهداد بردبار: گفت‌وگوی حاضر شرایط پس از ۲۲بهمن را بررسی می‌کند. محمود دلخواسته دکترای خود را در سال ۲۰۰۷ در مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن در رشته جامعه‌شناسی سیاسی به پایان رسانیده است. تخصص ایشان جنبش‌های اجتماعی و تز او در مورد انقلاب ۱۳۵۷ تا خرداد ۶۰ و اسلام به‌عنوان گفتمان قدرت و آزادی در این زمان است. او هم‌چنین به تدریس و تحقیق و نیز نوشتن مقالات سیاسی مشغول است.



گفت‌وگو با ابوالحسن بنی‌صدر، درباره‌ی هفتمین نشست دوره‌ی چهارم مجلس خبرگان
ابوالحسن بنی‌صدر: رهبری در تنگنا است

ایرج ادیب‌زاده: هفتمین نشست دوره‏ی چهارم مجلس خبرگان، چهارم و پنجم اسفند ماه، پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران که فقط در مراسم گشایش مجلس حاضر بودند، برگزار شد. اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس این مجلس در گشایش این نشست به دفاع از آیت‏الله خامنه‏ای، رهبر جمهوری اسلامی پرداخت و گفت: «نگذاریم تیرها به سمت رهبر نشانه رود». در همین زمینه با ابوالحسن بنی‏صدر، نخستین رییس جمهوری ایران گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با سعید رضوی فقیه، در باره‌ی اجلاس خبرگان رهبری
پایان اجلاس خبرگان؛ صفر – صفر!

مریم محمدی: در اخباری که از جلسه‏ی دیروز مجلس خبرگان، در روزنامه‏ی کیهان انتشار یافته، از هاشمی رفسنجانی نه به عنوان رییس مجلس خبرگان که به عنوان نماینده‏ی تهران نام برده شده است. همچنین سایت‏ها و رسانه‏های هوادار دولت در آخرین روز خبرگان، اهمیت چندانی به اخبار آن ندادند. آیا علت این بی‏اعتنایی از آن جهت نیست که انتظارات اقتدارگریان از این اجلاس برآورده نشده است؟ در این باره با سعید رضوی فقیه، گفت‏وگو کرده‏ام.



دکتر علی‌رضا نوری‌زاده، تحلیل‌گر سیاسی در گفت‌وگو با زمانه:
«ایران باید از دستگیری ریگی استفاده کند‬»

رضا جمالی: پس از دستگیری عبدالمالک ریگی، اظهارات متناقضی درباره‌ی نحوه دستگیری او از سوی مقامات جمهوری اسلامی منتشر شده است. همچنین زمان اعلام خبر بازداشت ریگی هم یکی دیگر از موضوعات مطرح شده است؛ چراکه به گزارش تلویزیون الجزیره آقای ریگی هفته گذشته از سوی پاکستان دستگیر و تحویل مقامات ایرانی شده بود. برای بررسی بیشتر این موضوع با دکتر علی‌رضا نوری‌زاده گفت‌وگو کرده‌ام.



گفتگو با احمد سلامتیان، درباره‌ی هفتمین اجلاس مجلس خبرگان رهبری
اجلاس خبرگان؛ مقاومت هاشمی دربرابر فشارها

سراج‌الدین میردامادی: به نظر می‏رسد هفتمین دوره اجلاس خبرگان رهبری از اهمیت ویژه‏ای برخوردار باشد. از یک‌سو با توجه به شرایط و بحران سیاسی حاکم بر کشور و از سوی دیگر، رقابت‏های سیاسی درون این نهاد سیاسی قدرت‏مند، با خود نتایجی را به‏همراه خواهد داشت که در تصمیمات و سیاست‏های کلی آینده‏ی نظام بی‏تاثیر نخواهد بود. در این ارتباط با احمد سلامتیان گفت‏وگویی انجام داده‏ام.



گفت‌وگو با تقی رحمانی، نویسنده و تحلیل‏گر سیاسی
«جنبش‌های مطالباتی در جنبش سبز مستحیل نشوند»

مریم محمدی: در طی هشت ماه گذشته در ایران، دستگیری و بازداشت فعالان سیاسی و مدنی و فشار بر روی زندانیان سیاسی کماکان ادامه داشته است. در عین حال که مدت‏ها است مساله‏ی امکان برقراری تفاهم و توافقی میان رهبران جنبش سبز و حکومت، هرازگاه مطرح و این روزها قوت گرفته است؛ به نوعی که شایعه‏ی آزادی زندانیان سیاسی تا نوروز را نیز برخی رسانه‏ها مطرح کرده‏اند. در این باره با آقای تقی رحمانی، نویسنده و تحلیل‏گر سیاسی گفت‏وگویی کرده‏ام.



گفت‌وگو با فرامرز دادرس، پژوهش‌گر امور اطلاعاتی
ابهام در پرونده کاکاوند و مسأله آزادی کلوتید رایس

فرنگیس محبی: با به تعویق افتادن دادگاه «مجید کاکاوند»، مسأله آزادی «کلوتید رایس»، دانشجوی فرانسوی زندانی در ایران هم در هاله ای از ابهام فرو رفته است. مجید کاکاوند ماه مارس گذشته به تقاضای آمریکا به اتهام خرید لوازم مشکوک نظامی برای ایران در فرانسه دستگیر شد. چند ماه بعد کلوتید رایس در ایران به اتهام جاسوسی بازداشت شد. به گفته ناظران، جمهوری اسلامی قصد دارد خانم رایس را با کاکاوند مبادله کند. برای بررسی این موضوع با فرامرز دادرس، پژوهش‌گر امور اطلاعاتی گفت‌وگو کرده‌ام.



دکتر منصور فرهنگ، کارشناس روابط بین الملل، درباره‌ی تنش‌های تازه در منطقه:
«تحریم اقتصادی می‌تواند مقدمه‌ساز جنگ شود»

حسین علوی: هم‌زمان با تندتر شدن مواضع غرب در قبال مناقشه هسته‌ای ایران، نخست‏وزیر اسراییل آشکارا از ضرورت تحریم نفت صادراتی ایران و عدم فروش بنزین به منظور مقابله با برنامه‏ی هسته‏ای ایران صحبت کرده و محمود احمدی‌نژاد نیز در جنگ لفظی میان اسراییل و حزب‏الله لبنان، گفته است: «این بار باید کار اسراییل را یک‏سره کرد». در این زمینه با دکتر منصور فرهنگ، گفت‌وگو کرده‌ام.



دکتر هوشنگ حسن‏یاری، کارشناس مسائل استراتژیک:
«تحویل موشک‌ها به حل مناقشه هسته‌ای وابسته است»

حسین علوی: بار دیگر تحویل «موشک‏های بازدارنده اس۳۰۰» از طرف روسیه به ایران به تعویق افتاده است. اما تقارن این امر با بالا گرفتن مناقشه‏ی هسته‏ای میان ایران و غرب، به عقیده بسیاری از ناظران تردیدی باقی نمی‌گذارد که این تعویق جنبه‏ی کاملا سیاسی دارد و تا زمانی که مناقشه‏ی هسته‏ای به سرانجامی نرسد، این موشک‏ها توسط روسیه تحویل نخواهد شد. در این باره با دکتر هوشنگ حسن‏یاری گفت وگو کرده‌ام.



گفت‌وگوهایی با فعالان سیاسی در خصوص تغییر رنگ پرچم ایران
«برقرار باد پرچم سه رنگ ایران»

مریم محمدی: پس از مصاحبه‏ی مطبوعاتی محمود احمدی‏نژاد و در حالی که در تصویر پشت سر ایشان، رنگ سبز پرچم ایران به آبی تبدیل شده بود، بحث و گفت‏وگو در باره‏ی این موضوع به مطبوعات و رسانه‏های داخل نیز کشیده شد. در این ارتباط با مریم بهروزی، خسرو سیف، حجت‏الاسلام علیخانی، و هم‏چنین سیمین بهبهانی که بیشتر ترجیح دادند شعری در حمایت از پرچم ایران بخوانند گفت‏وگوهایی کرده‌ام.



گفت‌وگو با علی‌رضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی
«هشدار هیلاری کلینتون، جدی و پرمعنی است»

ایرج ادیب‌زاده: روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در ریاض، با حضور خانم کلینتون، وزیر خارجه‏ی عربستان سعودی، خواستار اقدام فوری در مورد مناقشه‏ی اتمی ایران شد و گفت: «اعمال تحریم‏های جدید علیه ایران به دلیل چالش هسته‏ای جمهوری اسلامی ممکن است در درازمدت مؤثر واقع شود. در صورتی که در حال حاضر اقدام فوری لازم است.» در این زمینه با علیرضا نوری‏زاده گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت‌وگو با محمد رضا حیدری، کنسول مستعفی ایران در نروژ
اعتراض انگلستان به سرکوب‌ها و واکنش نمایندگان

مریم محمدی: در پی اعتراض انگلستان به سرکوب تظاهرات در ایران، دولت و مجلس ایران این اعتراضات را دخالت در امور ایران دانسته و تعدادی از نمایندگان مجلس ایران در نامه‏ای خواهان کاهش سطح روابط سیاسی با انگلستان شدند. این در حالی است که در نامه‏ی آقای سایمون گس آمده بود که آن‏چه هیأت‏های نمایندگی انگلیس در تهران انجام می‏دهند، مطابق با قرارداد وین و قانونی است. این مسائل را با آقای محمد رضا حیدری، کنسول مستعفی ایران در نروژ در میان گذاشته‏ام.



گفت وگو با دکتر علی اکبر اعتماد و دکتر بهروز بیات
پرونده اتمی ایران و دو موضع غیرمنطقی در مقابل هم

مریم محمدی: این روزها باز ایران در صدر خبرهای جهانی جای دارد. اظهارات روز ۲۶ بهمن علی‏اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران به خبرنگاران داخلی، مبنی بر این که پس از اعلام آغاز تولید اورانیوم ۲۰درصد غنی شده در ایران، پیشنهاد جدیدی از جانب امریکا، روسیه و فرانسه دریافت کرده‏اند باز هم خبرساز بود. با دکتر علی اکبر اعتماد و همچنین دکتر بهروز بیات، فیزیک‏دان و عضو هیأت سیاسی اتحاد جمهوری‏خواهان گفت و گویی کردیم.



گفتگو با دکتر عبدالکریم لاهیجی، نایب رئیس فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های دفاع از حقوق بشر
در جلسه شورای حقوق بشر چه گذشت؟

حسین علوی: هفتمین اجلاس دوره‌ای شورای حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه به مدت ٣ ساعت وضعیت حقوق بشر در ایران را مورد بحث قرار داد. گزارش هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی مبنی بر عدم نقض حقوق بشر در ایران از یک طرف و انتقاد شدید نمایندگان کشورهای غرب از سوی دیگر، این جلسه را به یکی از پرتنش ترین جلسات نوع خود در سازمان ملل تبدیل کرد. دکتر عبدالکریم لاهیجی در توضیح جلسه با رادیو زمانه گفت وگو کرده است.



گفت‌گو با ابوالحسن بنی‌صدر، اولین رییس جمهوری ایران
بنی صدر: ۲۲ بهمن، مردم حرف‌شان را زدند

حسین علوی: حضور جنبش سبز در روز ۲۲ بهمن و نقاط قوت و ضعف آن، در این روزها از زوایای مختلفی مورد بحث و تجزیه‏ و تحلیل قرار می‌گیرد. بسیاری این حضور را موفقیتی در ادامه موفقیت‌های قبلی جنبش سبز می‌دانند، اما بسیاری نیز بر این نظر هستند که این حضور آن‏گونه که انتظار می‏رفت، موفق از کار درنیامد. در این زمینه با ابوالحسن بنی‌صدر، اولین رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با احمد سلامتیان و بیژن حکمت در بررسی تغییر احتمالی لحن حاکمیت پس از ۲۲ بهمن
«نشانی از کوتاه آمدن در لحن حاکمیت نیست»

سراج‌الدین میردامادی: آیت‌الله خامنه‌ای که هم‌واره از جریان اصول‌گرایان تندرو حمایت می‌کند در سخنرانی ۱۳ بهمن خود در جمع اساتید دانشگاه تهران لحنی متفاوت با گذشته را برگزید و خطاب به رهبران اعتراضات از واژه غفلت استفاده نمود. به اعتقاد علی مطهری و برخی از اصول‌گرایان «غفلت» نشان از لحنی متفاوت به‌قصد حفظ وحدت است. در بررسی این برداشت با احمد سلامتیان و بیژن حکمت گفت‌وگویی داشتم.



گفت‌وگو با ابراهیم نبوی و کوروش زعیم در ارتباط با راهپیمایی ۲۲ بهمن
چرا اسب تروا وارد قلعه نشد؟

رضا جمالی: روز ۲۳ بهمن بسیاری از رسانه‏های مهم جهان نوشتند که برخلاف برنامه‏ریزی‏ها و فراخوان‏ها، جنبش سبز ایران نتوانست تظاهرات دولتی سالگرد انقلاب را تحت‏الشعاع قراردهد و این عدم موفقیت را ناشی از تدابیر شدید امنیتی حکومت برای کنترل حوادث این روز ارزیابی ‏کردند. اما گروهی دیگر این عدم موفقیت را به طرح «اسب تروا» مربوط دانستند. در این زمینه با ابراهیم نبوی، ارائه دهنده طرح و کوروش زعیم، تحلیل‌گر سیاسی گفت‌وگو کرده‌ام.



چه کسی برنده صحنه‌ی « بهمن ۸۸» است؟

داریوش برادری: همه منتظر «اتفاقی» در تظاهرات «۲۲ بهمن» امسال بودند. نیروهای مدنی و جنبش سبز در انتظار «پاسخی قاطع و قوی» به اختناق بودند. نیروهای دولتی در پی آن بودند که «نمایش بهمن» امسال بی‌خطر بگذرد و یا بتوانند این تظاهرات را به نفع خویش تمام کنند و برای این کار از هیچ هزینه‌ مالی، تدارکاتی و یا انتظامی مضایقه نکرده بودند. اما چه کسی توانست بر «صحنه» حاکم شود و آن را به «بهمن» خویش تبدیل کند؟