ایران


گفت‌وگو با حبیب‌‌الله شهسوار، روزنامه‌نگار و عضو سابق شاخه‌ی جوانان حزب مشارکت
ترس حکومت از صداقت جوانان

سراج‌الدین میردامادی: در پی بازداشت گسترده‌ی روزنامه‌نگاران، فعالان جنبش دانشجویی، فعالان حقوق زنان، وکلا، کارگران، معلمان و منتقدان حکومت، به نظر می‌رسد بار دیگر نوبت اعضای شاخه‌ی جوانان حزب مشارکت شده است که راهی زندان شوند. خبر بازداشت فاطمه عرب‌سرخی، هادی حیدری، علیرضا طاهری و محمد شفیعی اعضای شاخه‌ی جوانان حزب مشارکت منتشر شد. در این‌باره با روح‌الله شهسوار گفت‌وگو کرده‌ام.



قوه قضائیه، مصالح نظام و مقام رهبری

سراج‌‌الدین میردامادی: به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران «ایسنا»، صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه‏‌ی قضاییه‏‌ی ایران، روز شنبه بیست و هفتم آذرماه، با بیان این‏‌که عده‌‏ای قوه‏‌ی قضاییه را به کوتاهی در برخورد با سران فتنه متهم می‏‌کنند، گفت در این مورد بر اساس مصالح کلی نظام عمل می‏‌کند و تنها از رهبر جمهوری اسلامی سفارش می‏‌گیرد. در این‌باره با احمد سلامتیان، تحلیل‌گر سیاسی در پاریس گفت‌‌وگو کرده‌‌ام.



جندالله و جمهوری اسلامی، دو روی سکه خشونت

مریم محمدی: روز چهارشنبه ۲۴ آذرماه گروه «جندالله»، سازمان مسلح مخالف جمهوری اسلامی در بلوچستان، بار دیگر حادثه آفرید. آن‏‌طور که در خبرها آمده بود، چهارتن از افراد این گروه، طی عملیاتی انتحاری، حداقل ۳۹ نفر از مردمی را که برای شرکت در عزاداری ماه محرم اجتماع کرده بودند، به قتل رسانده و ده‏‌ها تن را مجروح کردند. در این‌‌باره با رحیم بندویی، از مسئولین «حزب مردم بلوچستان» در لندن گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با منصور فرهنگ، کارشناس مسائل بین‏الملل و نماینده‏ی پیشین ایران در سازمان ملل متحد
احمدی‌نژاد بت‌شکنی می‌کند

مریم محمدی: طی ۲۴ ساعت گذشته، تقریباً تمامی نشریات فارسی‏زبان داخل و خارج از کشور، تیتر اول خود را به برکناری منوچهر متکی، وزیر خارجه‏ی ایران، اختصاص داده‏اند. زمزمه‏ی برکناری متکی، به‏ویژه پس از آن بر سر زبان‏ها افتاد که او در تابستان گذشته، با برگزیدن نمایندگان ویژه از جانب رئیس جمهور در وزارت خارجه، مخالفت آشکار کرد. اکثریت نمایندگان مجلس نیز که نسبت به گزینه‏های رئیس جمهور، به‏ویژه شخص مشایی ناخرسند بودند، جانب وزیر خارجه را گرفتند و خواهان پرهیز از موازی‏کاری در وزارت خارجه شدند.در این باره با منصور فرهنگ گفت‌و‌گو کردم.



قانون مطبوعات، خلاف قانون اساسی

مریم محمدی: روز یکشنبه، ۱۴ آذرماه سال جاری، کاوه اشتهاردی، مدیر مسئول روزنامه‏ی «ایران»، روزنامه‏ی حامی دولت که بیشترین اتهام‌ها را متوجه مهدی هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی کرده است، بر اساس شکایت مهدی هاشمی، در دادگاه حاضر شد و در دفاعیه‏ی تند خود، او و بسیاری از دیگر افراد سرشناس کشور را به دست داشتن در فسادهای مالی و سیاسی متهم کرد. دراین باره با محمد سیف‌زاده حقوق‌دان گفت‌و‌گو کردم.



رضا خندان همسر نسرین ستوده در گفت‌وگو با «زمانه»
نود‌وپنج روز انفرادی، پنجاه‌روز اعتصاب غذا

آسیه امینی: نسرین ستوده پنجاه‌روز از نودوپنج روز انفرادی‌اش را در اعتصاب غذا به سر برده است. رضا خندان، همسر این وکیل زندانی، در گفت‌وگو با رادیو زمانه، از شرایط سخت خانواده و فرزندان‌شان و نیز وضعیت پرونده‌ی همسرش سخن گفته است. او این سخنان را در شرایطی می‌گوید که نسرین ستوده در تماسی تلفنی با وی، از اعتصاب غذای دوباره‌اش سخن گفته است.



گفت‌‏وگو با علیرضا نامور حقیقی، استاد دانشگاه و تحلیل‏‌گر سیاسی در کانادا
«نفوذ رهبران جنبش سبز در نیروهای مسلح»

مریم محمدی: روز یکشنبه چهاردهم آذرماه، سرلشکر عطاالله صالحی، فرمانده‏‌ی کل نیروهای مسلح، در گردهمایی مسئولان واحدهای امر به معروف و نهی از منکر ارتش نکاتی را بیان کرد که برخی از آن‌‏ها تازگی داشت و با این وجود، در بسیاری از رسانه‏‌های داخل انعکاس کافی نیافت. روزنامه‏‌های کیهان، رسالت و جمهوری اسلامی، اساساً این بخش از سخنان سرلشکر صالحی را در متن خبر نیاوردند. در این‌باره با علیرضا نامور حقیقی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‏وگو با شیرین عبادی، حقوقدان و فعال سرشناس حقوق بشر
وکیل باید مورد اعتماد زندانی باشد نه قاضی!

مریم محمدی: دکتر ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران و اولین وزیر خارجه‏ی جمهوری اسلامی، در مهرماه سال جاری، برای سومین بار پس از انتخابات ریاست جمهوری دوره‏ی دهم، دستگیر شد و اینک در زندان به‏سر می‏برد.
دکتر یزدی در حال حاضر و در سن ۸۰ سالگی، سالمندترین زندانی سیاسی محسوب می‏شود که از بیماری‏های سرطان پروستات و عوارض جراحی قلب در زندان رنج می‏برد. در این باره با شیرین عبادی گفت‌وگو کردم.



گفت‏وگو با مهدی فتاپور، فعال سیاسی چپ و از مسئولین «اتحاد جمهوری‏خواهان ایران» در آلمان
آیا این نشانه تغییر در سیاست ها است؟

مریم محمدی: ایران در آستانه‏ی مذاکره با گروه ۵+۱ قرار دارد. شورای امنیت در آخرین اقدام خود، عده‏ای از مقامات نظامی و امنیتی ایران را که به گفته‏ی نهادهای حقوق بشری، در سرکوب اعتراض‌های مردم ایران نقش داشته‏اند، ممنوع‏المعامله اعلام کرده است.اخیراً کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل، علی‏رغم همه‏ی تلاش‏های جواد در .لاریجانی، نماینده‏ی ایران در این کمیسیون، قطعنامه‏ای را در محکومیت ایران صادر کرد. در این باره با مهدی فتاپور گفت‌و‌گو کردم.



گفت‌‌وگو با دکتر رضا تقی‏‌زاده، تحلیل‏‌گر سیاسی در اسکاتلند
«ترورها بیرون از کشور طراحی شده است»

مریم محمدی: صبح روز هشتم آذرماه، خبر ترور دو استاد فیزیک دانشگاه‏های ایران، همه‏ی اخبار داخلی را تحت تأثیر قرار داد. بر اساس گزارش خبرگزاری‏های ایران، هر دو استاد در دقایقی نزدیک به هم، در دو محل جداگانه در تهران، مورد حمله قرار گرفته‏اند. تقریباً تمام رسانه‏ها و خبرگزاری‏های ایران، سی‏‏آی‏ای، سازمان اطلاعاتی امریکا و نیز موساد، سازمان جاسوسی اسراییل را در این ترورها دخیل دانسته‏اند. در این‌باره با رضا تقی‌زاده گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‏‌وگو با علی آلفونه، دانش‏‏‌آموخته‌‏ی حقوق سیاسی و از همکاران مؤسسه‏‌ی «امریکن اینترپرایز» در واشنگتن
چرا بودجه‌ی نظامی ایران پایین است؟

مریم محمدی: روز هفتم آذرماه، در جریان بررسی لایحه‏‌ی برنامه‏‌ی پنجم توسعه، «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی» مجلس، پیشنهاد کرد که بودجه‏‌ی نیروهای مسلح به چهارونیم درصد تولید ناخالص ملی کشور افزایش یابد. در همین زمینه، تقاضا شده بود که ۵۰درصد از این مبلغ، به تجهیز نظامی کشور اختصاص یابد؛ تقاضایی که خباز، نماینده‏‌ی کاشمر با آن مخالفت کرد و گفت: «دخالت در نحوه‏ی تقسیمات بودجه‌‏ی نظامی، دخالت در وظایف رهبری محسوب می‏‌شود.»



گفت‌‏وگو با روح‏‌الله شهسوار، عضو سابق جبهه‏‌ی مشارکت شاخه‏‌ی مشهد و دکتر محمدعلی توفیقی، عضو سابق شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی
«آینده‌‌ی مشارکت و مجاهدین انقلاب در ابهام»

سراج‌الدین میردامادی: عباس جعفری ‌دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، با انتشار یادداشتی، ضمن تشریح روند رسیدگی به پرونده‏‌ی احزاب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی و تبیین علل صدور احکام قضایی، مبنی بر غیر قانونی خواندن این دو حزب اصلاح‏‌طلب، ادامه‏‌ی فعالیت این دو حزب را مستوجب پیگرد قانونی دانست. در این رابطه با روح‌‌الله شهسوار، و دکتر محمدعلی توفیقی، گفت‌‌وگو کرده‌‌ام.



اشباح به دنبال اسفندیار مشایی

سراج‌الدین میردامادی: رضا گل‌پور، نویسنده‌ی کتاب «شنود اشباح» با انتشار متنی به افشاگری علیه اسفندیار رحیم مشایی و محمدرضا رحیمی، رئیس دفتر و معاون اول رئیس جمهور پرداخت. در این افشاگری‌ها که اغلب ناظر به دوره‌ی مسئولیت رحیم مشایی در اطلاعات سپاه مازنداران است، نویسنده با اشاره به نقش او و برادرش، وی را متهم به خیانت و همکاری با گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی در سال‌های ابتدای دهه‌ی شصت کرده است.



انتقادات مراجع تقلید از نظام حاکم

سراج‌الدین میردامادی: سخنان مراجع تقلید در دیدار با دانشجویان عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، نشان‌‌دهنده‌ی دغدغه‌های عالی‌ترین مقامات مذهبی در ایران است؛ دغدغه‌هایی که در یک‌سال و نیم پس از انتخابات نه تنها مرتفع نشده است، بلکه بیشتر و بیشتر نیز شده است. در این‌باره با حجت‌الاسلام علی محقق‌نسب، دین‌پژوه مقیم پاریس و محمد جواد اکبرین، روزنامه‌نگار و دین‌پژوه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌و‌گو با دو تحلیل‌گر سیاسی، فرخ نگهدار و محمد جعفری
افول ستاره‌ی هاشمی رفسنجانی

سراج‌الدین میردامادی: آقای خامنه‏ای و آقای رفسنجانی بیش از نیم‏قرن با یکدیگر رابطه داشته‏ و کار کرده‏اند. من فکر می‏کنم هنوز هم اعتماد میان آن‏ دو برقرار است.
ولی مطالبی که از جانب حامیان این دو فرد در رسانه‏ها منتشر شده، در محافل گفته شده و تلاش‏‏ها و اقدامات عملی‏ای که صورت گرفته، می‏خواهد این فاصله را طوری تصویر کند که مطابق میل خودش باشد. یعنی به ستیز، تقابل و حذف بیانجامد. همان‏طوری که در مورد آقای خمینی و منتظری به چنین جایی رسید.



بازداشت وکلا و محدودیت دفاع از زندانی

پانته‌آ بهرامی:اقدام خودسرانه‌ی ماموران امنيتی در پیوند با بازداشت این وکلا در حالی انجام می‌گيرد که برابر ماده‌ی ۱۱۷ قانون آيين دادرسی کيفری، تنها در دو هنگام می‌توان متهمی را بدون احضار کتبی بازداشت کرد. نخست آن که فرد، متهم به ارتکاب جرايم سنگينی شده باشد که مجازات قانونی آنها قصاص، اعدام و قطع عضو است و ديگر آنکه محل اقامت و شغل او معلوم نبوده و اقدامات دستگاه تعقيب نيز برای دستيابی به او به نتيجه‌ای نرسيده باشد.



گفت‌وگو با محمدرضا بهزادیان، رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران
«شاید بد نباشد بهمنی استعفا کند»

مریم محمدی: عصر روز ۲۳ آبان‌ماه، خبری در رسانه‏‌های داخل کشور منتشر شد مبنی بر اینکه مجلس شورای اسلامی، ترکیب مجمع عمومی بانک مرکزی را تغییر داده و رئیس جمهور را از این مجمع خارج کرده است. مجمع عمومی بانک مرکزی تاکنون متشکل از پنج نفر، شامل رئیس جمهور، وزیر امور اقتصاد و دارایی، معاون برنامه‌‏ریزی رئیس جمهور، وزیر بازرگانی و یک نفر از وزرا به انتخاب هیئت وزیران بود. در این زمینه با رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران، گفت‏وگو کرده‌ام.



تبعیت از قدرت در ۹۰ سالگی

سراج‌الدین میردامادی: سخنان آیت‌الله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران در خطبه‌های نماز جمعه ۲۱ آبان و توصیه به دستگاه‌های قضایی‌ـ امنیتی برای سخت‌گیری بیشتر بر زندانیان حوادث پس از انتخابات، اعتراض‌های زیادی را علیه او برانگیخت. در این میان اما هیچ‌کدام از واکنش‌ها به صراحت پاسخ حجت‌الاسلام مهدی کروبی، روحانی معترض و دبیرکل حزب اعتماد ملی نبود. در این‌باره با احمد سلامتیان گفت‌وگو کرده‌ام.



یونسکو از کنگره فلسفه در تهران پشتیبانی نمی‌کند

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یونسکو روز سه‌شنبه ۹ نوامبر اعلام کرد که در برگزاری کنگره فلسفه در تهران مشارکت ندارد، زیرا شرایط تشکیل چنین اجتماعی را در ایران امروز فراهم شده نمی‌بیند. نهاد علمی-فرهنگی سازمان ملل متحد دو سال پیش پذیرفت که ایران میزبان برگزاری کنگره‌ی جهانی فلسفه در ایران باشد. چنین کنگره‌ای هر سال در روز جهانی فلسفه، که سومین پنج‌شنبه از ماه نوامبر است، در یکی از کشورها برگزار می‌شود.



گفت‌وگو با روح‌الله شهسوار، روزنامه‌نگار مقیم پاریس:
انحلال به بهانه‌ی تمرکززدایی

سراج‌الدین میردامادی: دانشگاه علوم پزشکی ایران با سابقه‌ای ۳۶ ساله به دستور معاون نیروی انسانی و توسعه‌ی رئیس جمهور و ابلاغ وزیر بهداشت منحل شد. از روح‌الله شهسوار، روزنامه‌نگار مقیم پاریس پرسیده‌ام: ارزیابی شما از این انحلال چیست؟ آیا این انحلال تأمین‌کننده‌ی شعار تمرکززدایی دولت است یا خیر؟ شهسوار معتقد است «در مورد این انحلال می‌شود در دو سطح صحبت کرد.»