آمریکا


گفت‌‌وگو با علی شاکری، مطلع و تحلیل‏‌گر سیاسی روابط ایران و امریکا در کالیفرنیا
اوباما و سفر به هند

مریم محمدی: باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا، روز جمعه پنجم نوامبر، سفر آسیایی خود را با بازدید از هند آغاز کرد و دیروز نهم نوامبر، هندوستان را به قصد اندونزی ترک کرد. اوباما در این سفر از اعطای تسهیلات تازه‏ی اتمی به هند و از حمایت خود برای عضویت دائم هندوستان در شورای امنیت سازمان ملل سخن گفت. او در ادامه‌‏ی سفر خود، از کره‏‌ی جنوبی و ژاپن نیز بازدید خواهد کرد. در این زمینه، با علی شاکری گفت‌‏وگو کرده‏‏ام.



گفت‌وگو با منصور فرهنگ، استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی در نیویورک:
رابطه‌ی آمریکا با ایران پس از انتخابات

ایرج ادیب‌زاده: باراک اوباما رئیس جمهوری ایالت متحده آمریکا به رهبران حزب جمهوری‌خواه پس از پیروزی‌های اخیر در انتخابات میان دوره‌ای تبریک گفت. در انتخابات میان دوره‌ای سه‌شنبه تمام ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۷ کرسی از ۱۰۰ کرسی مجلس سنا به رأی گذاشته شده بود , جمهوری‌خواهان به پیروزی بزرگی در مجلس نمایندگان دست یافتند و پس از چهار سال دوباره کنترل برآن را صاحب شدند، اما اکثریت مجلس سنا هم‌چنان با دموکرات‌ها است.



انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا و دولت اوباما

پانته‌آ بهرامی: انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا در ماه نوامبر در پیش است. اکنون در هر دو مجلس سنا و گنگره، دمکرات‌ها در اکثریت هستند ولی این معادله با انتخابات پیش رو ممکن است به‌هم بخورد. چراکه محبوبیت اوباما نسبت به دوران انتخاب او به عنوان رییس جمهور کاهش یافته است. مکانیسم‌های قدرت و شرکت‌های بزرگ جلوی تصویب بسیاری از سیاست‌های او را گرفته‌اند و آنچه به عنوان بیمه‌های درمانی تصویب شد، در طرح اولیه‌ی خود بسیار متفاوت بود.



نگاهی به بحران مسکن در آمریکا، گفتگو با فرناز چاوشی، کارشناس اقتصادی
ریشه‌های بحران مسکن در آمریکا

پانته‌آ بهرامی: بحران اقتصادی‌ای که سال گذشته دنیا را لرزاند، یکی از شدیدترین بحران‌ها پس از بحران بزرگ اقتصادی سال ۱۹۲۹ به شمار می‌آید. یکی از پیامدهای این بحران، گریبان‌گیر مردم عادی در آمریکا شده است. قیمت خانه‌ها سقوط کرده است و بسیاری نمی‌توانند وام‌های مسکن خود را بازپرداخت کنند، چرا که وام‌های بازپرداختی بسیار بیشتر از قیمت خانه‌ها شده است. به نوشته‌ی مجله‌ی تایم، ۱۱ میلیون صاحب‌خانه با این مشکل روبه‌رو هستند.



گفت‌وگو با مهرداد مشایخی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه جرج تاون واشنگتن
جریحه‌دارشدن غرور ملی آمریکا

دو‌شنبه، هشتم شهریور ماه در واشنگتن، پایتخت ایالات متحده آمریکا، تظاهراتی برگزار شد که در رسانه‌های مختلف انعکاس‌های گوناگونی داشت. این گردهمایی تحت عنوان «احیای افتخارات ملی آمریکا» یا «بازگشت به ارزش‌های گذشته‌ی آمریکا» و شعارهایی از این دست تشکیل شده بود و بازتاب گسترده‌ای نیز در مخالفت با سیاست‌های فعلی دولت آمریکا و به‌ویژه طرح‌های باراک اوباما داشت. گفت و گو ملیحه محمدی با مهرداد مشایخی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه جرج تاون واشنگتن را می‌خوانیم:



یک سال با پدیده اوبامای پیروز

نیک‌آهنگ کوثر: یک سال پیش، در هفته اول نوامبر، یکی از بزرگ‌ترین اتفاق‌های تاریخ معاصر باعث شد بسیاری بپندارند که رویای مارتین لوتر کینگ رنگ واقعیت به خود گرفته است. وقتی مارتین لوتر، در پای مجسمه آبراهام لینکن، گفت که رویایی دارد، کسی باور نمی‌کرد ۴۵ سال بعد در کشوری با تاریخچه برده‌داری و تبعیض نژادی، یک سیاه‌پوست رییس جمهور آمریکا شود.



نمره‌ی صد روز ریاست جمهوری باراک اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: این روزها همه در رسانه‌های آمریکای شمالی و دنیا در حال بررسی کارنامه باراک اوباما هستند. در حال حاضر جمهوری‌خواهان به سختی دارند به عملکرد حاکم جدید حمله می‌کنند و دموکرات‌ها سعی می‌کنند کارهای او را مثبت جلوه بدهند. رویکرد اوباما به ایران نیز از نقاط مهمی است که مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در همین رابطه از دکتر علی‌داد مافی‌نظام، کارشناس و تحلیل‌گر سیاسی مرکز بین‌المللی تحقیقی موازییک در تورنتو و دکتر علی‌رضا نامور حقیقی، کارشناس و تحلیل‌گر سیاسی و مدرس دانشگاه تورنتو پرسیدم که چه نمره‌ای را به باراک اوباما می‌دهند.



از تعظیم به پادشاه مسلمان تا رفتن به کلیسا

نیک‌آهنگ کوثر: در روزهای اخیر، باراک اوباما محور بحث‌های متفاوتی در رسانه‌های آمریکای شمالی و جهان بوده است. تعظیم او به پادشاه عربستان سعودی از چشمان راست‌گرایان و اسلام‌ترس‌های آمریکایی دور نماند و شبکه فاکس نیوز که نگاهی محافظه‌کارانه دارد، بارها به رئیس جمهوری جوان تاخت. نگاه عمومی محافظه‌کاران این است که رهبر دنیای آزاد نباید مقابل مقام‌های سلطنتی سر خم کند. آن‌ها این کار او را برای آمریکا خفت‌بار می‌خوانند. مقایسه نحوه روبه‌رو شدن اوباما با ملکه الیزابت که هنگام دست دادن با او تنها اندکی سرش را خم کرد و تعظیمش مقابل ملک عبدالله طبیعتاً در آمریکا واکنش‌های منفی زیادی بر انگیخته است.



تغییر در کاخ سفید تا تغییر در رویکرد

نیک‌آهنگ کوثر: در شرایطی که مدت زمان زیادی از حضور باراک اوباما در کاخ سفید نگذشته، روش کاری متفاوت او با دیگر روسای جمهوری آمریکا صدای بعضی از متصدیان سابق امور را درآورده است. اوباما در دفتر کار خود کت رسمی نمی‌پوشد و بعضی شب‌ها تا دیر‌وقت کار می‌کند، گاهی هم دیرتر از اقامتگاه خود در کاخ سفید به اتاق بیضوی معروف به اووال آفیس می‌رود. اندرو کارد اوباما را متهم کرده که همان سبک و سیاق لباس پوشیدن در رختکن را به کاخ سفید آورده است. اما نکته‌ای که باعث خوشحالی جمهوری‌خواهان شده، علاقه اوباما به گفت و گو با آنان است.



فرامین حکومتی اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: همیشه در تاریخ آمریکا، تأکید زیادی روی عملکرد صد روز نخست روسای جمهوری این کشور شده است. معمولاً تصمیم‌گیری‌ها و گفته‌های روسای قوه مجریه، مبنای پیش‌بینی روند کل چهار سال دوره‌ی رییس جمهوری بوده است. تصمیم اوباما برای بستن زندان نظامی گوانتانامو تا سال آینده و متوقف کردن محاکمات برای صد و بیست روز گرچه اقدام عاجلی به حساب نمی‌آید اما با واکنش‌های متضادی در داخل آمریکا روبه‌رو شده است. اقدام مهم دیگر اوباما، تعطیلی زندان‌های مخفی سیا است.



مرور اخبار سال ۲۰۰۸ آمریکای شمالی - قسمت اول

نیک‌آهنگ کوثر: سال ۲۰۰۸، یکی از فراموش‌نشدنی‌ترین سال‌های عمر همه آمریکایی‌ها و کانادایی‌ها خواهد بود. سالی که برای نخستین بار یک سیاهپوست از پدری غیر آمریکایی رییس‌جمهور آمریکا شد. سالی که بازار سهام چنان سقوطی کرد که تا سال‌های سال، مدافعین جان سخت کاپیتالیسم باید برای کاهش نظارت بر بازار دلیل بتراشند.



باراک اوباما، شخصیت برتر سال ۲۰۰۸

نیک‌آهنگ کوثر: مطابق سنتی دیرینه، مجله تایم آمریکا در پایان هر سال، برترین فرد سال را بر می‌گزیند. امسال برای انتخاب شخصیت برتر، از پیش معلوم بود که رییس‌جمهوری منتخب آمریکا رقیبی نخواهد داشت. باراک اوباما که تا چهار سال پیش، کاملاً فردی ناشناخته بود و تا یک سال پیش، نصف آمریکایی‌ها اسم او را نشنیده بودند، امروز شناخته‌شده‌ترین فرد کشورش در جهان است.



حراج کرسی سناتوری باراک اوباما توسط فرماندار ایلینوی

نیک‌آهنگ کوثر: درست در روزهايی که باراک اوباما برای پيش بردن برنامه‌هايش نياز به آرامش دارد، بلاگويويچ، فرماندار ايالت ايلينوی که اوباما سناتور آن بود، به اتهام تبانی برای تعيين جانشين برای کرسی باراک اوباما در سنا، کسب درآمد کند؛ بازداشت شد. بلاگويويچ هم‌چنين متهم به تهديد مقام‌های روزنامه قدرتمند شيکاگو تريبيون است که اين روزها در وضعيت مالی بدی به سر می‌برد. او از آن‌ها خواسته بود تعدادی از روزنامه‌نگاران منتقد را اخراج کنند، وگرنه از اعطای کمک‌های مالی دولت به اين روزنامه خودداری خواهد کرد.



رقبای سابق در یک تیم

نیک‌آهنگ کوثر: صبح روز دوشنبه به وقت محلی، باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، اعضای دیگری از کابینه خود را معرفی کرد. در این گروه که اصطلاحاً تیم امنیت ملی خوانده می‌شوند، نام هیلاری کلینتون، رقیب سابق اوباما در رقابت‌های مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به چشم می‌خورد. برای انتخاب هیلاری، تیم انتقال قدرت و انتخاب مدیران کابینه، مشکلات زیادی داشته‌اند از جمله بررسی دقیق روابط تجاری بیل کلینتون با کشورهای خارجی.



با انتخاب اوباما، روحیه آزادی‌خواهی بازمی‌گردد؟

احسان نراقی: انتخابات آمریکا حادثه‌ی بسیار مهمی بود که تحول مهمی را در کشور آمریکا به بار آورد. این آمریکا که در نتیجه‌ی مبارزه مردم آن با استعمارگران انگلیسی به وجود آمد کشور آزادی‌خواهی شد که در دوره مشروطه ما آن را آزمودیم. آمریکای دموکراتیک بعد از جنگ جهانی دوم با روسیه کمونیستی درگیر شد و به علت وحشت از کمونیزم، روحیه آزادی‌خواهی سابق را از دست داد. در دوران کنونی چه گذشت. سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی جورج بوش که به مدت هشت سال ریاست جمهوری آمریکا را به عهده داشت، بیشتر متوجه طبقه ثروتمندان بود.



گفت و گو با دکتر علی‌داد‌ مافی‌نظام، کارشناس مرکز بین‌المللی موزائیک در تورنتو
«اتفاقات مهم بعد از ژانویه روی می‌دهد»

نیک‌آهنگ کوثر: جورج بوش، رییس‌ جمهور‌ی آمریکا که دو ماه دیگر کاخ سفید را ترک می‌کند وضعیت فوق‌العاده نسبت به ایران را یک ‌سال دیگر تمدید کرد. دکتر علی‌داد‌ مافی‌نظام، کارشناس مرکز بین‌المللی موزائیک در تورنتو معتقد است: «برنامه‌ی میان‌مدت دولت آمریکا، برقراری روابط با ایران است اما در این میان، مسایل گوناگونی است از جمله این‌که واکنش ایران به این موضوع چه باشد».



سیاست خارجی آمریکا در گفت و گو با تحلیل‌گران سیاسی
سیاست خارجی آمریکا تغییر می‌کند؟

مریم محمدی: تحلیل‏گران سیاسی پیروزی اوباما را با پیروزی روزولت، در شرایطی که بحران بزرگ اقتصادی آمریکا باید مهار می‏شد، مقایسه می‏‏کنند. آیا این پیروزی، پاسخی به سیاست‏های هشت ساله‏ی تیم آقای جورج بوش در داخل و خارج از آمریکا است؟ تغییرات محتمل در سیاست خارجی آمریکا، در رابطه با کشورهای منطقه، به ویژه در رابطه با ایران، چگونه اتفاق خواهد افتاد؟ این پرسشی است که با برخی چهره‏های شناخته شده‏ی سیاسی و رهبران احزاب ایرانی در داخل و خارج از کشور، درمیان گذاشته‏ام.



رییس جمهوری شماره ۴۴

نیک‌آهنگ کوثر: باراک اوباما پس از مبارزه‌‌ی طولانی درون ‌حزب دموکرات و مبارزه با رقیب با تجربه‌ای به نام جان مک‌کین، برنده هیجان‌انگیزترین رقابت‌ انتخاباتی تاریخ معاصر آمریکا شد. برای بخش برزگی از مردم جهان، رسیدن یک سیاه‌پوست به ریاست جمهوری آمریکا غیر‌ممکن می‌نمود. سه‌شنبه شب، جفری توبین، از کارشناسان سی‌ان‌ان گفت ریاست جمهوری اوباما می‌تواند وجهه آمریکا را در سطح بین‌المللی بهبود بخشد.



منفی‌ترین تبلیغات در ۲۴ ساعت آخر

امید معماریان: با این‌که گفته می‌شود، ممکن است نظرسنجی‌ها چندان دقیق به نظر نرسند، اما پایداری عدد و رقم‌های مربوط به کاندیداتوری باراک اوباما آنچنان در دو هفته گذشته ادامه داشته است که کارشناسان بعید می‌دانند شانسی برای جان مک‌کین باقی مانده باشد. سارا پیلین، محبوبیت خود را روز به روز بیشتر از دست می‌دهد و افراد بیشتری گمان می‌کنند او شایستگی کاندیداتوری معاون رییس جمهوری را نداشت.



آخرین تحولات انتخابات آمریکا

در این بخش آخرین اخبار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را منتشر می‌کنیم. این صفحه تا پایان وقت قانونی رأی‌گیری در روز سه‌شنبه چهارم نوامبر آپدیت خواهد شد. تا پایان مبارزات انتخاباتی یک روز باقی مانده و هر ساعت خبرها و شایعات داغی از طریق رسانه‌های مختلف منتشر می‌شود. فضای وبلاگی آمریکا هم بسیار فعال است.