حقوق بشر


در آستانه بیست‌ودومین سالگرد اعدام‏های دسته جمعی در ایران
پرونده‌ی کشتارهای دهه‌ی شصت در دادگاه‌های بین‌المللی

پانته‌آ بهرامی: به گفته‌ی رضا ناصحی از بنیاد برومند، حدود دو سال پیش وقتی جمهوری اسلامی تصمیم به نابودسازی گورستان‏های جمعی خاوران و در واقع از میان بردن آثار جنایت گسترده‌ی تابستان سال ٦٧ گرفته بود، بنیاد برومند بر آن شد تا با مستند کردن اتفاق‏هایی که افتاده است، سندی حقوقی و درواقع کیفرخواستی را تهیه و منتشر کند. به این‏منظور با قاضی جفری رابرتسون تماس گرفت تا وی این کار را برعهده بگیرد.



«مهم‌ترین خواسته‌ی ما توقف اعدام‌هاست»

فرنگیس محبی: شماری از فعالان سیاسی و حقوق بشر، در نامه‌ای سرگشاده خطاب به کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، در اعتراض به اعدام پنج نفر زندانی متهم به عضویت در گروه‌های ضد انقلاب در تهران، خواستار آن شدند که با توجه به آمادگی ایران برای پذیرفتن گزارشگران ویژه‌ی سازمان ملل متحد، هرچه زودتر در این زمینه اقدام کنند. در همین زمینه با فرخ نگهدار، از امضاکنندگان نامه، گفت‌وگویی داشته‌ام.



گفت‌وگو با رحمان جوان‌مردی یکی از برگزارکنندگان تظاهرات هلند
تیشرت‌های معترض در هلند

شکوفه منتظری: هفت روز پس از اعدام پنج زندانی سیاسی کرد در زندان اوین در بسیاری از شهرهای اروپا از جمله کلن تظاهرات وسیعی با حضور ایرانیان و همچنین شرکت‌کنند‌گانی از کشور میزبان برگزار شد. دیروز در هلند نیز سه تجمع در اعتراض به این اعدام‌ها و با بزرگ‌داشت یاد جان‌باختگان آن برگزار شد. گفت‌وگویی با رحمان جوان‌مردی یکی از برگزارکنندگان این تجمع‌ها انجام داده‌ام.



گفت‌گو با دو تن از شرکت‌کنندگان تظاهرات اعتراضی برلین
رقصندگان معترض در مقابل سفارت ایران

مریم محمدی: روز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت‌ماه به‌دعوت برخی سازمان‏ها و احزاب سیاسی و هم‏چنین کانون‏ها، انجمن‏ها و نهادهای دمکراتیک و حقوق بشری، تظاهراتی در مقابل سفارت ایران در شهر برلین، پایتخت آلمان در اعتراض به اعدام‌های اخیر برگزار شد. در جریان این تظاهرات، با دو تن از شرکت کنندگان در این مراسم، گفت‏وگوهایی انجام داده‏ام. در حاشیه این مراسم با دو تن از شرکت‌کنندگان که در مقابل سفارت حضور داشتند، گفت‏وگو کرده‏ام



گفتگو با دکتر عبدالکریم لاهیجی، نایب رئیس فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های دفاع از حقوق بشر
در جلسه شورای حقوق بشر چه گذشت؟

حسین علوی: هفتمین اجلاس دوره‌ای شورای حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه به مدت ٣ ساعت وضعیت حقوق بشر در ایران را مورد بحث قرار داد. گزارش هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی مبنی بر عدم نقض حقوق بشر در ایران از یک طرف و انتقاد شدید نمایندگان کشورهای غرب از سوی دیگر، این جلسه را به یکی از پرتنش ترین جلسات نوع خود در سازمان ملل تبدیل کرد. دکتر عبدالکریم لاهیجی در توضیح جلسه با رادیو زمانه گفت وگو کرده است.



«جنبش سبز، جنبش مطالبه‌محور است»

سخن‌رانی اکبر گنجی در پارلمان انگلستان: رژیم ایران در حالی که از ماهواره‌های جهانی استفاده می‌کند، استفاده‌ی مردم ایران از تلویزیون‌های ماهواره‌ای را ناممکن کرده است. چگونه است که شرکت فرانسوی eutelsat، صاحب هات‌برد، به دلیل ارسال پارازیت از سوی رژیم سرکوب‌گر حاکم بر ایران، تلویزیون فارسی BBC را از ماهواره‌ی خود حذف می‌کند، اما به سرویس‌رسانی به رسانه‌های جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد؟



نقدی بر بیانیه‌ی ۵ماده‌ای مهدی کروبی
در بی‌معنایی بخشش

شادی صدر: همه‌ی ما باید تلاش کنیم که جامعه را برای شنیدن حقایق، هرچند تلخ، بازسازی حافظه‌ی تاریخی جمعی، هرچند سخت، و اطمینان از این‌که نقض سیستماتیک حقوق بشر دیگر اتفاق نخواهد افتاد، هرچند طولانی، آماده کنیم. باید بگوییم: خواست گذشت و عفو از مادری که هنوز حتی نمی‌داند فرزندش کجا دفن شده یا چگونه کشته شده، در واقع سرکوبی دوباره است. سرکوب و خشونت، تنها باتونی نیست که به تن می‌نشیند.



گفت‌وگو با خانم قدسی میرمعز، همسر دکتر محمد ملکی
همسر دکتر ملکی: هیچ‌کس جوابگو نیست

مریم محمدی: دکتر محمد ملکی، اولین رییس دانشگاه تهران پس از انقلاب که در جریان بازداشت‏های اخیر در بستر بیماری و در منزل دستگیر شد، بیش از پنج ماه است که در زندان به‏سر می‏برد. دکتر ملکی از سرطان پیشرفته‏ی پروستات رنج می‏برد و خانواده‏ی وی بارها نسبت به حفظ جان او اظهار نگرانی کرده‏اند. درباره‌وضعیت جسمی و همین‌طور روال پرونده ایشان گفت‌گویی داشتم با خانم قدسی میرمعز، همسر دکتر ملکی.



گفتگو با هادی قائمی درباره‌ی دستگیری‌های گسترده‌ی فعالان مدنی
«بازداشت‌ها نشانه‌ی تحلیل غلط حکومت است»

حسین علوی: طی روزهای اخیر، در ارتباط با تظاهرات روز عاشورا تعداد بی‌شماری از فعالان مدنی از جمله؛ عماد‌الدین باقی، اعضای کمیته‌ی‌ گزارش‌گران حقوق بشر، اعضای ادوار تحکیم وحدت، و برخی روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی بازداشت شده‌اند. در این ارتباط و برای تبیین این موضوع که هدف از این بازداشت‌ها چیست با هادی قائمی، سخن‌گوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت و گو با فاطمه‏ آدینه‏وند، همسر عبدالله مومنی
همسر عبدالله مومنی: دادگاه ظالمانه و ناعادلانه بود

مریم محمدی: عبدالله مؤمنی، سخن‏گوی سازمان ادوار تحکیم وحدت که پس از انتخابات دستگیر شده بود، به هشت سال زندان محکوم شد. فاطمه‏ آدینه‏وند، همسر عبدالله مؤمنی در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید: «یکی از اتهامات درج شده در کیفرخواست آقای مؤمنی، سفر به آلمان است. در حالی که ایشان پنج سال است ممنوع‏الخروج است و پاسپورت‏اش هم همه‏ی این سال‏ها در توقیف بوده است.»



گفت و گو با حامد درخشان، برادر حسین درخشان
«حسین گفت که با فشار از او اعترافاتی گرفته‌اند»

نیک‌آهنگ کوثر: خانواده حسین درخشان تا حدود یک سال بعد از دستگیری او هم ساکت بودند. با این همه حسن درخشان، پدر خانواده اخیرا در نامه‌ای سرگشاده به رییس قوه قضاییه، خواستار تعیین تکلیف پسرش شد. در این نامه پدر حسین گفته بود که با رسانه‌های خارج از کشور گفت و گو نمی‌کند. اما رادیو زمانه موفق شد نظر حامد درخشان، برادر حسین که در خارج از کشور به سر می‌برد را جویا شود.



گفت و گو با ژیلا بنی یعقوب، در مورد وضعیت بهمن امویی
سرگردانی خانواده‌های بازداشت شدگان

نیک‌آهنگ کوثر: پرونده‏ی بهمن احمدی آمویی، روزنامه‏نگاری که هنوز در بازداشت است پیدا شده، اما تعیین تکلیف در باره‏ی او به زمان دیگری موکول شده است. ژیلا بنی‏یعقوب، همسر بهمن آمویی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «امروز بهمن از بند ۲۰۹ اوین، تماس تلفنی گرفت. حالش خوب بود، روحیه‏اش خوب بود و احساس می‏کردم صدایش خوب است. مهم‏ترین مساله‏‏ای که آزارش می‏دهد، بلاتکلیفی‏ او است.»



«احکام اعدام‌ها فقط برای ایجاد رعب و وحشت است»

مریم محمدی: صدور دست‏کم پنج حکم اعدام برای متهمان حوادث مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری نگرانی و در عین حال حیرت افکار عمومی را برانگیخته است. به گزارش سایت‏ها و رسانه‏های مرتبط با حقوق بشر، تا کنون برای ناصر عبدالحسینی، آرش رحمانی‏پور، محمد رضا علی‏زمانی، حامد روحی‏نژاد و داوود فردبچه اردبیلی، حکم اعدام صادر شده است. در این زمینه با نسرین ستوده، وکیل مدافع آرش رحمانی‏پور گفت و گو کرده‌ام.



«گفت‌گو با شیرین عبادی و پیام اخوان، عضو هیأت امنای مرکز اسناد حقوق بشر ایران»
«حقوق بشر را قربانی مذاکرات هسته‌ای نکنید»

نیک‌آهنگ کوثر: در روزهای اخیر مطالب زیادی در مورد رویکرد جدید دولت اوباما به جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است. نگاه غالب، چشم پوشیدن آمریکا بر وقایعی است که می‌توانند مصداق جنایات سازمان‌یافته‌ی دولتی علیه بشریت در ایران قلمداد شوند؛ اما گویی رفع مشکلات هسته‌ای اهمیت بیشتری یافته است. در این رابطه با خانم شیرین عبادی و دکتر پیام اخوان گفت و گو کرده‌ام.



بررسی روزنامه‌های آمریکای شمالی
صلح در دستان ندا

نیک‌آهنگ کوثر: ایران می‌تواند زندان بزرگ روزنامه‌نگاران نام گیرد، یا مرکز اعدام مجرم‌های نوجوان، اما هر چه هست، اعدام کسی که در نوجوانی مرتکب قتل شده، آن‌هم در روز جهانی مخالفت با اعدام نشانه‌ی خوبی نیست. تکان‌دهنده اما این که دست آخر این مادر احسان نصراللهی بود که طناب را بر گردن بهنود انداخت. همچنین خبر صدور چهار حکم اعدام از دادگاه حوادث اخیر تکان‌دهنده بود. از سوی دیگر اما در مقاله‌ی جالبی که در واشنگتن‌پست به چاپ رسید نویسنده‌ی منتقد، ندا آقا سلطان را برنده جایزه صلح روزنامه خواند.



گفت و گو با بهاره‏ هدایت، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت
بهاره هدایت: امیدواریم بازداشت‌ها خودسرانه باشد

مریم محمدی: روز جمعه، جمعی از دانشجویان عضو شورای تهران دفتر تحکیم وحدت در پارک جمشیدیه‌ی تهران دستگیر شدند. بهاره‌ هدایت، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در گفت‌ و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «این‌گونه حساسیت ایجاد کردن حتی به صلاح کسانی نیز که قصد کنترل این فضا را دارند، نیست و نه تنها آرامشی را که باید برقرار نمی‌‌کند، بلکه به جرقه‌ای در انبار باروت می‌ماند.»



گفت و گو با مهدیه محمدی، همسر احمد زیدآبادی
«احمد گفت خشونت این‌جا برای تو قابل تصور نیست»

مریم محمدی: احمد زیدآبادی، دبیر کل ادوار تحکیم وحدت، از زندانیان خبرساز سه ماه گذشته بوده است. او به همسرش گفته است که برای اقرار علیه خودش و مصاحبه، به شدت تحت فشار قرار دارد. مهدیه محمدی، همسر احمد زیدآبادی، در این باره می‌گوید: «احمد، بازجوی بسیار خشن و بداخلاقی داشته که ایشان را حتی کتک می‌زده و عنوان می‌کرده که: اگر قبول نکنی آن‌چه را ما می‌گوییم، بنویسی، همین برگه‌های بازجویی را به خوردت می‌دهیم.»



گفتگو با حنیف مزروعی
کیفر خواستی برای استفاده از اینترنت

نیک‌آهنگ کوثر: پنجمین جلسه‌ی محاکمه‌ی متهمان وقایع بعد از انتخابات، در حالی برگزار شد که نماینده‌ی دادستان به خاطر استفاده‌ی بعضی از متهمان به اینترنت و دسترسی به سایت‌هایی ازجمله «بالاترین» کیفرخواست ویژه‌ای را علیه‌ آنان تنظیم کرد. نماینده‌ی دادستان با اشاره به این که هم‌اکنون فناوری نوین زندگی بشر را تحت تأثیر خود قرار داده است، اینترنت را یکی از عوامل «تهدید» خواند. با توجه به کیفرخواست دادستانی عملاً ساختارهای امنیتی و قضایی اینترنت را به‌عنوان یک «تهدید امنیتی» علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به‌حساب می‌آورند. در این زمینه با حنیف مزروعی، روزنامه‌نگار آنلاین و سردبیر سایت «نوروز»گفت‌وگویی کرده‌ام.



گفتگو با معصومه خوش‏دولتان، همسر مرتضی الویری، عضو بازداشت‌شده‌ی کمیته‏ی پی‏گیری آسیب‏دیدگان حوادث اخیر
«گاهی شب‏ها اکسیژن خوب به ایشان نمی‏رسد »

مریم محمدی: ادامه‏ی دستگیری‏ها در ایران به اشخاصی رسیده ‌است که بعضاً موجب حیرت فراوان می‏شود. دستگیری آقایان: علیرضا بهشتی، فرزند آیت‏الله بهشتی و مرتضی الویری، هر دو از چهره‏های شاخص مسلمان و مکتبی، از زمره‏ی این اقدامات بود.
آقای بهشتی و آقای الویری، هر دو عضو کمیته‏ی پی‏گیری آسیب‏دیدگان حوادث اخیر بودند که از سوی مهدی کروبی و میرحسین موسوی منصوب شده بودند. در همین زمینه گفت و گویی کرده‌ام با خانم معصومه خوش‌دولتان و از ایشان در مورد وضعیت همسرشان آقای الویری پرسیده‌ام.



گفت و گو با شهرام رفیع‌زاده و رمضان حاجی‌مشهدی
ادعای کروبی «باورپذیرتر» از تکذیب لاریجانی

نیک‌آهنگ کوثر: آیت‌الله خامنه‌ای «برخی از خواص» را متهم به بی‌بصیرتی کرد؛ علی لاریجانی گفت که مدارکی دال بر تجاوز به بازداشت‌شدگان در کهریزک و اوین پیدا نشده است و مجید انصاری از وجود مدارک برخورد غیر قانونی با زندانیان در اختیار مقام‌های ارشد کشور خبر داد. موضوع نامه آقای کروبی را در گفت و گو با شهرام رفیع‌زاده و رمضان حاجی‌مشهدی بررسی کردم. شهرام رفیع‌زاده معتقد است: «افکار عمومی، حرف‌ها و ادعاهای آقای کروبی را بیشتر از تکذیب آقای لاریجانی باور می‌کنند.»