Jun 2010


گفت‌وگو با مهدی سحرخیز و نسرین ستوده، درباره‌ی وضعیت عیسی سحرخیز
سحرخیز پس از یکسال زندان، بیمار و بلاتکلیف

مریم محمدی: عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و معاون مطبوعات داخلی در وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی در زمان دولت اصلاحات، قریب یک‌سال است که در پیوند با حوادث پس از انتخابات دستگیر شده و از زندانی به زندان دیگر منتقل می‌شود. اخیراً نیز خبر وخامت حال او در زندان رجایی شهر کرج منتشر شد. در همین زمینه، با مهدی سحرخیز، فرزند عیسی سحرخیز و نسرین ستوده، وکیل عیسی سحرخیز، گفت‌وگو کرده‌ام.



درباره‌ی انتصاب بهمن دری اخوی به سمت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی
یک سپاهی و سانسور کتاب

الاهه نجفی: سید محمد حسینی در مراسم تودیع بهمن دری اخوی که به تازگی به عنوان جانشین معاونت فرهنگی پیشین وزارت ارشاد منصوب شده است، نظارت بر امر کتاب و ممیزی و سانسور کتاب را فراتر از کتاب خواند. او گفت: ما می‌خواهیم صرفاً بحث کتاب نباشد و فراتر از مسأله‌ی کتاب باشد. او یکی از اهداف وزارت ارشاد در سیاست‌گزاری‌های سلبی در امر کتاب را «فضاسازی در ایران و جهان اسلام» توصیف کرد.



گزارش نشست پایانی اجلاس کشورهای گروه بیست
بدهی دولت‌ها؛ چالش بزرگ اجلاس گروه بیست

محمد تاج‌دولتی: با پایان یافتن اجلاس سران کشورهای گروه ۲۰، سه روز پرتنش خبری همراه با درگیری‌های بی‌سابقه، در زندگی سیاسی/اجتماعی کانادا و شهر تورنتو نیز خاتمه یافت. نخست وزیر کانادا، تاکید کرد بدهی دولت‌ها، اصلی‌ترین چالش اجلاس امسال کشورهای گروه بیست بود و هدف‌های روشن و تاریخی برای کاهش کسربودجه دولت‌ها و بازگرداندن ثبات اقتصادی تعیین شده است.



امین‌الله حبیبی، پژوهشگر آکادمی دفاع در بریتانیا و کارشناس مسائل افغانستان:
«برکناری مک کریستال، دلایل سیاسی داشت»

حسین علوی: در دیدار نخست وزیر بریتانیا و رئیس‌جمهور آمریکا، در حاشیه‌ی اجلاس «جی ۸»، هر دو طرف بر ضرورت کاهش نیروها در افغانستان تاکید کردند. این تاکید که تنها دو روز پس از برکناری مک کریستال از فرماندهی نیروهای ناتو و ائتلاف بین‌المللی در افغانستان صورت گرفت، در برخی محافل نشانه نارضایتی سیاستمداران آمریکا و اروپا از عملکرد نظامیان در افغانستان تلقی شد. در این زمینه با امین‌الله حبیبی، پژوهشگر آکادمی دفاع در بریتانیا گفت‌وگو کرده‌ام.



درنخستین روز اجلاس گروه بیست:
تورنتو، صحنه درگیری‌های بی‌سابقه

محمد تاج دولتی: پیش از ظهر روز شنبه ۲۶ ژوئن، درحالی که سران کشورهای گروه هشت مذاکرات خود را به پایان برده و برای شرکت در اجلاس رهبران کشورهای گروه بیست به مرکز شهر تورنتو وارد می شدند، بیش از ۱۰ هزار تظاهرکننده مخالف لیبرالیسم اقتصادی، بزرگترین تظاهرات اعتراضی خود را آغاز کرده بودند. از نخستین ساعات روز شنبه خیابان‌های مرکزی شهر تورنتو به صحنه درگیری و تظاهرات خشونت آمیزی تبدیل شد که هرگز در تاریخ این شهر سابقه نداشته است.



گزارش نخستین روز اجلاس گروه هشت
پنج میلیارد دلار برای کشورهای فقیر

محمد تاج‌دولتی: اجلاس سران کشورهای گروه هشت بعدازظهر روز جمعه، ۲۵ ژوئن در شهر کوچک و ییلاقی هانتزویل در شمال تورنتو در حالی آغاز شد که هزاران تظاهرکننده‌ی مخالف لیبرالیسم اقتصادی، در خیابان‌های مرکزی شهر تورنتو، رو در روی نیروهای بی‌شمار پلیس، به شعاردادن پرداختند. بسیاری از خیابان‌ها و مناطق مرکزی شهر تورنتو از چند روز پیش کاملاً در اختیار نیروهای پلیس و نهادهای امنیتی و مبارزه با تروریسم درآمده بود.



گفت‌وگو با سعید قاسمی‌نژاد و امین حصوری درباره‌ی نامه‌ی دوم دکتر سروش به آیت‌الله خامنه‌ای
نامه‌ی سروش؛ اثری ادبی برای ثبت در تاریخ

سراج‌الدین میردامادی: دکتر عبدالکریم سروش، چهره‌ی شاخص روشنفکری دینی، با نگارش دومین نامه‌ی خود خطاب به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بار دیگر در کانون توجه افکار عمومی داخل و خارج قرار گرفت. ابتدا از سعید قاسمی‌نژاد، فعال سیاسی و عضوسازمان ادوار تحکیم وحدت پرسیدم: نکات تازه‌ای که دکتر سروش در این نامه مطرح کرده چیست؟ در ادامه نیز با امین حصوری، فعال سیاسی - دانشجویی مقیم آلمان در این‌باره گفت‌وگو کرده‌ام.



یک میلیارد دلار، برای حفظ امنیت اجلاس گروه ۸ و گروه ۲۰
امنیت یک میلیارد دلاری

محمد تاج‌دولتی: از روز جمعه، ۲۵ تا روز یکشنبه ۲۷ ژوئن، شهر تورنتو، مرکز خبری جهان خواهد بود. اجلاس سالانه‌ی کشورهای گروه هشت و گروه بیست با پیش‌بینی‌ها و آمادگی‌های بسیار گسترده و بی‌سابقه در حالی آغاز می‌شود که هزاران تن از مخالفان لیبرالیسم اقتصادی خود را آماده کرده‌اند تا صدای اعتراض‌شان را به گوش رهبران و مقامات عالی‌رتبه‌ی اقتصادی و سیاسی کشورهای پیشرفته و ثروتمند و مردم کشورهای دیگر برسانند.



گفت‌وگو با فاطمه حقیقت‌جو، درباره‌ی اختلافات درونی اصول‌گرایان
«جنبش سبز، نسخه‌‏ی به‏روز شده‏‌ی جنبش اصلاحات»

مریم محمدی: چندی است بیش از آن که اختلافات میان اپوزیسیون و حکومت منشاء اخبار باشد، اختلافات درونی اصول‏گرایان در شکل برخوردهای میان مراجع، نهادهای حکومتی و بنیادهای نیرومندی که به دلایل مختلف با پایگاه‏های قدرت و یا حتی قوانین حکومتی در کشور شکل گرفته‏اند، خبرساز شده‏اند. شاید به‌همین علت است که شاهد نامه‏های سرگشاده‏ی چهره‏های نظام به‏ یکدیگر هستیم. در این‌باره با فاطمه حقیقت‌جو به گفت‌وگو پرداخته‌ام.



خشم قربانیان فاجعه بوپال از رای دادگاه

بیژن روحانی: حکم دادگاه بعد از گذشت ۲۶ سال از فاجعه نشت مواد سمی در بوپال هند، اعتراض آسیب‌دیدگان و خانواده قربانیان را برانگیخته است. نشت مواد سمی از کارخانه «یونیون کارباید» در هند را بدترین فاجعه صنعتی دنیا نام داده‌اند که به مرگ ده‌ها هزار نفر و آسیب‌های گسترده زیست محیطی منجر شد. معترضان هندی به رفتار دوگانه دولت آمریکا انتقاد دارند و می‌گویند این کشور در خصوص قربانیان هندی شرکت آمریکایی «یونیون کارباید» کاری انجام نداده است.



به بهانه‌ی سالروز قتل ندا آقا سلطان، در گفتگو با شادی صدر حقوقدان و فعال حقوق بشر
ندایی که نداها شد

کیارش پارسا عالی‌پور: ندا آقا‌سلطان پس از شرکت در تظاهراتی مسالمت‌آمیز به ضرب گلوله‌ای کشته شد. انتشار فیلم کوتاهی از لحظه‌ی جان سپردن او که با تلفن همراه گرفته شد به گونه‌ی گسترده در ایران و رسانه‌های جهان بازتاب پیدا کرد. مقامات جمهوری اسلامی، ابتدا صحنه‌ی قتل ندا آقا‌سلطان را مشکوک و پس از چندی آنرا ساختگی و او را بازیگر قتل خود دانستند. در این زمینه با شادی صدر، حقوقدان و فعال حقوق بشر گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با بهروز بیات، درباره‌ی جلوگیری جمهوری اسلامی از ورود دو بازرس آژانس انرژی اتمی به تهران
«جلوگیری از ورود بازرسان، اقدامی تلافی‌جویانه»

مریم محمدی: علی‏اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، روز گذشته ۳۱ خرداد ماه اعلام کرد که جمهوری اسلامی به آژانس بین‏المللی انرژی اتمی اطلاع داده که از ورود دو بازرس این نهاد به تهران جلوگیری خواهد کرد. به گفته‏ی آقای صالحی، این تصمیم به دلیل ارائه‏ی اطلاعات غلط و غیر حقیقی توسط این دو بازرس و نیز برملا کردن پیش از موعد رسمی گزارش دبیرکل آژانس به شورای حکام، گرفته شده است. در این زمینه با دکتر بهروز بیات، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با علی افشاری درباره‌ی مصوبه‌ی جدید مجلس در مورد دانشگاه آزاد
«مجلس، حامی مدیران دانشگاه آزاد»

شیرین فامیلی: روز یكشنبه ۳۰ خرداد، مجلس شورای اسلامی، با تصویب طرحی مصوبه‌ی شورای عالی انقلاب فرهنگی را در مورد تغییر اساسنامه و هیئت امنای جدید دانشگاه آزاد لغو كرد. مصوبه‌ی جدید مجلس می‌گوید باید هرگونه تغییرات در اساس‌نامه، با پیشنهاد هیئت مؤسس و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام گیرد، ولی اساس‌نامه‌ی جدید این موارد را رعایت نكرده و به همین دلیل لغو می‌شود. در این باره با علی افشاری گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فرزین وحدت، درباره‌ی حامیان جنبش سبز
«جنبش سبز باید به طبقات زحمتکش نزدیک شود»

بهداد بردبار: به‌نظر می‌رسد جنبش اعتراضی مردم ایران، برخلاف ادعای رسانه‌های غربی، تنها انقلاب تویتری و فیس بوکی نبود. این جنبش نه تنها در شمال شهر تهران حامیانی داشت، بلکه در شهر قم، پایگاه مذهبی شیعیان هم همراهان زیادی دارد. در گفت‌وگو با فرزین وحدت، جامعه‌شناس، مدرس در دانشگاه‌های آمریکا و نویسنده‌ی کتاب «رویاروی فکری ایران با مدرنیت»، وارد گفت‌وگو شدم تا نظر او را در مورد حامیان جنبش سبز جویا شوم.



گفت‌وگو با هنرمندان نمایشگاه «هنر در خیابان»، برلین
فریاد رنگ‌ها

شکوفه منتظری: روز شنبه، ۲۹ خرداد ماه، تعدادی از جوانان و هنرمندان ساکن برلین اقدام به برگزاری برنامه‌ای با عنوان هنر در خیابان کردند. این برنامه، در حمایت از زندانیان سیاسی و همچنین همبستگی با جنبش اعتراضی مردم ایران برگزار شده است. در همین زمینه با تینا جاوید‌پور از دست‌اندرکاران برگزاری این برنامه و کانی علوی، نقاش ایرانی ساکن برلین به گفت‌وگو پرداختم.



نامه عبدالکریم سروش به رهبر جمهوری اسلامی
سروش: رهبری ردای ریاست را از تن بیرون کند

عبدالکریم سروش، روشنفکر دینی در نامه‌ی تازه خود خطاب به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی با انتقاد از عملکرد وی نوشته است: «فرمان هبوط صادر شده و از آسمان به زمین رسیده است. بهشت ولایت دیگر جای شما نیست. صدای آدمیان صدای خداست. آیا صدای خدا را نمی‌شنوید؟ خوش‌تر آن است که مقام رهبری خود لبیک‌گویان ردای نا باندام ریاست را از تن بیرون کند.»



گفتگو با افشاری و عطا هودشتیان، درباره‌ی وضعیت جنبش اعتراضی مردم پس از یک‌سال
«جنبش زنده است و مردم امیدوار»

پانته‌آ بهرامی: میرحسین موسوی، به‌تازگی منشور اهداف، راه‏کارهای بنیادین و هویت سبز را منتشر کرده است. هویت سبز در این منشور دربرگیرنده‏ی گنجینه‏ی ایرانی اسلامی و حق حاکمیت مردم است. ارزش‏های جنبش سبز در این منشور، عدالت، آزادی و برابری، اخلاق‏مداری، احترام به خلاقیت‏های فردی و اجتماعی و بالاخره قانون‏گرایی و مذاکره عنوان شده‏اند. در همین زمینه با علی افشاری و دکتر عطا هودشتیان گفت‌وگو کرده‌ام.



گزارشی از برگزاری جشنواره‌ی هنر در نیویورک در گفت‌وگو با چندتن از دست‌اندرکاران این جشنواره
جشنواره‌ی هنر در نیویورک

پانته‌آ بهرامی: این که بتوان مجموعه‌ای رنگین از موزاییک‌های هنرهای متفاوت ایران را گردهم آورد و از آن تابلویی ساخت تا نمایانگر بخشی از هنر سرزمینی باشد که امروز ایران نامیده می‌شود، تلاشی است که جشنواره‌ی هنر در نیویورک برای تحقق بخشیدن به آن انجام داد. کارگاه‌های رقص، نقاشی، خط ـ نقاشی، موسیقی و شعر، مجموعه‌ای از هفت سین، سفره‌ی عقد و غیره، مجموعه‌ای موزاییک‌وار از تصویری بود که در کلیسای ریورسایت از هنر ایران ارائه داده شد.



گفت‌وگو با بیژن حکمت و فواد تابان، درباره‌ی هجدهمین بیانیه‌ی موسوی
گفت‌وگوی موسوی با نیروهای دگراندیش

مریم محمدی: روز سه شنبه، ۲۵ خرداد ماه سال جاری، انتشار هجدهمین بیانیه‌ی میرحسین موسوی بحث‌های تازه‌ای را در محافل سیاسی برانگیخت. نیروهای نزدیک به آقای موسوی در جنبش سبز، از این بیانیه استقبال کردند، اما ببینیم نیروهای سیاسی در طیف اپوزیسیون سکولار ایران آن را چگونه دیده‌اند و در چه مواردی آن را تأیید یا نقد می‌کنند. در همین زمینه، آقایان بیژن حکمت و هم‌چنین فواد تابان تحلیل‌هایی دارند.



گفت‌وگو با دکتر مهرداد مشایخی، درباره‌ی مساله‌ی رهبری در جنبش سبز
نیاز به رهبری و سازماندهی متفاوت

حسین علوی: آیا رهبری سیاسی و شیوه‌های فعالیت جنبش دمکراسی خواهی مردم ایران، که از پس از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نام جنبش سبز به خود گرفته، پاسخ گوی نیازهای این جنبش هست؟ این پرسشی است که در یکسالگی جنبش سبز از زوایای مختلف مورد بحث فعالان و کارشناسان است. دکتر مهرداد مشایخی جامعه شناس، در گفتگو با رادیو زمانه، به کاستی‌های این جنبش اشاره دارد.