خانه > گزارش ويژه > تحولات ایران > «جلوگیری از ورود بازرسان، اقدامی تلافیجویانه» | |||
«جلوگیری از ورود بازرسان، اقدامی تلافیجویانه»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comعلیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، روز گذشته ۳۱ خرداد ماه اعلام کرد که جمهوری اسلامی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده که از ورود دو بازرس این نهاد به تهران جلوگیری خواهد کرد.
به گفتهی آقای صالحی، این تصمیم به دلیل ارائهی اطلاعات غلط و غیر حقیقی توسط این دو بازرس و نیز برملا کردن پیش از موعد رسمی گزارش دبیرکل آژانس به شورای حکام، گرفته شده است. آقای صالحی در ضمن از تصمیم ایران برای ساختن یک راکتور جدید خبر داد. وی گفت که کار طراحی راکتوری مشابه راکتور تحقیقاتی تهران آغاز شده که به تولید رادیودارو با استفاده از روشی ساده میپردازد. رییس سازمان انرژی اتمی، در عین حال گفت که این راکتور از راکتور کنونی تهران قویتر خواهد بود. رییس سازمان انرژی اتمی ایران ادامه داد: «قدرت این راکتور الان حدود پنج مگابایت است و ما تا ۲۰ مگابایت را هم درنظر گرفتهایم.» آقای صالحی همچنین تاکید کرد که ایران پس از این تنها در چهارچوب قوانین انپیتی اجازهی ورود بازرسان را خواهد داد. در این زمینه، گفتوگویی با دکتر بهروز بیات، تحلیلگر مسائل سیاسی و کارشناس امور انرژی هستهای در اتریش انجام دادهام. وی دربارهی تصمیم ایران، مبنی بر ممنوعیت ورود بازرسان آژانس میگوید: من شخصاً جلوگیری از ورود این دو بازرس را که نامشان برده نشده است، اقدام تلافیجویانه از طرف رژیم جمهوری اسلامی تعبیر میکنم. با توجه به این که تاکنون همیشه گفتهاند که اگر شورای امنیت تصمیماتی بر ضد ایران بگیرد، در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تجدیدنظر میکنند.
دولت ایران دو دلیل برای ممنوعیت ورود این دو شخص آورده است. بله دو مورد به آنها نسبت دادهاند. یکی اینکه اظهارات غیر واقعی در بارهی برنامهی هستهای ایران داشتهاند. در اینباره جزئیاتی را اعلام نکردهاند و قضاوت در مورد صحت و سقم آن مشکل است. مورد دوم هم برملا کردن پیش از موقع گزارش دبیرکل آژانس به شورای حکام است که تازگی ندارد. الان سالهاست که همیشه قبل از اینکه گزارش در شورای حکام مطرح بشود، بهدست روزنامهنگاران میافتد. از این لحاظ، همانطور که در ابتدا گفتم، این اقدام دولت ایران قدم اولی است در جهت این که به غربیها، گروه ۵+۱ و آژانس بینالمللی انرژی اتم اخطار بدهند. مورد دیگری که آقای صالحی عنوان کردند، ساخت راکتوری است که بتواند ایزوتوپهای دارویی را تولید کند. ممکن است در این مورد توضیحی بدهید؟ آقای صالحی خیلی مختصر گفته که چهکار میخواهند بکنند، اما علیالاصول شدنی است که متخصصین ایران روی پروژهی یک راکتور تحقیقاتی کار کنند، یا خودشان درست کنند و یا آنچه را وجود دارد، تجدید ساختمان کنند. امر غیر ممکنی نیست. منتها جزئیاتی مطرح نشده و خیلی کلی در اینباره صحبت شده است. شاید قسمت جالبش به تولید صفحات سوخت برگردد. یعنی آقای صالحی میخواهد بگوید که ما قادریم صفحات سوختی را که مثلاً قرار بود فرانسویها درست کنند، خودمان تولید کنیم. فکر میکنید که دانش هستهای در ایران، از عهدهی این کار بربیاید یا در شرایط فعلی غیرممکن است؟ غیرممکن نیست. من بر این عقیدهام که کشوری مانند ایران با سطح تکنولوژی متوسط، همهکاری را میتواند انجام بدهد. مسئلهی مخارج و هزینههای آن درمیان است. اگر هزینهها رلی بازی نکنند، همهکاری میتوان انجام داد.
مسئلهی دیگر زمان است. چون آنطور که گفته شده، راکتور پژوهشی تهران تا یک سال دیگر سوختش تمام خواهد شد. اما این که آیا ایران در این مدت یکسال قادر به تولید صفحات سوخت مناسب خواهد بود، درخور تردید است. البته خود آقای صالحی هم گفتهاند که پروژهی راکتورسازی- که فقط از یک استخر و صفحات سوخت صحبت کرده- سه سال طول خواهد کشید. یعنی بهنظر میآید دقیقاً راکتور پژوهشی تهران نیست. ولی ایران دارد اورانیوم ۲۰درصد غنیشدهی لازمهی این کار را تولید میکند. ایران خودش هم اعلام کرده که اورانیوم غنیشده را تولید میکند. در آخرین گزارش آژانس هم آمده بود که پنج تا هفتدهم کیلوگرم اورانیوم غنیشده تولید شده است. منتها همانطور که میدانید، مسئله تنها غنی کردن اورانیوم نیست. اورانیوم غنیشده به صورت گازی و اورانیوم هگزاکلرید است. باید اورانیوم را از این فرم بیرون آورد، بهطوری که میلههای سوختی از آن درست کرد. این کار نیاز به تکنولوژیای فراتر از این دارد که فقط گاز هگزاکلرید اورانیوم غنیشده تولید شود. آقای صالحی همچنین اعلام کردند که پس از این دیگر امکان بازدیدهای سرزده در چهارچوب لایحهی الحاقی را فراهم نخواهند کرد. آیا بازدیدی که قرار بود صورت بگیرد، در چهارچوب انپیتی بود یا لایحهی الحاقی؟ مسئلهی اجازهی ورود بازرسان آژانس به ایران، ربطی به پروتکل الحاقی ندارد. همهی کشورهای عضو انپیتی باید به بازرسان آژانس، طبق یک روال معین، اجازهی بازرسی بدهند. اما اضافه بر این، پارهای کشورها با آژانس پروتکلی الحاقی امضا کردهاند که فراتر از فقط حضور بازرسها است. این پروتکل تا حدی پیش میرود که بازرسان آژانس بتوانند هرجایی را که بهنظرشان ضروری بیاید، بازرسی کنند. یعنی هیچ محدودیت مکانی نداشته باشند. ولی طبق متن انپیتی هم محدودیت زمان وجود دارد و هم مکان. بر مبنای متن انپیتی بهتنهایی، بازرسها فقط قسمتهایی را اجازه دارند بازرسی کنند که از طرف دولت مربوطه اعلام شده باشند. پروتکل الحاقی فراتر از اعلام دولتها اجازهی بازرسی میدهد، اما مسئلهی ورود بازرسهای آژانس ربطی به پروتکل الحاقی ندارد. البته ورود بازرسان هم با توافق دولت مربوطه صورت میگیرد. بازرسی اخیری که لغو شد، جزو قرارداد انپیتی بوده و نه لایحهی الحاقی. همینطور است؟ بازرسانی که تاکنون در ایران بودهاند، نمیتوانستند طبق پروتکل الحاقی عمل کنند. چون دولت ایران، پروتکل الحاقی را به تایید مجلس نرسانده است. یعنی در واقع نپذیرفته است. این بازرسان در چهارچوب انپیتی در ایران بودند. منتها قسمتی از صحبتهای آقای صالحی معطوف به درون است. به این ترتیب که ایران تاکنون به بازرسان آژانس فراتر از مقررات انپیتی اجازه داده است تا بهطور سرزده هم بازرسی کنند. آنچنان که از گزارشات برمیآید، در طول سالهای اخیر، بازرسان آژانس اجازه داشتند حدود ۳۵ بار بهطور سرزده از تأسیسات ایران بازدید کنند. از این نظر، این صحبت آقای صالحی را میتوان بیشتر برای آرام کردن مجلسیان و کسانی که دنبال شدت عمل بیشتر در رابطه با جامعهی جهانی هستند، درنظر گرفت. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|