Jul 2008


گفت و گو با کارشناسان رسانه، درباره‌ی شبکه‌ی MBC فارسی:
«طبقه متوسط ایران، هدف شبکه‌ی ام ‌بی‌ سی فارسی»

نیک‌آهنگ کوثر: شبکه MBC به تازگی بخش فارسی خود را راه‌اندازی کرده که بیشتر به سراغ سرگرمی رفته است. فهرست برنامه‌های هفتگی این شبکه را که نگاه کنید همه فیلم‌های سینمایی هالیوودی است که نسبتاً هم کم‌خطر محسوب می‌شوند. با ‌مصطفی قوانلو قاجار و امید حبیبی نیا، روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس و کارشناس رسانه‌ها درباره‌ی تاثیر این شبکه تلویزیونی صحبت کردم.



گفت و گو با آبراهام بورگ، نویسنده و سیاست‌مدار اسراییلی - بخش دوم و پایانی:
«دلیلی ندارد ما اسراییلی‌ها، از بمب شما بترسیم»

سید ابراهیم نبوی: آبراهام بورگ، نویسنده و سیاست‌مدار اسراییلی در بخش دوم گفت و گو با زمانه می‌گوید که اسراییل نباید حتی ایران با بمب هسته‌ای را خطری برای خود تلقی کند. او می‌گوید: «‌در مورد بمب ایرانی هم باید بگویم که هر چه قدر هم که بد باشد، من دلیلی نمی‌بینم که این بمب ربطی به من داشته باشد. این بمب به پاکستان بیشتر مربوط است، پس چرا من باید خودم را جلو بیندازم. بگذار پاکستان و هند و چین نگران باشد، بگذار روسیه نگران باشد. چرا من باید در اول خط بیایستم. مگر من چه‌ام شده است؟ کشور من، خیلی کوچک است.»



گفت و گو با آبراهام بورگ، نویسنده و سیاست‌مدار اسراییلی - بخش اول:
«اسراییل باید با ایران گفت و گو کند»

سید ابراهیم نبوی: آبراهام بورگ یا به قول خودش آورام بورگ، پنجاه و یکی دو سالی دارد. او که به همراه همسرش در کنفرانس دومین رنسانس در میلان شرکت کرده است، رییس سابق کنست اسراییل بوده و یکی از فعالان جنبش پیس ناو اسراییل است.او شش فرزند دارد و به عنوان متفکر و نویسنده و سیاست‌مدار در اسراییل فعالیت می‌کند. مقالات او در هاآرتص به چاپ می‌رسد. من پیش از آن‌که با او گفت و گو کنم به رابطه‌ای دوستانه با او رسیدم، رابطه‌ای پر از کنجکاوی؛ می‌خواستم ببینم کسی که در اسراییل زندگی می‌کند، چه نگاهی به ایران دارد.



گفت و گو با عرفان قانعی‌فرد‌، پژوهشگر تاریخ معاصر کردستان درباره‌ی ‌وهابیون و سلفیون‌:
نگاهی به نزاع مذهب در تاریخ معاصر کردستان

محمدرضا اسکندری: عرفان قانعی‌فرد‌، تحقیقات زیادی پیرامون تاریخ معاصر کردها انجام داده است. او در گفت و گو با زمانه، با اشاره به فعالیت آزادانه‌ی وهابیون در کردستان می‌گوید: «جای سؤال دارد که چرا بعد از انقلاب یا قبل از انقلاب، وقتی یک جریانی در داخل کردستان می‌خواسته حرکت بکند، حکومت مرکزی به شدت برخورد کرده است. آن وقت چه طور است که این وهابی‌ها حتی به اصولی که خط قرمز ایران است، به راحتی توهین می‌کنند و در داخل ایران هم نشریه‌شان را به مردم می‌رسانند؛ هم کاست‌شان و هم دی‌وی‌دی‌شان را.»



واکنش وزیر امور خارجه روسیه به آزمایش موشکی ایران
روسیه: برنامه موشکی ایران، تهدیدی برای اروپا نیست

رسول شادان: روسیه خطر برنامه موشکی ایران را چیزی جز یک خطر ساختگی نمی‌داند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اخیراً اعلام کرد که نتایج آزمایش موشکی در ایران حاکی از آن است که استقرار سیستم ضد موشکی آمریکا در اروپا پایه و اساسی ندارد. سرگئی لاوروف گفت که ایران در حال حاضر، موشک بالستیک دوربرد ندارد.



گزارش روزنامه تراؤ هلند درباره گروه پژاک:
در مرز شمال غرب ایران چه خبر است؟

فرهاد امیرمنش: یودیت نورینک، خبرنگار دائمی روزنامه تراؤ‌ هلند در شمال عراق در یکی از شماره‌های تازه این روزنامه نوشت: «حاجی احمد، تنها اسماً رییس پژاک است و هیچ کاری بدون اجازه پ.ک.ک. انجام نمی‌دهد. گروه‌های اپوزیسیون ایرانیان کرد که در درون ایران هستند خشونت را کنار گذاشته‌اند و خواهان تشکیل یک جبهه مشترک با پژاک نیستند.»



بخش نخست
دومین گام؛ تحریم اشخاص حقیقی

نسیم محمدی: قطعنامه‌های شدیدالحن علیه ایران و تحریم هر چه بیشتر این کشور از جنبه‌های مختلف، بازی‌ای است که سرنوشت نامعلومی را رقم می‌زند. ایران نیز در این میان حاضر به واگذاری هیچ امتیازی در قبال توقف غنی‌سازی اورانیوم به طرف مقابل نیست و تا جایی ادامه داد که پس از تحریم شدن یکا‌یک بانک‌های دولتی، نوبت به تحریم اشخاص حقیقی رسید. در همین راستا دولت‌های سایر کشورها و به ویژه شرکت‌های اروپایی به شدت تحت فشار قرار گرفتند تا به تحریم کاملی که ایالات متحده قصد دارد علیه ایران اعمال کند، بپیوندند.



جنون قدرت و کرسی قدرت‌مدار

عرفان قانعی‌فرد در بحث آسیب‌شناسی قدرت در کردستان می‌گوید: «در کردستان ما برایمان بت ساخته‌اند، بت‌هایی مقدس و به اسم ما برایمان هویت می‌سازند. تا جایی که خواندن سخن مخالفان هم جرم تلقی می‌شود و گناه و رسوایی نابخشودنی و به غرض رفو‌کردن درست و نادرست. مشکل نسل جوان بت و اسطوره خیالی نیست. مشکل گفتمان رشد و سازندگی است و اندیشه رهنما. همیشه جامعه کردها از سازمان‌ها و حزب‌هایش پیشرفته‌تر و مترقی‌تر بوده است و آنها دنباله‌رو مردمان جامعه. پس با عقلانیت و خرد و تفکر و هویت درست است که می‌توان راه تاریخ را ساخت و نمایی درست به آن داد.»



گزارشی از سخنرانی دکتر فخرالدین عظیمی درباره زمینه پیدایش نهضت ملی ایران
کودتای ۲۸ مرداد، رویدادی پر از هیجان

محمد تاج‌دولتی: دو هفته پیش دکتر فخرالدین عظیمی، پژوهش‌گر تاریخ و استاد دانشگاه در آمریکا میهمان جلسه ماهانه‌ی کانون کتاب‌خوانی تورنتو بود. دکتر عظیمی تاکید سخنرانی خود را بر رویدادهای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ و دوران نخست وزیری دکتر محمد مصدق قرار داد. بنا به گفته‌ی وی هدف اصلی دکتر محمد مصدق ملی کردن نفت در ایران بود. مصدق می‌گفته که قانون اساسی ایران تکلیف شاه را مشخص کرده است که شاه مسئول نیست و نقش اجرایی در کشور ندارد. شاه رییس حکومت نیست، بلکه رییس صوری دولت است.



پرهیز از بزرگ‌نمایی
«ایران نمی‌تواند حیات آمریکا را به خطر بیندازد»

کاوه اسفندیاری: مرکز کنترل تسلیحات و منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای در تحلیلی تازه به مقایسه توان نظامی متعارف ایران و آمریکا پرداخته و نتیجه گرفته که در مورد تهدید کنونی ایران، گزافه‌گویی شده است. یکی از دلایل این استدلال این است که آمریکا در سال مالی آتی، ۹۹ برابر ایران صرف دفاع خود می‌کند. افزون بر این، آمریکا به ازای هر هواپیمای جنگنده ایران، حدود ۱۲.۵ جت تهاجمی دارد و هواپیماهایی مانند اف-۲۲ راپتور آمریکا به مراتب از هواپیماهای فرسوده ایرانی برتر است.



گفت و گو با حجت شریفی، عضو شورای منتخب متحصنین تیرماه ۷۸
‫«ده‌نمكی سازمان‌دهی حمله را انجام می‌داد»‬

سیامک فرهی: امروز، نهمین سالگرد ۱۸ تیر ۷۸ است. حجت شریفی، عضو شورای منتخب متحصنین تیرماه ۷۸ در گفت و گو با رادیو زمانه می‌گوید: «دیدم یکی دست من را گرفت. آقای ده‌نمکی بود و گفت آقا همه بیایید. همه را جمع کرد و گفت نیم ساعت دیگر حمله می‌کنیم. یعنی حتی سازمان‌دهی حمله را انجام می‌داد. بعد حمله هم کردند که در یکی از این حمله‌ها، من آمدم در یکی از کوچه‌های جلوتر پنهان شدم و این‌ها که دیگر عقب نشستند، توانستم به داخل کوی بروم.»



در گفت و گو با کارشناسان اقتصادی مطرح شد:
تبعات نقدی کردن یارانه‌ها

مریم محمدی: این روزها بحث طرح تحول اقتصادی و پرداخت نقدی یارانه‌ها از موضوعات اصلی بحث در محافل سیاسی و اقتصادی است. در این باره با دکتر حسین عبده تبریزی، رییس سابق سازمان بورس کشور، دکتر سعید شیرکوند، معاون سابق وزارت اقتصاد و دکتر پدرام سلطانی، عضو اتاق بازرگانی ایران گفت و گو کردم. دکتر سلطانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌مهم‌ترین نکته این است که تبدیل کردن ۹۰ هزار میلیارد تومان یارانه‌ به وجه نقد و ورود آن به گردش نقدینگی طبیعی است که حجم نقدینگی کشور را به میزان قابل ملاحظه‌ای می‌تواند افزایش بدهد که تقریباً حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد هزینه نقدینگی افزایش پیدا می‌کند؛ آن‌هم در شرایطی که ما در فضای تورمی قرار داریم.»



گفت و گوی زمانه با محمدتقی فاضل میبدی
«می‌شود برخی آیات الاحکام قرآن را به عنوان ثانوی تعطیل کرد»

معصومه ناصری: محمدتقی فاضل میبدی، طبق مدارج حوزوی، «آیت‌الله» است اما هفته گذشته در حالی در حاشیه کنفرانسی در شهر پاریس ملاقاتشان کردم که ظاهرشان چندان شبیه تصور ما از ظاهر یک «آیت‌الله» نبود. بیرون از عبا و عمامه معمول روحانیت، راحت‌تر می‌توانستم با ایشان گفت و گو کنم. با آیت‌الله محمدتقی فاضل میبدی درباره نگاه اسلام به زنان، حجاب و رنگ و روی امروزین قرآن حرف زدم و هم درباره لباس روحانیت.



اولین روز نوزدهمین کنفرانس بنیاد پژوهش‌های زنان
مادران خاوران، زنان برگزیده سال

صنم دولتشاهی: نوزدهمین کنفرانس بنیاد پژوهش‌های زنان، یک زن سال نداشت. امسال، هزاران زن برگزیده شدند؛ هزاران مادر، مادران خاوران. برنامه زن سال کنفرانس بنیاد پژوهش‌های زنان، جمعه ۴ جولای با نمایش فیلمی از روایت‌های برخی از مادران خاوران از آن‌چه در دهه شصت و خصوصاً کشتار سال شصت و هشت رخ داد، شروع شد. این ‌فیلم مستند، دربرگیرنده روایت‌های «مادر ریاحی» و «مادر لطفی» از تلاش‌های مادران کشته‌شدگان دهه شصت، برای به رسمیت شناخته شدن گورستان خاوران و تلاش‌های این مادران ‌در راه عدالت‌خواهی برای فرزندانشان بود.



آماده‌سازی میدان نبرد - بخش سوم و پایانی
بهانه‌تراشی آمریکا برای جنگ با ایران

سیمور هرش، ترجمه‌ی بنفشه سرتیپی، بخش سوم: سازمان سیا و فرماندهی مشترک عملیات ویژه نیز روابطی دراز مدت با دو گروه مخالف در ایران دارند: مجاهدین خلق که در غرب به اختصار ام‌ای‌کی نامیده می‌شود و یک گروه جدایی‌طلب کرد، به نام حزب زندگی آزاد در کردستان یا پژاک. ‌نام مجاهدین خلق بیش از یک دهه در فهرست گروه‌های تروریستی وزارت‌خارجه آمریکا بود، با وجود این در سال‌های اخیر این گروه به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم از آمریکا کمک‌های تسلیحاتی و اطلاعاتی دریافت می‌کرده است.



مقاله‌ی جنجالی سیمور هرش در گفت و گو با سه تحلیل‌گر و روزنامه‌نگار آمریکایی:
مایکل لدین: «مقاله‌ی هرش، حقه است»

نیک‌آهنگ کوثر: انتشار مقاله اخیر سیمور هرش، روزنامه‌نگار معروف و جنجالی آمریکایی در مجله نیویورکر، در‌باره مقدمه‌چینی آمریکا برای حمله به ایران، واکنش‌های مختلفی را برانگیخته است. در‌باره این مقاله و تأثیرات احتمالی‌اش بر فضای سیاسی ایران و آمریکا با مایکل لدین، تحلیل‌گر سیاسی نزدیک به جناح راست آمریکا و عضو مؤسسه آمریکن انترپرایز، باربارا سلیوین، روزنامه‌نگار و محقق مؤسسه صلح ایالات متحده، و گری سیک، مشاور امنیت ملی دولت‌های فورد، کارتر و ریگان گفت و گو کردم.



آماده‌سازی میدان نبرد - بخش دوم
بی‌اطلاعی کنگره از اقدامات بوش

«آماده‌سازی میدان نبرد» نوشته سیمور هرش، ترجمه‌ی بنفشه سرتیپی، بخش دوم: بازنشستگی زودهنگام فالون، نه نتها به علت اظهار‌ نظر‌های منفی وی در باره بمباران ایران، بلکه در عین حال به علت باور قوی او درباره زنجیره فرماندهی و پافشاری او درخصوص ضرورت آگاه ساختن وی از عملیات ویژه در حوزه مسئولیتش سرچشمه گرفته است.