ايران و آمريکا


گفت‌وگو با کورش عرفانی، درباره‌ی احتمال حمله‌ی نظامی آمریکا به ایران
حمله‌ی آمریکا به ایران و تنش‌های داخلی

پانته‌آ بهرامی: در ماه‌های اخیر در برخی از مطبوعات انگلیسی‌زبان آمریکا موضوع حمله نظامی به ایران مطرح شده است. کورش عرفانی، جامعه‌شناس ابتدا عوامل داخلی‌ای را که می‌تواند منجر به تشدید جنگ شود، به سه عامل تقسیم می‌کند: اول خطری که از درون حاکمیت و از اختلافات جناحی برمی‌خیزد و دوم بحران‌های اقتصادی در کنار بحران مدیریت و تحریم‌ها و سوم شورش‌های مردمی.



گفت‌وگو با دکتر کاظم علمداری درباره تحریم‌های ایران
تحریم اقتصادی در نهایت به سود مردم است

مریم محمدی: کاظم علمداری، استاد جامعه‏شناسی در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در آمریکا و نویسنده و تحلیل‏گر سیاسی است. با او درباره‏ی وجوه مختلف بحران رابطه‏ی ایران و آمریکا یا ایران با جهان غرب، و هم‌چنین پرونده‏ی هسته‏ای ایران که مسئله‏ی تحریم‏های اقتصادی را نیز در بر می‏گیرد گفت‌وگویی کرده‌ام. در این گفت‌وگو دکتر علمداری از پرونده‏ی هسته‏ای ایران، ادعای حقانیت ایران در این مسئله و نیز برخوردی که آمریکا و جهان غرب با آن دارد می‌گوید.



گفت‌وگو با هوشنگ امیراحمدی در مورد همایش
بزرگ ایرانیان خارج از کشور در تهران
همایش ایرانیان خارج از کشور و اهداف و نتایج آن

مریم محمدی: دومین همایش بزرگ ایرانیان خارج از کشور در تهران برگزار شد و مورد انتقاد رسانه‏ها قرار گرفت. هوشنگ امیراحمدی که در تهران است در گفت‌وگویی با زمانه می‌گوید: «به نظر من، اهمیت این همایش در تحلیل نهایی، شاید بیش‌تر در ایجاد یک آشتی ملی بین داخلی‏ها و خارجی‏ها باشد. من این همایش را بیش‌تر در این زمینه می‏بینم که خارجی‏ها را به ایران بیاورند و آشتی‏ای بین داخل و خارج برقرار بشود.» با وی گفت‌وگویی کرده‌ام که می‌خوانید.



گفت‌وگو با مهندس عزت‌الله سحابی و دکتر هوشنگ حسن‌یاری
احتمال حمله نظامی به ایران؛ نشانه‌ها و نتایج

مریم محمدی: پس از تشدید تحریم‏های اقتصادی علیه ایران در قطعنامه‏ی ۱۹۲۹ شورای امنیت و تصویب تحریم‏های یک‏جانبه‏ی آمریکا، اینک احتمال حمله‏ی نظامی علیه ایران از سوی آمریکا یا اسراییل، علائم و نشانه‏های وقوع این حادثه، موانع احتمالی در مقابل آن و یا تبعات و خسارات آن در سطح ایران، منطقه و جهان در فهرست بحث‏های عمده‏ی سیاسی در مطبوعات جهان قرار گرفته است. در این زمینه با عزت‏الله سحابی و هوشنگ حسن‏یاری گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فریدون خاوند پس از کناره‌گیری پاکستان از طرح خط لوله‌ی گاز ایران در پی تحریم‌های آمریکا
کناره‌گیری پاکستان و زیان‌های احتمالی

ایرج ادیب‌زاده: گیلانی، نخست وزیر پاکستان اعلام کرد، کشورش به دلیل تحریم‌های آمریکا از پروژه‌ی انتقال خط لوله‌ی انتقال گاز کناره‌گیری می‌کند. آمریکا، یکشنبه‌ی پیش به پاکستان هشدار داده بود ممکن است خط لوله‌ی گاز میان ایران و پاکستان را که هفته‌ی پیش به امضای پایانی رسید، در فهرست تحریم‌ها قرار دهد. کناره‌گیری پاکستان و پیش‌تر هند از طرح خط لوله‌ی گاز چه زیان‌هایی برای ایران به همراه خواهد داشت؟ در این‌باره با دکتر فریدون خاوند گفت‌وگو کرده‌ام.



نگاهی به سی‌سال تحریم جمهوری اسلامی ایران
دولت یا ملت، کدامیک قربانی تحریم‌اند

مرتضی اصلاحچی: جامعه بین‌المللی اکنون در تدارک اعمال دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران است. از آن‌جا که مسئله تحریم ایران امر جدیدی نیست و جمهوری اسلامی در طول سال‌های گذشته انواع و اقسام تحریم را از سر گذرانده است، بار دیگر این سوال در اذهان پر رنگ می‌شود که آیا تحریم‌ها اثرگذار بوده‌اند؟ چه کسی از این تحریم‌ها متضرر شده است، جمهوری اسلامی یا مردم ایران؟ تحریم جمهوری اسلامی سابقه‌ای به قدمت این نظام سیاسی دارد.



گفت‌وگو با با دکتر رضا تقی‌زاده در بررسی اهداف سفر محمود احمدی‌نژاد به نیویورک
سفر به نیویورک، بیشتر از سفرهای استانی!

رضا جمالی: در میان روسای جمهور ایران بیشترین سفربه نیوریورک را محمود احمدی نژاد داشته است. او تاکنون برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی جهان، سعی کرده است که از تریبون سازمان ملل بیشترین استفاده را ببرد. به‌نظر می‌رسد که رئیس جمهور ایران قصد دارد با ارائه سخنانی «جنجالی»، نشست جهانی بازبینی پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای را تحت تاثیر حضور خود قرار دهد. در پی اهداف این سفر، با دکتر رضا تقی‌زاده، گفت‌وگویی داشتم.



گفت‌و‌گو با دکتر رسول نفیسی، تحلیل‌گر سیاسی
سیاست آمریکا در قبال ایران؛ ناروشنی یا اختلاف نظر؟

حسین علوی: اظهارنظرهای متفاوت مقامات آمریکایی، به ویژه مقامات وزارت دفاع این کشور، در قبال مناقشه‏ی هسته‏ای ایران، هم نگرانی‏ها را بیشتر کرده و هم از نظر برخی کارشناسان، نشانه‏ی ناروشنی در سیاست آمریکا در برابر ایران است. اما آیا به راستی مسأله بر سر ناروشنی و بلاتکلیفی است یا این‌ها نشانه‌های تازه از اختلاف نظر در بالای هرم قدرت در آمریکا هستند؟ با دکتر رسول نفیسی، استاد دانشگاه در واشینگتن و تحلیل‌گر سیاسی در این باره گفت‌وگو کرده‌‌ام.



گفت‌وگو با هوشنگ امیر احمدی درباره نامه احمدی‌نژاد به اوباما
«در مکاتبه احمدی‌نژاد با اوباما، بازنده اوباماست»

مریم محمدی: هفته‌ی گذشته محمود احمدی‌نژاد، در یک برنامه‌ی زنده تلویزیونی اعلام کرد نامه‌ی دیگری به باراک اوباما نوشته است. یک روز پس از اظهارات احمدی‌نژاد، اسفندیار رحیم مشایی، هم گفت رئیس جمهور در این نامه براساس ادعاهای اوباما مبنی بر اصلاح و تغییر پرسش‌هایی کرده است. اما چرا در چنین شرایطی این نامه نوشته می‌شود، و محتوی و مضمون آن چه می‌تواند؟ این‌ها بخشی از پرسش‌هایی هستند که با آقای هوشنگ امیراحمدی، در میان گذاشته‌ام.



گفت‌وگو با دکتر مهران براتی، پژوهش‌گر دانشگاه برلین و تحلیل‌گر سیاسی در باره‌ی استراتژی جدید هسته‌ای آمریکا
استراتژی جدید هسته‌ای آمریکا و معضل ایران

ایرج ادیب‌زاده: آمریکا استراتژی جدید هسته‌ای خودش را اعلام می‌کند! به این مناسبت باراک اوباما، دوشنبه شب در مصاحبه با روزنامه‌ی نیویورک‌تایمز اعلام کرد که آمریکا متعهد می‌شود در صورت حمله‌ی بیولوژیک از سوی کشورهایی که سلاح هسته‌ای ندارند، از سلاح هسته‌ای استفاده نکند. اما امنیت کره‌ی شمالی و ایران را تضمین نمی‌کند. برای بررسی بیشتر گفته‌های باراک اوباما با دکتر مهران براتی، پژوهش‌گر دانشگاه برلین و تحلیل‌گر سیاسی گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با دکتر هوشنگ امیراحمدی، رییس شورای آمریکاییان و ایرانیان
امیراحمدی: ایران و آمریکا راهی جز مصالحه ندارند

مریم محمدی: هوشنگ امیراحمدی، استاد دانشگاه راتگرز در ایالت نیوجرسی آمریکا است. اما نام او بیشتر با «شورای ایرانیان و آمریکاییان» که در سال ۱۹۷۹ تاسیس کرد و هم‏چنین معادلات پشت پرده میان ایران و آمریکا پیوند خورده است. این‏روزها در شرایطی که ورود به ایران و خروج از آن، نگرانی‏های فراوانی را برمی‏انگیزد، بار دیگر هوشنگ امیراحمدی در تهران است. با وی در زمینه مناسبات ایران و آمریکا گفت‌وگو کرده‌ام.



دکتر مهرداد مشایخی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در واشنگتن:
«یک سال، برای ارزیابی اوباما کوتاه است»

حسین علوی: یک سال از ورود باراک اوباما به کاخ ریاست جمهوری آمریکا گذشت. دست‌آوردهای او در سیاست داخلی و خارجی این کشور را در مقایسه با انتظاراتی که در مبارزات انتخاباتی خود برای مردم آمریکا و جهان برانگیخت، چگونه می توان ارزیابی کرد؟این‌ پرسشی است که با دکتر مهرداد مشایخی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه در واشنگتن در میان نهاده‌ام.



جنبش سبز ایران و پیچیده‌تر شدن مذاکرات هسته‌ای

احسان نوروزی (ترجمه از تایم): در حالی که دولت اوباما مذاکره با هم‌پیمانان بین‌المللی خود را برای تشدید تحریم‌ها و اقدامات تنبیهی بر ضد ایران آغاز کرده است، مخملباف و دیگر چهره‌های سرشناس اپوزیسیون از ایالات متحده خواسته‌اند که پیش و بیش از هر چیز، سپاه پاسداران را هدف این تحریم‌ها قرار دهد. این نهاد نظامی، در حال تبدیل شدن به یک غول اقتصادی و سیاسی است و نقش حیاتی و پررنگی در حمایت از رژیم بحران‌زده‌ی ایران دارد.



گفتگوی فرید زکریا با مازیار بهاری در سی. ان.ان
مازیار بهاری: در زندان دو بار به فکر خودکشی افتادم

مازیار بهاری، روزنامه نگار تازه آزاد شده‌ی ایرانی، امروز در سی.ان.ان حضور یافت و فرید زکریا، با وی گفت‌وگویی انجام داد که چندین بار پخش شد. در بخشی از مصاحبه بهاری گفت: «زمانی که فهمیدم راهی اوین هستم، خاطراتی را به یاد آوردم که برایم وحشتناک بود.» مازیار بهاری که در آمستردام بسر می‌برد، در پاسخ به درخواست زمانه برای گفت‌وگو،اظهار داشت که با رسانه‌های ایرانی به دلیل پیامد‌های آن مصاحبه نمی‌کند.



گفت‌وگو با تریتا پارسی، رییس شورای ملی آمریکایی‌های ایرانی‌تبار
«فقط جنگ‌طلبان و تندروها از نایاک انتقاد می‌کنند»

نیک‌آهنگ کوثر: به دنبال انتشار گزارش روزنامه‌ی واشینگتن تایمز درباره‌ی نایاک یا شورای ملی آمریکایی‌های ایرانی‌تبار، تحلیل‌ها و گزارش‌های زیادی در نشریات آنلاین و چاپی آمریکا منتشر شده است. در همین زمینه با تریتا پارسی، رییس نایاک گفت‌وگو کرده‌ام.



بررسی مناقشه‌ی بنیاد علوی در نیویورک
مشکلات لابی‌گری ایرانیان درآمریکا

نیک‌آهنگ کوثر: به دنبال برخورد قضایی آمریکا با بنیاد علوی، نیویورک تایمز و کریستین ساینس مانیتور به بررسی وضعیت این بنیاد و ارتباطش با ایران پرداختند. واشینگتن تایمز نیز طی گزارشی نقض مقررات لابی‌گری شورای ملی آمریکایی‌های ایرانی‌تبار، نایاک را مطرح کرد. نایاک سال‌هاست که تلاش می‌کند اختلاف میان ایران و آمریکا را به حداقل برساند، اما اکنون این شبهه جدی شده که این نهاد حافظ منافع جمهوری اسلامی بوده است.



گفت‌وگو با دکتر رسول نفیسی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در واشینگتن
اولویت کنونی آمریکا، آرام بودن منطقه است

حسین علوی: منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران گفته است که ایران تا بحث برقراری رابطه با آمریکا فاصله‌ی زیادی دارد. باراک اوباما نیز اخیراً عدم پاسخ صریح ایران به پیشنهادات هسته‌ای را، ناشی از اوضاع داخلی ایران یعنی جنبش اعتراضی و پی آمدهای آن دانسته و تأکید کرده است که اوضاع داخلی ایران باعث پیچیده‌ترشدن مسأله شده است. در همین زمینه با دکتر رسول نفیسی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه در واشینگتن گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با بابک یکتافر، کارشناس موسسه بین‌المللی امنیت در واشینگتن دی‌سی
برای آمریکا، پرونده هسته‌ای مقدم بر حقوق بشر است

نیک‌آهنگ کوثر: احتمال برقراری رابطه میان ایران و آمریکا بعد از ۳۰ سال، کماکان یکی از موضوعات داغ در واشینگتن دی‌سی است. بعد از روی کار آمدن دولت اوباما همه انتظار داشتند به واسطه‌ی نرمش شدید کاخ سفید نسبت به ایران اتفاقی بیفتد؛ اما تاکنون که این‌گونه نشده است. در همین رابطه با بابک یکتافر، کارشناس مؤسسه‌ی بین‌المللی امنیت در واشینگتن دی‌سی، گفت‌وگو کرده‌ام.



شکافی به عمق سه دهه

نیک‌آهنگ کوثر: شاید نگاه پدران نسل جوان امروز برای این گروه قابل درک نباشد. روزی روزگاری گروهی جوان دانشجو برای اعتراض به پذیرش شاه سابق بیمار ایران در بیمارستانی در آمریکا، قوانین بین‌المللی را زیر پا گذاشتند و از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتند. آن روز شکافی میان اعضای شورای انقلاب و دولت موقت ایجاد شد و اشغالی که قرار بود ۲ روز به طول انجامد، ۴۴۴ روز طول کشید. ایران از بهار سال ۱۳۵۹ تحت تحریم‌های زیادی بوده است. شهروندان ایرانی هر وقت به خارج از ایران سفر می‌کنند، شاهد بسیاری از برخوردهای نامناسب و بعضا تبعیض‌آمیز مأموران گمرک فرودگاه‌های مختلف با آن‌ها هستند.



اتهام، ارتباط با گری سیک

نیک‌آهنگ کوثر: این روزها هر کسی که با گری سیک دیدار داشته باید بترسد که متهم به ارتباط با سازمان جاسوسی آمریکا نشود. چه کیان تاج‌بخش عضو گروهی اینترنتی بوده به نام گالف۲۰۰۰ که مدیرش گری سیک است و هرازگاهی در نیویورک او را دیده است. اما شاید خیلی‌ها ندانند که مقام‌های ایرانی نیز بارها با گری سیک هم‌جلسه بوده‌اند و با او ملاقات کرده‌اند. یکی‌شان محمود احمدی‌نژاد است که در طول سه سال گذشته، چهار بار با گری سیک در یک اتاق نشسته است. اما دستگیری یک استاد حوزه علوم اجتماعی به چنین بهانه‌ای، راه بازگشت بسیاری از اساتید دیگر این حوزه را به ایران خواهد بست. دکتر کاوه احسانی استاد دانشگاه ایلینوی معتقد است که اگر محقق حوزه علوم اجتماعی بترسد و به ایران نیاید، قطعاً این جامعه است که ضرر می‌بیند.