May 2009


گفت و گو با سيمين بهبهانی، پیرامون همگرايی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات
بهبهانی: مطرح کردن خواسته‌ها، به هيچ عنوان بد نیست

شیرین فامیلی: سيمين بهبهانی، در واکنش به انتقادها و بحث‌هايی که در روزهای اخير درباره «همگرايی جنبش زنان» برای طرح مطالبات در انتخابات مطرح می‌شود، در نامه‌ای سرگشاده خطاب به فعالان جنبش زنان نوشته است: «‌دخترانم، خواهرانم چه شد که در چشمانتان ترديد می‌بينم و در کلامتان گله می‌شنوم؟» خانم بهبهانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: ‌‌«من در اين همگرايی هيچ موضوع بدی نمی‌بينم، مطرح کردن خواسته‌ها را به هيچ عنوان بد نمی‌دانم و با خوش‌بينی به آن نگاه می‌کنم. ما هميشه بايد خواسته‌های خود را مطرح کنيم.»



«اعدام متهم‌، ظرف سه روز، ایراد حقوقی دارد»

مریم محمدی: در پی انفجار بمبی در شهر زاهدان که منجر به کشته و زخمی شدن بیش از ۱۵۰ نفر از شیعیانی که در مسجد این شهر در حال نماز بودند، شد، بخشی از اخبار روزنامه‏ها و رسانه‏های گروهی، تحت تأثیر این حادثه قرار گرفت. اما خبر اعدام سه تن از دستگیرشدگان در رابطه با این حادثه، بحث‏های جدیدی را ایجاد کرد؛ از جمله این‌که رسیدگی به جرم متهمانی در ارتباط با چنین حادثه‏ی سنگینی‏، چگونه به این سرعت صورت گرفته است. در پی بررسی چنین پرسشی‏‏، با یکی از هم‏وطنان اهل سنت در زاهدان که مایل نبود نام‏ برده شود، و آقای نعمت احمدی، وکیل دادگستری در تهران و خانم مینا مجدزاده، وکیل دادگستری در جنوب کشور، گفت‏ و گو ‌کرده‌ام.



گزارشی درباره‌ی میزگرد «ويژگی‌های انتخابات رياست جمهوری خرداد ۸۸، ديدگاه‌ها و رويکردها» برگزار شده در آلمان
«مطالبات مردم بالا رفته است»

شیرین فامیلی: روز یکشنبه ۲۴ ماه می، میزگردی با عنوان «ويژگی‌های انتخابات رياست جمهوری خرداد ۸۸، ديدگاه‌ها و رويکردها»، درباره‌ی انتخابات قریب‌الوقوع ریاست جمهوری درایران، در شهر اسن آلمان برگزارشد. این میزگرد را گروهی از فعالان سیاسی در این شهر با حمایت برخی از مسئولان آلمانی شهرداری اسن برگزار کردند. در این میزگرد هفت تن از روزنامه نگاران و فعالان سیاسی مقیم خارج به طرح نظرات و دیدگاه‌های خود و یا سازمانی که در آن فعالت دارند، پرداختند.



نقش ویژه‏ی زنان در انتخابات در گفت و گو با فاطمه حقیقت‏جو
«جنبش زنان، مطالبات زنان را در انتخابات عمومی کرد»

مریم محمدی: فاطمه‏ حقیقت‏جو از نمایندگان بسیار فعال و معترض مجلس ششم بود که روزنامه‏های جناح راست، معمولاً حملاتی را علیه وی داشتند. حقیقت‏جو پیرامون نقش ویژه‏ی زنان در انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در این انتخابات بحث زنان، نسبت به تمامی انتخابات پیشین، شکل جدی‏تری پیدا کرده و تبدیل به مطالبه‏ای عمومی‏تر شده است. بخش عمده‏ی این نوع برخوردها، برگرفته از تجارب شخصی افراد است. وقتی تجارب افراد عوض می‏شود، باورها هم تغییر می‏کند و اگر به سه جزء نگرش نگاه کنیم، همین را به ما نشان می‏دهد. همین که مدیران زن آمدند و قابلیت خود را نشان دادند، در عمل، تجربه‏ی این آقایان عوض خواهد شد.»



گفت و گوی مهدی کروبی با هفته‌نامه اشپیگل
کروبی: نباید احمدی‌نژاد دوباره انتخاب شود

اشپیگل، ترجمه‌ی مجید روشن‌زاده: مهدی کروبی، نامزد ریاست جمهوری در گفت و گو با هفته‌نامه آلمانی اشپیگل تأکید کرد که یکی از اهداف کاندیدا شدن وی جلوگیری از انتخاب مجدد احمدی‌نژاد است. آقای کروبی معتقد است که احمدی‌نژاد به کشور زیان‌های جدی وارد کرده است، از این رو باید مانع انتخاب مجدد وی شد. او به صراحت می‌گوید که درصورت انتخاب شدن با همه کشورها به‌جز اسرائیل تماس خواهد گرفت. کروبی اضافه می‌کند که در مورد سیاست‌های هسته‌ای، رییس جمهور به تنهایی تصمیم نمی‌گیرد. این‌گونه تصمیم‌های اساسی تنها در حوزه اختیارات آیت‌الله خامنه‌ای است.



انقلاب سیب‌زمینی در ایران

فارین پالسی، ترجمه‌ی احسان نوروزی: اگرچه بسیاری از لیبرال‌های ایرانی ـ و برخی از تحلیل‌گران غربی ـ موسوی را یک اصلاح‌طلب بالقوه ‌می‌دانند که از افراط‌گرایی‌های فردی چون احمدی‌نژاد به‌دور است، نخست‌وزیر سال‌های نخست پس از انقلاب با فرض این‌که بتواند با سخت‌کوشی ورق را برگرداند و بر شانس اندک پیروزی خود در انتخابات ۲۲ خرداد فائق آید، بیش از آن‌که بتواند ساختار جمهوری اسلامی را اصلاح کند، می‌تواند تغییراتی بسیار جزیی در رفتار حاکمیت پدید آورد. او را می‌توان با لئونید برژنف هم‌سان دانست،‌ نه میخاییل گورباچف.



کنترل خدمات اینترنتی در افغانستان

لینا آریا: وزارت مخابرات افغانستان، به زودی خدمات اینترنتی در این کشور را نظارت و کنترل می‌کند. امیرزی سنگین، وزیر مخابرات افغانستان، در روز جهانی ارتباطات که با شعار «مصونیت کودکان در دنیای اینترنت»، تجلیل شد، از کنترل خدمات اینترنتی در سطح این کشور در آینده‌ای نزدیک خبر داد. وی در مورد اضرار و سوء استفاده از اینترنت به چند مورد چون آسیب کودکان و وابستگی آن‌ها به اینترنت، استفاده شخصی و غلط مجرمین از اینترنت و ترویج فحشا و فساد اشاره نمود. امیرزی سنگین از کشورهای اسلامی چون عربستان سعودی و ایران یاد کرد که خدمات اینترنتی‌شان تحت کننرل دولت است.



گفت و گو با دکتر حسین عبده تبریزی، پیرامون خبر استعفای محمود بهمنی، سومین رییس کل بانک مرکزی
«برداشت‏های غیرقانونی، از دلایل استعفای بهمنی است»

مریم محمدی: خبر استعفای محمود بهمنی، سومین رییس کل بانک مرکزی ایران، در کم‏تر از چهار سال از عمر دولت نهم، فقط به دلیل این که دولت نهم در آستانه‏ی انتخابات قرار دارد، عجیب نبود. دقایقی بعد خبری در «ایسنا» منتشر شد، مبنی بر این‌که وزیر اقتصاد و بازرگانی‏، استعفای آقای بهمنی را تکذیب کرده است و غلامحسین الهام گفته است که نمی‏داند این خبرها از کجا درمی‏آیند. دکتر حسین عبده تبریزی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «با توجه به روحیه‏ی آقای بهمنی‏ که روحیه‏ای بسیار سازگار و ملایم است، اتفاق خاصی باید افتاده باشد که آدمی که سابقه‏ی کار سی ساله در یک سازمان را دارد هم به ستوه آمده باشد، خسته شده و استعفا بدهد.»



سرنوشت یک پرونده جاسوسی

هفته‌نامه نویه زولیداریته، ترجمه‌ی احمد احقری: به هیچ‌‌وجه تصادفی نیست که درست در همین برهه از زمان پرونده جاسوسی اسراییل و سیاست‌های ناسالم در ایالات متحده آمریکا در مرکز توجه افکار عمومی قرار می‌گیرند. حدود دو هفته قبل اعلام شد که نمایندگان اسراییلی در فاصله زمانی ۲۰۰۶- ۲۰۰۵ تلاش کرده‌اند که با خوش‌خدمتی و جلب توجه نمایندگان کنگره آمریکا، مانع از انجام شکایتی شوند که قرار بود علیه دو تن از اعضای گروه لابییست دست راستی آیپاک صورت بگیرد. ناظران سیاسی در واشنگتن و سایر کشورها این خبر را در ارتباط با اختلافاتی که بین ایالات متحده و اسراییل در مورد سیاست خاورمیانه و ایران پدیدار شده، ارزیابی می‌کنند.



رأی می‌دهید؟ به چه کسی؟

مریم محمدی: یکی دیگر از برنامه‏های «روی خط زمانه» را در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری، به آگاهی از نظر شهروندان ایرانی در شهرهای سنندج، مهاباد و تبریز که نامزدی هم به این انتخابات معرفی کرده است، اختصاص داده‏ام. تماس‏های من در شهر تبریز با شماره‏های اتفاقی برقرار شده است. اما در شهر سنندج با یکی از کارگران فعال، آقای صدیق کریمی، از اعضای «هیأت مدیره‏ی اتحادیه‏ی صنفی کارگران ایران» گفت‏ و گو کردم. در شهر مهاباد با خانم زهرا بایزیدی، خواهر زینب بایزیدی تماس گرفتم. هم‏چنین طی یک تماس تلفنی تصادفی با خانم کارمندی در مهاباد گفت و گو کردم.



عصر پنج‌شنبه در بخارا با دکتر انور خامه‌ای

نوزدهمین دیدارهای نویسندگان و پژوهشگران در بخارا به دیدار و گفت و گو با دکتر انور خامه‌ای اختصاص یافت. این دیدار از ساعت سه تا هفت بعد از ظهر پنج‌شنبه، هفدهم اردیبهشت ۱۳۸۸ طول کشید. و در این زمان نویسندگان، سردبیران نشریات ادبی و علاقه‌مندان تاریخ معاصر با دکتر انور خامه‌ای به گفت و گو نشستند. در آغاز این نشست، سردبیر مجله بخارا‌، معرفی کوتاهی از دکتر انور خامه‌ای را ارایه کرد. سپس حاضران در این نشست سوال‌‌هایی درباره‌ی هدایت، نیما، دکتر ارانی و کامبخش پرسیدند که دکتر خامه‌ای به این سوالات پاسخ داد.



گفت و گو با دکتر مسعود نیلی، پیرامون طرح اقتصادی مهدی کروبی
«در لایحه اقتصادی دولت، همه،‏ کارمند دولت می‏شدند»

مریم محمدی: طرح اقتصادی مهدی کروبی که بر مبنای آن، سی و چهار هزار میلیارد تومان از درآمد نفت می‏تواند بین مردم ایران تقسیم شود، محض انتشار، با مخالفت رسانه‏ها و سایت‏های حامی دولت آقای احمدی‏نژاد مواجه شد. دکتر مسعود نیلی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در طرحی که دولت به مجلس تقدیم کرده است، می‌بایست سیصد و چهل هزار میلیارد ریال، داخل بودجه می‏آمد که مسلماً حجم بودجه‏ی دولت را افزایش می‏داد. اما در طرح ما، این منابع به‌هیچ‌وجه وارد بودجه‏ی دولت نمی‏شود، بلکه وارد این صندوق می‏شود و دولت می‏تواند از این صندوق فقط مالیات بگیرد.»



نخـستین روزنـامه‌ی فـارسی‌ در آسـیای‌ مـیانـه

نجم کاویانی: روزنـامـه‌ی «بخـارای شـریف»، نخستین روزنـامـه‌ی فـارسی در آسیـای‌میـانـه بـود کـه نزدیک به یک قرن پیش (۱۱ مارس ۱۹۱۲) در شهر تاریخی بـخـارا، مرکز علم و فرهنگ تـاجـیکان، آغاز بـه نشر کرد. سالروز تأسیس روزنـامـه‌ی «بـخـارای شـریف»، بعد از فـروپـاشی اتحـاد شوروی و سربرآوردن جمهوری مستقل تـاجـیکستان بـه عنوان روز مطبـوعـات تـاجـیکستان همه ساله تجلـیل می‌شود.



گزارشی از مراسم بزرگداشت روز جهانی آزادی مطبوعات توسط انجمن صنفی روزنامه‏نگاران ایران
«روزنامه‏نگاری در ایران، کاری حزبی است»

مریم محمدی: انجمن صنفی روزنامه‏نگاران ایران بیش از چهار سال است که مراسمی را برای بزرگداشت روز جهانی آزادی مطبوعات‌، در تهران برگزار می‏کند و طی آن پنج روزنامه‏نگار را به عنوان روزنامه‏نگار برتر سال معرفی و از آنان تجلیل می‏کند. در این رابطه، با آقایان ماشاالله شمس‏الواعظین، سخن‏گوی انجمن صنفی روزنامه‏نگاران ایران و علی مزورعی، رییس هیأت مدیره‏ی انجمن گفت‏ و گوهایی داشته‏ام. هم‏چنین با دوتن از پنج روزنامه‏نگار برتر سال خانم فرزانه‏ روستایی، دبیر سرویس بین‏الملل روزنامه‏ی اعتماد و آقای علی دهباشی، نویسنده، روزنامه‏نگار و دارای سوابق متعدد مطبوعاتی، گفت و ‏گو کرده‌ام.