Oct 2008


منطق صلح‌طلبان ـ قسمت دوم
«صلح، مترادف با آرامش نیست»

احمد احقری: این گزارش نگاهی است به محتوا و بحث‌های مطرح شده در کنگره «فرهنگ صلح و همزیستی» که به دعوت «سازمان بین‌المللی پزشکان علیه سلاح‌های هسته‌ای (IPPNW)» در روزهای ۱۲ تا ۱۴ سپتامیر در مرکز فرهنگی «خانه اورانیا» در برلین برگزار شد. در این کنگره، شمار بسیاری از سخنرانی‌ها به مشکل منابع طبیعی به عنوان عامل محرک مهمی در درگیری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی پرداختند



گزارشی از مراسم دفتر ادوار تحکیم وحدت و دفتر تحکیم وحدت در حمایت از سینمای مستقل:
شیرین عبادی: ممنوعیت سخنرانی من، چیز تازه‌ای نیست

مریم محمدی: دیروز در تهران، «سازمان ادوار تحکیم وحدت» و «دفتر تحکیم وحدت» به اتفاق مراسمی را در حمایت از سینمای مستقل ایران برگزار کردند که در آن قرار بود فیلم «سه زن» ساخته ‌منیژه حکمت‌ نمایش داده شود و پس از پایان فیلم، شیرین عبادی، سعید حجاریان، منیژه حکمت و سخنرانان دیگر، مباحثی را طرح کنند. اما تنها بخش اولیه‌ی مراسم انجام شد‌ و کلیه‌ی سخنرانی‌ها و اساساً بخش دوم‌ با دخالت مأموران انتظامی‌ حذف شد. برای آگاهی بیشتر‌، با یکی از دست‌اندرکاران مراسم، ‌عبدالله مؤمنی ‌و ‌هم‌چنین خانم شیرین عبادی گفت و گو کردم.



فروش آدمک‌های رییس‌جمهور فرانسه و شکایت سارکوزی

رسانه‌های فرانسوی، از شکایت رییس‌جمهور فرانسه،‌ نیکولا سارکوزی از انتشاراتی ‌‌«ب و ک» به سبب پخش آدمک‌های وی خبر داده‌اند. آقای سارکوزی به عنوان شخص حقیقی، از این انتشارات برای «زیر پا گذاشتن حق پخش تصویر» خود شکایت کرده است. وکیل آقای سارکوزی خواستار جمع‌آوری این عروسک‌ها از بازار فروش و جریمه ۱۰۰۰ یورو در ازای هر ارتکاب جرم از این انتشارات شده است. وکیل آقای سارکوزی، بابت ضرر و زیان معنوی از انتشارات «تیر پرود» مبلغ یک یورو را مطالبه کرده است تا با اثبات خسارت معنوی، جنبه‌ی نمادین شکایت و عدم مطالبه‌ی مادی را ثابت کند.



سوسن طهماسبی: ممنوع الخروج نبودم

یکشنبه پنجم آبان، ماموران امنیتی در فرودگاه امام خمینی تهران، از سفر سوسن طهماسبی، فعال حقوق زنان، به امریکا جلوگیری کردند. خانم طهماسبی که از فعالان مدنی ایران و عضو کارزار یک میلیون امضاست به زمانه گفت من ممنوع‏الخروج نبودم و آن‏ها هیچ حکمی مبنی بر متوقف کردن من نداشتند ولی نهایتا گذرنامه ام را دادم. آن‏ها به من یک برگه دادند که تا سه روز آینده باید خودم را برای پی‏گیری گذرنامه ام به وزارت اطلاعات معرفی کنم.



مدیران مسوول مطبوعات توقیف شده را از رأی دادن محروم کردند
دولتی‌ها، برنده انتخابات مدیران مسوول مطبوعات

مریم محمدی: دیروز در تهران انتخابات مدیران مسوول مطبوعات برگزار شد تا نماینده‏ی ایشان برای عضویت در «هیات نظارت بر مطبوعات» برگزیده شود. هفته‏ی گذشته، این انتخابات به علت نرسیدن به حدنصاب رأی‌دهندگان، برگزار نشده بود. هنگام برگزاری این انتخابات با عیسی سحرخیز، مدیر مسوول چندین نشریه‏ی توقیف شده، بدرالسادات مفیدی، دبیر انجمن صنفی روزنامه‏نگاران، شهلا شرکت، مدیرمسوول نشریه توقیف شده زنان، مصطفی کواکبیان، مدیرمسوول روزنامه مردم‌سالاری و الیاس حضرتی، مدیرمسوول روزنامه اعتماد گفت و گو کرده‌ام.



گزارش خبرگزاری فرانسه از وضعیت اقتصاد ایران
هشدار اقتصاددانان؛ «پایان مهمانی نفتی» ایران

خبرگزاری فرانسه، ترجمه‌ی احسان نوروزی: با سقوط بهای نفت‌خام، عقب‌نشینی سرمایه‌گذاران صنعتی و افزایش بی‌رویه هزینه‌های دولت برای واردات کالا و خدمات، محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران، برای عمل به وعده‌های انتخاباتی خود که اساس آن «بردن پول نفت بر سر سفره‌های مردم» بود، مصائب فراوانی در پیش‌رو خواهد داشت. «پایان مهمانی نفتی ایران»، «اوپک در آستانه ورشکستگی» و «سقوط بهای نفت اوپک؛ زنگ خطری برای اقتصاد ایران»، از جمله تیترهایی هستند که این روزها در مطبوعات ایران به چشم می‌خورند، تیترهایی که نمایانگر چشم‌انداز تیره و تار اقتصاد ایران هستند.



گزارش نیویورک تایمز درباره دخالت ایران در عراق

نیویورک تایمز، ترجمه‌ی آرمین تفاخری: مقامات آمریکایی از دیرباز به تصریح گفته‌اند که آموزش ایرانیان و سلاح‌های ساخت آنان، از جمله دلایل مرگ سربازان آمریکایی در نتیجه حملات مبارزان شیعه در عراق است. اکنون بیش از ۸۰ صفحه از اسناد اطلاعاتی‌ای که به تازگی و برای نخستین بار از طبقه‌بندی محرمانه خارج شده‌اند، با ذکر جزئیات، شبکه پیچیده‌ای را نشان می‌دهند که عراقی‌ها برای ورود به ایران و گذراندن دوره‌های آموزشی زیر نظر ایرانی‌ها از آن بهره می‌گیرند.



گفت و گو با احسان مهرابی، خبرنگار پارلمانی در تهران:
«به بازاری‌ها اطلاع‌رسانی نکرده بودند»

مریم محمدی: با توجه به تعطیلی تقریباً دو هفته‏ای مجلس شورای اسلامی که در پیش است، مهم‏ترین مواد بررسی مسایل مطروحه در جلسه‏ی امروز مجلس، بررسی طرح جنجال‏برانگیز «مالیات بر ارزش اضافه» بود که چندین روز بازارهای مهم کشور را به اعتصاب و ناآرامی کشاند. البته با توجه به این که این بررسی در جلسه‏ی غیرعلنی مجلس صورت گرفته است، نتایج زیادی از آن، در دست نیست. مساله‏ی دوم، تنش دنباله‏دار استیضاح وزیر کشور، آقای علی کردان، است که هم‏چنان ادامه داشته است. به این موارد در گفت‏ و گو با آقای احسان مهرابی، خبرنگار پارلمانی در تهران، پرداخته‏ام.



گفت و گو با منیژه حکمت، کار گردان سینما
منیژه حکمت: فقط یک بیلبورد تبلیغاتی داشتم

مریم محمدی: بیلبوردهای فیلم «سه زن» ساخته‌ی منیژه‌ حکمت که در قبال عدم حمایت نهادهای دولتی تنها امکان تبلیغ برای این فیلم بود، به دستور وزارت ارشاد پایین کشیده شد. منیژه حکمت در این ‌باره می‌گوید: «مویی پیدا نیست. دو هفته طول کشید تا ما طبق سلیقه‌ی آقایان، عکس‌های بیلبورد را طراحی کنیم و موها را هم پوشاندیم.» با ایشان و همچنین صاحبان برخی سینماهای نمایش دهند‌ی فیلم و دو نفر از خانم‌های تماشاگر این فیلم گفت‌ و‌ گو کرده‌ام.



منطق صلح‌طلبان – قسمت اول
کنگره «فرهنگ صلح و همزيستی» در سال جنگ

احمد احقری: در روزهای دوازدهم تا چهاردهم سپتامبر، برلين ميزبان برگزاری کنگره‌ای بود که نمی‌توان از اهميت آن چشم‌پوشی کرد. اين کنگره، به موضوعات مختلفی پرداخت که هر يک قادرند در قرن ۲۱ به‌عنوان عوامل تهديد‌کننده برای بروز جنگ و درگيری منطقه‌ای و بين‌المللی نقش بازی کنند. اين گزارش نگاهی است به محتوا و بحث‌های مطرح در اين کنگره که به دعوت «سازمان بين‌المللی پزشکان، عليه سلاح‌های هسته‌ای» برگزار شد.



گفت و گو با اکبر اعلمی، مصطفی کواکبیان و اعظم ویسه:
مجلس، تحث تاثیر ماجرای ۱۰۰ میلیون تومان

مریم محمدی: برای بررسی مباحثی که در جلسه دیوز مجلس مطرح شد با اعظم ویسمه، خبرنگار پارلمانی در تهران، مصطفی کواکبیان، نماینده‏ی سمنان در مجلس و هم‏چنین اکبر اعلمی، نماینده‏ی شهر تبریز در مجالس ششم و هفتم گفت‏ و گو کردم. کواکبیان درباره مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان اعطایی به نمایندگان می‌گوید: «‌هیات رییسه که چنین تصمیمی گرفته، نه فقط برای وام نمایندگان، برای کل بودجه، یک توضیحاتی بدهند، افکار عمومی لازم دارد. در مجلس گفتم که مردم باید ببینند نماینده‏هایشان هم مثل خودشان ساده‏زیستی دارند یا این که نه، با اشرافیت می‏خواهند زندگی کنند؟ این‏ها را باید توضیح بدهند.»



جلسه بزرگان برای پایان بحران کردان

مسیح علی‌نژاد: مجلس اصولگرای هشتم به دولت اصولگرای نهم، مهلت هفت‌روزه داد تا وزیر کشور را پس از ماجرای پر کش و قوس مدرک جعلی از کار برکنار کند. وقتی این روزها صحن مجلس لحظه‌ای آرام نیست و مدام صدای اعتراض نمایندگان بلند است‌، شاید یادآوری دگرباره جمله معروف جنتی چندان بی‌راه نباشد؛ آن‌گاه که می‌گفت: «وقتی پیچ رادیو را باز می‌کنیم، دیگر تنمان از مذاکرات مجلس شورای اسلامی نمی‌لرزد.»