خانه > گزارش ويژه > گزارش > دولتیها، برنده انتخابات مدیران مسوول مطبوعات | |||
دولتیها، برنده انتخابات مدیران مسوول مطبوعاتمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدیروز در تهران انتخابات مدیران مسوول مطبوعات برگزار شد تا نمایندهی ایشان برای عضویت در «هیات نظارت بر مطبوعات» برگزیده شود. هفتهی گذشته، این انتخابات به علت نرسیدن به حدنصاب رأیدهندگان، برگزار نشده بود. مشخص است که عضویت در هیات نظارت بر مطبوعات، به علت اختیارات معینی که این هیات دارد، نظیر صدور مجوز برای انتشار مطبوعات ولغو مجوز نشریات و معرفی آنان به دادگاه، از اهمیت ویژهای برخوردار است. انتخابات دیروز، با حضور بیش از ۴۰۰ نفر از مدیران مسوول مطبوعات از مجموع ۲۰۸۰ مدیر، برگزار شد. تلاش ما این بود که از اولین ساعات برگزاری این انتخابات، با شرکتکنندگان در تماس باشیم تا مسایلی را که در متن و حاشیه و سرانجام، نتیجهی این انتخابات است، با شما در میان بگذاریم. برای به دست آوردن یک بررسی کلی از مجموعهی مسایل این جلسه، با آقای عیسی سحرخیز، مدیر مسوول چندین نشریهی توقیف شده، گفت و گو کردم:
اساساً شرایط انتخاب مدیران مسوول چیست؟ اصولاً شرایط سختی نیست. مدیران مسوول اگر متهم نشوند به مخالفت علیه نظام و اینگونه موارد که معمولاً به دلیل این که پروسهای را طی کردهاند تا مجوز بگیرند، به جز استثناهایی؛ معمولاً این مشکلها برایشان فراهم نمیآید. طبیعتاً همه میتوانستند نامزد شوند. از آقای سحرخیز سوال میکنم شش عضو دیگر هیات نظارت بر مطبوعات، از کجا و چگونه انتخاب میشوند؟ از ۶ نامزد دیگر، یکی وزیر ارشاد یا نمایندهی او است. فردی هم از دولت، به عنوان نمایندهی وزارت علوم میآید. همینطور نمایندگانی از مجلس و قوهی قضاییه شرکت خواهند کرد. در کنار این افراد، حوزهی علمیهی قم و شورای انقلاب فرهنگی هم دو نامزد دارند. در نتیجه، طیف دولتی و حکومتی در اینجا غالب است. به این ترتیب، شما اگر نامزد مورد علاقهی خودتان را هم بفرسیتد، چه میزان میتوانید از ایشان انتظار داشته باشید؟ نامزد مطبوعات و مدیران مطبوعات در فضای کنونی که دولت در اختیار آقای احمدینژاد و حاکمیت به گونهای در جریان مخالف مطبوعات است، شش به یک است.
ولی آن چه که در دو سال گذشته اتفاق افتاد، این بود که کسی نمایندهی مدیران مسوول شده بود که در یک مقطعی در جایگاه شورای عالی امنیت ملی بود؛ همان فرد امروز هم یکی از نامزدها است و طبیعتاً امروز هم وقتی صحبت میکرد، اعلام میکرد: « همان سیاستهای گذشته را میتوانم عمل کنم و کاری از دستم برنمیآید». در این فضا، مدیران مسوول کار چندانی نمیتوانند بکنند، اما حداقلش این است که اینها بتوانند مطبوعات را در جریان بگذارند که در هیات نظارت چه چیزی میگذرد. حادثهای که الان اتفاق افتاده، کسی نمیداند اصلاً در پشت درهای بستهی وزارت ارشاد که هیات نظارت در آنجا تشکیل میشود، چه اتفاقی دارد میافتد. ترکیب کاندیداها و چشمانداز نتیجهی انتخابات را چطور میبینید؟ اکثر اینها افرادی هستند که خطوط سیاسی مشخصی را دنبال نمیکنند. اما همانگونه که در جامعه هم دو گرایش اصلی وجود دارد، در حدود ۷ یا ۸ نفر از این افراد ـ به هر حال کمتر از ۱۰ نفرشان ـ به عنوان چهرههای اصلی مطرح بودند که از این میان دو نامزد اصلاحطلب، آقایان حضرتی و کواکبیان، یک فرد به عنوان مستقل منتقد به دولت، آقای خزعلی حضور داشت و چهار نامزد اصلی هم متعلق بود به جریان محافظهکار و اقتدارگرا که طیفهای مختلفی را بیان میکرد. در میان ۶۰ نامزدی که ذکر کردید، ظاهراً فقط یک کاندیدای خانم وجود دارد. علت این عدم استقبال خانمها، از نظر شما چیست؟ تعدادی از خانمها نامزد شدند. ولی به عنوان چهرهی شاخصی که بتوانند شانسی برای ورود داشته باشند، کسی حضور ندارد.
در مورد این سوال، به نظر میآید بهتر است با خانمهای دستاندرکار صحبت کنم. خانم بدرالسادات مفیدی، دبیر انجمن صنفی روزنامهنگاران میگوید: در میان روزنامهها و مطبوعات کثیرالانتشاری که فعال باشند و تیراژهای شاخص داشته باشند، مدیر مسوول زن نداریم. مهمترینشان در مجلات و نشریات هستند، نه در روزنامهها. بهناچار سراغ مدیران مسوول نشریات توقیف شده و خانم شهلا شرکت میروم که مجلهی تحت مسوولیت ایشان، بهمن ماه سال گذشته، پس از ۱۶ سال فعالیت، توقیف شد. این دوازدهمین دورهی انتخابات مدیران مسوول است و اولین سوالم از خانم شرکت این است که در دورانی که مسوولیت داشتند، آیا هرگز کاندیدای این مقام بودند؟ در دورههای قبل، یک یا دو دوره، تا آنجایی که یادم هست، کاندیدای نمایندگی مدیران مسوول در هیات نظارت بر مطبوعات شدم. به نظر شما، فضای این انتخابات چرا اینقدر مردانه است؟ اینکه فضا چرا مردانه است، به نظر من، اینجا به مردها یا فضا خیلی مربوط نمیشود. مساله خود خانمها هستند که چرا نمیآیند و چرا خودشان را برای کاندیداتوری نمایندگان مدیران مسوول، معرفی نمیکنند.
یک بخش از آن برمیگردد به ریشههای قدیمی این قضیه که چرا اساساً زنان در مسایل اجتماعی و بهطور طبیعی در مشاعل مختلف، کمتر حضور دارند. ولی به دلیل اینکه این مقام مدیر مسوولی، یک مقام انتصابی نیست و حق انتخاب به خود افراد مربوط میشود؛ بیشتر میتوانم این را متوجه خود زنان بدانم که چرا برای گرفتن امتیاز برای نشریات پیشقدم نمیشوند، البته نشریات خصوصی. چرا در نشریات دولتی، نه؟ نشریات دولتی یا روزنامهها، همیشه البته مورد انتقاد ما بودهاند که چرا یک سقف شیشهای وجود دارد که زنان نمیتوانند در آنها به بخش سردبیری و مدیر مسوولی راه پیدا کنند. اینطور که در خبرها هست در ۲۰۸۰ مدیر مسوول مطبوعات وجود دارد. آیا میشود به طور تقریبی فهمید که الان چه نسبتی از خانمها در میان این ۲۰۸۰ مدیر مسوول در ایران، هستند؟ متاسفانه آمار دقیقی در این زمینه ندارم. ولی آنچه که ما به شکل مشاهدهی عمومی میبینیم، این است که تعداد زنان سردبیر و مدیر مسوول شاید از انگشتان ۲ دست، تجاوز نمیکند. سعی میکنم با برخی کاندیداهای نمایندگی، مصطفی کواکبیان، مدیر مسوول روزنامهی «مردم سالاری» تماس بگیرم. از آقای کواکبیان میپرسم چرا انتخابات در دورهی گذشته برگزار نشد؟ چرا به حد نصاب نرسید؟ قاعدتاً دفعهی اول هیچوقت به حد نصاب نمیرسد. ولی این دفعه به حد نصاب رسیده و استقبال هم خوب بوده. انشاالله ببینیم نتایج آن چهجور میشود، ما هم در خدمت هستیم.
انتظار شما از نتیجهی انتخابات چیست؟ منتظر هستم. ببینیم این رأی خرد جمعی چهکار میکند. هرچه مدیرمسوولان تشخیص بدهند، ما هم در خدمتشان هستیم. فکر میکنید شما یا یکی از نامزدهای اصلاحطبان ممکن است انتخاب شود؟ فکر میکنم، جو خوب است، استقبال خیلی خوب است. منتظر نتایج هستیم. دستتان درد نکند. متشکرم. موفق میشوم با آقای الیاس حضرتی، مدیر مسوول روزنامهی «اعتماد»، صحبت کنم. آقای حضرتی، ظاهراً شما کاندیدای نمایندگی اصلاحطلبان هستید. بله. چند نفر نامزد اصلاحطلبان… به غیر از من، آقای کواکبیان هم هست. دو نفر هستیم. داریم با هم صحبت میکنیم، شاید به یک تفاهمی رسیدیم و نهایتاً یکی شدیم. یکی از شما باشد؟ بله. انشاالله به توافق میرسیم.
از میان اصولگرایان چه کسانی شانس دارند؟ آقای بیژن مقدم، آقای انتظامی، آقای جمالی، آنها هم سه نفر هستند. من و آقای کواکبیان به توافق میرسیم و یک نفر میشویم، انشاالله. پیشبینی شما از نتیجهی انتخابات چیست؟ داریم صحبت میکنیم، ببینیم اوضاع و احوال چهطوری است. فعلاً خیلی نمیشود پیشبینی کرد که وضعیت چطور است. رقابت خیلی فشرده است. چیز خاصی اگر پیش نیاید، دوستان ما باید برنده شوند دیگر. با آقای مهدی خزعلی، کاندیدای مستقل، صحبت میکنم. آقای خزعلی، پیشبینی شما از نتیجهی انتخابات چیست؟ هنوز دارند شمارش میکند، ولی من در نطقم هم گفتم، فکر میکنم طبق روال، با فراخوانی که دولت میکند و رأیهایی که آقایان دولتیها، دستهای جمع میکنند، همیشه بایستی دولتیها بیایند. این سابقهی گذشته و حال هم هست. نمایندهی حکومت همیشه میآید. شما هم کاندیدا بودید؟ بله، من کاندید بودم، ولی مصلحت نمیدانستم آرای غیردولتیها را بشکنم. نهایتاً به نفع یکی از کاندیداهای غیردولتی کنار رفتم. به نفع آقای الیاس حضرتی. شما ظاهراً به نتیجهی انتخابات امیدوار نیستید. در صحبتم هم گفتم، میدانم که آقایان فراخوان کردهاند. از شهرستانها با هزینهی دولت اینها را آوردهاند. حتی در روزنامههای دولتی کاندیدای خودشان را معرفی کردهاند. امیدی ندارم که کاندیدای غیردولتی بیاید. و سرانجام، نتیجهی انتخابات: همانطور که از جمعیت میشد برآورد کرد، تعداد زیادی از نمایندگان مدیران مسوول در انتخابات امروز شرکت کرده بودند. به جز ۳ رأی باطله، ۴۱۸ رأی را که شمردند، آقای حسین انتظامی که نمایندهی فعلی مدیران مسوول است، با ۱۷۱ رأی بالاترین رأی را آورد. نمایندهای که از سوی اصلاحطلبها شرکت کرده بود، آقای حضرتی، بیش از ۳۵ رأی نیاورد. دلیلش هم ظاهراً این بود که در زمان انتخابات، مدیران مسوول با مسالهی جدیدی مواجه شدند. تمام کسانی که نشریاتشان توقیف شده بود، به آنها برگ شرکت در انتخابات را ندادند و استدلالشان این بود که شما نمیتوانید شرکت کنید. یعنی شما در جلسه متوجه شدید که حق رأی ندارید؟ بله، خیلیها حضور پیدا کردند٬ برگهی شرکت در انتخابات و رأیگیری را که رفتند بگیرند٬ دیدند که اسمشان در لیست نیست. سووال کردند که چرا؟ گفتند: « به دلیل این که نشریهی شما منتشر نمیشود». گفته شد که: «خُب ما نمیتوانیم نشریهمان را منتشر کنیم٬ چونکه حکم توقیف موقت داشته و یا دادگاه حکم نهاییاش را نداده است». گفتند: «به هر حال تصمیم این دوره، این گونه است». |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|