جهان


سازمان مجاهدین خلق ایران و برچسب تروریسم

ایرج ادیب‌زاده: پارلمان اروپا طی قطعنامه‌ای از ایالات متحده خواست نام سازمان مجاهدین خلق ایران را از فهرست افراد و گروه‌های تروریستی آن کشور حذف کند. این قطعنامه بدون رأی مخالف به تصویب رسید. قانونگذاران اروپایی در این قطعنامه که روز پنج‌شنبه تصویب شد، از کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا خواسته‌اند، در این زمینه با دولت باراک اوباما گفت‌وگو و رایزنی کند. در این رابطه با محمدرضا روحانی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه در پاریس و عضو حزب سبزهای فرانسه
«پایان گشایش به سوی احزاب دیگر»

ایرج ادیب‌زاده: نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، دوروز پس از تغییر و تحول در دولت جدید این کشور در یک برنامه‌ تلویزیونی به بررسی عملکرد دولت و دلایل ابقای دوباره‌ی فرانسوا فییون به نخست‌وزیری پرداخت. تغییرات ایجاد شده در دولت و ابقای فییون اگرچه از سوی احزاب دست راستی و روزنامه‌ی فیگارو وابسته به این جناح، خردمندانه توصیف شده، از سوی دیگر با انتقادهای شدید گرایش چپ فرانسه روبه‌رو شده است.



گفت‌وگو با دکتر عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و فعال حقوق بشر در پاریس
دولت ایران، دولت فرانسه و تظاهرات

مریم محمدی: در جهان یا حداقل در جوامع دمکراتیک، هیچ کشوری به‏اندازه‏ی فرانسه، تظاهرات مردمی و اعتصابات مختلف کارگری و کارمندی را تجربه نمی‏کند. اکنون نیز بیش از یک ماه است که پاریس، پایتخت فرانسه و بسیاری از شهرهای دیگر این کشور، درگیر تظاهرات اعتراضی هستند. دکتر عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و فعال حقوق بشر که در پاریس اقامت دارد، در گفت‏‌وگویی با ما، به بررسی این اعتراض‌ها و واکنش رسانه‌های دولتی ایران پرداخته است.



گفت‌وگو با دکتر جلال ایجادی درباره‌ی بحران و اعتراض‌های اخیر در فرانسه
سه‌شنبه‌ی سیاه در فرانسه

ایرج ادیب‌زاده: برخی رسانه‌های خبری فرانسه روز گذشته را به دلیل تشدید بحران و اعتراض‌ها به طرح تغییر سن بازنشستگی، «سه‌شنبه‌ی سیاه» لقب داده‌ بودند. قرار است سن بازنشستگی در فرانسه از ۶۰ سال به ۶۲ سال برسد. مجلس ملی فرانسه این طرح را تصویب کرده و قرار بود چهارشنبه در مجلس سنا به رأی گذاشته شود، اما به عقب افتاد. در این رابطه با دکتر جلال ایجادی استاد دانشگاه در پاریس گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با امیر طاهری، درباره‌ی دادگاه بین‌المللی رسیدگی به ترور رفیق حریری
برق مجانی به لبنان

ایرج ادیب‌زاده: حزب‌الله لبنان و متحد آن سوریه، کارزاری علیه دادگاه بین‌المللی رسیدگی به ترور رفیق حریری، نخست وزیر پیشین لبنان، به راه انداخته‌اند؛ دادگاهی که از سوی سازمان ملل متحد به این پرونده رسیدگی می‌کند. اقدام دادگستری سوریه مبنی بر صدور حکم جلب ۳۳ شخصیت لبنانی، عرب و خارجی به باور کارشناسان منطقه استراتژی حزب‌الله و سوریه برای بی‌اعتبار کردن این دادگاه بین‌المللی است. در این‌باره با امیر طاهری گفت‌وگو کرده‌ام.



گفتگو با رضا تقی‌زاده، استاد دانشگاه گلاسکو درباره‌ی کنفرانس امنیت هسته‌ای در واشینگتن
«کنفرانس واشینگتن، موفقیت‌آمیز بوده است»

ایرج ادیب‌زاده: رهبران ۴۷ کشور جهان در کنفرانس امنیت هسته‏‌ای در واشنگتن، از درخواست پرزیدنت بارک اوباما، رییس جمهوری امریکا برای حفاظت از تمامی مواد هسته‏ای خطرناک ظرف چهار سال آینده، در جهت مبارزه با احتمال تروریسم اتمی، حمایت کردند. این مهم‏ترین دست‏‌آورد کنفرانس دو روزه‏ی امنیت هسته‏ای در واشنگتن بود. در رابطه با این کنفرانس با رضا تقی‌زاده، استاد دانشگاه گلاسکو گفتگو کرده‌ام.



گفتگو با مهدی مظفری، درباره همایش امنیت هسته‌ای در واشینگتن
کنفرانس واشینگتن و امنیت هسته‌ای جهان

ایرج ادیب‌زاده: همایش دو روزه‌ی امنیت هسته‌ای در واشنگتن با خوش‌بینی آغاز شده است. دلیل این خوش‌بینی‌ را به ویژه کارشناسان و مفسران خبری فرانسوی در دو جنبه می‌دانند. اوکلای اعلام کرده که قصد دارد خود را از ذخیره‌ی اورانیوم غنی شده‌ای که دارد، رها کند. این اورانیوم ذخیره شده می‌تواند برای تولید سلاح اتمی به کار رود. در رابطه با این نشست با دکتر مهدی مظفری، استاد دانشگاه در دانمارک صحبت کرده‌ام.



گفت‌وگو با شاهین فاطمی، درباره‌ی اتحاد امریکا و فرانسه بر سر مسایل هسته‌ای ایران
«فرانسه متحد خوبی برای آمریکا نیست»

ایرج ادیب‌زاده: سفر نیکلای سارکوزی به واشنگتن از نگاه رسانه‏های مهم و سراسری فرانسه بسیار مهم توصیف شده است. خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی از نشست خبری کاخ سفید، نوشت: «رؤسای جمهوری فرانسه و امریکا در این کنفرانس مطبوعاتی، چهره‏ای متحد در مواجهه با ایران، از خود به نمایش گذاشتند». در همین زمینه با شاهین فاطمی به گفت‌وگو پرداختم.



گفت‌وگو با رضا تقی‌زاده، درباره‌ی نگرانی‌های امریکا از هواپیماهای بی‌سرنشین ایران
عقاب‌های اسرائیلی و گنجشک‌های ایرانی

ایرج ادیب‌زاده: رابرت گیتس وزیر دفاع ایلات متحده‌ی آمریکا روز پنج‌شنبه‌ي گذشته نسبت به برنامه‌ی هواپیمایی بی‌سرنشین ایران ابراز نگرانی کرده و می‌گوید ممکن است این هواپیماها به دست تروریست‌ها در عراق و افغانستان بیافتد، جایی که نیروهای آمریکایی سرکرم جنگ با ستیزه‌جویان در این دو کشور هستند. در همین ارتباط، با دکتر رضا تقی‌زاده در رابطه با دلایل نگرانی امریکا از این نوع هواپیماها گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با حاجی احمدی و دادرس، درباره‌ی عملکرد اینترپل و جمهوری اسلامی ایران
درگیری‌های اپوزیسیون ایران با اینترپل

فرنگیس محبی: هفته گذشته رییس گروه پژاک که به درخواست مقامات قضایی بلژیک در آلمان بازداشت شده بود پس از ۴۸ ساعت آزاد شد. گروه موسوم به حیات آزاد کردستان، پژاک، یک سازمان کرد مخالف جمهوری اسلامی است که هدف خود را حمایت از حقوق ایرانیان کرد در چهارچوب یک نظام دموکراتیک در این کشور اعلام داشته است. در همین زمینه با عبدالرحمان حاجی احمدی و فرامرز دادرس گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با پرفسور نادر انتصار، رییس بخش روابط بین‌المللی در کالج اسپرینک آمریکا
رقابت قدرت و بازی‌های منطقه‌ای آمريكا

مریم مهدوی اصل: رویدادهای پس از ۱۱ سپتامبر پیش از هرچیز تأکیدی بر تأثیر تعیین‌کننده سیاست خارجی آمریکا در شرایط زیستی و سیاسی منطقه خاور میانه بود. تأثیری که روابط بین‌الملل میان دیگر قدرت‌های جهانی را نیز در بر می‌گیرد. آیا تغییرات پیش‌آمده در سیاست خارجی آمریکا پس از اوباما تأثیری در توازن قدرت منطقه داشته است؟ این‌ها مواردی است که در گفت‌وگو با پرفسور نادر انتصار به بحث گذاشتم.



گفت‌وگو با دکتر منصور فرهنگ، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر سیاسی
نوبلی که به امید صلح داده شد

نیک‌آهنگ کوثر: کمیته صلح نوبل باید خیلی امیدوار باشد یا آینده را امروز دیده باشد که رییس‌جمهورری آمریکا را فقط با ۹ ماه سابقه مدیریت به عنوان برنده جایزه معتبر صلح نوبل معرفی کرده است. باراک اوباما که با پیام امید وارد کاخ سفید شد، تا کنون نتوانسته بخش قابل توجهی از قول‌های دوران مبارزات انتخاباتی را عملی کند. چگونه است که کمیته‌ی صلح تنها یک ماه پس از ورود اوباما به کاخ سفید او را نامزد نوبل کرده بود، آیا این ابهامات از اعتبار نوبل خواهد کاست؟ این پرسش‌ها را در گفت‌وگو با دکتر منصور فرهنگ، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر سیاسی در آمریکا پی گرفته‌ام.



انتخابات ونزوئلا و انتخابات ایران در گفت و گو با تحلیل‌گران سیاسی
برگزاری انتخاباتی نظیر انتخابات ونزوئلا‌ در ایران؟

مریم محمدی: در ونزوئلا مانند ایران، این سوال همواره مطرح است که آیا چاوز طبق شعارهای انتخاباتی‌‏اش توانسته است در کاهش فقر در جامعه موفق باشد یا شعارها و اقدامات او پوپولیستی و در ظاهر به نفع طبقات محروم است. چگونه است در ونزوئلا با همه‏‌ی این پرسش‌‏ها و حضور اپوزیسیون بسیار قوی، انتخابات با سلامت و زیر نظر ناظران بین‌‏المللی برگزار می‏‏‌شود و چرا این امکان در ایران نیست. در این باره با یک تکنوکرات ایرانی، مهندس کوروش باقر، ساکن پایتخت ونزوئلا‌، عبدالفتاح سلطانی، نایب رییس «کمیته‏‌ی دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه»، و محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با لیزا گلدمن، خبرنگار اسراییلی، پیرامون واکنش مردم اسرائیل نسبت به جنگ
تلاش بی‌ثمر اسرائیلی‌های مخالف جنگ

نیک‌آهنگ کوثر: در پی شکسته شدن آتش‌بس میان حماس و اسرائیل، تنش میان نیروهای دو طرف روز به روز شدیدتر می‌شود. علی‌رغم تلاش گروه‌های طرفدار صلح در جهان و حتی درون خاک اسرائیل، جنگ گزینه اصلی طرفین دعوا است. لیزا گلدمن، خبرنگار اسرائیلی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هشتاد درصد مردم اسرائیل، طرفدار حملات هوایی اسرائیل علیه حماس و حدوداً پنجاه درصد طرفدار حمله نیروی زمینی هستند. اما می‌توان گفت حداقل بیست درصد مردم مخالف جنگ هستند.»



اوباما به کاخ سفید می‌رود

نیک‌آهنگ کوثر: به گزارش نیویورک تایمز، مشاوران اوباما در حال امکان‌سنجی اجرای قول‌های انتخاباتی اوباما هستند. اوباما در دوره تبلیغات انتخاباتی به رای‌دهندگان قول‌هایی در زمینه‌های مختلف از جمله بهداشت عمومی و بیمه خدمات درمانی، خودکفایی سوختی و کاهش وابستگی به کشورهای تولید کننده نفت داده بود. عملی کردن این مسایل بدون هماهنگی با کنگره، به این سادگی‌ها میسر نیست. به گفته نیویورک تایمز، مشاوران دوران انتقال قدرت اوباما در حال بررسی سوابق روسای‌جمهوری پیشین آمریکا نیز هستند تا ببینند آن‌ها در نخستین ماه‌ها دست به چه اقداماتی زده‌اند و نتیجه آن کارها بر افکار عمومی چه بوده است.



مذاکره با طالبان یا درخواست تسلیم؟

عزیز حکمت: اگرچه ایده گفت و گو با طالبان برای تامین صلح و امنیت در افغانستان، از چند سال قبل، هر از گاهی توسط دولت افغانستان مطرح می‌شد، اما در ماه‌های اخیر، موضوع مذاکره با طالبان با جدیت خاصی از سوی دولت افغانستان، با حمایت ضمنی کشورها و نهادهای بین‌المللی دخیل در افغانستان، دنبال می‌شود. آنچه موضوع را به رسانه‌ها کشاند، گزارش نشریه آبزرور بود که از مذاکرات «سری» میان دولت افغانستان و طالبان، با پادرمیانی عربستان سعودی و حمایت بریتانیا خبر داد.



شمارش معکوس تا انتخاب رییس‌جمهور آمریکا

امید معماریان: شاید بسیاری گمان کنند که با توجه به چند درصد پیشتازی باراک اوباما در نظرسنجی‌های سراسری و هم‌چنین نظرسنجی‌هایی که دربرخی ایالت‌هایی که هنوز رقابت شدیدی بین دوکاندیدای ریاست جمهوری وجود دارد؛ هم اکنون می‌توان وی را رییس‌‌جمهور آینده ایالات متحده آمریکا نامید. اما هم او و هم مشاوران ارشدش طی روزهای گذشته تاکید کرده‌اند که مردم فریب نظرسنجی‌ها را نخورند و بدانند هر رای آن‌ها می‌تواند روی نتیجه انتخابات تاثیر بگذارد و به همین جهت باید هر چه زودتر رای خود را به صندوق‌های رای بریزنند و از دیگران هم بخواهند رای‌های خود را به صندوق‌های رای بریزند.‌



ماه نوامبر فرا رسید

نیک‌آهنگ کوثر: با حمایت رییس دفتر رونالد ریگان و نیز پسر این رییس‌جمهور اسبق جمهوری‌خواه از باراک اوباما، برای کسانی که مک‌کین را دنباله روی ریگان می‌پنداشتند، این سوال به‌وجود آمده که چرا سناتور ۷۲ ساله نتوانسته است نظر نزدیک‌ترین افراد به رییس جمهوری اسبق آمریکا را جلب کند. البته ران ریگان، کوچک‌ترین پسر ریگان، جمهوری‌خواه نیست و سابقه حمایت از دموکرات‌ها را دارد، اما این حمایت نمی‌تواند چندان به مذاق جمهوری‌خواهان خوش بیاید. در جبهه مخالف قرار است دیک چنی که شاید منفورترین چهره جمهوری‌خواهان باشد، برای حمایت از جان مک‌کین به صحنه بیاید.



در انتظار شگفتی ماه اکتبر

نیک‌آهنگ کوثر: با آغاز ماه اکتبر، بسیاری منتظر وقوع شگفتی ماه اکتبر هستند به‌خصوص جمهوری‌خواهان، تا بلکه مسیر رو به رشد اوباما، روندی معکوس به خودش بگیرد. چهار سال پیش، پخش ویدیوی چند دقیقه‌ای ا‌سامه بن‌لادن شدیداً به نفع جرج بوش عمل کرد و جان کری که بر اساس نظرسنجی‌ها وضع بدی نداشت، روز به روز وضعیت بدتری یافت. در سال ۱۹۸۰ نیز عدم آزاد شدن به موقع گروگان‌های آمریکایی که اسیر دانشجویان پیرو خط امام بودند، باعث شد ریگان عملاً انتخابات را از جیمی کارتر ببرد. بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند که پشت پرده، نزدیکان ریگان با مقام‌های ایرانی توافق کرده بودند که گروگان‌ها پس از انتخابات آزاد شوند.



مناظره بعد از تصویب طرح نجات مالی

نیک‌آهنگ کوثر: پخش پیاپی خطاهای سارا پیلین در گفت و گوی تلویزیونی‌اش با سی‌بی‌اس از شبکه‌های مختلف، تحلیل‌ها و تفسیرهای زیادی را سبب شده که نگرانی کارشناسان بابت بی‌تجربگی و فقدان سواد سیاسی پیلین را نشان می‌دهد. ‌در این گفت و گو، پیلین هم در پاسخ به مسایل حقوقی در مورد احکام دادگاه عالی آمریکا گاف می‌دهد و هم در مورد سیاست خارجی. با این همه نمایش مناظره‌های سابق پیلین در ایالتش، در رقابت‌های فرمانداری آلاسکا نشان می‌دهد که پیلین خیلی‌خوب از پس رقبا بر می‌آید.