خانه > گوی سیاست > جهان > دولت ایران، دولت فرانسه و تظاهرات | |||
دولت ایران، دولت فرانسه و تظاهراتمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.com
در جهان یا حداقل در جوامع دمکراتیک، هیچ کشوری بهاندازهی فرانسه، تظاهرات مردمی و اعتصابات مختلف کارگری و کارمندی را تجربه نمیکند. اکنون نیز بیش از یک ماه است که پاریس، پایتخت فرانسه و بسیاری از شهرهای دیگر این کشور، درگیر تظاهرات اعتراضی هستند.
از زمان آغاز این اعتراضها که در تمامی مطبوعات جهان، انعکاس روزمره داشته است، پوششی که رسانههای اصولگرای ایران، بهویژه کیهان تهران، خبرگزاریهای فارس، ایرنا، رجانیوز و تعدادی دیگر، به این وقایع میدهند، از یک نظر ویژگی داشته است: همهی آنها تاکید خاص داشتند به رفتار پلیس فرانسه با تظاهرکنندگان و مقایسهی آن با رفتار نیروهای نظامی و امنیتی ایران با معترضان خیابانی در جریان تظاهرات سال گذشته و البته همهی این رسانهها نتیجه میگیرند که آنچه در فرانسه میگذرد، در تشابه کامل با رویدادهای ایران است. دکتر عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و فعال حقوق بشر که در پاریس اقامت دارد، در گفتوگویی با ما، به این مقایسهها میپردازد: بیش از یکماه است که در فرانسه یک جنبش اعتراضی بر ضد لایحهی بازنشستگی شروع شده است. قانون بازنشستگی سالهاست در اینجا مورد بحث و بررسی قرار دارد. میگویند باید سن بازنشستگی را افزایش داد. در شرایط کنونی، سن بازنشستگی در فرانسه بین ۶۰ تا ۶۵ سال است. یعنی از ۶۰ سالگی هرکسی میتواند تقاضای بازنشستگی کند و در ۶۵ سالگی باید بازنشسته شود. این قانون هم در بخش خصوصی و در بخش دولتی اعمال میشود. دولت فرانسه لایحهای را به مجلس برده که این سن را دو سال بالا ببرد؛ یعنی به جای ۶۰ سالگی، از ۶۲ سالگی بازنشستگی حقی اختیاری است و سن بازنشستگی اجباری نیز به ۶۷ سال میرسد. بسیاری از سندیکاهای فرانسه و همینطور گروههای اجتماعی میگویند که این افزایش سن به ضرر کارگرها و گروههای فرودست اجتماعی است. بهخاطر اینکه آنها کار را از سن زیر ۱۸ سال شروع میکنند. میدانید که سن کار در بسیاری از کشورها، از ۱۶ یا ۱۷ سالگی است. بنابراین با توجه به اینکه مدت قانونی برای بازنشستگی هم ۴۰ سال است، یک کارگر اتومبیل یا یک کارگر ساختمان، بهجای ۴۰ سال باید ۴۳ یا ۴۴ سال کار کند تا بتواند بازنشسته شود. به همین خاطر هم هست که بسیاری از سندیکاهای دانشجویی و دانشآموزان دبیرستان نیز در این جنبش حضور دارند. آیا دولت حق قانونگذاری در این موارد را ندارد؟ اصولاً با توجه به اینکه در بسیاری از کشورهای اروپایی، تغییر قانون بازنشستگی از طریق تفاهم و توافق چند ماهه با سندیکاها صورت گرفته، اعتراض این است که چرا دولت فرانسه به این صورت، بدون در نظر گرفتن نارضایتیهایی که در میان مردم، نمایندگان سندیکاها و جامعهی مدنی بهوجود آمده است، دارد این قانون را بهتصویب میرساند.
رویارویی و درگیریهایی هم بین پلیس با تظاهرکنندگان بوده است. چه آسیبها و صدماتی، در این تظاهرات یک ماهه، به تظاهرکنندگان وارد شده است؟ تا حال حاضر، هفت روز تظاهرات بزرگ صورت گرفته که در هر تظاهراتی، بر مبنای ارقامی که پلیس منتشر کرده یا سازمانها و نهادهای مدنی انتشار دادهاند، حدود یک میلیون و نیم تا سه میلیون شرکت داشتهاند. در تمام این تظاهرات، تا این دقیقهای که دارم با شما صحبت میکنم، فقط یک جوان بر اثر اصابت گلولهی پلاستیکی به چشم او مجروح شده است. با وجود اینکه تداوم این تظاهرات برای مردم هم سخت بوده، به خاطر اینکه قطارها و متروها از حرکت بازماندهاند و یا وضعیت بنزین به خاطر اعتصاب ۱۲ تصفیهگاه بنزین، بسیار وخیم شده است، اما دولت فرانسه همچنان سعی میکند با وارد کردن بنزین از خارج، به رفع حداقل نیازهای مردم کمک کند و به این صورت نیست که بخواهند فقط با زدن مردم و با تهدید مردم پیش بروند. یعنی اصلاً جامعهی فرانسه و جامعهی اروپایی اجازهی چنین اعمالی را نمیدهد. طی این تظاهرات، کسانی هم دستگیر شدهاند. وسعت این دستگیریها چقدر بوده و برای دستگیرشدهها چه اتفاقهایی افتاده است؟ در برخی از شهرهای فرانسه درگیریها خیلی شدید بوده و مثلاً سطلهای زباله را آتش زدهاند. پلیس هم گاز اشکآور استفاده کرده و یا در مواقعی گلولههای پلاستیکی بهکار برده است. در فیلمهایی که نشان داده میشود، در بعضی نقاط کشور، تظاهرات واقعاً خشونتآمیز بوده که آن هم متأسفانه توسط عدهای از جوانهایی صورت میگیرد که متخصص بههم زدن تظاهرات هستند؛ آن هم برای ازجمله حمله و غارت مغازهها. با این عده چه برخوردی شده است؟ تا حال حاضر گفته میشود که نزدیک به یکهزار و ۴۰۰ نفر را در بخشهای اطراف پاریس و بهخصوص در شهر لیون که دومین شهر فرانسه است، دستگیر کردهاند. در تمام این دستگیریها یا بیشتر دستگیرشدگان آزاد شدهاند و یا در دو سه مورد پرونده به دادگاه رفته است. شدیدترین حکمی که تا الان صادر شده، شش ماه حبس است که آن هم قابل تجدید نظر است. احکام حبس دیگری که صادر شدهاند، دوماه حبس تعلیقی بوده است. تمام این محاکمهها هم علنی بودهاند و وکیل دادگستری حضور داشته است. اصولاً مطابق قوانین فرانسه، تا وکیل حضور نداشته باشد، محاکمه قابل برگزاری نیست. یعنی از همان دقیقهای که کسی دستگیر میشود، آن هم روی ضوابط اروپایی، باید وکیل دادگستری در بازجوییها هم شرکت داشته باشد.
این محاکمات، محاکمات کموبیش فوری بودهاند. یعنی بهمجرد دستگیری، یک یا دو روز بعد محاکمه انجام شده است. در تمام این محاکمهها هم دادگاهها علنی بوده است. یعنی بستگان زندانیان و مردم میتوانستند در دادگاه شرکت کنند و هم با حضور وکیل بوده است. احکام هم قابل تجدید نظر هستند. یکی از پدیدههای دیگری که در تظاهرات ایران قربانی گرفت، حضور نیروهایی تحت عنوان لباس شخصی یا نیروهایی بود که بههرحال، دولت در مقابل آنها از خود سلب مسئولیت میکند. چنین پدیدهای در فرانسه وجود دارد؟ در اینجا، بههرحال پلیس ضد خشونت مشخص است. بعد هم تمام مسائل در مقابل دوربینهای تلویزیون میگذرد. در بعضی مواقع که پلیس با لباس شخصی، البته با کلاهخود ولی لباس شخصی، دخالت کرده، همین مسئله مورد اعتراض عدهای از نمایندگان مجلس و بهویژه قائم مقام شهردار پاریس قرار گرفته است که چرا پلیس با لباس شخصی میآید و اقدام به بازداشت جوانها میکند. آنها هم هرگز نگفتهاند که اینها پلیس نبودهاند. گفتهاند در مواردی برای اینکه بتوانیم بفهمیم در کجاها امکان اغتشاش وجود دارد، ناگزیر هستیم بعضی از مأمورانمان را با لباس شخصی بفرستیم. یعنی هرگز نخواستهاند مسئولیت را به دوش گروهها یا افراد غیر مسئول بیاندازند و به این صورت، جنایت یا تخلفی که صورت میگیرد را لوث کنند؛ صورتی که بیش از سه دهه است در ایران جمهوری اسلامی و از نخستین هفتهها و ماههای انقلاب تاکنون ادامه دارد. به این ترتیب، شما هم مقایسهای میکنید بین رفتار حکومت ایران با تظاهرکنندگان وقایع سال گذشته، با آنچه در روزهای اخیر در فرانسه میگذرد. ممکن است اشارهای به این نکات داشته باشید؟ آنچه سال گذشته مردم دنیا در ایران دیدند، خوشبختانه در بسیاری از کشورها، نه فقط کشورهای اروپایی و کشورهای دمکراتیک، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان سوم هم دیگر نه توجیهپذیر و نه اصلاً امکانپذیر است. اینکه حکومت یک کشور، مردمی را که در اعتراض به یک انتخابات توام با تقلب، در یک تظاهرات مسالمتآمیز شرکت کردهاند، به گلوله ببندد، مضروب کند و دهها تن را بکشد، بیش از چهار، پنج هزار نفر را بگیرد و به زندان بیاندازد، در زندان به آنها تجاوز و شکنجه کند، مسائلی است که خوشبختانه دیگر در بسیاری از کشورها بهچشم نمیخورد. این نهایت بیآزرمی و بیشرمی است که رسانههای دولتی جمهوری اسلامی میخواهند از این طریق نوعی شبه در اذهان مردم تولید کنند. متأسفانه کارنامهی دولتی جمهوری اسلامی، بهویژه طی سالهای اخیر، در مقابل و یا علیه مردمی که فقط و فقط تظاهرات مسالمتآمیز کردهاند یا اعتراضی کردهاند، مطلبی نوشتهاند و انتقادی کردهاند خلاف این را ثابت کرده است. مانند محکومیتهایی که در مورد بسیاری از مدافعان حقوق بشر و حقوق مدنی اعمال شده است. چنان که همکارمان نسرین ستوده، الان بیش از یک و ماه و نیم است در زندان بهسر میبرد؛ تنها و تنها بهخاطر اینکه وکیل چند زندانی سیاسی بوده است. بنابراین فکر میکنم آنچه در ایران، در جمهوری اسلامی میگذرد و آن مواردی که ما در کشورهای اروپایی و از جمله در فرانسه میبینیم اصلاً قابل مقایسه نیستند. البته مسلماً ما مدافعان حقوق بشر اینجا هم اگر خلافی صورت بگیرد، اعتراض میکنیم و کردهایم، ولی متأسفانه وقایعی که در ایران میگذرد، اساساً از مقولهی دیگری است و به عقیدهی من، اصلاً قابل مقایسه نیست.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
اقای دکتر نمی دانم فرمایشات شما را به حساب دل پرخونتان بگذارم و چشم بپوشم و یا فریاد اعترازم را به گوشتان برسانم .شما حامی حقوق بشر واین گوته قضاوت...... متأسفانه توسط عدهای از جوانهایی صورت میگیرد که متخصص بههم زدن تظاهرات هستند؛ آن هم برای ازجمله حمله و غارت مغازههاآنها هم هرگز نگفتهاند که اینها پلیس نبودهاند. گفتهاند در مواردی برای اینکه بتوانیم بفهمیم در کجاها امکان اغتشاش وجود دارد، ناگزیر هستیم بعضی از مأمورانمان را با لباس شخصی بفرستیم.
-- حسین فاضلی ، Oct 25, 2010به نظر من ایران و فرانسه رو اینطور با هم مقا یسه نمیکنن،
فرانسه رو آمریکا تهدید نکرده،
همسایه فرانسه چه کشورهایی هستن
فرانسه رو آمریکا تحریم نکرده
خود فرانسویها هم حد خودشون رو میدونن، ولی مردم ما این فرهنگ رو نداریم
در ضمن این یک تظاهرات برای عوض کردن یک قانون بود، نه برای عوض کردن حکومت
فرانسویها رو آمریکا از پشت حمایت نمیکنه
اانقلاب فرنسها کلی وقت هست که تمام شده ، ولی مال ایران تازست
ما باید به ایران وقت بدیم، نه بیایم اروپا براش مشکل درست کنیم
مثبت باشیم نه منفی، ایران رو باید بهتر کرد و نه بدتر،
من برای کسی احترام قائلم که ایران ایستاد و برای ایران کار میکنه، نه برای کسی که از اینجا خنجر به ایران میزنه
-- darab ، Oct 25, 2010من آرزوی صلح و برابری و رفاه برای همه مردم دنیا دارم،
و این با وجود سیستم سرمایه داری به سر پرستی آمریکا امکان نداره ،
پس اول باید مشکلات رو باید از بین برد،
-- darab ، Oct 25, 2010