May 2010


گفت‌وگو با دکتر منصور فرهنگ، نماینده پیشین ایران در سازمان ملل
رویکرد متفاوت اوباما و کنفرانس نیویورک

حسین علوی: بیانیه‌ی پایانی اجلاس یک ماهه بازنگری در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی)، به تصویب تمام اعضای این پیمان رسید. مصوبات جدید در مقایسه با کنفرانس‌های قبلی، تفاوت‌هایی آشکار بویژه در زمینه عاری‌سازی خاورمیانه از سلاح هسته‌ای داشت. دکتر منصور فرهنگ، نماینده پیشین ایران در سازمان ملل می‌گوید رویکرد دولت اوباما در مقایسه با دولت‌های قبلی، فضای مثبتی را در این کنفرانس بوجود آورده بود.



مهاجرت ، راه سوم در پیش روی مراجع تقلید

سراج‌الدین میردامادی: برخی بر این باورند که نفس نگارش این نامه [توسط عبدالکریم سروش] از یک‌سو روشنفکران را حامی جنبش اعتراضی مردم ایران و روحانیون را یا در موضع حمایت از ظلم حاکمیت و یا در سکوت به‌معنای رضایت قرار می‌دهد. از سوی دیگر این سکوت در برابر ظلم حاکمیت را رافع مسئولیت ایشان ندانسته و راه جدیدی را پیش روی قرار می‌دهد. حال این توپ در زمین مراجع و روحانیون است و قضاوت تاریخ در پیش رو.



گفت‌وگو با دکتر مهدی امینی، تحلیل‏گر و فعال سیاسی در آمریکا
مساله هسته‌ای ایران: نظر اوباما پیش می‌رود

مریم محمدی: توافق اتمی تهران که امیدهای فراوانی را در تهران برانگیخته بود، با واکنش مثبت آمریکا مواجه نشد و دولت اوباما طرح چهارمین مرحله‏ی تحریم‏ها را نیز به امضای روسیه و چین رساند. با این وجود، تاکنون موضع‏گیری‏های گوناگونی درباره‌ی قرارداد تهران و مسئله‏ی تحریم‏ها اعلام شده است. این موضع‌گیری‌ها به احتمالی که در مورد عدم هماهنگی حکومت آمریکا در برخورد با ایران وجود دارد، دامن می‏زند. در این زمینه با دکتر مهدی امینی گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت‌وگو با پروین بختیاری‏نژاد، نویسنده و فعال اجتماعي درخصوص سال‌گرد برگزاری بیست و دوم خرداد
«جامعه‌ی ایرانی دوران کودکی را پشت سر می‌گذارد»

مریم محمدی: سالگرد ۲۲ خرداد نزدیک است. خشونت دولتی، بر اساس تجربیات گذشته، دور از انتظار نیست، اما نگرانی دیگری وجود دارد و آن، بازتاب این عمل است که می‏تواند منجر به بازتولید خشونت توسط مردم معترض و در واقع، شدت گرفتن بحران باشد. شرایط ذهنی، اجتماعی و روانی جامعه‏ی ایران نسبت به این مسئله، در چه موقعیتی قرار دارد؟ در گفت‌وگویی با خانم پروین بختیاری‏نژاد، نویسنده و فعال اجتماعی در تهران، به این مسئله پرداخته‏‏ام.



گفت‌وگو با محمد جعفری
«از اصلاح‌طلبی نتیجه‌ای حاصل مردم نمی‌شود»

بهداد بردبار: محمد جعفری، روزنامه‌نگار و محقق تاریخ معاصر ایران، از یک‌سو به‌علت حاکمیت ولایت مطلقه‌ی فقیه و از سوی دیگر به‌دلیل نتیجه‌ی هشت سال دولت اصلاحات با در اختیار داشتن دولت و مجلس که نتیجه‌اش رسیدن به رئیس‌جمهور «تدارکاتچی» بود، معتقد است که چنین سیستمی اصلاح‌بشو نیست و از اصلاح‌طلبی، نتیجه‌ای حاصل ملت ایران نمی‌شود. در گفت‌وگویی با او، رابطه‌ی خوانش صحیح تاریخ انفلاب و رابطه‌ی آن با مسائل امروز را پی می‌گیرم.



آیا آمریکا دبه درآورده است؟

رضا جمالی: علی‌رغم توافق ایران با ترکیه و برزیل بر سر مبادله سوخت، کشورهای غربی همچنان به این توافقنامه با نگاهی تردیدآمیز می‌نگرند و بحث هماهنگی بر سر تحریم ایران همچنان به صورت جدی دنبال می‌شود. علی لاریجانی می‌گوید که آمریکا با اینکه از ترکیه برای وساطت در پرونده هسته‌ای ایران کمک خواسته بود اما پس از توافق بدست آمده در تهران دبه درآورده است و با فریب‌کاری به دنبال قطعنامه تازه بر ضد ایران است.



گفت‌وگو با رضا تقی‌زاده پیرامون تحریم‌های احتمالی شورای امنیت سازمان ملل و عواقب اقتصادی آن
تحریم‌های احتمالی و عواقب اقتصادی

فرنگیس محبی: همزمان با کاسته شدن قیمت نفت در بازارهای جهانی، در ایران اعلام شد که بنزین سهمیه بندی خواهد شد. در گفت‌وگوئی با رضا تقی‌زاده کارشناس مسائل انرژی ایران پرسیدم تعیین سهمیه ماهانه بنزین هرچند پروژه‌ای بود که مدت‌ها شاید مسئولان حکومت در نظر داشتند اما اعلام اجرای ۵۰۰ لیتر سهمیه ماهانه برای خودروهای شخصی با تحریم‌های احتمالی تا چه حد ارتباط دارد.



جنبش سبز؛ سکولار یا دیندار؟

مریم محمدی: جنبش سبز در ایران هنوز در حال تدوین پایه‌های نظری خود است. بحث‌هایی که تاکنون در میان اپوزیسیون جامعه‌ی ایرانی بوده است، تبعاً به این جنبش نیز راه می‌یابد. یکی از مباحثی که حداقل در میان اپوزیسیون خارج از کشور مطرح است، بحث سکولاریسم و دموکراسی دینی است. برخی از فعالان اپوزیسیون معتقدند که نزاع میان سکولاریسم و دینداری، بحث اصلی یا یکی از بحث‌های مهم درون جنبش سبز است.



دکتر سروش: اکنون نوبت شما خاموشان ناخرسند است

عبدالکریم سروش: رطب خوردگان ولایت و ثناگویان قدرت نه منزلتی نزد خالق دارند نه محبوبیتی نزد خلق، اما شما حاملان امانت دین و وارثان سنت سید المرسلین بر سر پیمان خود با خلق و خالق بمانید که از شما همین انتظار می‌رود و بس. مطمئن باشد که نه اسلامیت این سرزمین نه استقلالش، هیچ‌کدام در گروی بقاء مشتی طراران حاکم نیست و پشتیبانی از این «طالبان نامطلوب» نه خشنودی ملت را در پی دارد نه آبروی روحانیت را.



گفت‌وگو با آقای مهرداد درویش‌پور، استاد دانشگاه در سوئد، در بررسی تحولات خرداد ماه
برخورد قدرتمند با جمهوری اسلامی

ایرج ادیب‌زاده: امسال در آستانه‌ی ماه خرداد، بار دیگر دانشگاه‌ها زیر فشار نهادهای امنیتی قرار گرفته‌اند. این‌بار اما فشار نهادهای امنیتی، اجبار مقنعه برای دختران و محدودیت‌هایی در پوشش برای پسران نیز هست. این در شرایطی است که نگرانی از اعدام دانشجویان دربند هم‌چنان ادامه دارد. افزایش فشارهای سیاسی و اجتماعی در آستانه‌ی ماه خرداد از سوی جمهوری اسلامی به چه سمتی می‌رود؟ در این‌باره با آقای مهرداد درویش‌پور گفت‌گویی داشتم.



گفت‌وگو با دکتر نظام‌الدین قهاری در تهران و دکتر سعید محمودی در سوئد
آیا توافقنامه هسته‌ای تهران را باید جدی گرفت؟

مریم محمدی: به فاصله‌ی یک روز بعد از توافق هسته‌ای تهران، دولت آمریکا اعلام کرد که مانع ارائه‌ی تحریم‌های تازه از جانب آمریکا و طرح آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد نخواهد شد و به‌فاصله‌ی کوتاهی، خبر موافقت روسیه و چین با این تحریم‌ها، خبر توافق بزرگ در تهران را تحت تأثیر قرار داد. واکنش آمریکا را چگونه باید ارزیابی کرد؟ در این زمینه با دکتر نظام‌الدین قهاری در تهران و دکتر سعید محمودی در سوئد گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با نیما راشدان و رضا تقی زاده درباره‌ی مواضع آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با رییس جمهور برزیل
«مواضع برزیل مقابل سیاست‌های آمریکا نیست»

سراج‌الدین میردامادی: آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، مواضع این کشور را در جهت مقابل مواضع و سیاست‌های آمریکا دانست. با نیما راشدان، تحلیل‌گر سیاسی مقیم سوئیس، درباره‌ی اینکه چقدر ارزیابی آیت‌الله خامنه‌ای صحت دارد گفت‌وگو کرده‌ام. همچنین از رضا تقی‌زاده، تحلیلگر سیاسی و کارشناس اقتصاد و مدیریت مقیم انگلیس پرسیدم آیا برزیل در جبهه‌ی کشورهای مقابل سیاست‌های آمریکا دسته‌بندی می‌شود؟



دکتر حبیب الله پیمان، در ارتباط با تحولات جدید در مناقشه هسته‌ای:
«ریشه بی‌اعتمادی بین‌المللی در سیاست داخلی است»

حسین علوی: طی روزهای گذشته، مناقشه هسته‌ای ایران با تحولات مهمی روبرو شد. از یکسو مذاکرات تهران بین روسای جمهور ایران و برزیل و نخست وزیر ترکیه، به صدور یک بیانیه ده ماده‌ای انجامید. از سوی دیگر، توافق دولت احمدی نژاد بر سر تبادل سوخت با موضع گیری‌های متفاوتی از سوی محافل درون حکومت و نیز گرایش‌های مخالف حکومت روبرو شد. در این زمینه گفت‌وگویی داشتم با دکتر حبیب الله پیمان، دبیر کل جنبش مسلمانان مبارز.



گفتگو با جلال ایجادی و محمدرضا روحانی در مورد آزادی علی وکیلی‌راد دو روز پس از آزادی کلوتید رایس
معامله‌ی پنهان فرانسه و ضربه به دموکراسی

ایرج ادیب‌زاده: روز گذشته، علی وکیلی‌راد، قاتل دکتر شاهپور بختیار، پس از ۱۸ سال زندان، از فرانسه اخراج شد. او دیروز با اتومبیل پلیس به فرودگاه رفت و رهسپار ایران شد. شبکه‌ی تلویزیون بین‌‌المللی فرانسه، به هم‌زمانی آزادی علی وکیلی‌راد، تنها دو روز پس از بازگشت کلوتیلد رایس و ۱۰ روز پس از آزادی مجید کاکاوند اشاره می‌کند و از سوی منتقدان می‌گوید: «چرا دولت تاکنون سکوت کرده بود؟» در همین رابطه با دکتر جلال ایجادی و محمدرضا روحانی گفت‌و‌گو کرده‌ام.



«مهم‌ترین خواسته‌ی ما توقف اعدام‌هاست»

فرنگیس محبی: شماری از فعالان سیاسی و حقوق بشر، در نامه‌ای سرگشاده خطاب به کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، در اعتراض به اعدام پنج نفر زندانی متهم به عضویت در گروه‌های ضد انقلاب در تهران، خواستار آن شدند که با توجه به آمادگی ایران برای پذیرفتن گزارشگران ویژه‌ی سازمان ملل متحد، هرچه زودتر در این زمینه اقدام کنند. در همین زمینه با فرخ نگهدار، از امضاکنندگان نامه، گفت‌وگویی داشته‌ام.



گفت‌وگو با رحمان جوان‌مردی یکی از برگزارکنندگان تظاهرات هلند
تیشرت‌های معترض در هلند

شکوفه منتظری: هفت روز پس از اعدام پنج زندانی سیاسی کرد در زندان اوین در بسیاری از شهرهای اروپا از جمله کلن تظاهرات وسیعی با حضور ایرانیان و همچنین شرکت‌کنند‌گانی از کشور میزبان برگزار شد. دیروز در هلند نیز سه تجمع در اعتراض به این اعدام‌ها و با بزرگ‌داشت یاد جان‌باختگان آن برگزار شد. گفت‌وگویی با رحمان جوان‌مردی یکی از برگزارکنندگان این تجمع‌ها انجام داده‌ام.



گفت‌گو با دو تن از شرکت‌کنندگان تظاهرات اعتراضی برلین
رقصندگان معترض در مقابل سفارت ایران

مریم محمدی: روز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت‌ماه به‌دعوت برخی سازمان‏ها و احزاب سیاسی و هم‏چنین کانون‏ها، انجمن‏ها و نهادهای دمکراتیک و حقوق بشری، تظاهراتی در مقابل سفارت ایران در شهر برلین، پایتخت آلمان در اعتراض به اعدام‌های اخیر برگزار شد. در جریان این تظاهرات، با دو تن از شرکت کنندگان در این مراسم، گفت‏وگوهایی انجام داده‏ام. در حاشیه این مراسم با دو تن از شرکت‌کنندگان که در مقابل سفارت حضور داشتند، گفت‏وگو کرده‏ام



در انتظار بازداشت موسوی و کروبی هم باشیم؟

شهزاده سمرقندی: امروز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت، محسن آرمین، سخن‏گوی «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران» و مسعود حیدری، مدیرعامل سابق «خبرگزاری ایلنا» بازداشت شده‏اند. دختر محسن آرمین در این رابطه، به سایت «پارلمان نیوز» گفته است که مأموران امنیتی امروز، دقایقی پیش از خروج پدرش از منزل، وی را بازداشت کرده‏اند. در همین رابطه با محمد علی توفیقی گفت‏وگویی داشتم.



آزادی کلوتیلد و رهایی قاتل شاپور بختیار

ایرج ادیب‌زاده: کلوتیلد ریس، دختر جوان فرانسوی پس از تحمل ده‌ماه حبس در تهران، صبح روز گذشته با یک هواپیمای دولتی وارد فرودگاه نظامی اطراف پاریس شد و سپس در کاخ الیزه مورد استقبال رسمی نیکلاس سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه قرار گرفت. وی در مقابل خبرنگاران حاضر در کاخ الیزه قرار گرفت و گفت: «خوشحالم که به فرانسه برگشته‌ام.»



گفت‌وگوی سیاسی هفته با دکتر مهران براتی
یورو زیر چتر حاکمیت‌های ملی

رضا جمالی: به اعتقاد گروهی از اقتصاددانان، عدم بسترسازی مناسب در برخی از کشورهای عضو اتحادیه‏ی اروپا، هنگام ورود یورو به‌عنوان پول واحد از عوامل مهم افت این واحد پول اروپایی است. همچنین پیروزی حزب محافظه‌کار در بریتانیا باعث خواهد شد که دیدگاه‌های این حزب بر تصمیمات آتی پارلمان اروپا در محدود کردن ورود مهاجران به این قاره تشدید شود. گزارشی بخوانید در خصوص بررسی این دو رویداد هفته گذشته در اروپا، در گفت‌وگو با دکتر مهران براتی.