دیپلماسی


گفت‌‏وگو با رضا تقی‌زاده استاد دانشگاه گلاسکو و کارشناس سیاسی
امکان مقابله به مثل ایران در تحریم‌ها صفر است

ایرج ادیب‌زاده: دو فرودگاه مهم اروپایی، هیترو لندن و هامبورگ آلمان، از سوخت‌رسانی به هواپیماهای مسافربری ایران خودداری کردند.سخنگوی وزارت امور خارجه هم ضمن تأیید خودداری از سوخت‌رسانی به هواپیماهای «ایران ایر» در برخی فرودگاه‌های اروپا گفته است: «در صورت ادامه‌ی این روند، جمهوری اسلامی هم تلافی خواهد کرد.» پیشتر در تابستان گذشته هم امارات متحده عربی، کویت، بریتانیا و آلمان از تحویل سوخت به هواپیماهای مسافربری ایرانی خودداری کرده بودند.



گفت‌وگو با دکتر هوشنگ امیراحمدی، رییس «شواری امریکاییان و ایرانیان» در امریکا درباره‌ی آزادی سارا شورد
یک ایرانی با یک امریکایی برابر است

مریم محمدی: سارا شورد پس از کشمکش‏هایی میان قوه‏ی قضاییه و رییس‌جمهور، آزاد شد. دخالت محمود احمدی‏نژاد، به عنوان رییس قوه‏ی مجریه در این امر که به ظاهر در اختیار قوه‏ی قضاییه بود، حدس و گمان‏های فراوانی را پیرامون چگونگی و علت آزادی او و نتایج احتمالی آن ایجاد کرده است. این حدس و گمان‌ها را با دکتر هوشنگ امیراحمدی، رییس «شواری امریکاییان و ایرانیان» در امریکا، درمیان گذاشته‏ام.



گفت‌وگو با منصور فرهنگ، استاد حقوق بین‏الملل در آمریکا
جذابیت احمدی‌نژاد برای رسانه‌های آمریکایی

مریم محمدی: محمود احمدی‏نژاد از زمان رسیدن به ریاست جمهوری هرگز از حضور در اجلاس سالانه‌ی مجمع عمومی سازمان ملل صرف نظر نکرده است. سفرهای او به آمریکا، همواره با بحث‏ها و چالش‏های فراوان خبری و رسانه‏ای همراه بوده است. در مورد اهمیت عمومی حضور رؤسای جمهور در اجلاس سران سازمان ملل متحد، با منصور فرهنگ، استاد حقوق بین‏الملل در آمریکا و اولین نماینده‏ی ایران در سازمان ملل متحد در سال‌های پس از انقلاب، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با آقای مهدی مظفری، استاد دانشگاه در دانمارک و تحلیل‌گر سیاسی
بامی برای دو هوا

ایرج ادیب‌زاده: پس از چندماه گفت‌و‌گوهای فشرده و پی‌گیر نمایندگان فرانسه، آمریکا و بریتانیا و هم‌چنین همراه کردن چین و روسیه، اعضای اصلی شورای امنیت، سرانجام پیش‌نویس قطع‌نامه‌ی چهارم تحریم‌های ایران برای رای‌گیری در شورای امنیت آماده است. آیا اهمیت سیاسی تصویب این قطع‌نامه بیش‌تر از اهمیت محتوای آن است؟ این پرسشی است که با آقای مهدی مظفری، استاد دانشگاه در دانمارک و تحلیل‌گر سیاسی در میان گذاشته‌ام.



گفت‌وگو با رضا تقی‌زاده استاد دانشگاه گلاسکو و تحلیل‌گر سیاسی
حواشی نشست گروه ۱۵ در تهران

ایرج ادیب‌زاده: نشست دو روزه‌ی گروه ۱۵ در ایران، با خبر خودداری اردغان نخست‌ وزیر ترکیه در سفر به ایران، با حضور فقط پنج کشور با سفرای‌شان در تهران، آن را به پایین‌ترین درجه از نظر حضور مقام‌های بالارتبه‌ی کشورهای عضو گروه، از آغاز برگزاری نشست‌های آن تا به امروز تنزل داده است. در این باره گفت‌وگویی داشتم با رضا تقی‌زاده، استاد دانشگاه گلاسکو.



گفت‌وگو با با دکتر مهرداد خوانساری
ضعف و انزوای ایران؛ تکرار ادعاهای امارات

شیرین فامیلی: اخیراً وزیر امور خارجه امارات متحده عربی در سخنانی بار دیگر ایران را به اشغال سه جزیره متهم کرد و گفت این اشغال هیچ فرقی با اشغال بلندی‌های جولان در جنوب لبنان و کرانه باختری یا نوار غزه ندارد. سخن‌گوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به این گفته‌ها گفت اظهاراتی که در مورد جزایر ایرانی خلیج فارس مطرح می‌شود در قالب گفت‌وگوی دو جانبه قابل بحث است. درباره سابقه این مناقشه و سخنان اخیر مقامات دو کشور با دکتر مهرداد خوانساری گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با رحمان ساکی، فعال سیاسی و حقوق بشر در اسلو و سخن‌گوی کمیته‌ی نروژی‌ـ ایرانی حمایت از مردم ایران
استعفای کنسول ایران در نروژ

ایرج ادیب‌زاده: محمدرضا حیدری کنسول سفارت جمهوری اسلامی در اسلو در اعتراض به استفاده‌ی حکومت از خشونت در برابر معترضان، استعفا داده است اما وزارت خارجه‌ی جمهوری اسلامی استعفا و پناهندگی آقای حیدری را تکذیب کرده. در همین زمینه با رحمان ساکی، فعال سیاسی و حقوق بشر در اسلو، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با ابوالحسن بنی صدر و مجتبی واحدی، سردبیر روزنامه «آفتاب یزد»
یک بیانیه؛ دو دیدگاه

مریم محمدی: این روزها مهم‌ترین موضوع بحث‌های سیاسی مربوط به ایران، در داخل حکومت و در میان اپوزیسیون آن، بیانیه شماره ۱۷ میرحسین موسوی است. ویژگی این بیانیه ارائه‌ی ۵ راهکار به حکومت ایران است که کاربست آن به گفته‌ی آقای موسوی «می‌تواند فضای ملی را تحت تاثیر قرار دهد و اوضاع را به سمت بهبود ببرد.» پیرامون این بیانیه، با ابوالحسن بنی صدر به عنوان منتقد این بیانیه و نیز مجتبی واحدی، سردبیر روزنامه «آفتاب یزد» که این بیانیه را تأیید می‌کند، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه در پاریس و عضو حزب سبزهای فرانسه
از «کیوتو تا کپنهاگ»؛ دلایل یک عقب‌گرد!

ایرج ادیب‌زاده: نشست کپنهاگ برای یافتن راه حلی در مبارزه با فرایند گرمایش کره‌ی زمین، بعد از ۱۵ روز بحث و گفت‌وگو به پایان رسید. این در حالی است که بیانیه‌ای که ۲۶ کشور صنعتی در آخرین ساعات آن را امضا کردند به هیچ وجه انتظارات و آرزوهای قبلی را برآورده نکرد. با دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه و عضو حزب سبزهای فرانسه در این زمینه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌و‌گو با رضا تقی‌زاده، کارشناس مسائل سیاسی
بیم و امیدهای مذاکرات ٥+١ و ایران در وین

ایرج ادیب‌زاده: گفت‌وگوها برای کاهش تنش میان جمهوری اسلامی ایران و قدرت‌های بزرگ جهانی این هفته هم در وین ادامه پیدا کرد. تنشی که از هفت سال پیش هم‌چنان رو به افزایش است. تا به حال سه قطعنامه در شورای امنیت در جهت اعمال مجازات‌های اقتصادی علیه ایران، به دلیل عدم توقف غنی‌سازی اورانیوم به تصویب رسیده است.با رضا تقی‌زاده، کارشناس مسائل سیاسی در لندن در این مورد گفت‌و‌گو کرده‌ام.



گفت و گو با سعید محمودی پیرامون تازه‌ترین گزارش محمد البرادعی
«ایران الزام حقوقی برای امضای پروتکل الحاقی ندارد»

مریم محمدی: روز جمعه تازه‌ترین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره‌ی برنامه‌ی هسته‌ای ایران منتشر شد و مانند همیشه تفسیرهای گوناگونی را برانگیخت. دکتر سعید محمودی، استاد حقوق بین‌الملل در سوئد در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «خواسته‌ی آژانس و شورای امنیت، خواسته‌ای سیاسی است و نه حقوقی. یعنی نه آژانس، نه شورای امنیت و نه هیچ سازمان دیگری از نظر حقوقی این اجازه را ندارد که ایران را مجبور کند به معاهده‌ای خلاف میلش بپیوندد.»



گفت و گو با سعید شروینی، تحلیل‏گر مسایل سیاسی، پیرامون پارلمان اروپا و مصوبه‏های این پارلمان
انتخابات پارلمان اروپا، سمبل دموکراسی

لیدا حسینی‌نژاد: پارلمان اروپا یک نهاد رسمی قانون‏گذاری در اروپا است که به طور مشترک با شورای اروپا، به قانون‏گذاری و اتخاذ تصمیمات در اتحادیه می‏پردازد و به دلیل این‌که نمایندگان آن به‏طور مستقیم از سوی شهروندان انتخاب می‏شوند، سمبل دمکراسی در اتحادیه‏ی اروپا، به حساب می‏آید. اعضای پارلمان اروپا، هر پنج سال یک بار از طریق آرای عمومی، انتخاب می‏شوند. انتخابات این پارلمان، امسال از چهارم تا هفتم ژوئن در بیست و هفت کشور عضو اتحادیه‏ی اروپا، برگزار می‏شود. پیرامون پارلمان اروپا و انتخابات در پیش رو با سعید شروینی، تحلیل‏گر مسایل سیاسی در آلمان گفت و گو کرده‌ام.