ایران


گفت و گو با رضا فانی یزدی پیرامون جنبش سبز و رهبری آن
«جنبش سبز، جنبشی مخالف جمهوری اسلامی نیست»

پانته‌آ بهرامی: در حاشیه تجمعات اعتراضی ایران، شنبه‌شب نشستی با حضور کارشناسان و فعالان سیاسی در این شهر برگزار شد. رضا فانی یزدی از جمله سخنرانان این گردهمایی بود که به دلیل کمبود وقت، نتوانست سخنرانی‌اش با عنوان «هژمونی جنبش از آن کیست؟» را ارائه بدهد. او در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «اگر بعضی‌ها فکر کرده‌اند که با پیدایش این جنبش، قرار است داستان انقلاب ۵۷ یک بار دیگر تکرار شود، این انتظار توهمی نادرست از سوی آن‌ها بوده است. »



گفت و گو با مریم باقی، همسر محمد قوچانی
خبری که تنها چند ساعت روی خروجی فارس رفت

مریم محمدی: چهارشنبه، خبرگزاری فارس، خبری را به عنوان خبر اول، روی خروجی خود نهاد. این خبر حاکی از این بود که محمد قوچانی در زندان ادعا کرده است که باید مهدی کروبی دستگیر شود. پس از ساعتی، مریم باقی، همسر محمد قوچانی، به انتشار این خبر اعتراض کرد و آن را کذب خواند. به دنبال آن، این خبر به طور کلی از روی سایت برداشته شد. مریم باقی به زمانه می‌گوید: «با شناختی که از آقای قوچانی دارم و بر مبنای ملاقاتی که با او داشتم، مطمئن هستم که این گفته‏ی آقای قوچانی نیست.»



گفت و گو با اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی و غلام‏عباس توسلی، از شورای مرکزی نهضت آزادی ایران
احزاب اصلاح‌طلب و تشکل «راه سبز امید»

مریم محمدی: نام مهدی کروبی، دبیر کل حزب اعتماد ملی و محمد خاتمی، از آغاز به عنوان یاران و نزدیکان «راه سبز امید» طرح شد و برنامه‏‏های بعدی اعلام شده‏ی آن، چشم‏انداز هم‏کاری تقریباً تمامی احزاب اصلاح‏طلب موجود را با این تشکل ترسیم کرد. اما نماینده‏ی اصفهان در مجلس اعلام کرد که این کمیسیون مجوز فعالیت احزابی را که بخواهند با تشکل «راه سبز امید» همکاری کنند، باطل خواهد کرد. در این باره با آقای گرامی مقدم، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و هم‏چنین مهندس غلام‏عباس توسلی، از شورای مرکزی نهضت آزادی ایران، گفت و ‏گو گرده‌ام.



گفت و گو با سید علیرضا بهشتی، پیرامون تشکل «راه سبز امید»
«تصمیم‏ها در راه سبز امید، از پایین به بالاست»

مریم محمدی: تثبیت قانونی دولت احمدی‏نژاد، موقعیت جدیدی را برای جنبش سبز ایجاد کرده و ضرورت اتخاذ راه‏کارها و شیوه‏های تازه‏ای را پیش پای آن می‏گذارد. به نظر می‏آید خبرهایی درباره‏ی اعلام موجودیت تشکل «راه سبز امید» توسط میرحسین موسوی، پاسخی به این ضرورت باشد. سید علیرضا بهشتی در این باره به زمانه می‌گوید: «راه سبز امید به سبک شبکه‏سازی اجتماعی عمل می‏کند، سعی می‏کند بر اساس امکانات موجود و سازمان‏ها و تشکل‏های مدنی موجود و البته از جمله، احزاب و گروه‏های سیاسی و یا نهادهای مردمی و شخصیت‏ها، ارتباط برقرار کند.»



گفت و گو با صالح نیک‏بخت، حقوق‏دان و وکیل
نیک‌بخت: دستگاه قضایی وارد سیاست نشود

مریم محمدی: پس از یک بار جابه‏جایی و شایعات بسیار در مورد چگونگی هماهنگی آیت‏الله لاریجانی، به عنوان رییس جدید قوه‏ی قضاییه با زیر ساخت این مجموعه، از جمله حضور دادستان کل تهران، قاضی مرتضوی، سرانجام مراسم معارفه‏ی رسمی، روز دوشنبه در تهران برگزار شد. صالح نیک‏بخت در این باره به زمانه می‌گوید: «به ایشان، صحبتی نشده است. این نکته‏ای است که در کشور ما، اگر منصفانه صحبت کنیم، نکته‏ی مثبتی است. ولی ایشان سابقه‏ی قضایی ندارد و در دستگاه قضایی، به طور عملی، کار نکرده است.»



گفت و گو با حسین کروبی و علیرضا نامور حقیقی
«دروغ‌های صدا و سیما روشن خواهد شد»

مریم محمدی: یکی از عمده‌ترین بحث‌های جاری در فضای سیاسی ایران، مسأله‌ی بازداشت‌ها و بویژه‌ نامه‌ی افشاگرانه‌ای است که مهدی کروبی خطاب به هاشمی رفسنجانی نوشته است. در این موارد با حسین کروبی، پسر مهدی کروبی و علیرضا نامور حقیقی گفت و گو کردم. حسین کروبی می‌گوید: «ان‌شاءالله تا چند روز آینده دروغ‌هایی که صدا و سیما به راه انداخته است، روشن خواهد شد.»



گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیلگر مسائل سیاسی
«کیفر‌خواست دادگاه، بیانیه سیاسی علیه غرب بود»

نیک‌آهنگ کوثر:‌ با آن‌که دستگاه قضایی، جرم سیاسی را به رسمیت نمی‌شناسد و دادگاه متهمان حوادث اخیر بدون حضور هیأت منصفه برگزار می‌شود، اما کیفرخواست قرائت شده در جلسه‌ی شنبه‌ی هفته‌ی پیش به مانند کیفرخواست دومین جلسه‌ی دادگاه، به مصادیق توجهی نداشت و از نظر کارشناسان بیشتر به بیانیه‌ی سیاسی یک جناح علیه جناحِ دیگر می‌مانست. حسین باستانی در این باره به زمانه می‌گوید:‌ «اساساً این کیفرخواست نبود. گذشته از این‌که با محتوای هر کیفرخواستی موافق باشیم یا نه، به لحاظ شکلی معنی خاصی دارد.»



گزارشی از مراسم تحلیف در مجلس و تظاهرات امروز مردم
حاشیه‌های مراسم تحلیف

مریم محمدی: امروز چهارشنبه، چهاردهم مرداد ماه ۱۳۸۸ خورشیدی، محمود احمدی‏نژاد، به عنوان ششمین رییس جمهور و رییس دهمین کابینه‏ی بعد از انقلاب، در مجلس شورای اسلامی، سوگند خورد و رسماً به عنوان رییس جمهور کار خود را آغاز کرد. در این زمینه، با آقای امید اسدی، یک خبرنگار پارلمانی در تهران که در این مراسم حضور داشته است، گفت و گو کرده‏ام و سپس به سراغ یکی از مادران صلح که شاهد دستگیری هاله‏ سحابی بوده است، رفته‌ام.



گفت و گو با مانا نیستانی، کارتونیست مطبوعاتی
«بیانیه کارتونیست‌‌ها، همصدا با اعتراضات مردم»

نیک‌آهنگ کوثر: انتشار بیانیه‌ی تحریمی بیش از یکصد طنزپرداز تصویری ایرانی دوسالانه‌ی بین‌المللی کارتون و کاریکاتور تهران را عملاً به مخاطره افکنده است. اعتبار این نمایشگاه بزرگ آثار هنرمندان ایرانی و جهانی عملاً با این اقدام زیر سوال رفته است. مانا نیستانی، کارتونیست مطبوعاتی در این باره به زمانه می‌گوید: «معتقدم ما کارتونیست‌های ایرانی با امضاء کردن این بیانیه خیلی دوست داریم که بتوانیم تأثیری بگذاریم. این‌که با جریانی با اعتراضی همدل و همصدا هستیم، و اهمیت امضاء کردن بیانیه‌ها را در این قضیه می‌بینم تا این‌که بخواهد تأثیر شگرف روی سیاست‌گذاری فرهنگ خاصی بگذارد.»



گفت و گو با دکتر هوشنگ امیراحمدی، استاد دانشگاه رادگرز آمریکا
ادامه‌ی رابطه‌ی نه جنگ، نه صلح

نیک‌آهنگ کوثر: ‌رابطه‌ی ایران و آمریکا در طول سی سال گذشته در مرز خاکستری جنگ و صلح بوده است. ایران و آمریکا گرچه در مجموعه‌ی روابط بین‌المللی به یکدیگر احتیاجی مبرم دارند، اما هر دو طرف نگرانی‌هایی دارند که در طول زمان اضافه‌تر شده است. دکتر هوشنگ امیراحمدی در این باره به زمانه می‌گوید: «تا سی سال گذشته ایران و آمریکا توانسته‌اند یک وضعیت نه جنگ و نه صلح را بین خودشان حفظ کنند، به نظرم می‌آید که مشکل غنی‌سازی، مشکل زمان‌بندی برای حل این مشکل، این رابطه را به جایی می‌برد که دیگر این وضعیت نه جنگ و نه صلح قابل دوام نخواهد بود. دو کشور یا باید باهم دعوا کنند یا باید با هم به یک نتیجه‌ی صلح‌آمیز برسند.»



گفت و گو با دو تن از نمایندگان مجلس، محمد سیف‌زاده، سخن‏گوی کانون مدافعان حقوق بشر و نعمت احمدی، وکیل دادگستری
وقتی کهریزک «جهنم» باشد، اوین «بهشت» می‌شود

مریم محمدی: اعلام شد که بازداشتگاه کهریزک در جنوب تهران که بسیاری از دستگیرشدگان حوادث اخیر را در خود جای داده بود و تعدادی از کشته شدگان آن‏جا به سر برده بودند، به علت شرایط و کیفیت بسیار نامطلوب، به دستور مقام رهبری تعطیل شده است. به منظور پی‏گیری اخبار، احتمالات و پیش‏بینی‏ها در این زمینه، با دو تن از نمایندگان مجلس‌، محمد سیف‌زاده، سخن‏گوی کانون مدافعان حقوق بشر و نعمت احمدی، وکیل دادگستری گفت و گو کرده‌ام.



نشست فعالان سیاسی و اجتماعی در منزل «محمد توسلی»
«بازداشت توسلی، انتقام از آزادی است»

روز دوشنبه جمعی از فعالان سیاسی ـ دانشجویی و اجتماعی از احزاب، گروه‌ها و جریانات سیاسی گوناگون به دعوت «کمیته پی‌گیری بازداشت‌های خودسرانه» در منزل «مهندس محمد توسلی» رییس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران گرد آمدند، تا ضمن دیدار با خانواده او در جریان آخرین وضعیت وی که در اولین روزهای پس از انتخابات بازداشت شده است، قرار بگیرند. در ابتدای این نشست دختر مهندس توسلی در تشریح آخرین وضعیت بازداشت پدرش گفت: «تاکنون موفق شده‌ایم دوبار با پدرمان ملاقات داشته باشیم که آخرین بار آن دوشنبه بود.»



گفت و گو با مرتضی الویزی و اسماعیل گرامی مقدم
چرا مراسم ختم محسن روح‌الامینی لغو شد؟

مریم محمدی: خبر درگذشت محسن روح‌الامینی، فرزند یکی از مشاوران محسن رضایی در زندان به فضای پرتشنج فعلی دامن زد. مجلس ختم وی که قرار بود روز یکشنبه در مسجد بلال با حضور میرحسین موسوی و مهدی کروبی برگزار شود، لغو شد. در این باره با مرتضی الویری، نماینده آقای کروبی در «کمیته‏ی پی‏گیری آسیب‏های اخیر» و اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی گفت و گو کردم.



گفت و گو با بدرالسادات مفیدی، محمد سیف‏زاده و حسین شاه‏حسینی
فضای اختناق و راه حل برون‌رفت از آن

مریم محمدی: جلسه‏ی روز پنج‌شنبه انجمن صنفی روزنامه‏نگاران ایران برگزار نشد، در این باره که فضاسازی‏هایی نظیر آن‌چه در رجانیوز می‌آید، چقدر می‏تواند در عدم تشکیل این جلسه‏ نقش داشته باشد، با خانم بدرالسادات مفیدی گفت و گو کرده‏ام. سپس در گفت و ‏گو با محمد سیف‏زاده، قوانین رسمی کشور را در‌باره‏ی مشکلات امنیتی جاری پرس‏وجو کرده‏ام. اما این‌که سوابق تاریخی محدودیت‏های امنیتی و سیاسی و آن‏چه به آن فضای اختناق گفته می‏شود، در تاریخ معاصر ایران چیست را در گفت و ‏گو با آقای حسین شاه‏حسینی، از فعالان جبهه‏ی ملی پی‏گیری کرده‏ام.



گفت و گو با صالح نیک‏بخت و فریده غیرت،پیرامون آیین‏نامه جدید قوه‏ی قضاییه
آیین‏نامه جدید قوه‏ی قضاییه و اهداف آن

مریم محمدی: در اوج تنش‏های مربوط به آن، آیین‌نامه‌ای توسط قوه‏ی قضاییه صادر شد و بلافاصله با اعتراض شدید کانون وکلا و وکلای سرشناس مواجه شد. به گفته‏ی کانون وکلا، مضمون این آیین‌نامه، استقلال کانون و وکلای دعاوی در ایران را محدود می‏کرد و آنان را زیر نظارت شدید قوه‏ی قضاییه قرار می‏داد. اساساً چرا قوه‏ی قضاییه دست به تهیه‏ی آیین‏نامه‏ای زد که مشی تازه‏ای را برای کانون وکلا تعیین می‏کرد؟ و چرا در چنین شرایطی؟ این‏ها مطالبی هستند که در گفت و ‏گو با آقای صالح نیک‏بخت و خانم فریده غیرت، دو تن از وکلای سرشناس دادگستری در ایران، پی‏گیری کرده‏ام.



گفت و گو با امیر محبیان، از اعضای موسس «حزب نواندیشان ایران اسلامی»
«چاره‏ای جز بازگشت به سمت قانون نداریم»

مریم محمدی: حزب نواندیشان ایران اسلامی در جریان انتخابات ریاست جمهوری، از نامزدی آقای احمدی‏نژاد حمایت کرد. امیر محبیان، از اعضای موسس این حزب پیرامون مسایل و ابهامات این انتخابات به زمانه می‌گوید: «اعتمادسازی باید هم از طرف نهادهای حکومتی، هم از طرف نهادها و افراد منتفد صورت بگیرد. آن هم به این نحو است که با حفظ اصالت قانون در جاهایی که امکان بحث هست، در فضاهای مدنی مثل صدا و سیما، رسانه‏ها و جاهای مختلف، بحث‏ها به شکل منطقی مطرح شود، و قانون شکنی یک مسأله‏ی منفی در نزد همه باشد.»



گفتگو با فرامرز اصلانی و آرش سبحانی
«جز برای ایران چیزی نخواهیم خواند»

نیک آهنگ کوثر: هفته‌ی آینده تعداد زیادی از فعالان هنری و سیاسی و روشنفکران جلوی مقر سازمان ملل جمع خواهند شد تا اعتراض خود را به دستگیری‌های اخیر در ایران ابراز کنند. این گروه در یک اقدام نمادین اعتصاب غذا خواهند کرد. هنرمندان هم به این جمع پیوسته‌اند و ممکن است در کنارشان به اجرای برنامه هم بپردازند. با فرامرز اصلانی و آرش سبحانی در این باره گفت و گو کرده ام که در ادامه می خوانید.



نماز جمعه‌ای با حال و هوای اعتراضی

از روزهای اول هفته‏ی گذشته که اعلام شد نماز جمعه‏ی این هفته را اکبر هاشمی رفسنجانی امامت می‏کند، زمزمه‏های مختلفی بالا گرفت که: حالا وقت نشستن نیست و باید هر کسی با هر اعتقادی به نماز جمعه برود و از آقای هاشمی بخواهد که حقایق را در مورد انتخابات ریاست جمهوری امسال بگوید. امروز آقای هاشمی رفسنجانی، امام جمعه‏ی موقت تهران، به همه‏ی این اما و اگرها پاسخ داد. . او گفت: «امیدوارم این خطبه سرآغاز یک دوره‏ای بشود که این مشکل و بحران را رد کنیم.»



گفت و گو با دکتر علیرضا نوری‌زاده، تحلیلگر سیاسی ساکن لندن
«موضع نزدیک به موج سبز، به مصلحت هاشمی است»

نیک‌آهنگ کوثر: نماز جمعه‌ی بیست و ششم تیرماه تهران، یکی از سیاسی‌ترین و تأثیرگذارترین تجمع‌ بعد از انقلاب اسلامی می‌تواند باشد. حضور هاشمی رفسنجانی به‌عنوان امام جمعه و همچنین شخصیت‌های شاخص جبهه‌ی اصلاحات در محدوده‌ی زمانی بعد از انتخابات شاید باعث یکسره‌ شدن تکلیف بسیاری از مسایل درون نظام شود. دکتر علیرضا نوری‌زاده در این باره به زمانه می‌گوید: «بعد از آنچه در مناظره‌ی تلویزیونی شاهدش شدیم و آنچه در رابطه با آقای رفسنجانی گفته شد، علی‌رغم این‌که آقای رفسنجانی خود را ستون نظام می‌داند، ولی آدم غریبه‌ای‌ است. بنابراین به مصلح آقای رفسنجانی و حتا به مصلحت نظامشان هست که موضعی نزدیک به اصلاح‌طلبان و موج سبز بگیرد.»



گفت و گو با ابراهیم یزدی، پیرامون مقاله‏ی «انتخابات و جمهوری چهارم»
یزدی: احمدی‏نژاد، واجد دانش سیاسی کافی نیست

مریم محمدی: آقای یزدی، اخیراً مقاله‏ای تحلیلی در ارتباط با آثار و تبعات انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران، تحت عنوان «دهمین انتخابات و جمهوری چهارم»، منتشر کرده‏اند. ایشان درخصوص این مقاله به زمانه می‌گوید: «آقای احمدی‏نژاد هیچ‏وقت یک شخصیت سیاسی نبوده است. قانون اساسی می‏گوید: "رییس جمهور باید از میان رجال سیاسی و مذهبی انتخاب شود." اما ایشان سابقه‏ی رجل دینی یا سابقه‏ی رجل سیاسی نداشته و من تردید دارم که واجد دانش و تجربه‏ی سیاسی کافی باشد.»