گفتگو


گفت‌وگو با آرش سبحانی
«وقتی که ملت شدیم»

نیک آهنگ کوثر: چندی پیش آرش سبحانی به نمایندگی از گروه کیوسک به نیویورک رفت تا در کنار معترضان به حضور احمدی‌نژاد قطعاتی از «کیوسک» اجرا کند. پس از آن در همایشی که به همت گروهی از روشنفکران و هنرمندان تشکیل شده بود، به گونه‌ای معنی‌دار برای اولین بار گنجی را ملاقات کرد. به گمان نشان از حسی مشترک، پاره‌هایی از یک ملت که سرنوشتی مشترک به ضرورت پیوندشان داده. به همیین مناسبت گفت و گویی با آرش داشتم.



گفت و گو با شیرزاد عبداللهی، کارشناس آموزشی در ایران
«حذف خلیج فارس، تعمدی نبود بی‌سلیقگی بود»

ایرج ادیب‌زاده: دفتر برنامه‌ریزی و تألیف کتب درسی در ایران، خلیج فارس را از نقشه‌ی ایران حذف کرده است. به گزارش سایت‌های مختلف از جمله سایت «فردا» عکس پشت جلد کتاب فارسی سال اول ایران که همیشه به نقشه‌ی ایران اختصاص داشته تغییر کرده است. در این نقشه نشانی از آب‌های خلیج فارس و نام آن نیست. در این زمینه با آقای شیرزاد عبداللهی، کارشناس آموزشی در ایران گفت و گویی کرده‌ام.



گفت‌وگو با احمد قابل، پژوهش‌گر دینی
«حتی با تلسکوپ هم ماه قابل رویت نبود»

مریم محمدی: تعیین تاریخ دقیق عید فطر در ایران، یعنی دیده شدن هلال ماه نو که نشانه‏ی پایان ماه رمضان است، همه ساله در ایران محل بحث و گفت‏وگو است. این اختلاف در مورد آغاز ماه رمضان هم هست، اما بحث پایان آن، به معنای بزرگ‏ترین عید مسلمانان، اهمیت بیشتری دارد. امسال نیز مانند هر سال، این چالش ابعاد بزرگ‏تری یافته است. اما منشاء این اختلاف همیشگی در کجاست؟ با آقای احمد قابل، اسلام‏ شناس، در باره‏ی این پرسش و عید فطر امسال، گفت‌وگو کرده‏ام.



«بنیادگرایان در اقلیت محض هستند»

تقریباً در تمام تحولات تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران، نقش روحانیون برجسته و بعضاً تعیین‌کننده بوده است؛ از انقلاب مشروطیت، نهضت ملی شدن نفت و انقلاب بهمن ۵۷ گرفته تا جنبش اعتراضی مردم که به جنبش سبز معروف شد. دکتر محسن کدیور، روحانی نواندیش و منتقد جمهوری اسلامی در گفت و با زمانه می‌گوید: «می‌توان ذکر کرد که عالمان دین در همه‌ی ادیان، بیشتر تمایل به اندیشه‌ی سنتی دارند. من میان اندیشه‌ی سنتی با اندیشه‌ی بنیادگرایی، کاملاً تفاوت قائل هستم. بنیادگرایان در میان مسلمانان ایرانی در اقلیت محض هستند.»



تحلیلی بر ماهیت رهبری جنبش پدید آمده‌ی پس از انتخابات
مسأله‌ی رهبری

مریم محمدی: تنها سه ماه پیش از این، در ایران هیچ کس تصور پدید آمدن یک جنبش بزرگ اجتماعی − سیاسی را نداشت. آن‏چه که مورد بحث و انتظار بود؛ چگونگی برگزاری دهمین دوره‏ی انتخابات ریاست جمهوری در ایران بود. با خانم‏ها نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و جنبش زنان؛ بهاره‏ هدایت، فعال جنبش دانشجویی و عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و هم‏چنین محمد هاشمی از شورای مرکزی سازمان اداوار تحکیم وحدت، بحث رهبری این جنبش را با توجه به حساسیت این مبحث طرح کرده‏ام. هم‏چنین با دکتر محمد برقعی محقق و نویسنده‏ و چهره‏ی فعال ملی مذهبی در آمریکا با توجه به اهمیت موضوع در همین رابطه، گفت و ‏گویی انجام داده‏ام.



گفت و گو با دکتر ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی در تحلیلی بر روابط سی سال گذشته جمهوری اسلامی با روسیه
سی سال، از شوروی تا روسیه

مریم محمدی: در سیاست خارجی ایران، به ویژه پس از انقلاب ۱۳۵۷، سه نام یا سه کشور در جهان اهمیت ویژه داشته‏اند. فلسطین، به عنوان یک مسأله‏‏ی اعتقادی، آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی، که این روزها روسیه نام دارد، در مقام دو قدرت بزرگ جهانی.
در هر کجای جهان که ایران مسأله‏ای برای رویارویی داشته باشد؛ آمریکا و روسیه تأثیرگذار هستند. بحران انرژی هسته‏ای ایران که این روزها بحث آن در شورای حکام مطرح است و نیز مسأله‏‏ی تقسیم مجدد منابع دریای خزر که دو روز دیگر اجلاسی در این باره، بدون شرکت ایران برپاست، از جمله‏ی این مسائل هستند که روسیه نقش کاملاً متفاوتی در آن‏ها بازی می‏کند.
در همین زمینه‏‏‏‏‏‏‏، این برنامه را به بررسی رابطه‏ی شوروی سابق (روسیه) با ایران پس از انقلاب، اختصاص داده‏ام. این بحث را با دکتر ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران و اولین وزیر خارجه‏ی ایران پس از انقلاب، در میان گذاشته‏ام



گفت و ‏گو با دکتر جمشید عدالتیان شهریاری، استاد اقتصاد و عضو هیأت نمایندگی اتاق بازرگانی تهران
چالش‌های اقتصادی پیش‌روی دولت جدید

مریم محمدی: دولت دوم محمود احمدی‏نژاد فقط با انبوهی از مشکلات سیاسی مواجه نیست؛ دشواری‏های اقتصادی در ایران، در دوره‏ی دولت نهم، یکی از جدی‏ترین چالش‏ها بود و بیشترین تنش‏ها را میان دولت، رؤسای بانک مرکزی و مجلس شورای اسلامی، در زمان ارائه‏ی برنامه‏های اقتصادی و به ویژه طرح تحول اقتصادی؛ در پایان کار دولت نهم موجب شد. اکنون نیز علی‏رغم این‌که هنوز کابینه‏ی دهم تکمیل نشده است، گفت و ‏گوهای فراوانی پیرامون برنامه‏های اقتصادی آینده در میان است که مسأله‏ی مسکن، رکود روزافزون آن، معضل بنزینِ سهمیه‏بندی و یا آزاد و چگونگی پیش‏برد خصوصی‏سازی بیشترین موارد آن است.
در مورد مجموعه‌ی این مسائل، با دکتر جمشید عدالتیان شهریاری، استاد اقتصاد و عضو هیأت نمایندگی اتاق بازرگانی تهران، گفت و ‏گویی انجام داده‏ام.



گفت و ‏گو با اسماعیل گرامی‌مقدم، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی
«تعطیلی دفتر مهدی کروبی با حکم دادستانی بوده است»

مریم محمدی: در میان اخبار ضد و نقیضی که در مورد پی‏گیری وضعیت بازداشت‌شدگان حوادث اخیر و تحقیق در مورد خشونت‏های انجام شده علیه آنان منتشر می‏شود؛ خبر بسته شدن دفتر آقای مهدی کروبی که نقش مشخصی را در این پی‏گیری‏ها بر عهده دارد و هم‏چنین دفتر حزب اعتماد ملی که آقای کروبی مؤسس و دبیرکل آن است؛ نگرانی‏های تازه‏ای را ایجاد کرده است.
در مورد این خبر، گفت و ‏گویی با اسماعیل گرامی‌مقدم، از همکاران آقای کروبی و عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، انجام داده‏ام



گفت و گو با با مهدی عرب‏شاهی، دبیر تشکیلات تحکیم وحدت
ملاقات محرمانه وزیر علوم دولت نهم با همتای اسراییلی‌اش

مریم محمدی: انتشار یک عکس خبری از دیداری میان محمد مهدی زاهدی، وزیر علوم دولت نهم با همتای اسراییلی خود که محرمانه ذکر شده بود و گویا در سمیناری در کشور اردن، در سال گذشته اتفاق افتاده بود؛ جنجال تازه‏ای را درباره‏ی یکی دیگر از همکاران محمود احمدی‏‏نژاد دامن زد. به همین دلیل در این رابطه و در مورد مجموعه‏ای از مسائل که در آستانه‏ی بازگشایی دانشگاه‏ها، پیش روی قرار دارند گفت و گویی کرده‌ام با مهدی عرب‏شاهی، دبیر تشکیلات تحکیم وحدت، سازمانی که سال گذشته به علت انتشار بیانیه‏ای در مورد حوادث غزه‏، از جانب وزیر علوم و همکارانش، به جانب‌داری از اسراییل متهم شد:



اخراج طارق رمضان در گفت و گو با یکی از اعضای حزب کارگر و شروین نکویی، نویسنده ایرانی مقیم هلند
سناریوی حذف یا دفاع از حقوق بشر؟

لیدا حسینی‌نژاد: طارق رمضان، نظریه‌پرداز اسلامی و فیلسوف مصری ـ سوییسی‌ است که از سال ۲۰۰۷ در دانشگاه اِراسموس در روتردام به‌عنوان استاد میهمان شروع به کار کرد و به طور همزمان یکی از مشاوران شورای شهر روتردام در خصوص ارتباط بین مسلمانان و غیرمسلمانان بود. این پرفسور اسلام‌شناس، چندی پیش به دلیل همکاری‌اش با شبکه‌ی تلویزیونی ایرانی «پرس تی وی» از شورای شهر و دانشگاه روتردام اخراج شد. در پیوند با همین موضوع با یکی از اعضای حزب کارگر و شورای شهر روترادم و شروین نکویی، نویسنده ایرانی مقیم هلند گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با مهدیه‏ محمدی، همسر احمد زید‏‏‏آبادی، روزنامه‌نگار دستگیر شده در جریان تحولات پس از انتخابات
«هیچ جرمی در پرونده‏های ما نیست»

مریم محمدی: احمد زیدآبادی از جمله روزنامه‌نگاران دستگیر شده در جریان وقایع پس از انتخابات ریاست جمهوری امسال است که بیش از یک ماه است بدون تفهیم اتهام در بازداشت به سر می‌برد و اعتصاب غذای طولانی را طی این مدت پشت سر گذاشته‌است. در همین رابطه گفت و گویی داشتم با همسر ایشان، مهدیه محمدی و از ایشان در مورد وضعیت آقای زیدآبادی پرسیدم.



ضرب وشتم مادران عزادار در پارک لاله

شیرین فامیلی: اولین تجمع مادران عزادار در پارک لاله روز شنبه ششم تیر ماه با دخالت نیروهای انتظامی و با خشونت سرکوب شد.پویا عزیزی که شاهد این واقعه بوده می گوید:خانمی را دیدم که روی چمن ها نشسته بود و پلیس های زن دور او را گرفته بودند و چند باطوم در صورتش خورده بود و اجازه نمی دادند که ما آن نزدیک بایستیم.



انتخابات دهمین دوره‏ی ریاست جمهوری و پیامدهای آن در ایران
"عقب نشینی یا ترفندی برای کسب فرصت"

مریم محمدی: این برنامه‏ی «روی خط زمانه» مانند ماههای گذشته، در ارتباط با انتخابات دهمین دوره‏ی ریاست جمهوری و البته پیامدهای آن در ایران است. این روزها صحبت از گسترش و افزایش دستگیری‏ها و اعمال محدودیت‏های شدیدتر بر فعالین سیاسی اجتماعی و روزنامه‏نگاران است. در همین زمینه، با عیسی سحرخیز، روزنامه‏نگار و تحلیل‏گر سیاسی در تهران که دیروز خانه‏اش مورد هجوم ماموران قرار گرفت، گفت‏گو کرده‏ام.



گفت‌ و گو با گلاله محمدی، درباره دختران فراری
«تبعیض‌ها، دلیل فرار دختران از خانه»

طاهره خرمی: دختران بدون این‌که بدانند چه سرنوشتی آن‌ها را تهدید می‌کند، دست به فرار می‌زنند. همچنین برخی منابع غیر رسمی خبر از نارضایتی دخترانی می‌دهند که به مراکز اسکان دختران فراری سپرده می‌شوند. این معظل فقط مخصوص شهرهای بزرگ نیست، بلکه در اکثر نقاط مختلف ایران و کردستان نیز مشاهد می‌شود. در این رابطه با خانم گلاله محمدی، دختر جوانی که در کردستان زندگی می‌کند گفت و گو کردم.



گفت‌وگو با مهرزاد بروجردی، تحلیل‌گر سیاسی
رقص تانگویی ایران و آمریکا

نیک‌آهنگ کوثر: هفته آینده «کنفرانس افغانستان» در هلند برگزار خواهد شد و در این میان، ایران هم اعلام کرده که نماینده‌ای را به این همایش خواهد فرستاد. در عین حال بحث اصلی میان کارشناسان و تحلیل‌گران این است که برخورد نمایندگان ایران و آمریکا در این کنفرانس چگونه خواهد بود. بعضی از تحلیلگران معتقدند که ادبیات ایران و آمریکا در طول یک هفته‌ی گذشته نسبت به ۳۰ سال اخیر تغییران فاحشی کرده است. برای بررسی تغییر رویکرد مقامات دو کشور و همچنین بررسی روند تجدید رابطه میان آمریکا و ایران، با دکتر مهرزاد بروجردی، تحلیل‌گر سیاسی و استاد دانشگاه سیوکویرز آمریکا گفت‌وگو کرده‌ام.



«صلح برای سبزها یک شرط قطعی است»

مریم محمدی: کنفرانس «آینده‌ی ایران و اروپا از دیدگاه سبزها»، کنفرانسی است که هفدهم مارس، ساعت ده صبح در بروکسل پایتخت بلژیک با سخنرانی خانم آنجلیکا بی‌یر، نماینده‌ی سبزهای آلمان در پارلمان اروپا گشایش یافت. جمعی از صاحب‌نظران و کارشناسان ایرانی سخنرانان این کنفرانس بودند. از جمله آقای ناصر زرافشان که از تهران دعوت شده بودند و به علت ممنوعیت خروج از کشور نتوانستند در کنفرانس حاضر باشند و طی یک تماس تلفنی پیامی فرستادند. در تماس تلفنی با محل کنفرانس با آقای امیر ممبینی، عضو موسس کانون سبزهای ایرانیان مقیم سوئد و همچین عضو شورای مرکزی اتحاد جمهوری‌خواهان ایران گفت‌وگویی کرده‌ام.



گفت‌وگو با محسن صفایی فراهانی و عزت‏الله سحابی پیرامون لایحه‌ی بودجه سال ۸۸
«علت کسر بودجه سال ۸۸ ریخت‌وپاش‌های دولت است»

مریم محمدی:‌ مشکلات جاری اقتصادی در کشور و بحران اقتصاد جهانی و کاهش بهای نفت، پیش‏بینی‏های نگران کننده‏ای را در باره‏ی بودجه‏ی سال ‏آینده‏ی دولت نهم موجب شده است. «لایحه‏ی بودجه‏ی سال ۸۸» که ارائه آن به مجلس، بر اساس تاریخ مصوب «برنامه‏ی توسعه‏ی سوم» که پانزدهم آذرماه تعیین شده بود، تا کنون بیش از یک ماه ونیم به تاخیر افتاده است. در این باره‏ با محسن صفایی فراهانی، معاون وزیر اقتصاد دولت اصلاحات و عزت‏الله سحابی، رییس سازمان برنامه و بودجه در دولت موقت پس از انقلاب بودند، گفت‏‌وگو کرده‏ام.



ممنوعیت تجارت با شرکت‌های اسرائیلی، پیامی سیاسی؟

مریم محمدی: با وجود عدم هر نوع ارتباطی میان دولت ایران و اسرائیل، خواست توقف روابط تجاری با شرکت‏‌های حامی اسرائیل و یا تحریم کالاهای اسرائیلی طرح شد. و مجلس، در یک طرح دو‌فوریتی، الزام دولت به حمایت همه‌‏جانبه از مردم فلسطین را مصوب و در ماده‏‌ی ششم آن دولت را موظف کرد تمهیدات لازم در جهت جلوگیری از واردات کالاها و انعقاد قرارداد با شرکت‏‌هایی که سهام‌داران اصلی آن بنگاه‏‌های صهیونیستی هستند فراهم کند. در همین رابطه با دو کارشناس اقتصادی و دو تن از فعالان بخش خصوصی در تهران گفت و گو کرده‌ام.



گفت‌ و گو با تعدادی از روزنامه‌نگاران و دانشجویان ایرانی پیرامون حرکت منتظرالزیدی، روزنامه‏نگار عراقی:
«ایرانی‌ها لنگه کفش پرت نمی‌کنند»

مریم محمدی:‌ علی‏رغم تائید، تحسین و تشویق منتظرالزیدی، روزنامه‏نگار عراقی برای پرتاب لنگه کفش به جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا، که عمدتا از سوی نشریات و رسانه‏های محافظه‏کاران انجام شد؛ در این گزارش خواهید دید که روزنامه‏نگاران ایرانی با وجود همه‏ی فشارهایی که تحمل می‏کنند، هرگز لنگه کفش پرتاب نخواهند کرد؛ نه روزنامه‏نگاران و نه دانشجویان که آن‏ها هم زیر فشارهای غیردمکراتیک قرار دارند.



واکنش ها در مقابل حضور رهبری در دانشگاه در گفت و گو با مهدی عربشاهی و عبدالله‌ مومنی
«شاید رهبری در ۱۶ آذر برای اصلاح‌طلبان پیام بفرستد»

مریم محمدی: امسال وزیر علوم، آقای زاهدی اعلام کرد که مراسم روز دانشجو با حضور آیت‌الله‌ خامنه‌ای، رهبر جمهوری ‌اسلامی در دانشگاه علم و صنعت برگزار خواهد شد. در حالی که پیش از این خبر از حضور آقای احمدی‌نژاد در این مراسم بود. به گفته‌ی وزیر علوم، حضور رهبری در این مراسم نویدی بر جلوگیری از دستیابی ضد انقلاب به اهدافش به شمار می‌آید. در این زمینه با آقای مهدی عربشاهی، دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت و همچنین آقای عبدالله‌ مومنی، سخنگوی ادوار تحکیم وحدت گفت‌ و گو کرده‌ام.