خانه > گزارش ويژه > جهان > رویارویی احمدینژاد و کلینتون | |||
رویارویی احمدینژاد و کلینتونایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comنخستین روز از کنفرانس بازبینی «پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای» (انپیتی) در مقر سازمان ملل در نیویورک، با سخنرانی محمود احمدینژاد و پاسخ هیلاری کلینتون، وزیر خارجهی امریکا به وی، به صحنهی رویارویی ایران و امریکا مبدل شد.
روزنامههای سراسری امروز فرانسه، حضور محمود احمدینژاد را بهعنوان تنها رییس کشور در این کنفرانس، بهمثابه تلاش او برای جلب نظر کشورهای غیر متعهد و فرصتی برای تهاجم به امریکا، توصیف کردند. «لوموند»، روزنامهی عصر پاریس مینویسد: «در پی پیوستن روسیه و چین به امریکا و متحدانش، برای تدوین قطعنامهی جدید علیه جمهوری اسلامی، این کشور بهسوی کشورهای غیر متعهد روی آورده است. محمود احمدینژاد دیروز تلاش کرد از کشورش تصویر یک قربانی را برای حاضران ترسیم کند.»
مجلهی «لوپون» در مطلبی با عنوان «فرانسه، امریکا، بریتانیا سخنان احمدینژاد را تحریم کردند»، به ترک سالن هنگام سخنرانی محمود احمدینژاد، از سوی بسیاری از نمایندگان کشورهای غربی اشاره میکند. «اکسپرس» از بازی فرانسه در برابر «یک شرور خطرناک» که به جمهوری اسلامی اشاره دارد، نوشته است. «فیگارو» نیز از رویارویی واشنگتن و تهران در مورد سلاحهای هستهای گفته است. لوموند مینویسد: «محمود احمدینژاد واشنگتن را در جایگاه متهم قرار داد.» این روزنامه همچنین از ضد حملهی هیلاری کلینتون در پاسخ بهگفتههای آقای محمود احمدینژاد نوشته است. ناصر اعتمادی، روزنامهنگار در پاریس، نگاه امروز روزنامههای فرانسه بهسخنان دیروز محمود احمدینژاد در سازمان ملل متحد را تلاشی برای تغییر معادله و نشاندن تبلیغ ایدئولوژیک بهجای دیپلماسی میداند: غالب ناظران که در جراید فرانسوی راجع به این موضوع مطلب نوشتهاند، معتقدند در متن بحران اتمی جمهوری اسلامی و تنشی که این بحران در مناسبات این دولت با قدرتهای غربی بهوجود آورده است، اقدام آقای احمدینژاد و سخنرانی دیروز او، تلاشی است برای تغییر معادله و یا وارونه جلوه دادن بحران اتمی ایران یا اصطلاحاً انداختن توپ در زمین قدرتهای بزرگ اتمی و بهویژه دولت امریکا.
اما وزیر خارجهی امریکا نیز در واکنش به این سخنان، نفس حضور آقای محمود احمدینژاد را در کنفرانس دیروز سازمان ملل، گویای تشدید انزوای بینالمللی این کشور دانسته است. اما از سوی دیگر، اگر امریکا موفق میشد، چنانچه تلاش کرد، پیش از برگزاری کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی، قطعنامهی جدیدی علیه ایران بهتصویب برساند، چه بسا بهجای محمود احمدینژاد، مثلاً وزیر خارجهی ایران در کنفرانس دیروز سخنرانی میکرد. اما میتوان گفت که سخنان دیروز خانم کلینتون، حقیقتی را هم در خود نهفته دارد و آن این است که جمهوری اسلامی در عرصهی بینالمللی منزوی است. این که محمود احمدینژاد تنها رییس دولتی است که در کنفرانس دوشنبه سخنرانی میکند، خود گویای این حقیقت است. محمود احمدینژاد در سخنان دیروزش گفت که ساختار شورای امنیت باید عوض شود، امریکا اخراج شود و مهلتی برای خلعسلاح اتمی تعیین شود. او چه هدفی از این سخنان دنبال میکرد؟ ناصر اعتمادی این سخنان را تبلیغاتی و عوامپسند توصیف میکند: «بهنظر من، اظهارات محمود احمدینژاد در اینباره هم ماهیتاً شبیه سخنان او در انکار نسلکشی یهودیان در جریان جنگ دوم جهانی است. یعنی سخنانی است تبلیغاتی و شاید عوامپسند، برای تحتالشعاع قرار دادن مسئلهی اصلی که همان تلاش ایران برای رسیدن به توانایی تولید سلاح اتمی است و نیز اقرار ضمنی به این مطلب که ایران تبلیغ ایدئولوژیک را جای دیپلماسی نشانده و اقدام دیپلماتیک را شکستخورده قلمداد میکند. اما بعید بهنظر میرسد که دولت ایران در این اقدام هم بتواند راه به جایی ببرد. زیرا کل اعتبار پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی از این پس، در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی نهفته است. برعکس، این تمهیدات صحنهچینیهایی برای پیشگیری از طرح مسئلهی اصلی که همان تلاش دولت ایران برای ساختن بمب اتمی است، تلقی خواهد شد و در واقع، موضع کشورهای غربی و از جمله اسراییل را مبنی بر این که نظام جمهوری اسلامی ایران حاضر به سازش نیست و قصدی جز تولید سلاح اتمی در پس برنامهی اتمیاش که آن را صلحآمیز میخواند ندارد، تایید و تقویت خواهد کرد.» آیا محمود احمدینژاد در تلاشش برای متهم کردن امریکا و جلب نظر کشورهای متعهد موفق بوده است؟ دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه و نمایندهی سبزهای فرانسه، باور دارد که او موفق نبوده است: «همانطور که میدانید، احمدینژاد پیوسته سعی کرده از هر موقعیتی در صحنهی جهانی و بهخصوص در چهارچوب فعالیتهای سازمان ملل استفاده کند و نمایش همیشگی و مضحک خود را بهاجرا دربیاورد. آن هم مبتنی بر این که رژیم ایران، رژیمی بیگناه است و امریکا رژیمی است که در مقابل ایران قرار گرفته است.
واقعیت این است که منافع ملت ایران توسط احمدینژاد نمایندگی نمیشود و تقابل و مخالفتی که در رابطه با سیاست دولت امریکا و دولت ایران وجود دارد، ریشهدار است و از جمله به مسائل مربوط به سلاحهای هستهای و پروژهی اتمی ایران برمیگردد. سرانجام این که آیا جمهوری اسلامی میتواند در امضای بیانیهی پایانی کنفرانس شکاف ایجاد کند، یا از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای خارج شود؟ دکتر جلال ایجادی عقیده دارد: «متاسفانه این امکان وجود دارد؛ بهخصوص این که این پیمان در پی اقداماتی که کرهی شمالی در گذشته انجام داد، تضعیف شده و با توجه به اقدامات غیرقانونیای که توسط کشورهای گوناگون صورت گرفته، این خطر وجود دارد که این پیمان منجر بهبحران جدیدی در مناسبات بینالمللی بشود. ایران هم برای رسیدن به اهداف خود، پیوسته تهدید کرده که از این پیمان خارج میشود. بنابراین قید و قیود گسترده و سنگینی در سطح جهانی وجود ندارد که بتواند جلوی حرکت ایران را بگیرد. البته هرچند این تهدیدها پیوسته از جانب ایران مطرح شده است، اما در حال حاضر منافعاش ایجاب نمیکند که از این پیمان خارج شود، اما بهعنوان یک امکان میتواند مطرح باشد. به این خاطر که این پیمان در حال حاضر دستخوش یک سلسله مسائل بینالمللی است و هدف مجموعهی کشورهایی که در امریکا جمع شدهاند و طی سه هفته با یکدیگر وارد مذاکره میشوند، این است که این پیمان مجدداً با توجه به مسائل بینالمللی روز، مورد بازبینی قرار بگیرد و پایهی قویتری برای این قرارداد بینالمللی پیریزی شود. ولیکن رژیم ایران از این که میتواند از این پیمان خارج شود، بهعنوان تهدیدی در برابر جامعهی غرب استفاده میکند تا به آنها بگوید که اگر شما میخواهید ادامه بدهید و کارهای مرا بیش از پیش کنترل کنید، من هم میتوانم از این دایره خارج شوم و این امر، کار شما را مشکلتر خواهد کرد. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|