Jul 2009


گفت و گو با مهدی عربشاهی، دبیر تشکیلات انجمن‏های اسلامی دانشجویان پیرامون نقش دانشجویان در روند انتخابات و حوادث بعد از آن
نقش دانشجویان در روند انتخابات

مریم محمدی: در جریان حوادث و ناآرامی‏های اخیر در ایران، بیشترین آسیب‏های انسانی متعلق به طیف جوان جامعه بود. آسیب‏هایی که منجر به زخمی، کشته، ناپدید و زندانی شدن عده‌ی زیادی که بخش قابل توجهی از آنان نیز دانشجو بوده‏اند، شد. در گفت ‏و گویی با مهدی عربشاهی، دبیر تشکیلات انجمن‏های اسلامی دانشجویان (تحکیم وحدت)، به بررسی نقش دانشجویان در روند انتخابات، حوادث بعد از آن و چشم‏اندازهای آتی حضور جنبش دانشجویی، به ویژه، پس از بازگشایی دانشگاه‏ها می‏پردازم.



گفت و گو با زهرا مجردی پیرامون وضعیت زندانیان سیاسی و بازداشت‌شدگان وقایع اخیر
سمیه توحیدلو می‌گوید برایم دعا کنید

مریم محمدی: هر روز اخبار و شایعات نگران‌کننده‏ای در مورد سایر زندانیان سیاسی انتشار می‏یابد. زهرا مجردی، همسر محسن میردامادی و از اعضای کمیته پیگیری وضعیت زندانیان اخیر، در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «خانم آقای حجاریان بعد از ملاقاتی که با ایشان داشته، گفته است که خیلی زرد شده و ظاهراً خود سعید حجاریان گفته است که ممکن است کبدش از کار افتاده باشد.» به گفته خانم مجردی، سمیه توحیدلو در تماس با خانواده‌اش مرتب می‌گفته است: «برایم دعا کنید»



روایتی از نحوه مرگ محسن روح‌الامینی:
شهید مظلوم

حسین علایی از سرداران سابق سپاه پاسداران، نحوه مرگ محسن روح‌الامینی را به نقل از پدر وی این گونه نقل می‌کند: من از روز دستگیری وی، به هر کجا که مراجعه کردم، پاسخی به من ندادند. نیروی انتظامی، سپاه، وزارت اطلاعات و قوه قضاییه هر کدام از خود سلب مسؤلیت می‌کردند. دو هفته را این گونه سپری کردم تا این‌که دلالی پیدا شد و گفت اگر چهار میلیون تومان به من بپردازید، ترتیب ملاقات شما را با فرزندتان می‌دهم.



گفت و گو با نسرین ستوده و مادر مسعود هاشم‌زاده
«مردم برای امنیت مالیات می‌دهند؛ نه برای دستگاه شنود»

شیرین فامیلی: مسعود‌ هاشم‌زاده، روز ۳۰ خردادماه در جریان تظاهرات اعتراضی مردم بر اثر اصابت گلوله‌ای به قلبش کشته شد. مأموران امنیتی خانواده‌ وی را تهدید کرده‌اند که حق برگزاری مراسم ختم عمومی برای فرزندشان و نصب پرچم سیاه عزاداری بر سر در منزلشان را ندارند. در این باره با مادر مسعود هاشم‌زاده و نیز نسرین ستوده گفت و گو کرده‌ام. خانم ستوده می‌گوید: «مردم برای امنیت و حفاظت خود مالیات پرداخت می‌کنند؛ نه برای این که با خرید دستگاه‌های شنود مکالماتشان ضبط شود و زندگی خصوصی‌شان کنترل شود.»



بخت ساختن لحظاتی نادر را در تاريخ ايران داريد

مهدی خلجی: آقای گنجی عزيز و هم‌وطنان گردآمده در نيويورک، شما و ديگر ايرانيانی که تا شامِ جمعه در برابر سازمان ملل متحد در نيويورک اعتصاب غذا می‌کنيد، بختِ ساختن لحظاتی نادر را در تاريخ ايران داريد. مردمانی با ديدگاه‌های سياسی و اجتماعی و دينی گوناگون در عملی مشترک خواستار آزادی زندانيان سياسی و فراتر از آن برقراری آزادی‌های مدنی و شهروندی در ايران شده‌اند. فارغ از آن‌که زندانيان سياسی به زودی آزاد شوند يا آن‌که رؤيای آزادی تعبيری نزديک شود، خود اين رويداد، جايگاهِ بلندی در تاريخ معاصر ايران خواهد يافت.



گفت و گو با آذر منصوری، معاون سیاسی «جبهه‏ی مشارکت» و سعید مدنی، پژوهش‏گر اجتماعی و عضو «شورای فعالان نیروهای ملی مذهبی»
نکات ضعف و قوت طرح رفراندم

مریم محمدی: به نظر می‏آید که سخنان و موضع‏گیری هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه‏ی هفته‏ی گذشته و موضع‏گیری محمد خاتمی در دیدار با تعدادی از خانواده‏‏های بازداشت‏شدگان حوادث اخیر، توانسته است پاسخی به برخی از پرسش‏ها باشد. اما رفراندم مطرح شده از جانب آقای خاتمی چه نکات ضعف و قوتی دارد؟ این بحث را در گفت‏ و گو با خانم آذر منصوری، معاون سیاسی «جبهه‏ی مشارکت» در تهران و هم‏چنین آقای سعید مدنی، پژوهش‏گر اجتماعی و عضو «شورای فعالان نیروهای ملی مذهبی»، طرح کرده‏ام.



وضعیت مفقودان حوادث اخیر در گفت و گو با فریده غیرت و خدیجه مقدم
وقتی هیچ کس پاسخ‌گو نیست

شیرین فامیلی: حدود پنج هفته از تظاهرات اعتراض‌آمیز مردم پس از اعلام نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در ایران می‌گذرد و هنوز به درستی روشن نیست چه تعدادی بازداشت، ناپدید یا کشته شده‌اند. در این باره با خدیجه مقدم، فعال جنبش زنان و نیز فریده غیرت، وکیل دادگستری گفت و گو کردم. خانم مقدم با تاکید بر این‌که هیچ مرجع قانونی پاسخ‌گو نیست، می‌گوید: «کافی است یک بار بروید دادگاه انقلاب، بهشت زهرا یا زندان اوین تا ببینید چه خبر است.»



انتخابات ایران و اعتصاب غذا در نیویورک
فراخوان گنجی به اعتصاب غذا: نمونه‌ای ارزشمند

فرشته مولوی: فراخوان اکبر گنجی به اعتصاب غذا و تحصن سه روزه در برابر سازمان ملل متحد در نیویورک در هفتهٔ آینده ویژگی‌هایی دارد که هم آن را به سرمشقی با ارزش بدل می‌کند. این ویژگی‌ها چه بسا ساده و آسان هم بی‌قدر و کم‌رنگ انگاشته شوند. از بیم همین قدرنادانستن و کم‌رنگ ماندن احتمالی‌ست که این یادداشت نوشته می‌شود تا اگر هم حتا نتواند توجه خواننده را به ارزش و اهمیت چشمگیر این حرکت اعتراضی برانگیزد، دست کم قدرشناسی نگارنده را نمایان کند.



گفت و گو با مینو مرتضی لنگرودی، عضو شورای فعالان ملی مذهبی و از اعضای کمیته‏ی مادران صلح
«جامعه‏ ایران، خشونت حاکمیت را بازتولید کرده است»

مریم محمدی: ادامه‏ی بازداشت فعالان سیاسی و افرادی که در تظاهرات خیابانی دستگیر شده‏اند، اخبار مربوط به شناسایی کشته شد‏گان و مجروحان دیگری از حوادث اخیر و بالاخره، نگرانی در مورد آینده‏ی رویارویی‏ها میان حاکمیت و مردم، بحث خشونت و مسالمت را به عنوان دو فرهنگ متقابل در جامعه‏ی ایرانی، میان روشنفکران و صاحب‏نظران طرح کرده است. در همین رابطه با مینو مرتضی لنگرودی، عضو شورای فعالان ملی مذهبی و از اعضای کمیته‏ی مادران صلح گفت و گو کرده‌‌ام.



بازجویی همسر و فرزند سعید حجاریان

اکبر گنجی: بیست و پنجم تیرماه، همسر و فرزند سعید حجاریان را چند ساعت بازجویی کرده‌اند. اتهام همسر حجاریان، اتهام خنده‌دار ارتباط با «نفاق جدید» است. همه به خاطر دارند که حسین شریعتمداری، نماینده‌ی سلطان در روزنامه کیهان، چند سالی است که به دستور رهبر از «نفاق جدید» سخن گفته و می‌گوید. فرزند حجاریان هم پنج‌شنبه بازجویی شده است. تا زمان نوشتن این خبر هنوز به خانه باز نگشته است. هدف، فشار وارد آوردن بر حجاریان برای گفتن سخنانی است که آقای خامنه‌ای بدان نیاز دارد.



وضعیت شیوا نظرآهاری در گفت و گو با شادی صدر
«روند حاکم بر پرونده‌ی نظرآهاری، غیرقانونی است»

لیدا حسینی‌نژاد: شیوا نظرآهاری، وبلاگ‌نویس و فعال حقوق بشر، ۲۴ خردادماه توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت شد. نظرآهاری با گذشت یک‌ماه از زمان بازداشت، تنها دوبار موفق به تماس تلفنی کوتاه با خانواده‌اش شده است. شادی صدر، وکیل او به زمانه می‌گوید: «طبق قانون بعد از بیست و چهار ساعت که از بازداشت کسی می‌گذرد، باید دستور مقام قضایی برای ادامه‌ی بازداشتش موجود باشد و یک قاضی باید به این پرونده رسیدگی کند. ولی هیچ قاضی‌ای جوابگوی ما نبوده است. تمام این نکات، نشان‌دهنده‌ی غیرقانونی بودن روند حاکم بر پرونده‌ی نظرآهاری است.»



در سوگ سهراب
سهراب فقط حرفی برای گفتن داشت!

متاسفانه با خبر شدیم که همکارمان ملیحه محمدی در سوگ برادرزاده‌اش سهراب اعرابی که در زندان اوین جان باخت نشسته است. رادیو زمانه این ماتم را به همکار عزیزمان و خانواده عزادار سهراب تسلیت می گوید. این مقاله سوگنامه ایست که ملیحه محمدی در سوگ سهراب نوشته است: «بببین که تو هنوز چقدر خوشبخت تر از پروین بودی که امروز هیچ تسلیتی برایش نیست! ببین که ستم در حق او چگونه کامل شد و چگونه ناگهان به جمع مادران خونین دل این سرزمین پیوست که رنجشان را پایانی و قلب مجروحشان را مرهمی نخواهد بود.»



« یک تیر به قلبش، تیر دیگر به سرش»

شیرین فامیلی: یکشنبه بیست و یکم تیر جنازه سهراب اعرابی جوان نوزده ساله‌ای که در جریان اعتراض‌های اخیر کشته شده‌است، به خانواده او تحویل داده شد. سهراب اعرابی در سال آخر دبیرستان تحصیل می‌کرد و به گفته خانواده اش برای اولین بار بود که در انتخابات شرکت می‌کرد. درباره نحوه کشته شدن او گزارش‌های مختلفی از روز گذشته تا کنون منتشر شده‌است. اما فرحناز محمدی عمه سهراب اعرابی در آلمان به رادیو زمانه می‌گوید سهراب در روز بیست و پنج خرداد ماه به ضرب گلوله کشته شده‌است.



« ایرانی خارج از کشور نمی‌تواند بی‌تفاوت باشد»

نیک آهنگ کوثر: در محوطهٔ میدان واشنگتن شهر نیویورک گروهی از ایرانیان گردهم جمع شده بودند تا خاطرهٔ ۱۸ تیر را زنده نگه دارند. علی‌ اکبر موسوی خوئینی نمایندهٔ مجلس ششم و یکی از فعالان سابق جنبش دانشجویی در این مراسم سخنرانی کرد. در حاشیهٔ این گردهمایی با او گفت و گو کردم: «من فکر می‌کنم ایرانیانی که در خارج از کشور هستند مهم‌ترین کاری که می‌توانند بکنند، این است که برای آنهایی که در درون کشور در شرایط بسته و سرکوب دارند فعالیت می‌کنند، پیام شان را و خواسته‌ها و نیازهایی که آنها دارند برآورده کنند و صدای آنها را به همه جا برسانند.»



نامه ۲۴۰ تن از استادان و دانشجویان برای توقف خشونت‌ها در ایران
قاتلین مردم بی‌دفاع، مسئول این سرکوب‌ها هستند

تظاهرات میليونی مردم که در کمال آرامش برگزار شد حجت را بر همگان تمام کرد که هرگاه دولت به سرکوب مردم نپردازد هیچ خشونت و اغتشاشی رخ نخواهد داد و مردم بهتر از هر مقام مسئول، امنیت کشور را تضمین خواهند کرد. با کمال تأسف، نیروهای منتسب به ارگان‌های نظامی کشور با رفتار غیر قابل توجیه خود به سلب امنیت از این اجتماعات و کشتار مردم با شلیک مستقیم گلوله دست زدند. خشونت‌های این روزها بار دیگر تجربه‌ی تاریخی ملت ایران را ثابت کرد که بستن راه برای اعتراضات مسالمت‌آمیز و بررسی بی‌طرفانه این اعتراضات، ثمری جز ‌بر باد دادن مشروعیت حاکمان نخواهد داشت.



نامه زندانیان سیاسی سابق به مجامع بین‌المللی

از آغاز «کودتای انتخاباتی» ۲۲ خرداد تا به امروز هزاران نفر در تهران و شهرهای دیگر ایران بازداشت و یا به قهر ناپدید شده‌اند. تعداد بازداشتی‌ها چنان زیاد است که غیر از زندان‌های رسمی و بازداشتگاه‌های مخفی و موقتی تعدادی از آن‌ها را در زیر زمین وزارت کشور و همچنین در کمپی در اطراف تهران جا داده‌اند. خانواده‌های بازداشت شدگان در بی خبری و نگرانی به‌سر می‌برند. بازداشت‌ها و ناپدید کردن انسان‌ها به قهر، توسط سپاه پاسداران، نیروهای بسیج و زیر نظر وزارت اطلاعات و شبکه مخوف دادستانی ۲۰۹ زندان اوین، که به وزارت اطلاعات وصل است، صورت می‌گیرد.



گفت و گو با فاطمه عرب سرخی، دختر فیض‌اله عرب سرخی
«پدرم دستگیر شده‌ و در حال بازجویی از او هستند»

مریم محمدی: در ادامه‌ی انتشار اخبار مربوط به بازداشت‌ها و دستگیری‌های پس از رویدادهای اخیر در ایران، بعد از ظهر سه‌شنبه در تهران خبری مبنی بر دستگیری فیض‌اله عرب سرخی از اعضای مرکزیت سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی شایع شد. در تماسی که با خانم عرب سرخی گرفتم او اعلام کرد که از طریق همسایگان پدرش مطلع شده است که عده‌ای لباس شخصی با کلید وارد خانه شده و اشیایی را از خانه خارج کرده‌اند و این مسأله گمان دستگیری پدرش را برای آن‌ها به‌وجود آورده است. این خبر روز چهارشنبه تایید شد و بار دیگر با خانم فاطمه عرب سرخی تماس گرفتم.



طرق قانونی تغییر رهبر

پیمان روشن‌ضمیر: بعد از انتخابات ریاست جمهوری و اعتراض اصلاح‌طلبان نسبت به تقلب در انتخابات و مخالفت آیت‌الله خامنه‌ای با خواست معترضین‌، انتقادات رسمی و غیر رسمی بسیاری از سوی اصلاح‌طلبان در مورد آیت‌الله خامنه‌ای شنیده شد‌. این مقاله به این مسأله می‌پردازد که اگر زمانی اکثریت مردم خواهان تغییر آیت‌الله خامنه‌ای از سمت رهبری نظام بودند به چه طریق قانونی در چارچوب نظام جمهوری اسلامی می‌توانند این خواست را مطرح و اعمال کنند‌. مسلم این‌که تا زمانی که راه‌های قانونی آزمایش نشده است‌، دست زدن به هر تلاش دیگری برای اعمال نظر ملت منطقی و صحیح نیست‌.



به منظور اطلاع‌رسانی به همه کسانی که نگران حال دکتر سعید حجاریان هستند
«جان بیمار من در خطر است»

اینجانب دکتر تقی اسدی، متخصص مغز و اعصاب و یکی از اعضاء تیم پزشکی‌ای هستم که در عرض ده سال قبل، دکتر سعید حجاریان را مورد درمان اختلالات ناشی از اصابت گلوله به سرشان قرار داده‌ایم. با تماسی که با همسر پزشک ایشان داشتم، گزارشی از وضع روحی بسیار بد و کاهش واضحی در قدرت جسمی ایشان به اطلاع اینجانب رسید. سیستم‌های خارج از دستگاه عصبی ایشان احتیاج به ملاقات فوری پزشک داخلی دارد. جان بیمار من در خطر است. خواهشمند است به اخطار پزشکی اینجانب توجه فرمائید.



گفت و گو با بدرالسادات مفیدی، دبیر انجمن صنفی روزنامه‏نگاران
«دستگاه‏های امنیتی، مانع برگزاری نشست شدند»

مریم محمدی: انجمن صنفی روزنامه‏نگاران ایران اعلام کرد که یازدهم تیرماه، جلسه‏ای را برای بررسی وضعیت دشوار کنونی، در محل این انجمن برگزار خواهد کرد. اما نهم تیرماه انجمن اعلام کرد که این جلسه را لغو کرده است. بدرالسادات مفیدی به زمانه می‌گوید: «طی تماسی که از سوی یکی از دستگاه‏های امنیتی داشتیم، انجمن صنفی روزنامه‏نگاران، از برگزاری چنین نشستی منع شد. ما هم با توجه به شرایط و جهت حفظ امنیت روزنامه‏نگاران پذیرفتیم که این نشست را لغو کنیم. اما این به معنای این نیست که اعتراض ما رفع شده باشد.»