دانشجویان


ابتکاری که تبدیل به یک کمپین شد
همکلاسی من کجاست؟

فروغ.ن.تمیمی: روز شانزدهم آذر روی تمام صندلی‌های کلاسی در آکادمی هنر آمستردام، ورقی کاغذ سفید و خودکاری جلب توجه می‌کرد. هر که وارد می‌شد، با نوشتن متنی و یا جمله‌ای یاد دانشجویان زندانی و هم شانزدهم آذر، روز دانشجو در ایران را گرامی می‌داشت.
«همکلاسی من کجاست؟» نام این ابتکار جالب است که به مناسبت روز دانشجو و به همت دو دانشجوی ایرانی در آکادمی هنر «ریت فلد» آمستردام و دانشگاه تکنیک شهر دلفت در هلند انجام و بلافاصله در کشورهای دیگر تکرار شد.



جنبش دانشجویی و سرکوبگران نخ‌نما

اردشیر زارع‌زاده: سرکوب جنبش دانشجویی هم‌چنان ادامه دارد و به نظر می‌رسد این‌بار پیش از شکل‌گیری دور جدید تیم رهبری بزرگ‌ترین جریان دانشجویی کشور، داوطلبان عضویت در شورای مرکزی اتحادیه‌ی انجمن‌های اسلامی دانشجویان سراسر کشور بازداشت می‌شوند تا این نهاد پیش‌تاز در عرصه‌ی دفاع از حقوق مردم با بحران رهبری روبه‌رو شود و در نهایت فروبپاشد. در طول هفته‌ی گذشته، علی‌قلی‌زاده، محمد حیدرزاده، علیرضا کیانی و محسن برزگر بازداشت شدند.



متن کامل نامه‌ی ضیا نبوی، دانشجوی محروم از تحصیل به قاضی پرونده‌اش
«جز گوش تو نشنود حدیث من هر چند میان مردمان گویم»

ضیا نبوی: آذرماه سال پیش هنگامی که پس از نزدیک شش‌ماه بلاتکلیفی مطلع شدم که بالاخره پرونده‌ام تعیین شعبه شده است به جد خوشحال شدم. بیشتر به این دلیل که فهمیدم شعبه‌ی مورد نظر شعبه‌ی ۲۶ و قاضی آن دادگاه آقای پیرعباس، یعنی شمایید. پیشتر تعدادی از متهمان انتخاباتی از محاسن شما نسبت به دیگر قضات دادگاه علی‌الخصوص در حوزه‌ی اخلاق گفته بودند. بر روی مسئله‌ی اخلاق تاکید می‌کنم.



یک‌هفته سرکوب جنبش دانشجویی

حسن زارع زاده اردشیر: ایرانیان در سراسر دنیا برای همبستگی با مجید توکلی و جنبش دانشجویی در ایران، خود را مجید توکلی صدا زدند و در تماس‌های تلفنی با مادر او در شیراز، بر همراهی و همبستگی‌شان با مجید تاکید کردند. آن‌ها خواستار پایان اعتصاب غذای مادر مجید شدند، چرا که او نیز یک روز پس از اعتصاب غذای مجید، اعلام اعتصاب غذا کرد. مجید توکلی، یکشنبه‌ی گذشته به سلول انفرادی منتقل شد و در آن‌جا اعتصاب غذا کرد.



گفت‌وگو با خانم توکلی، مادر مجید توکلی درباره‌ی اعتضاب غذای فرزند او در زندان
مجید توکلی و مادرش همچنان در اعتصاب غذا

ایرج ادیب‌زاده: نگرانی نسبت به وضعیت سلامت مجید توکلی در پی ادامه‌ی اعتصاب غذای خشک او افزایش پیدا کرده است. در همبستگی با مجید توکلی، خانم توکلی مادر او هم با وجود بیماری، دست به اعتصاب غذای خشک زده است. در تماس تلفنی با خانم توکلی در شیراز که به دلیل اعتصاب غذا و ضعف، صدای ضعیفی داشتند، از ایشان پرسیدم چه خبر تازه‌ای از پسرشان مجید توکلی بعد از اعتصاب غذای خشک او در زندان انفرادی اوین دارد؟



صدور احکام سنگین، محرومیت از تحصیل و مشکلات دانشجویان زندانی در گفت‌و‌گو با خانواده و وکلای آنان
دانشجویان زندانی، احکام سنگین و محرومیت از تحصیل

مریم محمدی: حتی امروز پس از وقایع خردادماه سال گذشته که دستگیری‌های وسیعی در میان طیف‌های مختلف روشنفکری، کارگری و حتی هنرمندان صورت گرفته است، بازهم تعداد قابل توجهی از زندانیان را دانشجویان تشکیل می‌دهند. احکام بسیار سنگینی نسبت به‌ احکام صادره برای فعالان دانشجویی در سال‌های گذشته صادر شده و بسیاری از آن‌ها از حقوق اولیه‌ی جریان دادرسی برخوردار نیستند. در این رابطه با وکلا و خانواده‌ی چندتن از دانشجویان زندانی گفت‌و‌گو کرده‌ام.



در چهارمین بازداشت هم خبری از تفهیم اتهام نیست

اردوان روزبه: امير شيبانی در هفت ماه گذشته بارها به نهادهای امنيتی مشهد احضار و بازجويی شده است و ماموران امنيتی و انتظامی مشهد بارها به منزل پدری او مراجعه کرده‌اند. به گفته‌ی خانواده اين فعال دانشجويی شهر مشهد، وی بارها در بازداشتگاه‌های کوی پليس، اطلاعات ناجا و اطلاعات سپاه مشهد مورد ضرب و شتم شديد قرار گرفته است. در خصوص وضعیت مبهم او با یکی از دوستان نزدیکش گفت‌وگو کرده‌ام.



به رنگ عدالت!

سعید رضوی‌فقیه: باید برای دستگاه قضایی کشورمان که به نام شریعت و قضای اسلامی این همه تخلفات آشکار با مقاصد سیاسی و جناحی انجام می‌دهد تأسف خورد. در دستگاه قضایی که امثال مرتضوی به مقام دادستانی پایتخت برسند، طبیعتاّ صلواتی‌ها هم بر مسند قضاوت تکیه می‌زنند. نسل‌های آینده در مورد فجایعی که در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی رخ می‌دهد داوری خواهند نمود.



گفت‌و‌گویی با یک دانشجوی پناه‌جوی در هلند
این جا مرز انتظار و دلهره است

اردوان روزبه: جنبش‏های دانشجویی و رنج‏هایی که پیش روی آن‏ها است، سابقه‏‏ای طولانی در ایران دارد. شاید تکرار مکررات باشد که از دانشجو و روزهای سخت دانشجویی بگوییم. اما وجه دیگری از این فعالیت‏ها هزینه‏های سنگینی است که این فعالان برای خرد جمعی‏شان می‏پردازند. بیشترین هزینه‏ها را نیز همین گروه‏های روشن‌فکری و دانشجویی پرداخته‏اند و نباید فراموش کرد که ما فقط بخشی از آن را می‏بینیم.



گفت و گو با بهاره هدایت از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت
«مدیریت سرکوب منتظر عواقب برخوردهایش باشد»

رضا جمالی: ۱۵ نفر از ۱۷ عضو شورای مرکزی و شورای تهران دفتر تحکیم وحدت که از سوی مأموران وزارت اطلاعات دستگیر شده بودند، روز شنبه آزاد شدند. بهاره هدایت از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در خصوص بازداشت و آزادی این افراد به زمانه می‌گوید: «سؤال و جواب‌ها بیشتر مربوط می‌شد به این که چرا جمع شده بودید و می‌خواستید چه کار کنید. در واقع می‌خواستند ما را از اجتماعات احتمالی آتی منع کنند.»



گفت و گو با مهدی عربشاهی، دبیر تشکیلات انجمن‏های اسلامی دانشجویان پیرامون نقش دانشجویان در روند انتخابات و حوادث بعد از آن
نقش دانشجویان در روند انتخابات

مریم محمدی: در جریان حوادث و ناآرامی‏های اخیر در ایران، بیشترین آسیب‏های انسانی متعلق به طیف جوان جامعه بود. آسیب‏هایی که منجر به زخمی، کشته، ناپدید و زندانی شدن عده‌ی زیادی که بخش قابل توجهی از آنان نیز دانشجو بوده‏اند، شد. در گفت ‏و گویی با مهدی عربشاهی، دبیر تشکیلات انجمن‏های اسلامی دانشجویان (تحکیم وحدت)، به بررسی نقش دانشجویان در روند انتخابات، حوادث بعد از آن و چشم‏اندازهای آتی حضور جنبش دانشجویی، به ویژه، پس از بازگشایی دانشگاه‏ها می‏پردازم.



گفت و گو با بابک زمانیان، سخنگوی سابق انجمن اسلامی دانشگاه امیر کبیر
«به نفع دولت نهم نیست که صدای دانشجویان شنیده شود»

نیک‌آهنگ کوثر: انجمن اسلامی دانشگاه امیر کبیر با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که سلامتی نه دانشجوی این دانشگاه که در زندان به سر می‌برند، شدیداً در خطر است. بابک زمانیان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌شنیده شد که عده‌ای از این دوستان به اعتصاب غذا دست زده‌اند. احتمال می‌دهیم دانشجویان در زندان شکنجه شوند. ‌دولت نهم سعی در تک‌صدا کردن دانشجویان تا انتخابات دارد و این به نفعش است. چون نارضایتی در دانشگاه‌ها به شدت از رفتار دولت بالا است، به نفع دولت آقای احمدی‌نژاد نیست که صدای دانشجویان به خارج از دانشگاه‌ها سرایت کند.»