نهادهای بين المللی


نگاهی حقوقی به احتمال دعوای حقوقی ایران در لاهه

بهنام دارایی‌زاده: این نخستین مرتبه‌ای نیست که یک مقام بلند پایه ایرانی، خشم و نارضایتی خود را از عدم تحویل سامانه دفاع موشکی اس ۳۰۰ از سوی روس‌ها نشان می‌دهد. پیش‌تر، برخی دیگر از مقامات بلندپایه ایران (همچون سردار احمد وحیدی - وزیر دفاع) نیز اظهارت مشابهی را مطرح کرده بودند. از نگاه مسئولین جمهوری اسلامی، قرارداد فروش پنج سامانه موشکی که در سال ۲۰۰۵ میلادی میان ایران و روسیه منعقد شده، یک قرارداد تجاری کاملا معتبر است.



گفت‌وگو با اسماعیل نوری علا، فریبا داوودی مهاجر و حسام آرامی
اعتراض چند هزارایرانی در مقابل سازمان ملل

پانته‌آ بهرامی: پنجشنبه هفته گذشته هنگام سخنرانی محمود احمدی‌نژاد رییس دولت ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، تظاهراتی توسط ایرانیان برگزار شد. در حالی‌که او در سخنرانی خود به حوادث سال ۲۰۰۱ آمریکا پرداخت و این نظریه را مطرح کرد که بخش‌هایی از دولت آمریکا در حملات یازدهم سپتامبر دست داشتند، هزاران ایرانی از ساعت ۱۱صبح تا پنج بعد ازظهر به حوادثی که امروز در ایران اتفاق می‌افتد، به اعدام‌ها و نقض حقوق بشر اعتراض کردند.



کنفرانس مطبوعاتی شیرین عبادی، هادی قائمی و فراز صانعی در نیویورک
حقوق بشر و حضور احمدی‌نژاد در نیویورک

پانته‌آ بهرامی: کمپین بین‌المللی حقوق بشر همراه با دیده‌بان حقوق بشر و سازمان زنان برندگان جایزه‌ی نوبل که شیرین عبادی نیز عضو آن است، یک کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک برگزار کردند. در این کنفرانس مطبوعاتی که حدود ۱۰۰ خبرنگار ایرانی و غیر ایرانی و نمایندگان سازمان‌های حقوق بشری و مدنی در آن حضور داشتند، شیرین عبادی و مریل مگوار از موسسه‌ی زنان برندگان جایزه‌ی نوبل، و هم‌چنین هادی قائمی و فراز صانعی به سئوالات خبرنگاران پاسخ دادند.



گفت‌وگو بامهدی سحرخیز، فرزند عیسی سحرخیز روزنامه نگار زندانی
بررسی پرونده عیسی سحرخیز در گروه کار سازمان ملل

حسین علوی: یک گروه کار قضایی وابسته به سازمان ملل متحد، به شکایت خانواده عیسی سحرخیز رسیدگی کرده و بازداشت او را غیرقانونی دانسته و خواهان آزادی بدون قید و شرط او شده است. این گروه کار پرونده تعداد دیگری از بازداشت شدگان را نیز در دست بررسی دارد. مهدی سحرخیز، به زمانه می‌گوید که اگر چه حکومت ایران می‌تواند رای این گروه کار قضایی را نادیده بگیرد، اما اهمیت آن در طرح پرونده بازداشت‌های خودسرانه در سطح بین‌المللی است.



پارلمان اروپا: «ایران: چشم‌انداز تغییرات»

پژمان اکبرزاده: سی ژوئن، پارلمان اروپا در بروکسل میزبان همایش «ایران: چشم‌انداز تغییرات» بود. گروهی از پژوهشگران و فعالان حقوق بشر، سیاسی و اجتماعی در این نشست به عنوان سخنران شرکت داشتند. آزاده کیان، جامعه‌شناس، پیام اخوان، فعال حقوق بشر، روزبه پارسی، پژوهشگر مسایل امنیتی و ... ایده‌های تازه‌ای در نشست مطرح کردند. با گزارش ویژه‌ی «زمانه» از آنچه در این همایش گذشت و بخشی از اندیشه‌های سخنرانان آگاه شوید.



گفت‌وگو با شعله زمینی و رضوان مقدم، درباره‌ی گزارش جمهوری اسلامی ایران درباره‌ی وضعیت حقوق بشر در کشور
«ایران در مورد رعایت حقوق بشر دروغ می‌گوید»

شیرین فامیلی: گزارش جمهوری اسلامی ایران درباره‌ی وضعیت حقوق بشر در کشور، روز گذشته ۲۰ خرداد، به نشست دوره‌ای شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شد. چهاردهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل، از دهم خرداد در ژنو آغاز شده و به مدت دوهفته ادامه خواهد داشت. در این نشست، وضعیت حقوق بشر ۱۶ کشور جهان ازجمله ایران بررسی می‌شود. در همین زمینه با شعله زمینی و رضوان مقدم گفت‌وگو کرده‌ام.



اعتصاب غذای خانواده ایرانی پناهجوی ساکن ترکیه در گفت‌وگو با آنان
«به ما می‏گویند صدای‏تان به جایی نمی‏رسد»

شکوفه منتظری: از صبح دیروز سه‏‌شنبه، اول ماه ژوئن ۲۰۱۰، لیلا سلطان‏پناه و همسرش، اقبال بی‏نیاز به‌همراه دختر هفت‏ ساله‏‌شان دریا، در مقابل دفتر کمیساریای عالی پناهندگان شهر وان ترکیه، دست به اعتصاب غذای خشک زده‏‌اند. بر اساس گفته‏های لیلا، او در سال ۲۰۰۵ به‏‌علت فعالیت‏های سیاسی‏- اجتماعی در حوزه‌ی زنان و ارتباط با حزب دمکرات کردستان، تحت تعقیب نیروهای امنیتی در ایران قرار می‏گیرد و مجبور به ترک کشور می‏شود.



گفت‌وگو با هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران
پاسخ ایران، اجلاس حقوق بشر را شگفت‌زده کرد

حسین علوی: روز هفدهم فوریه هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی در اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که کدام یک از توصیه‏های اجلاس را در ارتباط با بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران می‏پذیرد و کدام را نمی‌پذیرد. هادی قائمی، سخن‌گوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر که در این اجلاس حضور داشت درباره گزارش امروز هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی به زمانه گفت: هیأت نمایندگی ایران ده‏ها توصیه‏ای را که روز دوشنبه از سوی اعضای شورای حقوق بشر به ایران شده بود، در سه طبقه‏بندی جواب داد.



«فیل‌ای که موش خواهد زایید»

شادی صدر: مطلبی که در ذیل خواهد آمد، ملاحظاتی است که برای تاثیرگذاری بیشتر مدافعان حقوق بشر بر روی نشست «بررسی دوره‌ای وضعیت حقوق بشر ایران» به نظر نگارنده می‌رسد؛ به خصوص این‌که نگرانی‌های بسیاری درباره از دست رفتن این فرصت به ویژه به دلیل روشن یا متناسب نبودن استراتژی های اتخاذ شده، وجود دارد. خواندن این مطلب نسبتا طولانی را به همه کسانی که به نوعی با مساله بررسی وضعیت حقوق بشر ایران در نشست دوره‌ای شورای حقوق بشر درگیر هستند، توصیه می‌کنم.



گفت و گو با دکتر پیام اخوان، دادستان پیشین دادگاه لاهه
«راه هموار محاکمه متهمان به نقض حقوق بشر»

نیک‌آهنگ کوثر: در طول چند هفته اخیر، بیانیه‌های زیادی منتشر و نامه‌های سرگشاده متعددی امضا شده که از مجامع جهانی خواستار به رسمیت نشناختن دولت جدید محمود احمدی‌نژاد و بررسی حقوقی وقایع بعد از انتخابات ۲۲ خرداد شده‌اند. دکتر پیام اخوان، دادستان پیشین دادگاه لاهه به زمانه می‌گوید: «اگر پرونده‌ای وجود داشته باشد، این امکان وجود خواهد داشت که متهمان را در آینده محاکمه کنیم. فعلاً باید سند جمع کنیم و پرونده درست کنیم و اقلاً خواستار این باشیم که جامعه بین‌الملل مشروعیت اشخاصی را که عامل جنایت هستند، به رسمیت نشناسد.»



حمایت روشنفکران جهان از جنبش سبز ایران

پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بیست و دوم خرداد و رویدادهای بعد از آن، اکبرگنجی طی نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد، ضمن توضیح کوتاهی پیرامون آن حوادث، شش درخواست مشخص را مطرح کرد. در طول یک ماه، ۲۶۵ تن از بزرگ‌ترین روشنفکران جهان ـ چون یورگن هابرماس، مارتا نسبام، چارلز تیلور، نوام چامسکی ،جوز راموز هورتا، نادین گوردیمر، اورهان پاموک، ماریو وارگاس یوسا، رابرت بلا، فیلیپ پتیت‌‌، ریچارد جی برنشتاین ـ با تأیید محتوای این نامه، آن را امضاء کردند تا در اختیار دبیرکل سازمان ملل متحد قرار گیرد.



گزارشی درباره گردهمایی «۲۰ سال پس از کشتار زندانیان وجدانی در ایران» در آمستردام
اولین بزرگداشت عفو بین‌الملل درباره اعدام‌های ۶۷

روز شنبه، سی‌ام اوت ۲۰۰۸، سازمان عفو بین‌الملل پس از ۲۰ سال، اولین بزگداشت در مورد کشتار ۶۷ زندانیان سیاسی در ایران را با همکاری رادیو زمانه و کمیته یادبود قربانبان برگزار کرد. آمستردام تنها شهری بود که در آن سازمان عفو بین‌الملل همایشی در این زمینه داشت.



معرفی و بررسی کتاب "چون قطره برسنگ"
چهل سال با سازمان عفو بین الملل

سازمان عفو بین‌الملل به عزم و کوشش یک حقوقدان انگلیسی به نام پیتر بننسون تشکیل شد. با خواندن یک گزارش در مورد وضعیت دو دانشجوی پرتغالی در دوران دیکتاتوری سالازار، طرح یک جنبش و سازمانی، که بعدها سازمان عفو بین‌الملل نامیده شد، در ذهن بننسون شکل گرفت. این دو دانشجو به جرم «نوشیدن به سلامتی آزادی» به هفت سال زندان محکوم شده بودند. باید کاری صورت می‌گرفت تا رژیم سالازار وادار شود آن دو زندانی را آزاد کند. طرح بننسون این بود . . .



مقاله‌ای از طاهر بن جلون نویسنده فرانسوی
استفاده از بمب‌های خوشه‌ای را ممنوع کنید!

طاهر بن جلون / شهرزاد سامانی: سازمان دیده‌بان حقوق بشر، فیلمی چند دقیقه‌ای بدون شرح تهیه کرده است. فقط کافی است به این تصاویر نگاه کنید تا بفهمید این سلاح‌ها چه اندازه خطرناک، موذی، ساکت، فروتن و به‌موقع خود، کشنده هستند.



تجلیل از مدافعان حقوق شهروندی در روز جهانی حقوق بشر

امسال به مناسبت روز جهانی حقوق بشر از طرف اتحادیه بین‌المللی حقوق بشر آلمان، مدال کارل فون‌اوسیتسکی به «تیم‌های حقوقی» اهدا شد. این کار قدردانی از وکلا و حقوق‌دانانی بود که با سازمان‌دهی و ارائه خدمات فوری و ضروری حقوقی به تظاهرکنندگان و منتقدان سیاست جهانی‌سازی، گام باارزشی را در دفاع از حقوق شهروندی پایه گذاشتند.



حقوق بشر از آن همه

در سحرگاه روز جمعه ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ مجمع عمومی سازمان ملل در پاریس بیانیه ۳۰ ماده‌ای حقوق بشر را که پیش‌نویس آن توسط کمیسیون حقوق بشر تهیه شده بود، تصویب کرد و این روز را روز جهانی حقوق بشر اعلام کرد تا «از این طریق، هر فردی و همه سازمان‌های جامعه در هر زمانی این بیانیه را موضوع حال بدانند.»



جزئیات قطعنامه نقض حقوق بشر توسط ایران در سازمان ملل

پیش‌نویس قطعنامه کانادا که در آن ایران به نقض حقوق بشر متهم شده، شامگاه سه‌شنبه به وقت نیویورک در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید. به این ترتیب قطعنامه مذکور برای رأی نهایی در اختیار مجمع عمومی سازمان ملل قرار خواهد گرفت. در رأی‌گیری برای این پیش‌نویس ۷۲ کشور رأی مثبت، ۵۰ کشور رأی منفی و ۵۵ کشور رأی ممتنع دادند



گفتگو با موریس کاپیتورن، گزارش‌گر سابق حقوق بشر سازمان ملل در حوزه ایران
«مرتضوی، آبروی ایران را به خطر انداخته است»

دکتر موریس کاپیتورن، استاد حقوق دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا، به مدت هفت سال گزارش‌گر سازمان ملل در حوزه حقوق بشر در ایران بود. وی در گفتگو با رادیو زمانه در مورد پرونده مرگ زهرا کاظمی، می‌گوید: «من در گزارشی نوشتم که آقای مرتضوی باید به به دادگاه فرستاده شود و معتقدم وی آبروی ایران را در عرصه بین‌المللی به خطر انداخته است.»



اکبر گنجی و جایزه «جان هامفری»

در خبرها شنیدیم که اکبر گنجی نویسنده و منتقد ایرانی برنده‌ی جایزه‌ی آزادی «جان هامفری» سازمان حقوق دموکراسی سال ۲۰۰۷ شد. جایزه‌ی «جان هامفری» مربوط به کسی‌ست که‌ پیش‌نویس بیانیه حقوق بشر را تهیه کرده و یکی از معتبرترین جایزه‌های حقوق بشر در دنیاست. اکبر گنجی مستقیم پشت خط رادیو زمانه در مورد این جایزه و فعالیت‌هایش می گوید.



آمار عفو بین‌الملل از اعدام‌های ۲۰۰۶

سازمان عفو بين‌الملل دیروز، جمعه، در گزارشی اعلام کرد که مجازات اعدام در سال گذشته در جهان، در حالی کاهش يافته است که ۹۱ درصد اعدام‌ها در سراسر کره زمين، تنها در شش کشور رخ داده است. آمار سالانه‌ی مجازات...