جامعه و پلوراليسم


شهروندانی که به اندازه کافی هلندی نیستند

لیدا حسینی‌نژاد: پس از اخراج طارق رمضان، فیلسوف مصری - سوییسی از دانشگاه اراسموس و شورای شهر رتردام، مناظره‌ای در این شهر برگزار شد و در آن، موافقان و مخالفان این تصمیم به تبادل نظر پرداختند. اما بحث تنها به این اقدام محدود نماند. معاون شهرداری رتردام می‌گفت که می‌خواهد رتردام را از «تفکرات راستگرایانه پوپولیستی اسلام» خالی کند و آقای رمضان، شهرداری را متهم کرد که برخی از شهروندان هلند را به اندازه کافی هلندی نمی‌داند؛ چرا مسلمان هستند.



وقتی پلورالیسم قربانی سیاست می‌شود

لیدا حسینی‌نژاد: جمعه چهارم آگوست در شهر رتردام در کلیسای آرمینیوم جلسه‌ی سخنرانی و مناظرهای توسط «کمیته‌ حمایت از طارق» برگزار شد، با موضوع تعریف پدیده‌ی «ساختن پُل» و معنی آن برای شهر رتردام. این جلسه پس از اخراج جنجالی طارق رمضان نظریه‌پرداز اسلامی و فیلسوف مصری- سوییسی از شورای شهر و دانشگاه اراسموس رتردام برگزار شد. در این مناظره ریک خراس هوف معاون شهرداری در بخش انطباق مهاجران از حزب چپ سبزها، طارق رمضان، مارکو پاستورز از حزب راستگرای Leefbaar Rotterdam و مارکا فالنتا مورخ و پژوهشگری از آمستردام برگزار شد.



گفتگو با عزت‌الله سحابی درباره بیانیه «هشدار ملی درباره‌ی تشدید منازعات قومی و مذهبی»
«در مورد اختلافات مذهبی، حاکمیت را مقصر می‌دانیم»

دیروز در ایران جمعی از فعالان سیاسی، فرهنگی، کارگری و دانشجویی، و کنش‌گران جامعه مدنی اطلاعیه‌ای منتشر کردند با عنوان «هشدار ملی» درباره‌ی تشدید منازعات قومی و مذهبی. در این اطلاعیه نسبت به نقض حقوق شهروندی گروه‌های قومی و مذهبی ایران ابراز نگرانی شده است. با مهندس عزت‌الله سحابی یکی از امضاکنندگان این بیانیه گفت‌وگو کردیم.



فرهنگ ِ توهین

توهین در ایران یک اتهامِ خانه‌­برانداز است. پیش از انقلاب مردم را به اتهام «توهین به مأمور دولت» به زندان می‌­انداختند. بعد از انقلاب هم بسیاری از روزنامه‌­ها به اتهام نشر اکاذیب، توهین و افترا توقیف شدند. حسین نوش‌آذر به مناسبت روز جهانی مطبوعات، به فرهنگ «توهین» در مناسبات قدرت پرداخته است.



واکنش سازمان دگرباشان به مقاله سلامت نيوز در باب همجنسگرايی

"پرونده سازی" از علائق سازمان دگرباشان جنسی ایرانی نیست اما هشدار به چنین روشی، یعنی آسانگیری و بی مسئولیتی در نشر مطالب توهین آمیز در ارتباط با همجنسگرایان و جامعه ی دگرباشی جنسی که مثلاً و قاعدتاً نباید از اصول اخلاق حرفه ای رسانه ی زمانه باشد، از مسئولیت های سازمان به شمار می آید.



يادی از فروهرها در پاريس

گفتگوی ايرج اديب زاده با پرستو فروهر در پاريس. اخيرا در این شهر به مناسبت هشتمين سالگرد قتل داريوش و پروانه فروهر محفلی برگزار شده بود که در آن پرستو فروهر، دختر داريوش و پروانه فروهر سخنرانی کرد.
Forouhars. memorial ceremony



مراسم بزرگداشت مختاری و پوينده در امامزاده طاهر برگزار شد

مريم مختاری همسر محمد مختاری که در این مراسم شرکت داشت٬ می‌گوید: «طبق معمول چون جایی به ما برای اينکه جمع بشويم داده نمی‌شود مجبوریم مراسم را در این راه دور و با وجود سرما در امامزاده طاهر کرج برگزار کنیم.» گزارش کامل را بشنوید.



گفتگو با مريم مختاری در سالگرد قتل‌های زنجيره‌ای

در هفته‌ای که گذشت جلوگيری از برگزاری مراسم سال‌گرد ترور فروهرها، جامعه سياسی و فرهنگی کشور را به خود مشغول داشت. مريم مختاری همسر محمد مختاری و یکی دیگر از قربانیان قتل‌های زنجیره‌ای می‌گويد که توجه جوانان به مسئله قتل‌های زنجيره‌ای و شرکت در يادبود قربانيان آن، هر سال پر رنگ‌تر شده است.



مصاحبه با دکتر مصطفی آزمایش، نماینده سلسله دراویش گنابادی در پاریس
سرکوب دراویش گنابادی

طی یکسال گذشته، موارد متعددی از حمله به مراکز دراویش گنابادی، در شهرهای مختلف ایران مشاهده شده که تازه ترین نمونه آن، حمله به حسینیه دراویش در بروجرد است. حسن زارع زاده اردشیر در اینباره گفتگویی کرده است با دکتر مصطفی آزمایش، نماینده سلسله دراویش گنابادی در پاریس.



منداييان، گزارشي از يك اقليت

منداييان يك گروه اقليت‌اند، اما واقعيت اين است كه آنان به عنوان يك اقليت قومي و ديني با معضلات و مشكلات فراواني روبه‌رو هستند. اگر معيار شناخت يك گروه از مردم با قوميت و اعتقاداتي جداگانه، به عنوان اقليت، قانون اساسي كشور باشد، آنگاه مي‌توان سرچشمه اصلي مشكلات و محروميت‌هاي منداييان را دريافت. منداييان به عنوان يك اقليت از سوي قانون اساسي به رسميت شناخته نشده‌اند، و همين مساله مسبب محروميت عميق آنان از امتيازاتي كه ساير اقليت‌هاي ديني از آن برخوردارند، شده است.



سوگواران جمعه در خاوران

گورستان خاوران در حقيقت محل خاک سپاری بهائيان بوده است و تنها بخش کوچکی از آن محل خاک سپاری تعدادی از زندانيان سياسی اعدامی به ويژه در سال 1367 است. شهرداری تهران از سال پيش قول و قراری با شماری از خانواده های اعدام شدگان برای ساماندهی گورستان داشته است اما بعضی از خانواده ها گفته اند تنها زمانی با اين کار موافق خواهند بود که نام و محل دقيق تک تک اعدام شدگان و زمان و چگونگی خاک سپاری آنها مشخص و اعلام شود.