Mar 2010


گفت‌وگو با مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه‏ی اروپا
ترکیه با کارت ایران بازی می‌کند

مریم محمدی: رجب طیب اردوغان در گفت‏وگوهای‏اش با آنگلا مرکل، در مخالفت با تحریم اقتصادی ایران، اشاره‏ی آشکاری به مقایسه‏ی برخورد دوگانه‏ی غرب با مساله‏ی هسته‏ای ایران و اسراییل کرد و گفت: «ترکیه ۳۸۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد و ایران شریک مهمی برای ترکیه، به ویژه در حوزه‏ی انرژی است.» در مورد این خبر و مسائل مرتبط با آن، با مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه‏ی اروپا گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت‌وگو با دکتر هادی زمانی، استاد دانشگاه و کارشناس امور انرژی در لندن
«احتمالا تحریم‌ها بر بخش انرژی متمرکز می‌شود»

مریم محمدی: بحران هسته‏ای ایران جدیت و وخامت تحریم‏ها علیه ایران را گسترش داده و این روزها به ویژه نگرانی‏های بیشتری را دامن زده است. آمریکا و اتحادیه‏ی اروپا که خود در دوساله‏ی اخیر در طرح تحریم‏ها علیه ایران فعال شده‏اند، اینک به اصرار درصدد جلب حمایت روسیه و چین برای پیوستن به این تحریم‏ها هستند. در این رابطه با دکتر هادی زمانی، استاد دانشگاه و کارشناس امور انرژی در لندن، گفت‌وگو کرده‌ام.



آزادسازی عطارزاده؛ معامله یا اقتدار اطلاعات ایران؟

مریم محمدی: پس از گذشت تقریباً یک ماه از دستگیری عبدالمالک ریگی، بار دیگر امروز، آزادسازی حشمت‏الله عطارزاده، دیپلمات ایرانی ربوده‌ شده، خبرساز شد. این که چگونه این عملیات اتفاق می‏افتد؛ مامورین دولت ایران تحت عنوان «سربازان گمنام امام زمان» این عملیات را انجام می‏دهند یا آن که حاصل همکاری امنیتی ایران و پاکستان است، مسائلی هستند که در گفت‏وگو با آقای محمدرضا حیدری، کنسول پیشین ایران در نروژ، در میان گذاشته‏ام.



گفت‌وگو با دکتر محمود دلخواسته – بخش دوم و پایانی
«عبدی، ماهیت واقعی جنبش سبز را نمی‌شناسد»

بهداد بردبار: این گفت‌وگو، بخش دوم مصاحبه با دکتر محمود دلخواسته در زمینه‌ی بررسی آرای اخیر عباس عبدی است. همان‌طور که در بخش نخست هم گفتیم این نقد را بدون نام بردن از عبدی هم می‌شد طرح کرد اما از جایی که عبدی در عالم سیاست مرجعیت دارد باید مستدل نوشته‌های وی را نقد کرد. یادآوری می‌شود گفت‌وگوی حاضر متمرکز بر مقاله‌ی کوتاه عباس عبدی با نام «اصلی‌ترین ویژگی رادیکالیسم سیاسی» و نیز مصاحبه‌ی وی با دویچه‌وله است.



گفتگو با جلال خالدی، روزنامه‌نگار ایرانی در بغداد
تحولات تازه پس از انتخابات عراق

فرنگیس محبی: با روی کار آمدن احتمالی ایاد علاوی به عنوان نخست‌وزیر و رییس دولت آینده‌ی عراق، شرایط سیاسی این کشور در حوزه‌ی داخلی و خارجی به ویژه با همسایه‌ی شرقی‌اش ایران، دست‌خوش تحول تازه‌ای خواهد شد. جلال خالدی معتقد است مهم‌ترین مسئله‌ای که منجر به پیروزی علاوی در این انتخابات شد، حمایت اهل سنت از وی بوده است.



گفت‌وگو با رضا تقی‌زاده، درباره‌ی نگرانی‌های امریکا از هواپیماهای بی‌سرنشین ایران
عقاب‌های اسرائیلی و گنجشک‌های ایرانی

ایرج ادیب‌زاده: رابرت گیتس وزیر دفاع ایلات متحده‌ی آمریکا روز پنج‌شنبه‌ي گذشته نسبت به برنامه‌ی هواپیمایی بی‌سرنشین ایران ابراز نگرانی کرده و می‌گوید ممکن است این هواپیماها به دست تروریست‌ها در عراق و افغانستان بیافتد، جایی که نیروهای آمریکایی سرکرم جنگ با ستیزه‌جویان در این دو کشور هستند. در همین ارتباط، با دکتر رضا تقی‌زاده در رابطه با دلایل نگرانی امریکا از این نوع هواپیماها گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با دکتر محمود صدری، استاد علوم سیاسی در دانشگاه تگزاس
آینده ایران: اصلاحات، انقلاب، یا «رفولوشن»؟

محمد تاج دولتی: در لابه‌لای بحث‌های فراوانی که در رابطه با بحران سیاسی ایران عنوان می‌شود، وضعیت جامعه‌ی ایران و راه‌های برون‌رفت از شرایط کنونی یکی از مهم‌ترین معضلات طرح شده است. در این میان راه حل اصلاحات یا انقلاب، شاید مهم‌ترین بحث مورد گفت‌و‌گو در این رابطه باشد. با دکتر محمود صدری، استاد علوم سیاسی در دانشگاه تگزاس گفت‌و‌گویی کرده‌ام و از او پرسیدم آینده‌ی ایران را کدام راه تعیین می‌کند، اصلاحات یا انقلاب؟



گفت‌وگو با دکتر محمود دلخواسته – بخش نخست
«عباس عبدی به تفریط روی آورده، نه اعتدال»

بهداد بردبار: در گفت‌وگویی با دکتر محمود دلخواسته، به بررسی آرای اخیر عباس عبدی می‌پردازیم. این نقد را بدون نام بردن از عبدی هم می‌شد طرح کرد اما از جایی که عبدی در عالم سیاست مرجعیت دارد باید مستدل نوشته‌های وی را نقد کرد. این نقد نه تنها نقد حرف‌های عبدی بلکه نقد یک دیسکورس و نگاه به سیاست است. گفت‌وگوی حاضر متمرکز بر مقاله‌ی کوتاه عباس عبدی با نام «اصلی‌ترین ویژگی رادیکالیسم سیاسی» است.



گفت‌وگو با علی محجوبی، عضو حزب سبزها در آلمان
آیا مقابله با پارازیت‌های ایران عملی است؟

حسین علوی: وزرای خارجه اتحادیه اروپا، در اجلاس اخیر خود، ضمن محکوم کردن ایران به خاطر پخش پارازیت، اعلام کردند که برای مقابله با این اقدام تهران به توافق رسیده‌اند. علی محجوبی، عضو حزب سبزها در آلمان به زمانه می‌گوید که این توافق در گام اول یک اقدام سیاسی است، اما غرب برای یک اقدام عملی در این زمینه می‌تواند پخش برنامه‌های اینترنتی و تلویزیونی از کشورهای اروپای غربی بر روی ایران را، به ماهواره‌های دیگری واگذار کند.



گفت وگو با دکتر عطا هودشتیان درباره‌ی جنبش سبز و گام‌های بعدی آن
جنبش سبز؛ نقطه‌ی اوج جامعه مدنی پنهان

پانته‌آ بهرامی: سال ۱۳۸۸ جای خود را در تاریخ معاصر به عنوان سال تولد یک جنبش اجتماعی، یعنی جنبش آزادی‌خواهی مردم ایران، ثبت کرده است. بی‌سبب نیست که برخی رهبران سال ۱۳۸۹ را سال مقاومت و پایداری نام نهاده‌اند. دکتر عطا هودشتیان نام و رنگ سبز را اسم شب جنبش می‌داند. به عقیده‌ی وی این جنبش، باید چند رنگی و پلورالیسم درونی خود را حفظ کند و اجازه‌ی عرض‌اندام به مخالفین و موافقین داده شود.



گفت‌وگو با حسین شاه‌حسینی، از قدیمی‏ترین اعضای جبهه‏ی ملی ایران
«تقابل مجلس و دولت؛ مهم‌ترین دلیل صدور بیانیه»

مریم محمدی: «فکری به حال ایران بکنید!» این عنوان بیانیه‏ای است که در آستانه‏‏ی سال نو از جانب چهار شخصیت سیاسی شناخته شده در ایران: اعظم طالقانی، مهندس سحابی، احمد صدر حاج سید جوادی و هم‏چنین حسین شاه‏حسینی منتشر شد. در گفت‏وگویی با آقای شاه‏حسینی، از ایشان پرسیدم: با توجه به این که امضا کنندگان بیانیه هریک از سازمان‏ها و گروه‏های سیاسی موجود بوده‏اند، چرا بیانیه با امضای چهار نفر منتشر شده است؟



گفت‌وگو با علی‏رضا نامورحقیقی، استاد دانشگاه در کانادا و تحلیل‌گر مسائل سیاسی
سال ۸۹؛ سال افول موقعیت احمدی‌نژاد

مریم محمدی: بسیاری از صاحب‏نظران معتقدند که موقعیت احمدی‌نژاد نزد آقای خامنه‏ای، برخلاف ماه‏های اولیه‏ی پس از انتخابات که همواره با پشتیبانی و حمایت جدی او روبرو بود، در حال تضعیف است و آقای خامنه‏ای مدت‏ها است که حمایت آشکاری از شخص رییس جمهور ندارد. سخن‏رانی آقای خامنه‏ای در اولین روز سال نو در شهر مشهد، به این برداشت، قطعیت بیشتری بخشید. در این ارتباط با علی‏رضا نامورحقیقی، استاد دانشگاه در کانادا گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با محمد علی عمویی و دکتر محمد برقعی
«آگاهی نسل جوان؛ مهم‏ترین دست‏آورد سال گذشته»

مریم محمدی: در نخستین ساعات آغاز سال ۱۳۸۹ در ایران، موقعیت سیاسی کشور، مهم‏ترین سؤالی است که می‏توان با صاحب‏نظران سیاسی مطرح کرد. در این زمینه، سه پرسش را با دو صاحب‏نظر، از دو دیدگاه نظری و سیاسی مختلف در میان گذاشته‏ام؛ محمد علی عمویی، فعال سیاسی چپ و هم‏چنین دکتر محمد برقعی، استاد دانشگاه، نویسنده و فعال سیاسی ملی – مذهبی در واشنگتن.



دکتر عباس میلانی، پژوهش گر تاریخ، در گفت‌وگوی نوروزی با زمانه:
تکثر در جنبش سبز، نشان قدرت آنست

حسین علوی: با آغاز سال نو خورشیدی، مقایسه بین رویدادهای سال گذشته و آن‌چه برای سال آینده انتظار داریم، در ذهن بسیاری از ما شکل گرفته است. دکتر عباس میلانی پژوهش‌گر تاریخ، در گفت‌وگوی نوروزی با زمانه به این پرسش پاسخ می‌دهد که مهم‌ترین رویداد سیاسی اجتماعی ایران در سالی که گذشت را چگونه می‌بیند و از سال جدید چه انتظار واقع بینانه‌ای می‌توان داشت؟



گفت‌وگو با سعید رضوی فقیه، درباره‌ی ارزیابی کلی روندهای سیاسی در سال گذشته
«جنبش سبز رهبری مقتدرانه می‌خواهد»

مریم محمدی: در روزهای پایانی سال ۱۳۸۸ به سر می‏بریم. سالی که به لحاظ تنش‏های سیاسی، در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران بی‏سابقه‏ بوده است. ارزیابی کلی از روندهای سیاسی در سال گذشته و چشم‏انداز وقایع سال آینده، موضوع گفت‏وگوی امشب من با دکتر سعید رضوی فقیه، تحلیل‏گر سیاسی در تهران است. در این گفت‌وگو به جنبش سبز، مطالبات و استراتژی‌های آن خواهیم پرداخت.



گفت‌وگو با دکتر منصور فرهنگ، درباره‌ی تنش بین آمریکا و اسرائیل بر سر شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی فلسطین
«اختلاف آمریکا و اسرائیل می‌تواند گسترش یابد»

حسین علوی: ادامه کم‌سابقه تنش بین آمریکا و اسرائیل بر سر شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی فلسطین، پرسش‌های تازه‌ای را نیز مطرح کرده است. این اولین بار نیست که اسرائیل هم‌زمان با بحث بر سر مذاکرات صلح خاورمیانه، به شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی نیز ادامه می‌دهد، اما چرا به ویژه این‌بار آمریکا، چنین واکنش تند و دامنه‌داری نشان داده است؟ این پرسش را از دکتر فرهنگ پرسیده‌ام.



دکتر رضا تقی‌زاده، تحلیل‌گر مسائل هسته‌ای ایران، در گفت‌وگو با زمانه
آیا ایران در حال تغییر سیاست هسته‌ای است؟

حسین علوی: علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران در یک اظهارنظر متفاوت با سیاست‌های تاکنونی دولت احمدی نژاد، می‌گوید که جمهوری اسلامی آمادگی تبادل ۱۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده خود به صورت یک‌جا، با سوخت اتمی و البته در داخل خاک ایران را دارد. برای بررسی این موضوع با دکتر رضا تقی‌زاده تحلیل‌گر مسائل هسته‌ای گفت‌وگو کرده‌ام.



حسین کروبی: هزینه‌ی افشای کهریزک را می‌دهیم

مریم محمدی: یکشنبه، ۲۳ اسفندماه بر اساس گزارش سایت‌های خبری داخل کشور، گروهی مقابل منزل مسکونی مهدی کروبی اجتماع کرده و با ایراد شعارهایی علیه وی و دیگر چهره‌های جنبش سبز، اقدام به پرتاب تخم‌مرغ، رنگ و آسیب رساندن به ساختمان مسکونی ایشان و همسایگان کردند. در باره‌ی این ماجرا با حسین کروبی، فرزند آقای کروبی گفت‌وگو کردم و سپس نظر دکتر محمد‌علی دادخواه، وکیل دادگستری درباره‌ی این اقدام را جویا شدم.



گفت‌وگو با دکتر رسول نفیسی، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر سیاسی در واشینگتن
تنش بین آمریکا و اسراییل تا کجا ادامه خواهد یافت؟‬

حسین علوی: ادامه شهرک سازی اسراییل که هم‌زمان با سفر جو بایدن، به منطقه اعلام شد، خشم وزارت خارجه آمریکا را برانگیخت. هیلاری کلینتون این طرح را عامل به خطر افتادن روابط تل آویو و واشینگتن دانست و اسراییل ضمن عذرخواهی و غیرعمدی دانستن اعلام این طرح هم‌زمان با سفر بایدن، دستور بررسی این مسئله را داده است. پرسش این است که مناقشه آمریکا و اسراییل بر سر شهرک‌سازی‌ها تا کجا می‌تواند ادامه یابد؟



گفت‌وگو با حاجی احمدی و دادرس، درباره‌ی عملکرد اینترپل و جمهوری اسلامی ایران
درگیری‌های اپوزیسیون ایران با اینترپل

فرنگیس محبی: هفته گذشته رییس گروه پژاک که به درخواست مقامات قضایی بلژیک در آلمان بازداشت شده بود پس از ۴۸ ساعت آزاد شد. گروه موسوم به حیات آزاد کردستان، پژاک، یک سازمان کرد مخالف جمهوری اسلامی است که هدف خود را حمایت از حقوق ایرانیان کرد در چهارچوب یک نظام دموکراتیک در این کشور اعلام داشته است. در همین زمینه با عبدالرحمان حاجی احمدی و فرامرز دادرس گفت‌وگو کرده‌ام.