خانه > گوی سیاست > ایران > آزادسازی عطارزاده؛ معامله یا اقتدار اطلاعات ایران؟ | |||
آزادسازی عطارزاده؛ معامله یا اقتدار اطلاعات ایران؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comپس از گذشت تقریباً یک ماه از دستگیری عبدالمالک ریگی، رهبر شورشیان «جندالله» در پاکستان، بار دیگر امروز در تهران، خبر آزادسازی حشمتالله عطارزاده، دیپلمات ایرانی که در آبانماه گذشته در پیشاور پاکستان به دست نیروهای ناشناس ربوده شده بود، از دست ربایندگان او در پاکستان و بازگرداندن او به ایران، خبر اول رسانههای داخلی ایران شد.
این که چگونه این عملیات پیدرپی اتفاق میافتد و آیا واقعاً آنطور که در خبرها آمده است، مامورین دولت ایران تحت عنوان «سربازان گمنام امام زمان» این عملیات را انجام میدهند، یا آن گونه که پاکستان در مورد پیشین ادعا کرده بود، حاصل همکاری امنیتی دو کشور است، مسائلی هستند که در گفتوگو با آقای محمد رضا حیدری، کنسول پیشین ایران در نروژ، در میان گذاشتهام: این تبلیغات خود رژیم برای بزرگ جلوه دادن این افراد است. در صورتی که در چهارچوب قراردادهایی که بین دولت ایران و دولت پاکستان بسته شده است و بر مبنای توافقاتی که دو کشور در زمینهی مبادلات امنیتی- اطلاعاتی و… با هم دارند، این کارها را انجام میدهند. همانطور که مقامات پاکستانی در مورد دستگیری ریگی گفتند که اگر کمک آنها نبود، ایران نمیتوانست ریگی را دستگیر کند، آزادی آقای عطارزاده هم ۱۰۰درصد با کمک نیروهای امنیتی و مقامات پاکستانی انجام گرفته است. در سفرهایی که اخیراً وزیر کشور ایران و سایر مقامات ایرانی به پاکستان داشتند، خواهان کمک پاکستان به ایران در این قضایا شدهاند که پاکستان هم از این طریق دارد به ایران کمک میکند. آقای حیدری، آیا اخیراً توافق خاصی صورت گرفته است؟ این سؤال را به این علت مطرح میکنم که دو عملیات تقریباً مهم در فاصلهی زمانی یک ماهه دارد اتفاق میافتد. به هرحال از گذشته هم معلوم بود که پاکستان یکی از پایگاههای مهم ریگی است و آقای عطارزاده هم در آبانماه گذشته ربوده شده بودند. این توافقات از قبل هم بین پاکستان و ایران بوده است. اما الان با شرایطی که در ایران به وجود آمده است، در واقع پاکستانیها دارند محبت بیش از حدی از خودشان در کمک به ایران نشان میدهند. برای این که مقامات ایرانی بتوانند از شرایطی که در داخل کشور برایشان بهوجود آمده، خودشان را رها کنند و بتوانند اعلام کنند که سیستم اطلاعاتی- امنیتی ایران اینقدر قوی شده است.
منافع دولت ایران در این نوع همکاریها مشخص است. ولی پاکستان از این همکاریها چه سودی میبرد؟ ایران چه امکاناتی به لحاظ امنیتی و یا مسائل دیگری، در اختیار پاکستان میگذارد؟ بالاخره دولت ایران و پاکستان با همدیگر مراوداتی در خصوص مسائل اقتصادی و همچنین امنیتی دارند. مثلا ایران اجازه داد پاکستانیها از خلیج گواتر استفاده کنند که بتوانند وضعیت اقوامی را که آنجا زندگی میکنند، کنترل کنند. این میتواند نوعی امتیاز برای پاکستان باشد، بدون این که نقض مصالح و یا منافع ملی محسوب شود. آیا همینطور است؟ طبق توافقی که شد، مقداری از خاک ایران در اختیار پاکستانیها قرار گرفت که بتوانند وارد آن منطقه شوند و آزادانه در رابطه با مسائلی که داشتند، عمل کنند. این توافقاتی بوده که ایران با پاکستان که یک کشور هممرز و همسایهاش است و ارتباطات خاصی هم با همدیگر دارند، انجام میدهند. به جز تعقیب مخالفان در داخل خاک دو کشور، آیا در این همکاریها، مناسبات دیگری هم بین ایران و پاکستان میتواند مورد توجه باشد؟ از قدیم گاهاً پیش میآمد که پاکستانیها برای قایقرانی و کشتیرانی در این منطقه با مشکل مواجه بودند. ایران کمک کرد که آنها بتوانند این مشکلشان را حل کنند. این که پاکستانیها بتوانند قسمتی از خاک ایران را در اختیار خودشان داشته باشند مسالهی کمی نیست. این توافقاتی است که انجام میدهند و مردم ایران هم از آن اطلاع ندارند. در خصوص مسائل اتمی هم بیشتر اطلاعاتی که ایران برای ساخت این تجهیزات به دست آورده است، از طریق همین شبکههای پاکستانی به دستاش رسیده است. پس نشان میدهد که ارتباط نزدیکی با هم دارند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
چی مانده که دزدان نفروخته باشند
-- بهنام ، Mar 31, 2010آخه بابا هر پیشرفتی که اتفاق می افته شما انکارش می کنین که حداقل یکی در میون انکار کنین یکم جذاب تر بشه
-- بدون نام ، Apr 1, 2010