Apr 2007


تاریخ یک تابلو، تابلو یک تاریخ

۷۰ سال از جنايت بی‌سابقه جنگی در گرنيکای اسپانيا گذشت. تصويری که پابلو پيکاسو ملهم از اين واقعه بر بوم نقاشی خلق کرد حاوی پيامی شد که همچنان نفوذ و تاثير پرقدرت خود را حفظ کرده است. شاهکار پيکاسو جانبدارانه در معنای محدود آن نيست، اما پیام قاطعی است علیه جنگ و قهر و خشونت.



گفت‌وگویی با محمد عطریانفر
شورای جدید شهر تهران و چالش‌های سیاسی آن

محمد عطریانفر درباره ترکیب شورای سوم شهر تهران معتقد است در میان سه طیف حامیان آقای احمدی‌نژاد٬ طرفداران آقای قالیباف و اصلاح‌طلبان٬ اکنون اصلاح‌طلبان و نظر آنان درباره شهردار اهمیت زیادی دارد و با توجه به منطقی بودن حمایت اصلاح‌طلبان از آقای قالیباف٬ می‌توان نتیجه گرفت که مدیریت شهر به طرفداران آقای احمدی‌نژاد واگذار نمی‌شود.



آمار عفو بین‌الملل از اعدام‌های ۲۰۰۶

سازمان عفو بين‌الملل دیروز، جمعه، در گزارشی اعلام کرد که مجازات اعدام در سال گذشته در جهان، در حالی کاهش...



تشدید تحریم‌ها در آستانه مذاکره با ایران

در آستانه دیدار خاویر سولانا با علی لاریجانی، اتحادیه اروپا تحریم‌های بیشتری را علیه ایران وضع کرده است. در همین حال، گرچه تحریم‌های بانکی ایران، در آلمان با انتقاداتی مواجه شده، ‌در اتریش شمار بیشتری از بانک‌های این کشور زیر فشار واشنگتن معاملات و همکاری‌های خود با ایران را به حال تعلیق درآورده‌اند.



"مبارزه" با بدحجابی، کاريکاتوری از "مبارزه" انقلابی

کمتر ناظر منصفی است که اوضاع ايران را در مبارزات فصلی اش با مردم کوچه و خيابان مضحک نبيند. زيرا برخورد با مردم کوچه و خيابان بدترين چهره ای است که می توان از پليس يک حکومت ديد. پليس در وهله اول حافظ مردم است و امنيت ايشان و در خدمت آنها. معنای برخورد با مردم چه می تواند باشد جز آنکه گروهی از نخبگان مذهبی و سياسی به هر دليلی نظر خود را بر نظر مردم مقدم می دارند و می کوشند با ابزار قهريه ای که دارند آن نظر را بر مردم بار کنند؟ اين پليس مردم است يا دولت؟



آخرین تحلیل‌ها پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه

آیا برای دومین بار پیاپی احزاب چپ فرانسه، در همان دور نخست کنار گذاشته می‌شوند؟ آیا جنبه‌های نمادین و سنتی سوسیالیسم فرانسه، به تاریخ می‌پیوندند؟ مردم فرانسه تا بامداد امروز فرصت دارند نام نامزد مورد علاقه خود را به صندوق بیاندازند.



همايش رسانه‌های اوراسيا با برنامه‌ هسته‌ای ایران شروع شد

ششمین همایش رسانه‌های خبری اوراسیا به رسم هر سال در آلماتی بزرگ‌ترین شهر قزاقستان برگزار شد. در این همایش محمد خاتمی درباره برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی سخنرانی کرد. نخست‌وزیر پیشین روسیه هم برنامه صلح‌آمیز را حق ایران دانست اما گفت که ایران تا حدودی در اتخاذ سیاست‌ها، تندروی کرده است.



نقش بی‌‌سابقه اينترنت در انتخابات فرانسه

پيروزی مخالفان قانون اساسی اروپا در همه‌پرسی سال ۲۰۰۵ سياستمداران و احزاب متعارف فرانسه را به اين وافعيت رساند که اينترنت را نمی‌توان ناديده گرفت. اين درک و دريافت باعث شده که اينترنت در کارزار انتخاباتی جاری کارکرد و وزن خاصی پيدا کند.



هشتاد سالگی ساموئل هانتينگتون

دو اثر معروف هانتينگتون، يعنی "رویارویی تمدن‌ها" و "ما که هستيم؟" در يک دهه اخير موضوع بحث و جدل‌های بسيار بوده‌اند. شماری از رويدادها در دوران پس از ۱۱ سپتامبر را می‌توان در نگاه اول حکم تاييدی بر نظريات هانتينگتون تلقی کرد، منتقدان وی اما نظر ديگری دارند.



الجزایر؛ پیشگیری از تکرار؟

آیا انفجارهای اخیر در الجزایر شروع دوباره‌ی ماجراهای دهه‌ی ۹۰ است؟ پس از تصویب منشور آشتی ملی،‌ متأسفانه حقیقت در الجزایر همچنان ناروشن باقی ماند و مسئولیت افراد و نهادها در حوادث دردناک گذشته همچنان در پرده‌ی ابهام رفت. بدون روشن شدن حقیقت، و نیز بدون اجرای عدالت، آشتی و صلح قابل تضمین نیست.



برای جواد ظريف، صدايی پشت صحنه
سفر ظريف به واشنگتن در پايان يک سفارت پنجساله

واشنگتن پست: برخی ظريف را با آناتولی دوبرينين، سفير افسانه‌ای شوروی در واشنگتن در زمان جنگ سرد مقايسه می کنند. هر دو کشور خوش اقبال بودند که کسی را داشتند که تمايل داشت به عنوان يک کانال ارتباطی صادق عمل کند و می‌دانست در هر دو کشور عده‌ی زيادی هستند که می‌خواهند اين رابطه را خراب کنند. ديگران می‌گويند: «در آمريکا، او چهره‌ی جمهوری اسلامی ايران است و در ايران تندروها او را چهره‌ای آمريکايی می‌دانند.»



«اسلام کریم‌اف» و مخالفان اسلام‌گرای او

چند سالی‌ست اسلام‌گرایان ازبک، به دلیل فعالیت‌های دینی خود، زیر فشار روانی و تحت تعقيب قرار گرفته‌اند؛ اروپا می‌گوید از نقض حقوق آنها نگران است. طالب یعقوب‌اف، مدافع حقوق بشر ازبک، می‌گوید با وجود این‌که کریم‌اف سیاست‌مداری با تجربه است، اما در این مورد به خطای بزرگی تن داده است.



«اینجا کسی نمی‌تواند کلیت امپراتور را نقد کند»

گزارشی از سخنان ریس الریش: «پوشش خبری آن‌چه تجهیز شورشیان عراقی توسط ایران نامیده می‌شود جالب توجه است. ابتدا CBS گزارشی منتشر می‌کند. پس ازآن مایکل گوردن از سلاح‌های نفوذکننده‌ی پیچیده‌ای سخن می‌گوید که تنها می‌تواند توسط ایران ساخته شده باشد. اما بعد معلوم می‌شود نحوه‌ی تاریخ‌نویسی بر روی خمپاره‌ها و آرپی‌جی‌ها به سبک آمریکایی‌ست نه ایرانی ـ اروپایی».



ایران؛ قدرت پنهان

این روش انتخابی رژیم اسلامی به‌طور کل و محمود احمدی‌نژاد به‌طور خاص است: «از رویارویی با غرب برای در‌هم‌کوفتن هر گونه کانون متفاوت قدرت استفاده کن». جنبش جدید کارگری تبدیل به یکی از جدی‌ترین‌ها در میان این دست کانون‌های قدرت شده‌است.



گفتگو با سه مدافع حقوق بشر
جایگاه فقهی و حقوقی اعدام کودکان در ایران

نسرین ستوده، وکیل دادگستری در تهران: "دولت ایران به موجب تعهدات بین المللی که به آنها پیوسته، موظف است از اعمال مجازات‌های سنگین از جمله اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال خودداری کند، اما به موجب قوانین داخلی ایران، سن مسئولیت کیفری برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال تمام قمری است و این باعث می‌شود مجازات‌هایی مانند اعدام برای افرادی که هنوز سنین کودکی را طی می‌کنند صادر و اجرا شود."



بدحجابی و نظرسنجی

این بار مقامات پلیس به «نظرسنجی علمی» روی آورده‌اند. می‌گویند «۹۳ درصد مردم خواستار دخالت نیروی انتظامی و پایان دادن به بدحجابی‌ست». اگر این نظرسنجی اعتبار داشته باشد، پس این همه گشت پلیس فقط برای آن ۷ درصد است؟ و اصلا سؤال اساسی این است که آیا می‌توان در مورد چنین مسایلی به نظرسنجی توسل جست؟ دیگران باید نظر دهند که ما چگونه بپوشیم؟



«امریکا زندانیان گوانتانامو را به روسیه فرستاد تا در آن‌جا شکنجه شوند»

به دنبال انتقال تعدادی از زندانیان متهم به اعمال تروریستی از زندان گوانتانامو به کشور اصلی‌شان یعنی روسیه، سازمان دیده‌بان حقوق بشر در اطلاعیه‌‌ای این اقدام آمریکا را مورد انتقاد قرار داد: «دولت‌‌های شکنجه‌گر خود را تنها به خاطر یک تعهد لفظی به امریکا یک‌دفعه متحول نمی‌کنند».



اجلاسی که حساسیت‌ برانگیخته است

اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز در قطر حساسیت‌ها و نگرانی‌ کشورهای غربی را برانگیخته است. این نگرانی ناشی از آن است که اجلاس یادشده شاید گامی در راستای ایجاد یک اوپک گازی باشد.



خشم بر سر معامله‌ی رسانه‌ای ملوان‌های زندانی در ايران

ويليام هيگ، در برنامه‌ی خبری زنده‌ی اسکای نيوز گفت: «اگر قرار باشد هر وقت مردم در شرايط دشواری قرار بگيرند اجازه پيدا کنند به اين سرعت پس از آن داستانِ خود را بفروشند، فکر می‌کند به سرعت عزت و احترام نيروهای مسلح را از دست خواهيم داد.»



"متهمان بمبگذاری خوزستان بايد منصفانه محاکمه شوند"

"ما كاملا از اهمیت اتهامات وارده به این اشخاص آگاهیم اما این موضوع قابل توجیه نیست كه این افراد پس از یك دادرسی و محاکمه غیرمنصفانه به این مجازات محكوم و اعدام شوند." سازمان دیده‌بان حقوق بشر در اطلاعیه‌ای از دولت سوریه خواست شش پناهنده عرب ایرانی را که به ايران بازگردانده شوند آزاد کند یا درباره دستگیری آنان مدارک حقوقی معتبر ارائه کند.