Apr 2007


دل آرا دارابی در سفر

«من به دختری 15-16 ساله فکر می کنم که زندگیش کاملا از هم پاشیده شده است. وقتی نقاشی های قبل و بعد از زندان را با هم مقایسه می کنم. تفاوت آنها را کاملا می بینم و آرزو می کنم که او باز هم بتواند نقاشی هایی با رنگ های شاد و از خارج از دیوارهای زندان بکشد.» گزارشی از نمایشگاه نقاشی دلارا دارابی در آمستردام و مصاحبه با نازنین افشین جم در مورد این نمایشگاه.



پوشش در تاجيکستان: ملی، مذهبی يا مدرن؟

در کشورهای فارسی زبان از جمله تاجيکستان امروزه پوشش از مسائل اصلی است. دولتهای ايران و افغانستان با بدحجابی مبارزه می‌کنند. اما در تاجيکستان ترجيج می‌دهند که جوان‌ها، بويژه دانشجويان لباس خاص دانشگاه و دبيرستان‌ها را رعايت و بيشتر لباس ملی يا سنتی بر تن کنند، يعنی نه حجاب و نه اروپايی.



طراح ایرانی هالیوود: رقیبی نمی‌شناسم

اگر اهل مد و لباس هم نباشید، اسم یک ایرانی را که به عنوان مارک لباس روی جلد مجلات مد آمریکایی ببنید حتما کنجکاو می‌شوید. گفت‌وگوی زمانه با پگاه انواریان، طراح لباس بازیگران هالیوود.



یادبود فاجعه اتمی چرنوبیل

پنجشنبه ۲۶ آوریل، بیست و یکمین سالگرد فاجعه سیاسی، محیط زیستی و بشری چرنوبیل است. فاجعه‌ای که مقامات شوروی سابق چون توان مقابله با آن را نداشتند، حول آن دیواری از سکوت کشیدند. به‌همین دلیل به سختی می‌توان تعداد واقعی قربانیان این فاجعه را برآورد کرد.



از فارين افرز، آوريل ۲۰۰۷ - بخش سوم
راهنمای تنش‌زدایی با ایران

بخش پايانی مقاله ری تکیه: «نگاهی دقیق به تاریخ ایران نشان می‌دهد که رفتار آن بهبودپذیر است. اکنون وقت آن‌است تا واشنگتن این درس را به‌کار ببندد. در صورتی‌که ایالات متحده و ایران مبادرت به حل اختلافات خود بکنند، به احتمال قوی یک نیروی محرکه طبیعی، تهران را از مخالفتش با روند صلح خاورمیانه و تکیه‌اش بر تروریسم دور خواهد ساخت».



«این‌ها میز و صندلی نیست که حراج می‌کنید، کارهای هنری‌ست»

به تازگی دیوان محاسبات كشور ایران گزارش داد که از حراج ۲۶۰ تابلوی نفیس نقاشان معاصر جلوگیری كرده است. پروانه سپهری، خواهر مرحوم سهراب سپهری در گفت‌وگویی با زمانه ماجرا را از زمانی که به عنوان یک خریدار به شرکت حراج‌کننده تابلوها مراجعه کرده بود، تعریف می‌کند.



اسلام در رسانه‌های آلمان

جدیدترین نمونه مطالعات در مورد چگونگی تصویر اسلام در رسانه‌ها پژوهشی است به نام "چهره خشن و تضادگرای اسلام در شبکه‌های تلویزیونی ARD و ZDF آلمان" به مدیریت کی حافظ. موسسه او تمام برنامه‌های تلویزیونی این ۲ شبکه درمورد اسلام در سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ را مورد مطالعه و بررسی قرار داده و نتایج جالب توجهی از این تحقیق حاصل شده است.



از فارين افرز، آوريل ۲۰۰۷ - بخش دوم
زمان تنش زدايی با ايران است

آمریکا با پذیرفتن این امر که ایران یک قدرت در حال رشد است باید با آن کشور گفت‌وگو کند. گفت‌وگویی برای ایجاد یک چارچوب برای ساماندهی نفوذ ایران. آمریکا باید از یک سو آمادگی خود را برای هم‌زیستی با ایران نشان دهد و از سوی دیگر زیاده‌روی‌های آن را محدود کند. به عبارت دیگر، واشنگتن باید پذیرای سیاست تنش‌زدایی شود.



تامین منابع مالی ان‌جی‌او ها توسط سازمان‌های بین‌المللی جرم نیست

شادی صدر در گفت‌وگو با زمانه: «آیین‌نامه‌ی وزارت کشور در مورد سازمان‌های غیردولتی خیلی صریح مشخص می‌کند که سازمان‌های غیردولتی می‌توانند منابع خودشان را از چند راه تأمین کنند. از جمله کمک‌گرفتن از سازمان‌های خارجی. بنابر این وقتی که در آیین‌نامه‌ی‌ وزارت کشور به‌صراحت این قضیه به مشروعیت شناخته شده باشد، به نظر نمی‌رسد که ارتباط یک سازمان غیردولتی ایرانی با یک سازمان غیردولتی خارجی به‌خودی‌خود بتواند جرم باشد».



از فارين افرز، آوريل 2007 - بخش نخست
ايران: تنش زدايی، نه براندازی

اگر ایالات متحده امید به مطیع کردن ایران دارد بایستی در مورد استراتژی خود از پایه و اساس بازاندیشی کند. جمهوری اسلامی در آینده‌ای نزدیک ناپدید نخواهد شد و نفوذ فزاینده منطقه‌ای آن را هم نمی‌شود محدود کرد. واشنگتن باید از گزینه‌های نظامی جذاب ولی سطحی، امید به گفت‌وگوهای مشروط و سیاست کنونی خود در خصوص مهار ایران دوری بجوید و به عوض آن به یک سیاست جدید تنش‌زدایی روی بیاورد.



تهران: يک ايستگاه تا جهنم

گسترش روزافزون شهرنشینی، روزنامه آلمانی «زود دویچه زایتونگ» را به این فکر واداشته تا از برخی نویسندگان شهرهای بزرگ دنیا بخواهد که درمورد تاریخ و تحول شهر خود بنویسند. سه‌شنبه هفته گذشته قلم به امیرحسن چهل‌تن، نویسنده نام‌آشنای ایرانی سپرده شد تا بگوید که از زادگاه و محل سکونتش و یکی از شهرهای بزرگ دنیا، یعنی تهران چه درک و دریافتی دارد و کدام جنبه‌های گذشته و حال این شهر را قابل اشاره و بازگویی می‌داند.



داستان آدم‌های تبعید

گزارشی از اجرای نمایش ایرانی «آدم‌ها و چیز» که توانسته است مخاطبان خود را در سرزمین «مولیر» نیز پیدا کند و فرانسویان را برای بار دوم به دیدن این نمایش ترغیب کند.



اکبر گنجی: وجود چندهمسری اغراق است

چندی پیش با گنجی، که خسته‌ی راه بود، تا لحظه‌ی افطار در استودیوی رادیو زمانه در مورد حقوقی که زنان برایش مبارزه می‌کنند صحبت کردیم. اما او در نهایت موضعش را اعلام کرد: «بدون آمار نمی‌توان در مورد ازدواج موقت یا مجدد مردها بحث کرد. این نوع ازدواج‌ها مال این روزها نیست و شما غلو می‌کنید».



اقدامات تازه برای تحت فشار گذاشتن بهائیان در ایران

نماینده جامعه بین المللی بهائی در مقر سازمان ملل متحد در ژنو: "در طول یک سال گذشته، ۹۴ دانشجو از دانشگاه‌ها به دلیل بهائی بودن اخراج شده اند و در یک ماه اخیر، اتفاقاتی که افتاده نشان‌دهنده یک روش تازه‌ برای آزار رساندن به دانش آموزان بهائی است."



كدام‌تان‌ چشم‌ ما هستيد؟

‌‌بحران‌ عكاسی‌ خبری‌ در ايران، در گفت‌وگو با پيمان‌ هوشمندزاده: «عكاسی‌ خبری‌ ما متوهم‌ شده‌ است. و اين‌ توهم، توهم‌ خطرناک‌ و واگيرداری‌ست‌ كه‌ از عكاسان‌ حرفه‌ای‌ ما به‌ عكاسان‌ جوان‌تر خواهد رسيد. و بی‌شک‌ در صورت‌ ماندن‌ در اين‌ وضعيت،‌ به‌ شاخه‌های‌ ديگر عكاسي‌ نيز سرايت‌ خواهد كرد».



بخش دوم
مهدی خلجی و بن‌بست باشکوه

مهدی خلجی در دومین بخش از برنامه نیمرخ: «نمی‌گویم انقلاب بشود. تحلیل من این است که حکومت‌های استبدادی به گواهی تاریخ به ما گفته‌اند که هیچ موقع از تاریخ نمی‌آموزند. بنابراین حکومت‌های استبدادی سرنوشت‌شان یکسان است».



بخش اول
مهدی خلجی از فقه تا سياست

نسل تازه‌ای از اهل فکر و فرهنگ و رسانه در سال‌های اخير به صحنه آمده است. به موازات حضور اين نسل در صحنه اجتماعی، رشد وبستان فارسی نيز بالا گرفته است و آن‌ها صاحب رسانه‌های خودمانی شده اند. برنامه نيمرخ راديو زمانه به اين چهره‌ها اختصاص دارد و برای نخستين‌بار می‌کوشد در گفتگوهای صريح با آنان زمينه‌ای برای ارائه اطلاعات دست اول از ايشان فراهم کند. چيزی که جامعه ايرانی معمولا از آن محروم است و به همين دليل راه شايعه در آن هموار.



بیست نمره قبولی از کارنامه ۵۰ ساله اتحاد اروپايی

نویسنده نشریه «تایم» در ۵۰ سالگی تشکیل اتحادیه اروپا٬ کارنامه آن را بررسی می‌کند و ۲۰ نکته مثبت این اتحاد را نام می‌برد: «مسافرت راحت٬ تلفن همراه مشترک٬ دانش٬ یورو٬ ایرباس٬ فوتبال بهتر٬ پلاژهای تمیزتر٬ صلح اروپایی٬ غذای سالم‌تر، گذرنامه شرابی رنگ و ۱۰ نمره دیگر.»