ايران و اروپا


پرسش‌های جمعی از فعالین دانشجویی ایرانی داخل کشور از روبرت پاری، روزنامه‌نگار و پژوهشگر:
غافلگیری ماه اکتبر

رابرت پاری، روزنامه‌نگار و محقق آمریکایی است که جایزه‌ی ملی جورج پولک را به‌خاطر گزارشی در آسوشیتدپرس در سال ۱۹۸۴ درباره‌ی مسئله‌ی ایران کنترا و فعالیت در نیوزویک درباره‌ی کشف دخالت الیور نورث در آن ماجرا دریافت کرد. جمعی از فعالین دانشجویی ایرانی داخل کشور پرسش‌هایی را درباره‌ی اکتبر سورپرایز با این روزنامه‌نگار در میان گذاشته‌اند. او هم به این پرسش‌ها در سایت خود پاسخ داده است.



گفت‌وگو با محمدرضا حیدری، کنسول مستعفی ایران، درباره‌ی استقبال نمایندگان پارلمان اروپا از متکی، با در دست داشتن عکس‌های ندا آقا سلطان
«مسئله‌ی اصلی در ایران، نقض حقوق بشر است»

ایرج ادیب‌زاده: نمایندگان پارلمان اروپا در بروکسل، روز سه‏‌شنبه اول ژوئن از منوچهر متکی، وزیر خارجه‏‌ی جمهوری اسلامی ایران، با در دست داشتن تصاویر ندا آقاسلطان استقبال کردند. این نخستین بار پس از آغاز اعتراض‏‌ها به نتایج انتخابات در ایران و جنبش اعتراضی مردم ایران بود که چند مقام رسمی اروپا با در دست داشتن تصاویری از قربانیان آن جنبش در یک برنامه‏ی رسمی، به سرکوب مخالفان دولت در ایران اعتراض کردند.



گفتگو با جلال ایجادی و محمدرضا روحانی در مورد آزادی علی وکیلی‌راد دو روز پس از آزادی کلوتید رایس
معامله‌ی پنهان فرانسه و ضربه به دموکراسی

ایرج ادیب‌زاده: روز گذشته، علی وکیلی‌راد، قاتل دکتر شاهپور بختیار، پس از ۱۸ سال زندان، از فرانسه اخراج شد. او دیروز با اتومبیل پلیس به فرودگاه رفت و رهسپار ایران شد. شبکه‌ی تلویزیون بین‌‌المللی فرانسه، به هم‌زمانی آزادی علی وکیلی‌راد، تنها دو روز پس از بازگشت کلوتیلد رایس و ۱۰ روز پس از آزادی مجید کاکاوند اشاره می‌کند و از سوی منتقدان می‌گوید: «چرا دولت تاکنون سکوت کرده بود؟» در همین رابطه با دکتر جلال ایجادی و محمدرضا روحانی گفت‌و‌گو کرده‌ام.



اروپا و پذیرش پناهندگان سیاسی ایرانی

پژمان اکبرزاده: بسیاری از فعالان سیاسی، حقوق بشر و روزنامه‌نگاران ایرانی که از بیم امنیت خود از ایران گریخته‌اند در شرایط نامناسبی به‌سر می‌برند. علی‌رغم تاکید برخی کشورهای اروپایی برای پذیرش آنها، بسیاری از پناهجویان، از شرایط دشوار زندگی خود، به ویژه در ترکیه گلایه می‌کنند. ماریچه اسخاکه، نماینده حزب دموکرات هلند در پارلمان اروپا، به تازگی با تعدادی از پناجویان ایرانی در ترکیه دیدار کرده است و نسبت به وضعیت آنها واکنش نشان داده است.



گفت‌وگو با علی محجوبی، عضو حزب سبزها در آلمان
آیا مقابله با پارازیت‌های ایران عملی است؟

حسین علوی: وزرای خارجه اتحادیه اروپا، در اجلاس اخیر خود، ضمن محکوم کردن ایران به خاطر پخش پارازیت، اعلام کردند که برای مقابله با این اقدام تهران به توافق رسیده‌اند. علی محجوبی، عضو حزب سبزها در آلمان به زمانه می‌گوید که این توافق در گام اول یک اقدام سیاسی است، اما غرب برای یک اقدام عملی در این زمینه می‌تواند پخش برنامه‌های اینترنتی و تلویزیونی از کشورهای اروپای غربی بر روی ایران را، به ماهواره‌های دیگری واگذار کند.



گفت‌و‌گو با مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه‌ی اروپا
پیچیده‌ترشدن روابط خارجی ایران و انگلستان

مریم محمدی: خبر لغو تحریم بانک ملت ایران توسط دولت انگلستان پرسش و ابهاماتی ایجاد کرد. البته حجت‌الاسلام حسین ابراهیمی رئیس کمیته‌ی روابط خارجی مجلس شورای اسلامی، نامه‌ی پنجاه تن از نمایندگان را که خواهان کاهش سطح روابط ایران با بریتانیا شده بودند، علت این تصمیم انگلستان دانست. در همین زمینه با دکتر مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه ی اروپا به گفتگو پرداختم.



ديدار با لخ‌بيلر در پارلمان اروپا

پژمان اکبرزاده: شماری از بانوان عضو کانون فرهنگی رهاورد در آخن در زمینه حقوق زنان نیز فعال هستند. آن‌ها به‌ تازگی با مسئول کمیته مذاکره‌کننده با ایران در پارلمان اروپا دیدار کرده‌اند. در همین رابطه، شهرزاد مسعودی، از اعضای کانون رهاورد جزییات بیشتری از نشست با باربارا لخ‌بیلر در اختیار ما قرار داده است. شما را در جریان خلاصه‌ای از گزارش این ملاقات قرار داده‌ام.



سخنرانی اکبر گنجی در پارلمان اروپا

اکبر گنجی ساعت ۱۷.۳۰ دقیقه‌ی روز ۱۷ آذر ۸۸ در جلسه‌ی سبزهای پارلمان اروپا به مدت یک ساعت سخنرانی و به پرسش‌های حاضران پاسخ گفت. اکثر پرسش‌ها درباره‌ی مسائل هسته‌ای، مواضع جنبش سبز در خصوص برنامه‌ی هسته‌ای، اثرات تحریم‌های اقتصادی بر رژیم و مردم ایران، نوع تحریم‌هایی که سبزها از آن دفاع می‌کنند، وضعیت حقوق بشر، ارتباط جهان غرب با رژیم و مخالفان بود.



گفت‌وگو با دکتر جلال ایجادی عضو حزب سبزهای فرانسه و استاد علوم سیاسی
«یک دختر بی‌گناه را با یک قاتل معاوضه نمی‌کنیم»

ایرج ادیب‌زاده: کلوتید رایس بار دیگر به موضوع جنگ لفظی و دیپلماتیک میان فرانسه و جمهوری اسلامی مبدل شده است. دوشنبه‌ی گذشته، ۹ نوامبر، دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد، محاکمه‌ی شهروند فرانسوی به زودی آغاز می‌شود. واکنش پاریس بسیار سریع بود. برنارد کوشنر گفت: «کلوتید رایس زمانی در دادگاه حاضر می‌شود که تضمین لازم برای بازگشت او به محل سفارت پس از پایان دادگاه داده شود.».با دکتر جلال ایجادی عضو حزب سبزهای فرانسه و استاد علوم سیاسی در این رابطه پرسش کرده‌ام.



گفت‌وگو با ادوین بلک، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر آمریکایی
«ورود به جنگ، آمریکا را به راه‌زنی نفت وا می‌دارد»

نیک‌آهنگ کوثر: یکی از عواملی که باعث شده غرب مقابل ایران کوتاه بیاید، احتمالا قطع شریان نفت از خلیج فارس در صورت بروز یک جنگ در منطقه است. آمریکایی‌ها می‌دانند که در صورت قطع ۲۰ در صد جریان نفت جهان، بحران آغاز می‌شود و حتی ممکن است آمریکا مجبور شود کشتی‌های نفتی را مجبور کند که به جای رفتن به مقصدهای مختلف، مسیرشان را کج کنند و به آمریکا بروند. در همین رابطه با ادوین بلک، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر آمریکایی گفت‌وگو کردم.



گزارشی از تظاهرات چند هزار نفری ایرانیان مقیم استکهلم
تظاهرات انبوه ایرانیان سوئد

مهرداد درویش پور: روز پنچ شنبه 18 ژوئن تظاهرات بزرگ همبسستگی ایرانیان با مردم ایران با شرکت چند هزار ایرانی ساکن استکهلم برگزار شد. پیش از شروع تظاهرات هیئتی از برگزارکنندگان تظاهرات متشکل از مهرداد درویش پور و شهاب فیضی با مسئولان وزارت امور خارجه سوئد دیدار نمودند و مضمون قطعنامه تظاهرات بعد از ظهر را به اطلاع آنان رساندند و از وزارت امور خارجه سوئد خواستند تا با توجه به آن که تا چند روز دیگر سوئد ریاست اتحادیه اروپا را بر عهده خواهد داشت از نفوذ خود برای اعتراض اتحادیه اروپا به حکومت اسلامی در سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز مردم استفاده کنند.



گفت و گو با دکتر رضا تقی‌زاده، استاد دانشگاه گلاسکو، پیرامون عدم حضور ایران در نشست ناباکو
«نفت و گاز باید در اولویت ایران قرار می‌گرفت»

مریم محمدی: کنفرانس پروژه‌ی گازی ناباکو در بوداپست، پایتخت مجارستان برگزار شد. این پروژه برای رساندن گاز آسیای مرکزی و خاورمیانه به اروپا تهیه شده است و از طریق کشورهایی چون ترکیه، بلغارستان، رومانی و مجارستان گاز مورد نیاز اروپا را تأمین خواهد کرد. دکتر رضا تقی‌زاده درباره‌ی عدم حضور ایران در این نشست می‌گوید: «شرایط سیاسی در ایران می‌تواند همان دشواری‌هایی را برای اروپا ایجاد کند که در حال حاضر روسیه با شدت کمتری دارد. به این علت، علاقه‌ی آن‌ها به کشورهایی مثل آذربایجان و ترکمنستان است که دارای شرایط متفاوت سیاسی هستند.»



گفت و گو با حقوقدانان و تحلیل‌گران سیاسی پیرامون حذف نام مجاهدین خلق از لیست تروریستی
معامله بر سر مجاهدین یا تصمیمی قضایی؟

مریم محمدی: طبق تصمیم اتحادیه‏‌ی اروپا، مجاهدین در ۲۷ کشور اتحادیه‏‌ی اروپا دیگر تروریست محسوب نمی‌‏شوند و اموال آن‌‏ها که در کشورهای اتحادیه‏‌ی اروپا مسدود شده بود، به آنان بازگردانده می‌‏شود. در گفت و گوهایی با آقایان دکتر عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان در پاریس، آقای دکتر بنی‌‏صدر، رییس جمهور سابق ایران که در مقطعی همکاری با مجاهدین را پذیرفته بود و همچنین دکتر سعید محمودی، استاد روابط بین‌‏الملل در سوئد، به بررسی این خبر پرداخته‏‌ام.



گفت و گو با مهرداد درویش‌پور، به مناسبت برگزاری همایش جمهوری‌خواهان لاییک در بروکسل
«ما بیشتر به نان و آزادی محتاجیم»

معصومه ناصری: مهرداد درویش‌پور، فعال سیاسی و عضو شورای هماهنگی سومین گردهمایی سالانه جمهوری‌خواهان لاییک و فعالان سیاسی هم‌فکرش تلاش می‌کنند در دیدار با برخی مقام‌های اروپایی توجه آن‌ها را به ایده لزوم جدایی دین از دولت در ایران جلب کنند. با مهرداد درویش‌پور درباره اهداف این جنبش گفت و گو کرده‌ام.



گقتگو با احمدسلامتیان در باره نامه ولایتی به مطبوعات اروپایی
«یک مذاکره بد همیشه از یک جنگ خوب بهتر است»

احمد سلامتیان در گفت و گو با رادیو زمانه درباره یادداشت علی‌اکبر ولایتی در روزنامه‌های اروپایی می‌گوید: افکار عمومی اروپا امروز از این‌که مهار پرونده هسته‌ای ایران از دست مدیرانش خارج بشود و بدل به یک نوع تقابل نظامی در منطقه خاورمیانه بشود، سخت نگران است و آثار اقتصادی، سیاسی، امنیتی این مسأله را فاجعه‌آمیز قلمداد می‌کند. به همین علت هر نشانه‌ای و گشایشی از هر نوعی بیاید، علی‌رغم همه‌ی تهدیدها، مطبوعات اروپایی خواستار آن هستند.



گفت و گو با دکتر علی‌رضا حقیقی پیرامون تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران:
«اروپا می‌خواهد جلوی حمله به ایران را بگیرد»

نیک‌آهنگ کوثر: درست سه سال پس از انتخاب محمود احمدی‌نژاد به ریاست جمهوری ایران، اروپا تحریم‌ها را علیه ایران تشدید کرد. دکتر علی‌رضا حقیقی در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «اروپایی‌ها می‌خواهند با انجام این تحریم کاری بکنند که اسراییل یا بخش‌های تندرو آمریکا از حمله نظامی به ایران منصرف بشوند. یعنی می‌خواهند نشان بدهند که ما در مسأله‌ی تحریم‌های اقتصادی جدی هستیم و این تحریم‌ها کارآمد است؛ بنابراین نیازی به حرکت نظامی نخواهد بود.»



«اروپا، در پی گفت و گو با ایران بر سر حقوق بشر»

نوشابه امیری - حسین باستانی: برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه، در گفت و گوی اختصاصی با روز (که در زمانه بازنشر می‌شود) بر تمایل کشور خود به ‌‌«توسعه روابط ویژه با ایران و تحکیم روابط دراز مدت می‌شودشر میان ایرانیان و فرانسویان» تاکید می‌کند. وی می‌گوید اتحادیه اروپا در پی از سرگیری گفت و گو با ایران بر سر حقوق بشر است که «توسط تهران قطع شده».



گفتگو با کریستف برترام، رییس سابق مؤسسه مطالعات سیاست و دانش آلمان
«تحریم ایران، بی‌فایده است»

برگردان مجید روشن‌زاده: کریستف برترام، رییس سابق مؤسسه مطالعات سیاست و دانش آلمان، در گفت و گو با هفته‌نامه اشپیگل، دوشنبه ۱۴ آوریل، ‌می‌گوید که تحریم ایران تا ‌کنون نتوانسته مانع تلاش‌های جمهوری اسلامی در جهت ساختن بمب اتم شود. از این رو این سیاست‌ شکست خورده و باید در آن تجدید‌ نظر شود. مؤسسه تحقیقات دانش و سیاست، یکی از مراکز مهم آلمان و نزدیک به وزارت خارجه است. این مؤسسه‌، نقش مهمی در تفکر‌سازی و تدوین سیاست‌های خارجی دولت آلمان ایفا می‌کند.



چرا کاظم دارابی آزاد شد؟

کاظم دارابی، ایرانی متهم به سامان‌دهی و رهبری تیم ترورکننده صادق شرفکندی و رفقای ‌هم‌حزبی‌اش، که با تشکیل ۱۴۶ جلسه دادگاه و شهادت ۱۷۶ نفر به حبس ابد محکوم شده بود، چند روز پیش تنها با گذراندن ۱۵ سال از مدت محکومیتش، از زندان آزاد شد و از خاک آلمان اخراج گردید.



مرور رسانه‌های هلند
اسلحه‌های آمریکایی گم شده در عراق

بازتاب گسترده اعدام‌های اخیر ایران در رسانه‌های هلند، گزارش سازمان دیده‌بان حقوق بشر در مورد اعدام افراد زیر سن در ایران، نامشخص بودن معنی واژه محاربه برای رسانه‌های هلند، ناشی بودن طالبان در اجرای حملات انتحاری، گم شدن ۱۹۰ هزار اسلحه آمریکائیان در عراق، مشکل زبان در ترکیه عناوین برخی خبرهای مورد توجه رسانه‌ای هلند در هفته گذشته هستند.