تحولات مربوط به انتخابات


گفت‌وگو با کورش عرفانی درباره اقدام وزارت علوم برای جراحی علوم انسانی
علوم انسانی زیر ضرب وزارت علوم

کورش عرفانی: «چاره کار به نظر حاکمان، که اکنون قدرت آن به دست نظامیان و سپاه است، برخورد نظامی با علم است. به این معنا که همان گونه که در خیابان‌ها مردم معترض را سرکوب می‌کنند، تفکر ورزی را نیز در دانشگاه‌ها سرکوب می‌کنند. در درجه اول رؤسای دانشگاه‌ها را عوض می‌کنند، سپس استادان کارآمد وخوب را اخراج می‌کنند، قدم بعدی دقت در انتخاب دانشجوست و درپی آن، مکانیزم‌های کنترل بر رفتار دانشجو را اعمال و برنامه‌های درسی را عوض می‌کنند.»



گفت‌وگو با نیما راشدان و ماشالله عباس‌زاده، درباره‌ی کیستی و محدوده‌ی قدرت گروه‌های فشار
آیا گروه‌های فشار خودسرند؟

سراج میردامادی: گویا داستان قدیمی گروه‌های فشار و به میدان آوردن ایشان برای سرکوب مخالفان سیاسی حاکمیت به پایان نخواهد رسید. پس از پنج روز تجمع و حمله‌ی خشونت‌بار توسط لباس شخصی‌ها اطراف منزل حجت‌الاسلام مهدی کروبی از چهره‌های شاخص مخالف حکومت، طبق معمول بخش‌هایی از نظام تلاش می‌کنند مهاجمین را خودسر جلوه بدهند. در همین زمینه با نیما راشدان و ماشالله عباس‌زاده گفت‌وگو کرده‌ام.



بررسی جنبش دانشجویی ایران در گفت‏وگو با مهدی فتاپور و امیرحسین اعتمادی
جنبش دانشجویی و خواست‌های عمومی جامعه

مریم محمدی: در بیش‌تر کشورهای در حال توسعه، مسئله‏ی آزادی هم‏پای مسئله‏ی رشد و توسعه مطرح می‏شود و جنبش‏های مختلف اجتماعی، سیاسی و مدنی در همه‏ی تحولات تاریخی و اجتماعی این کشورها، روی چنین موقعیتی تاکید کرده‌اند.در ایران، جنبش‏های کارگری، دانشجویی و زنان همواره در متن تحولات و رویدادهای سیاسی قرار داشته‏اند.در گفت‏وگوهایی با مهدی فتاپور و امیرحسین اعتمادی، به جنبش دانشجویی ایران و بررسی موقعیت گذشته و فعلی آن پرداخته‏ام.



گفت‌و‌گو با ابوالحسن بنی‌صدر، نخستین رییس‌جمهوری اسلامی ایران
چرا ناگفته‌های جنگ را نمی‌گویند؟

ایرج ادیب‌زاده: میرحسین موسوی، از رهبران معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری می‌گوید: «در زمان جنگ عده‌ای به بهانه‌ی جلوگیری از درز اخبار، دولت را از اداره‌ی عملی جنگ و طراحی‌های نظامی کنار گذاشتند.»
میرحسین موسوی که پنجمین و آخرین نخست‌وزیر جمهوری اسلامی از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ بود، این سخنان را در واکنش به گفته‌های چندی پیش محسن رفیق‌دوست مطرح کرده است.



گفت‌وگو با فرخ نگهدار، درباره‌ی به تعویق افتادن انتخابات شوراها
چرا انتخابات شوراها ۲سال به عقب افتاد؟

حسین علوی: با تایید مصوبه‏ی مجلس در مورد تجمیع انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، توسط شورای نگهبان، انتخابات شوراها دوسال به عقب افتاد. بسیاری در ایران، قطعی شدن این تجمیع را نه صرفه‌جویی در منابع مالی و انسانی کشور، بلکه برای به تعویق انداختن هر نوع انتخابات، به خاطر نگرانی از عواقب آن، ارزیابی می‌کنند. در این زمینه با فرخ نگهدار، تحلیل‌گر سیاسی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر کورش عرفانی درباره‌ی ظرفیت ترمیم و اصلاحات سیاسی و اجتماعی در جمهوری اسلامی
نگاه شاعرانه موسوی به مشکلات سیاسی

پانته‌آ بهرامی: فراز و نشیب‌های اجتماعی و سیاسی ایران در یک‌سال اخیر، یک پرسش کلیدی در مقابل جنبش اجتماعی پس از خرداد ۸۸ قرار داده است: آیا حاکمیت جمهوری اسلامی، ظرفیت ترمیم و اصلاحات اجتماعی و سیاسی را دارد؟ دو دیدگاه کلی در این زمینه وجود دارد. دکتر کورش عرفانی، جامعه‌شناس بر این باور است که حقانیت این دیدگاه‌ها نه در برداشت‌های نظری آنان، بلکه در واقعیت عریانی است که بر جامعه حکمرانی می‌کند.



گفت‌وگو با شریعتمداری و فتاپور، درباره‌ی اعتراف‌نامه‌ی مصطفی تاج‌زاده
«اعتراف‌ تاج‌زاده، اعتراف یک فرد نیست»

مریم محمدی: پس از گذشت یک‌سال از رویدادهای حاصل از انتخابات، به‌ویژه حرکت موسوم به جنبش سبز، هنوز مهم‌ترین و بیش‌ترین اخبار را در صحنه‌ی سیاست داخلی ایران به خود اختصاص داده است. انتشار نامه‌ی مصطفی تاج‌زاده، عضو رهبری جبهه‌ی مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، در روز ۲۳ خرداد، یکی از این اخبار قابل توجه بود. در گفت‌وگویی با حسن شریعتمداری و فتاپور به بررسی این اعتراف‌نامه پرداخته‌ام.



گفت‌وگو با دکتر حسین لاجوردی، درباره‌ی همه پرسی انجمن پژوهشگران ایران با موضوع جنبش سبز و دیدگاه‌های مردم
«همه‌پرسی، اصلی فراموش شده»

ایرج ادیب‌زاده: تاکنون سه همه‌پرسی در ایران پس از انقلاب انجام شده است که یکی از آنها در فروردین ماه سال ۱۳۵۸ بود با پاسخ آری یا نه برای تعیین نوع نظام. در کشورهای دموکراتیک جهان اما، مراجعه‌ی مستقیم به آرای عمومی مردم و همه‌پرسی از ‌آنها یک اصل مهم به حساب می‌آید. همه‌پرسی انجمن پژوهشگران ایران با موضوع جنبش سبز و دیدگاه‌های مردم چگونه انجام گرفت و چه مدت طول کشید؟ این پرسشی است که با حسین لاجوردی در میان گذاشته‌ام.



گفت‌وگو با دکتر عباس میلانی و دکتر رامین جهانبگلو:
یکسال جنبش سبز، دست‌آوردها و نگرانی‌ها

حسین علوی: در یک‌سالگی جنبش سبز، مهم‌ترین دستاوردهای این جنبش چیست؟ چگونه می‌توان این دستاوردها را حفظ کرد؟ چشم‌انداز آینده‌ی این جنبش با چه اشکالی از فعالیت مدنی و سیاسی رقم خواهد خورد؟ این‌ها پرسش‌هایی است که به مناسبت یک‌سالگی جنبش سبز، با دو پژوهشگر و استاد علوم سیاسی، دکتر عباس میلانی و دکتر رامین جهانبگلو در میان گذاشته‌ا‌م.



گفت‌وگو با کورش عرفانی و بیژن افتخاری درباره‌ی کنترل جامعه پس از اعتراضات انتخاباتی و روش‌های مردمی خروج از آن
هسته‌های مقاومت و مکانیزم‌های کنترل جامعه

پانته‌آ بهرامی: محور برنامه‌ی امروز، روی روشی است که حکومت تاکنون از آن برای کنترل جامعه استفاده کرده است، و در پایان موضوع هسته‌های مقاومت را مورد کنکاش قرار می‌دهیم که بتواند این کنترل دولتی رابه چالش بکشاند. در همین زمینه با دکتر کورش عرفانی و دکتر بیژن افتخاری درباره‌ی کنترل اجتماعی سفت و سختی که پس از انتخابات ریاست جمهوری اعمال شده است و روش‌های گریز از آن گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر سعید مدنی، جامعه‌شناس و پژوهش‌گر آسیب‌های اجتماعی
۲۲ خرداد و اصل فایده و هزینه

مریم محمدی: چند روز بیشتر به ۲۲خرداد، سالگرد برگزاری بی‏سابقه‏ترین انتخابات ریاست جمهوری در ایران باقی نمانده است. جنبش سبز که همه‏ی روزهای تاریخی را امکانی برای بیان مطالبات و اعتراضات خود دیده است، قاعدتاً باید به این روز بیش از همه‏ی مناسبت‏های تاریخی بیاندیشد. آیا امیدی به امکان برگزاری راهپیمایی و اعلام وجود سبزها وجود دارد؟ در این خصوص ابتدا نظر چند تن از شهروندان تهرانی را جویا شده‏ام و سپس با سعید مدنی، تحلیل‏گر سیاسی گفت‏وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با تقی رحمانی درباره‌ی جلوگیری از سخنرانی سید حسن خمینی در مراسم سالگرد وفات آیت‌الله خمینی
«بین دولت‏محوری و جامعه‏محوری قرار داریم»

مریم محمدی: جلوگیری از سخنرانی سیدحسن خمینی، در روز چهاردهم خردادماه، در سالگرد وفات آیت‏‌الله خمینی، بنا به مجموعه‏ای از دلایل، تنها یک اعتراض گروهی علیه یک شخص ارزیابی نمی‏‌شود. سالگرد وفات رهبر انقلاب سال ۱۳۵۷، شرایط خاص سیاسی- اجتماعی ایران و هم‌چنین موقعیت سیدحسن خمینی، موجب می‏شود که این واقعه، فراتر از اخبار و رویدادهای معمول، مورد بررسی قرار بگیرد. به همین منظور با تقی رحمانی گفت‌وگو کرده‌ام.



مهاجرت ، راه سوم در پیش روی مراجع تقلید

سراج‌الدین میردامادی: برخی بر این باورند که نفس نگارش این نامه [توسط عبدالکریم سروش] از یک‌سو روشنفکران را حامی جنبش اعتراضی مردم ایران و روحانیون را یا در موضع حمایت از ظلم حاکمیت و یا در سکوت به‌معنای رضایت قرار می‌دهد. از سوی دیگر این سکوت در برابر ظلم حاکمیت را رافع مسئولیت ایشان ندانسته و راه جدیدی را پیش روی قرار می‌دهد. حال این توپ در زمین مراجع و روحانیون است و قضاوت تاریخ در پیش رو.



جنبش سبز؛ سکولار یا دیندار؟

مریم محمدی: جنبش سبز در ایران هنوز در حال تدوین پایه‌های نظری خود است. بحث‌هایی که تاکنون در میان اپوزیسیون جامعه‌ی ایرانی بوده است، تبعاً به این جنبش نیز راه می‌یابد. یکی از مباحثی که حداقل در میان اپوزیسیون خارج از کشور مطرح است، بحث سکولاریسم و دموکراسی دینی است. برخی از فعالان اپوزیسیون معتقدند که نزاع میان سکولاریسم و دینداری، بحث اصلی یا یکی از بحث‌های مهم درون جنبش سبز است.



در انتظار بازداشت موسوی و کروبی هم باشیم؟

شهزاده سمرقندی: امروز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت، محسن آرمین، سخن‏گوی «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران» و مسعود حیدری، مدیرعامل سابق «خبرگزاری ایلنا» بازداشت شده‏اند. دختر محسن آرمین در این رابطه، به سایت «پارلمان نیوز» گفته است که مأموران امنیتی امروز، دقایقی پیش از خروج پدرش از منزل، وی را بازداشت کرده‏اند. در همین رابطه با محمد علی توفیقی گفت‏وگویی داشتم.



گفت‌وگو با قاسم شعله‏سعدی و مینو مرتضی لنگرودی
«جنبش سبز در سکوت خود زنده است»

مریم محمدی: امروز در حالی که یک‌ماه بیشتر به برگزاری سالگرد انتخابات دهم ریاست جمهوی ایران و اعلام موجودیت جنبش سبز باقی نمانده است، این پرسش وجود دارد که آیا اساساً جنبش هنوز زنده است؟ نشانه‏های حضور و یا دلایل پایان ‌یافتن آن چیست و چه افقی را پیش رو دارد؟ در این گزارش نگاه و تحلیل قاسم شعله‏سعدی، منتقد و فعال سیاسی در تهران و هم‏چنین مینو مرتضی لنگرودی، فعال عرصه‏های حقوق بشر و جنبش زنان را در این زمینه می‌خوانیم.



گفت‌وگو با مهرداد بزرگ از اعضای «دانشجویان و دانش‏آموختگان لیبرال دانشگاه‏های ایران»
«شبهه وجود گروه‏های تندرو برای حذف مخالفان»

مریم محمدی: بیانیه‏ی «دانشجویان و دانش‏آموختگان لیبرال دانشگاه‏های ایران» که به صراحت نسبت به سوءقصد به جان آقای مهدی کروبی، اعلام خطر کرده‏اند، آخرین هشدار در رابطه‏ با مهدی کروبی، یکی از دو کاندیدای اصلاح‏طلبان در انتخابات دوره‏ی دهم که همواره آماج حملات تبلیغاتی نیروهای حامی دولت بوده، به شمار می‌آید. با مهرداد بزرگ، یکی از دانشجویان عضو این گروه گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت‌وگو با دکتر حبیب‌الله پیمان، تحلیل‌گر سیاسی و فعال ملی ـ مذهبی
«جنبش سبز به سمت بلوغ می‌رود»

مریم محمدی: پس از گذشت بیش از ده ماه از انتخابات، اکنون جنبش سبز و فعالان این جنبش در داخل کشور نه تنها مشکل برخورد با فشارهای حکومتی را دارند، بلکه با انتقاداتی از جانب دوستان و مخالفان خود در درون اپوزیسیون نیز روبه‌رو هستند. تأملی بر این انتقادات و بررسی دست‌آوردها و خواست‌های کنونی این جنبش موضوع گفت‌وگوی من است با دکتر حبیب‌اله پیمان، پژوهش‌گر و تحلیل‌گر سیاسی و فعال ملی‌ ـ مذهبی.



گفت‌وگو با حسن شریعتمداری، درباره‌ی ممنوع‌الخروج محمد خاتمی
چرا از سفر محمد خاتمی جلوگیری شد؟

حسین علوی: بنا به گزارش‌ها، در حالی که روز پنج‌شنبه ۲۶ فروردین ماه، محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران برای شرکت در کنفرانس سالانه شورای تعامل در زمینه خلع سلاح هسته‌ای عازم ژاپن بود، از سفر وی جلوگیری شد. مهندس حسن شریعتمداری تحلیل‌گر و فعال سیاسی در آلمان، به زمانه می‌گوید که این اقدام، خواست دیرینه جناح احمدی‌نژاد بوده و کنفرانس ژاپن بهانه‌ای برای اجرای آن شده است.



میزگردی با شرکت فرخ نگهدار و مهرداد درویش پور، درباره‌ی اشغال سفارت ایران در هلند
اشغال محوطه سفارت ایران در هلند؛ درست یا نادرست؟

حسین علوی: در این میز گرد مهرداد درویش‏پور جامعه‌شناس و تحلیل‌گر سیاسی در استکهلم و فرخ نگهدار تحلیل‌گر و فعال سیاسی در لندن شرکت دارند. موضوع میزگرد، ورود تعدادی از معترضان ایرانی در روز سه‏شنبه ششم آوریل به محوطه‏ی سفارت ایران در هلند، واقع در شهر لاهه است. برخی از جنبه‏ی سیاسی، این اقدام را درست و برخی نادرست ارزیابی کردند. بخشی هم از آن حمایت کرده‌اند.