خاورميانه


گفت‌و گو با دکتر علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و کارشناس خاورمیانه و جهان عرب
نوری المالکی نمی‌تواند تک‌روی کند!

سراج‌الدین میردامادی: بالاخره پس از یک بحران سیاسی هشت‌ماهه، احزاب و جناح‌های سیاسی عراق بر سر نخست‌‌وزیری نوری المالکی توافق کردند. در توافق صورت‌ گرفته قرار براین شد که نوری‌المالکی به نمایندگی از ائتلاف موسوم به «دولت قانون» هم‌چنان نخست وزیر عراق بماند. جلال طالبانی هم به مقام ریاست جمهوری و اسامه النجفی عضو ارشد ائتلاف العراقیه به مقام ریاست مجلس برسند.



مصرف داخلی سخنان سیدحسن نصرالله

سراج‌الدین میردامادی: انتشار نوار ویدئویی سخنان دبیر کل حزب‌الله لبنان، در خصوص نفی تمدن ایرانی، موجب واکنش گسترده‌ای در میان سایت‌ها و رسانه‌های فارسی‌زبان خارج ایران شده است. سید حسن نصرالله، روحانی شیعه و رهبر حزب‌الله لبنان که دارای روابط محکمی با جمهوری اسلامی ایران، به‌خصوص با آیت‌الله علی خامنه‌ای است، در این نوار گفته: «امروز در ایران چیزی به نام پارسی یا تمدن پارسی وجود ندارد. آن‌چه در ایران هست، تمدن اسلامی است.»



در حاشیه‌ی دعوت ملک عبدالله از احزاب عراق
جنگ سرد خاورمیانه

بامداد راد: چندی پیش، ملک عبدالله به سوریه سفر کرد و پس از مذاکره با بشار اسد همراه با او راهی لبنان شد و با مقامات آن کشور مذاکره کرد. اخیراً هم از احزاب عراقی خواست تا پس از پایان مراسم حج، در ریاض گرد هم بیایند و برای حل اختلافات موجود، برای تشکیل دولت جلسه تشکیل دهند. چه دلیلی در پس تحرکات گسترده‌ی عربستان در منطقه وجود دارد و چه عاملی سبب می‌شود رهبر یکی از مهم‌ترین کشورهای منطقه، برای چنین حرکت‌هایی به طور شخصی اقدام کند؟



گفت‌وگو با احمد قابل، دین‏پژوه و تحلیل‏گر سیاسی:
فلسطین از آن فلسطینیان است

مریم محمدی: روز یکشنبه ۱۴ شهریورماه، تمام خبرگزاری‏های جهان خبر واکنش تند دفتر تشکیلات خودگردان فلسطین را به اظهارات محمود احمدی‏نژاد، رییس جمهور ایران در روز قدس منتشر کردند.نبیل ابوردینه، سخنگوی تشکیلات خودگردان گفته بود: «احمدی‏نژاد نماینده‏ی مردم ایران نیست. چرا که در یک انتخابات مجعول پیروز شده و با سرکوب مردم ایران قدرت را قبضه کرده است.



دکتر هوشنگ حسن‏یاری، استاد روابط بین‏الملل
و مسائل استراتژیک در کالج سلطنتی کانادا
برگ تازه‏ای در تاریخ عراق و خاورمیانه ورق خورد

ایرج ادیب‌زاده:از اول سپتامبر سال ۲۰۱۰(۱۰ شهریور سال جاری)، نیروهای نظامی امریکا در عراق که زمانی به ۱۷۶هزار نفر می‏رسیدند، به ۵۰ هزار نفر کاهش پیدا کرده است.به گفته‏ی مسئولین امریکایی، افراد باقی‌مانده نیز برای آموزش نیروهای عراقی مأموریت دارند.با گذشت هفت‌سال و نیم از حمله‏ی امریکا و متحدانش به عراق و سرنگونی حکومت صدام حسین، جنگ به صورت رسمی پایان یافته و نیروهای نظامی امریکا از بامداد سه‏شنبه خاک عراق را ترک کرده و به کویت رفته‏اند.



گفت‌وگو با دکتر منصور فرهنگ، درباره‌ی تنش بین آمریکا و اسرائیل بر سر شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی فلسطین
«اختلاف آمریکا و اسرائیل می‌تواند گسترش یابد»

حسین علوی: ادامه کم‌سابقه تنش بین آمریکا و اسرائیل بر سر شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی فلسطین، پرسش‌های تازه‌ای را نیز مطرح کرده است. این اولین بار نیست که اسرائیل هم‌زمان با بحث بر سر مذاکرات صلح خاورمیانه، به شهرک‌سازی‌ها در مناطق اشغالی نیز ادامه می‌دهد، اما چرا به ویژه این‌بار آمریکا، چنین واکنش تند و دامنه‌داری نشان داده است؟ این پرسش را از دکتر فرهنگ پرسیده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر رسول نفیسی، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر سیاسی در واشینگتن
تنش بین آمریکا و اسراییل تا کجا ادامه خواهد یافت؟‬

حسین علوی: ادامه شهرک سازی اسراییل که هم‌زمان با سفر جو بایدن، به منطقه اعلام شد، خشم وزارت خارجه آمریکا را برانگیخت. هیلاری کلینتون این طرح را عامل به خطر افتادن روابط تل آویو و واشینگتن دانست و اسراییل ضمن عذرخواهی و غیرعمدی دانستن اعلام این طرح هم‌زمان با سفر بایدن، دستور بررسی این مسئله را داده است. پرسش این است که مناقشه آمریکا و اسراییل بر سر شهرک‌سازی‌ها تا کجا می‌تواند ادامه یابد؟



انتخابات پارلمانی عراق؛ بیم‌ها و امیدها

فرنگیس محبی: رقابت‌های انتخابات مجلس عراق، ۲۳ روز است که آغاز شده است. این اولین انتخابات پس از بازگشت آرامش نسبی در آن کشور از زمان سقوط صدام حسین است. آئتلاف حکومت قانون به رهبری نوری مالکی، ائتلاف ملی عراق به رهبری عمار حکیم، فهرست العراقیه به ریاست ایاد علاوی و اتحاد کردستانی به رهبری مسعود بارزانی به‌عنوان چهار ائتلاف عمده، رقابت اصلی را در این انتخابات دارند. در رابطه با آخرین وضعیت سیاسی عراق، پیش از انتخابات با جلال خالدی، روزنامه نگار حاضر در بغداد گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با هارون امیر زاده، تحلیل‌گر سیاسی در مسایل افغانستان
اضطراب‌ها و تمرین دموکراسی

فرنگیس محبی: حامد کرزای سرانجام مجبور به پذیرش نتیجه‌ی کمسیون مستقل انتخابات شده و انتحابات افغانستان به دور دوم کشیده شد. اما درست زمانی که سری جدید مبارزات انتخاباتی جدی شد، دکتر عبداله اعلام کرد تا زمان برکناری مدیران ارشد کمیسیون مستقل انتخابات، انتخابات باید به تعویق بیفتد. در این خصوص گفت و گویی داشتم با هارون امیر زاده، تحلیل‌گر سیاسی در مسایل افغانستان.



گفت و گو با کریم پیکار، روزنامه‌نگار افغان و دکتر فیروزه نهاوندی، کارشناس امور افغانستان
«طالبان، مسأله‌ای بین‌المللی است»‬

نیک‌آهنگ کوثر: روز دوشنبه در شهر كابل منوچهر متكی و شاه محمود قریشی، وزرای خارجه‌ی ایران و پاكستان مهمان رنگین دادفر اسپنتا، وزیر امور خارجه‌ی افغانستان بودند. بنابر گزارش‌ها، دیپلمات‌های ایرانی گفته‌اند كه تصمیمات اجلاس سه جانبه‌ی سال گذشته سران سه كشور در تهران، مورد پیگیری قرار گرفته است. این اجلاس درست در زمانی برگزار می‌شود كه نیروهای طالبان در افغانستان و همچنین در پاكستان برای دولت‌های منطقه دردسرهای زیادی به وجود آورده‌اند. در همین رابطه با کریم پیکار، روزنامه‌نگار افغان ساکن کانادا و دکتر فیروزه نهاوندی، جامعه‌شناس و کارشناس امور افغانستان گفت و گو کرده‌ام.



پس از آتش‌‌بس در غزه

سعید شروینی: اسرائیل می‌‌گوید در جنگ اخیر در غزه به فراتر از اهداف خود دست یافته است، هر چند معلوم نیست این اهداف دقیقاً چه بوده‌اند و تا چه حد از این پس اسرائیل در آرامش و امنیت به سر خواهد برد. ولی دست‌کم دو نتیجه‌ی قطعی برای این جنگ می‌توان متصور شد، افزایش کینه و نفرت در منطقه و بهبود موقعیت انتخاباتی دو حزب کارگر و کادیما در اسرائیل.



مقاله‌ای از آبراهام بورگ، رییس سابق مجلس اسرائیل
‌پل پیروزی غزه

لس‌آنجلس تایمز، ترجمه‌ی شهرزاد سامانی: هفته گذشته جنگ غزه غذای اصلی میز غذاخوری خانوادگی‌ام شد. دخترم درحالی که گریه می‌کرد پرسید: «وقتی هم سن من بودید، هر ده سال یک‌بار جنگی در‌می‌گرفت و در کنارش امیدی همیشگی وجود داشت. من فقط ۲۶ سال دارم و در خاطره‌ام پنج جنگ را سپرده‌ام. می‌توانی معنی‌اش را بفهمی؟» دخترم درحالی که این سوال را می‌پرسید، اشک می‌ریخت. همسرش را که سه ماه پیش با او ازدواج کرد به ارتش خوانده‌اند تا یا به دیگری صدمه بزند یا خودش صدمه ببیند.



برخورد رسانه‌های غربی با غزه: پیشداوری یا زاویه دید؟

نیک‌آهنگ کوثر:‌ امروز با پیتر مارتین، یکی از دبیران سابق خبری روزنامه تورنتو ستار که الان مدرس روزنامه‌نگاری است گفت‌وگو کردم. پیتر مارتین که سابقه‌ای طولانی در تحلیل خبرهای بین‌المللی دارد نیز به مساله منع ورود خبرنگاران به داخل غزه اشاره کرد، اما گفت که فعالیت فوق‌العاده بخش انگلیسی زبان تلویزیون الجزیره تا حدی تواسنته است فضای داخل غزه را نشان دهد، اما کافی نیست.



گفت‌وگو با لمیس انس خبرنگار فلسطینی
نگاه فلسطینی به بحران غزه

نیک‌آهنگ کوثر: گفت‌وگو با روزنامه‌نگاران ساکن غزه یکی از سخت‌ترین کارهای دنیاست. ارتباط خیلی از خبرنگاران فلسطینی درون غزه با بیرون قطع شده و تنها از طریق معدود خطوط ارتباطی اینترنتی توانسته‌اند با نزدیکان خود ارتباط برقرار کنند. امروز با لمیس انس، خبرنگار فلسطینی و مجری سابق یکی از رادیوهای نابلس که الان ساکن لندن است گفتگو کردم.



گفت و گو با برزو درآگاهی، خبرنگار ایرانی لس‌‌آنجلس تایمز درباره لبنان:
«حزب‌الله، برنده مناقشه‌ی لبنان شد»

نیک‌آهنگ کوثر: لبنان بار دیگر رنگ آرامش به خودش دید. برزو درآگاهی، خبرنگار روزنامه لس‌آنجلس تایمز معتقد است که این آرامش می‌تواند دایمی نباشد. درباره وضعیت فعلی لبنان و آرامش بعد از طوفان با برزو گفت‌و گو کردم. در گاهی می‌گوید: «‌باید به این سوال پاسخ داد که لبنان چطور هم می‌تواند مرکز پارتی خاورمیانه باشد و جایی که همه می‌آیند برای مشروب و سکس و این چیزها؛‌ و هم‌زمان هم پایگاه مقاومت ضد اسراییل و آمریکا باشد.»



گفتگو با تریتا پارسی، پایه‌گذار و مدیر شورای ملی ایرانی‌ ­ آمریکایی (نیاک)
«شاید یهودیان اسرائیل در اقلیت قرار بگیرند»

در شصتمین سالگرد تشکیل دولت اسرائیل و اعلام موجودیت آن، هم‌چنان محو اسرائیل از جهان رویای برخی سیاستمداران و کابوس برخی دیگر است. تریتا پارسی، نویسنده کتاب «همبستگی نامطمئن» می‌گوید اگر اسرائیل نتواند به صلح برسد، این ریسک هست که کشوری بشود که کلیمی‌ها در آن در اقلیت هستند.



گفتگو با دکتر منصور فرهنگ پیرامون بحران در لبنان
«ریشه‌ اختلافات در لبنان، ربطی به ایران و آمریکا ندارد»

نیک‌آهنگ کوثر: با آن که نیروهای مسلح حزب‌الله لبنان از صحنه زد و خوردها در غرب بیروت خارج شده‌اند و ارتش کنترل اوضاع را در این شهر به دست گرفته، اکنون درگیری‌ها به شهر طرابلس کشیده شده است. محمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در نشست خبری خود و در پاسخ به اتهامات آمریکا مبنی بر دست داشتن ایران در خشونت‌های لبنان، آمریکا و اسراییل را متهم به تفرقه‌افکنی در لبنان کرد. درباره ماهیت این درگیری‌ها و نقش حزب‌الله در رویدادهای لبنان، با دکتر منصور فرهنگ، کارشناس روابط بین‌الملل و مسائل خاورمیانه گفتگو کردم.



سرنوشت مقتدی صدر

الشرق‌الاوسط\برگردان م. صبا: مسأله طرد سپاه مهدی توسط ایران، به‌ویژه آن‌گاه تأیید می‌شود که می‌بینیم وزارت خارجه ایران حمایتش از دولت نوری مالکی جهت «ورود سلحشوران» و عملیات نظامی در عراق را اعلام کرده است؛ سخنی که معنایش به طور اتوماتیک ضدیت با مقتدی صدر است. صدر الان می‌داند که دولت ایران ضد اوست و نیز می‌داند که ایران وجود حکومتی مشروع در عراق را بر وجود حکومتی شبه‌نظامی تر‌جیح می‌دهد و در نتیجه پس از آن‌که سیاستمداران تهران او را رها کردند، چاره‌ای پیش رو ندارد؛ مگر پناه بردن به مراجع دینی.



مقاله‌ی اشپیگل درباره اتفاقات اخیر عراق:
‌جنگ شیعه علیه شیعه در عراق

برگردان مجید روشن‌زاده: حدود یک هفته است که سربازان عراقی با حمایت ارتش آمریکا حملات گسترده‌ای را با هدف پاکسازی شهر بصره از شبه‌نظامیان وابسته به مقتدی صدر آغاز کرده‌اند. هفته‌نامه آلمانی اشپیگل، دوشنبه ۳۰ مارس، در ارزیابی خود از جنگ فعلی میان گروه‌های متخاصم شیعه در عراق می‌نویسد: هدف این جنگ در واقع تسلط بر حوزه‌های نفتی بصره و اجرای موفقیت‌آمیز برنامه‌های آمریکا‌ست. نتایج این درگیری خونین می‌تواند بریکپارچگی کشور عراق، آینده موقعیت نوری المالکی و مقتدی صدر، و حتی بر دامنه نفود ایران‌، تأثیر‌گذار باشد.



مناقشه‌های اجلاس سران عرب

واروژ میناسیان: کنفرانس سران عرب در حالی برگزاری می‌شود که مناقشه ایدئولوژیک و تاریخی اعراب، اسرائیل و آمریکا همچنان سایه سنگین خود را بر سر این اجلاس حفظ کرده است. شواهد گواهی می‌دهد اجلاس یادشده، همچون گذشته، تحت‌الشعاع مناقشه ایدئولوژیک میان اعراب در مورد چگونگی برخورد با آمریکا و هم‌پیمان آن یعنی اسرائیل قرار گرفته است. به این ترتیب که آیا کشورهای عربی باید موضعی قاطع در برابر آمریکا اتخاذ کنند؟ یا به امید پیدا کردن راه حلی درست برای مناقشه اسرائیل - فلسطین با آمریکا همراهی کنند؟