Nov 2010


تلاش برای سوءقصد به جان دکتر نوری‌زاده

سراج‌الدین میردامادی: در میان انبوه افشاگری‌‏های ویکی‌‌لیکس، خبر تلاش دستگاه‏‌های امنیتی- اطلاعاتی جمهوری اسلامی توسط فردی به نام محمدرضا صادقی‌‏نیا، برای سوءقصد به دکتر علیرضا نوری‏‏‌زاده، روزنامه‏‌نگار و تحلیل‏‌گر سیاسی، توجه محافل خبری و به‏ویژه رسانه‏‌های فارسی‏‌زبان را به‏خود جلب کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر، از دکتر نوری‏‌زاده پرسیدم که نحوه‏‌ی آشنایی و
ارتباط محمدرضا صادقی‏‌نیا با او چگونه بوده است.



گفت‌‏وگو با روح‏‌الله شهسوار، عضو سابق جبهه‏‌ی مشارکت شاخه‏‌ی مشهد و دکتر محمدعلی توفیقی، عضو سابق شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی
«آینده‌‌ی مشارکت و مجاهدین انقلاب در ابهام»

سراج‌الدین میردامادی: عباس جعفری ‌دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، با انتشار یادداشتی، ضمن تشریح روند رسیدگی به پرونده‏‌ی احزاب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی و تبیین علل صدور احکام قضایی، مبنی بر غیر قانونی خواندن این دو حزب اصلاح‏‌طلب، ادامه‏‌ی فعالیت این دو حزب را مستوجب پیگرد قانونی دانست. در این رابطه با روح‌‌الله شهسوار، و دکتر محمدعلی توفیقی، گفت‌‌وگو کرده‌‌ام.



گفت‌وگو با ایلیا جزایری، روزنامه‏نگار در لبنان و صادق جوادی‏حصار، تحلیل‏گر و فعال سیاسی در ایران
«دولتمردان، کلیت جمهوری اسلامی نیستند»

مریم محمدی:سفر نخست‏وزیر لبنان به تهران در حالی صورت می‌گیرد که بیش از یک ماه و نیم از سفر محمود احمدی‏نژاد به لبنان نمی‏گذرد و هنوز افکار عمومی لبنان منتظر اعلام نتایج بررسی‏های سازمان ملل متحد در مورد عامل یا عاملین قتل رفیق حریری هستند.این سفر بار دیگر نگاه‏ها را متوجه تهران و دلایل و نتایج احتمالی این سفر کرده است.
در این زمینه، با ایلیا جزایری، روزنامه‏نگار در لبنان و نیز صادق جوادی‏حصار، تحلیل‏گر و فعال سیاسی در ایران گفت‏وگو کردم.



سازمان مجاهدین خلق ایران و برچسب تروریسم

ایرج ادیب‌زاده: پارلمان اروپا طی قطعنامه‌ای از ایالات متحده خواست نام سازمان مجاهدین خلق ایران را از فهرست افراد و گروه‌های تروریستی آن کشور حذف کند. این قطعنامه بدون رأی مخالف به تصویب رسید. قانونگذاران اروپایی در این قطعنامه که روز پنج‌شنبه تصویب شد، از کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا خواسته‌اند، در این زمینه با دولت باراک اوباما گفت‌وگو و رایزنی کند. در این رابطه با محمدرضا روحانی گفت‌وگو کرده‌ام.



اشباح به دنبال اسفندیار مشایی

سراج‌الدین میردامادی: رضا گل‌پور، نویسنده‌ی کتاب «شنود اشباح» با انتشار متنی به افشاگری علیه اسفندیار رحیم مشایی و محمدرضا رحیمی، رئیس دفتر و معاون اول رئیس جمهور پرداخت. در این افشاگری‌ها که اغلب ناظر به دوره‌ی مسئولیت رحیم مشایی در اطلاعات سپاه مازنداران است، نویسنده با اشاره به نقش او و برادرش، وی را متهم به خیانت و همکاری با گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی در سال‌های ابتدای دهه‌ی شصت کرده است.



انتقادات مراجع تقلید از نظام حاکم

سراج‌الدین میردامادی: سخنان مراجع تقلید در دیدار با دانشجویان عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، نشان‌‌دهنده‌ی دغدغه‌های عالی‌ترین مقامات مذهبی در ایران است؛ دغدغه‌هایی که در یک‌سال و نیم پس از انتخابات نه تنها مرتفع نشده است، بلکه بیشتر و بیشتر نیز شده است. در این‌باره با حجت‌الاسلام علی محقق‌نسب، دین‌پژوه مقیم پاریس و محمد جواد اکبرین، روزنامه‌نگار و دین‌پژوه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌و‌گو با دو تحلیل‌گر سیاسی، فرخ نگهدار و محمد جعفری
افول ستاره‌ی هاشمی رفسنجانی

سراج‌الدین میردامادی: آقای خامنه‏ای و آقای رفسنجانی بیش از نیم‏قرن با یکدیگر رابطه داشته‏ و کار کرده‏اند. من فکر می‏کنم هنوز هم اعتماد میان آن‏ دو برقرار است.
ولی مطالبی که از جانب حامیان این دو فرد در رسانه‏ها منتشر شده، در محافل گفته شده و تلاش‏‏ها و اقدامات عملی‏ای که صورت گرفته، می‏خواهد این فاصله را طوری تصویر کند که مطابق میل خودش باشد. یعنی به ستیز، تقابل و حذف بیانجامد. همان‏طوری که در مورد آقای خمینی و منتظری به چنین جایی رسید.



گفت‌وگو با دکتر بهمن آقایی دیبا، استاد حقوق بین‏الملل در دانشگاه ویرجینیای امریکا
اختلاف خامنه‌ای با احمدی‌نژاد ربطی به تحریم‌ها ندارد

مریم محمدی: وزیر دفاع امریکا از جمله پشتیبانان سیاست‏های بارک اوباما، رئیس جمهور امریکا در قبال ایران است که در مقابل طرح حمله‏ی نظامی به ایران، همواره مقاومت نشان داده است. با دکتر بهمن آقایی دیبا، استاد حقوق بین‏الملل در دانشگاه ویرجینیای امریکا، درباره‏ی سخنان دیروز رابرت گیتس و مطالب دیگری در حوزه‏ی بحران هسته‏ای و اختلافات ایران و امریکا گفت‌وگویی کرده‌ام که می‌خوانید.



بازداشت وکلا و محدودیت دفاع از زندانی

پانته‌آ بهرامی:اقدام خودسرانه‌ی ماموران امنيتی در پیوند با بازداشت این وکلا در حالی انجام می‌گيرد که برابر ماده‌ی ۱۱۷ قانون آيين دادرسی کيفری، تنها در دو هنگام می‌توان متهمی را بدون احضار کتبی بازداشت کرد. نخست آن که فرد، متهم به ارتکاب جرايم سنگينی شده باشد که مجازات قانونی آنها قصاص، اعدام و قطع عضو است و ديگر آنکه محل اقامت و شغل او معلوم نبوده و اقدامات دستگاه تعقيب نيز برای دستيابی به او به نتيجه‌ای نرسيده باشد.



گفت‌وگو با دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه در پاریس و عضو حزب سبزهای فرانسه
«پایان گشایش به سوی احزاب دیگر»

ایرج ادیب‌زاده: نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، دوروز پس از تغییر و تحول در دولت جدید این کشور در یک برنامه‌ تلویزیونی به بررسی عملکرد دولت و دلایل ابقای دوباره‌ی فرانسوا فییون به نخست‌وزیری پرداخت. تغییرات ایجاد شده در دولت و ابقای فییون اگرچه از سوی احزاب دست راستی و روزنامه‌ی فیگارو وابسته به این جناح، خردمندانه توصیف شده، از سوی دیگر با انتقادهای شدید گرایش چپ فرانسه روبه‌رو شده است.



گفت‏‌وگو با دو تحلیل‏‌گر سیاسی؛ دکتر رضا تقی‏‌زاده، استاد دانشگاه و مهندس کوروش زعیم، عضو شورای مرکزی جبهه‏‌ی ملی ایران
«این آخرین دور مذاکرات است»

مریم محمدی: آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌‏ای میان ایران و کشورهای گروه ۵+۱، پس از گذشت بیش از یک سال از مذاکرات ژنو در مهرماه سال گذشته، علی‏‌رغم تلاش‌‌های مکرر و ناموفق، بار دیگر انتظار آفریده است. در آخرین پیام‏‌هایی که میان کاترین اشتون و سعید جلیلی ردوبدل شده، پنجم دسامبر برای مذاکرات مورد توافق طرفین قرار گرفته اما اشتون در مورد محل برگزاری آن، یکی از کشورهای اروپای مرکزی را به کشور ترکیه که پیشنهاد ایران بود، ترجیح داده است.



گفت‌وگو با محمدرضا بهزادیان، رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران
«شاید بد نباشد بهمنی استعفا کند»

مریم محمدی: عصر روز ۲۳ آبان‌ماه، خبری در رسانه‏‌های داخل کشور منتشر شد مبنی بر اینکه مجلس شورای اسلامی، ترکیب مجمع عمومی بانک مرکزی را تغییر داده و رئیس جمهور را از این مجمع خارج کرده است. مجمع عمومی بانک مرکزی تاکنون متشکل از پنج نفر، شامل رئیس جمهور، وزیر امور اقتصاد و دارایی، معاون برنامه‌‏ریزی رئیس جمهور، وزیر بازرگانی و یک نفر از وزرا به انتخاب هیئت وزیران بود. در این زمینه با رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران، گفت‏وگو کرده‌ام.



تبعیت از قدرت در ۹۰ سالگی

سراج‌الدین میردامادی: سخنان آیت‌الله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران در خطبه‌های نماز جمعه ۲۱ آبان و توصیه به دستگاه‌های قضایی‌ـ امنیتی برای سخت‌گیری بیشتر بر زندانیان حوادث پس از انتخابات، اعتراض‌های زیادی را علیه او برانگیخت. در این میان اما هیچ‌کدام از واکنش‌ها به صراحت پاسخ حجت‌الاسلام مهدی کروبی، روحانی معترض و دبیرکل حزب اعتماد ملی نبود. در این‌باره با احمد سلامتیان گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌‌وگو با فرزاد فرهنگیان، رایزن مستعفی سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل
«احتمال توافق‌‌های پنهانی با نیجریه»

مریم محمدی: پس از کشف محموله‏‌ی بزرگ قاچاق اسلحه در بندر لاگوس نیجریه و انتصاب آن به دولت ایران، مقامات دولتی این کشور از احضار سفیر ایران در نیجریه برای ادای توضیحات خبر دادند و تهدید کردند که گزارش این مسئله را به کمیته‌‏ی تحریم شورای امنیت سازمان ملل خواهند فرستاد. وزیر خارجه‏‌ی نیجریه پس از ملاقات با متکی گفت که مقامات امنیتی نیجریه اجازه یافته‌‏اند یکی از افراد مظنون را که به سفارت ایران در نیجریه پناه برده است، مورد بازجویی قرار بدهند.



گفت‌‌وگو با علی شاکری، مطلع و تحلیل‏‌گر سیاسی روابط ایران و امریکا در کالیفرنیا
اوباما و سفر به هند

مریم محمدی: باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا، روز جمعه پنجم نوامبر، سفر آسیایی خود را با بازدید از هند آغاز کرد و دیروز نهم نوامبر، هندوستان را به قصد اندونزی ترک کرد. اوباما در این سفر از اعطای تسهیلات تازه‏ی اتمی به هند و از حمایت خود برای عضویت دائم هندوستان در شورای امنیت سازمان ملل سخن گفت. او در ادامه‌‏ی سفر خود، از کره‏‌ی جنوبی و ژاپن نیز بازدید خواهد کرد. در این زمینه، با علی شاکری گفت‌‏وگو کرده‏‏ام.



گفت‌وگو با دکتر هادی زمانی، کارشناس اقتصاد در لندن:
«بحران اقتصادی در ایران یک کلاف سردرگم است»

ایرج ادیب‌زاده:‌ بانک مرکزی از کاهش ۱۰ درصدی تولید نفت و درآمدهای نفتی و هم‌چنین از کاهش واردات به کشور خبر داده است. در گزارش‌ تازه‌ی بانک مرکزی که به تحولات اقتصادی سال ۸۸ اختصاص دارد، از مهم‌ترین شاخص اقتصادی، یعنی رشد اقتصادی در این گزارش خبری نیست. صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی نرخ رشد اقتصادی ایران را در حدود ۱/۵ درصد تخمین زده‌ و پیش‌بینی کرده‌اند، این رقم در سال آینده‌ی میلادی به پایین‌ترین رده‌ی خود در ده‌سال اخیر برسد.



گفت‌و گو با دکتر علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و کارشناس خاورمیانه و جهان عرب
نوری المالکی نمی‌تواند تک‌روی کند!

سراج‌الدین میردامادی: بالاخره پس از یک بحران سیاسی هشت‌ماهه، احزاب و جناح‌های سیاسی عراق بر سر نخست‌‌وزیری نوری المالکی توافق کردند. در توافق صورت‌ گرفته قرار براین شد که نوری‌المالکی به نمایندگی از ائتلاف موسوم به «دولت قانون» هم‌چنان نخست وزیر عراق بماند. جلال طالبانی هم به مقام ریاست جمهوری و اسامه النجفی عضو ارشد ائتلاف العراقیه به مقام ریاست مجلس برسند.



یونسکو از کنگره فلسفه در تهران پشتیبانی نمی‌کند

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یونسکو روز سه‌شنبه ۹ نوامبر اعلام کرد که در برگزاری کنگره فلسفه در تهران مشارکت ندارد، زیرا شرایط تشکیل چنین اجتماعی را در ایران امروز فراهم شده نمی‌بیند. نهاد علمی-فرهنگی سازمان ملل متحد دو سال پیش پذیرفت که ایران میزبان برگزاری کنگره‌ی جهانی فلسفه در ایران باشد. چنین کنگره‌ای هر سال در روز جهانی فلسفه، که سومین پنج‌شنبه از ماه نوامبر است، در یکی از کشورها برگزار می‌شود.



مصرف داخلی سخنان سیدحسن نصرالله

سراج‌الدین میردامادی: انتشار نوار ویدئویی سخنان دبیر کل حزب‌الله لبنان، در خصوص نفی تمدن ایرانی، موجب واکنش گسترده‌ای در میان سایت‌ها و رسانه‌های فارسی‌زبان خارج ایران شده است. سید حسن نصرالله، روحانی شیعه و رهبر حزب‌الله لبنان که دارای روابط محکمی با جمهوری اسلامی ایران، به‌خصوص با آیت‌الله علی خامنه‌ای است، در این نوار گفته: «امروز در ایران چیزی به نام پارسی یا تمدن پارسی وجود ندارد. آن‌چه در ایران هست، تمدن اسلامی است.»



در حاشیه‌ی دعوت ملک عبدالله از احزاب عراق
جنگ سرد خاورمیانه

بامداد راد: چندی پیش، ملک عبدالله به سوریه سفر کرد و پس از مذاکره با بشار اسد همراه با او راهی لبنان شد و با مقامات آن کشور مذاکره کرد. اخیراً هم از احزاب عراقی خواست تا پس از پایان مراسم حج، در ریاض گرد هم بیایند و برای حل اختلافات موجود، برای تشکیل دولت جلسه تشکیل دهند. چه دلیلی در پس تحرکات گسترده‌ی عربستان در منطقه وجود دارد و چه عاملی سبب می‌شود رهبر یکی از مهم‌ترین کشورهای منطقه، برای چنین حرکت‌هایی به طور شخصی اقدام کند؟