خانه > گوی سیاست > ایران > محمد عطریانفر: دانشجو جانشین کردان میشود | |||
محمد عطریانفر: دانشجو جانشین کردان میشودمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comمسالهی مدرک دکترای جعلی آقای کردان، وزیر کشور آقای محمود احمدینژاد، هر روز ابعاد جدیدتری مییابد. مسایل و شخصیتهای جدیدی در آن مطرح میشوند و عرصههای تازهای از چالشهای سیاسی را به وجود میآورد. تاکنون، گذشته از اتهام فریب افکار عمومی و نهاد قانونگذاری کشور، مسالهی منافع ملی در «قرارداد کرسنت» که باز بر نقش آقای کردان در آن اشاره شده است. همچنین اشخاصی حقیقی و حقوقی از نهاد ریاست جمهوری در این قضیه وارد شدهاند. نمایندهی دفتر دولت در مجلس شورای اسلامی، در مجلس حاضر شده و با چکهای پنج میلیون تومانی بر مبنای خواست نمایندگان برای تعمیر مساجد شهرهای خود، قصد فریب آنان و دریافت امضا برای انصراف از استیضاح آقای کردان را داشت. خبر از چنان اهمیتی برخوردار بود که مجلس و نهاد ریاست جمهوری را به تکاپو واداشت. رییس مجلس، آقای لاریجانی، آقای عباسی نمایندهی دولت را که متهم به این عمل بود، از ورود به مجلس برای همیشه منع کرد و دقایقی پس از آن، خبر برکناری او توسط آقای احمدینژاد منتشر شد. آیا این حادثه میرود تا به یک چالش غیرقابل کنترل در جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود؟ در مورد اهمیت این مساله با آقای محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی «حزب کارگزاران سازندگی» در تهران و آقای علیرضا حقیقی، پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی در کانادا، گفت و گو کردهام.
این اقدامی که از طرف رییس جمهور انجام شده، حداقل اقدام مورد انتظار بوده است. به این دلیل که عملکرد آقای عباسی بسیار فاحش، غیرقابل قبول و رفتاری رسماً اهانتآمیز نسبت به مجلس و در واقع بیانکنندهی خرید نمایندگان به خاطر یک اقدام خلاف قانون بوده است. اگر رییس جمهور اقدام به برکناری ایشان یا برخورد با ایشان نمیکرد، برای خود ایشان بسیار بد میشد. تصور نمیکنم این معنای تعامل با مجلس را داشته باشد. اگر آقای احمدینژاد این کار را نمیکرد، نشاندهندهی نوعی سازش و همراهی با اقدامی بود که توسط یکی از ارکان زیرمجموعه ریاست جمهوری انجام شده و عملاً نشاندهندهی این بود که شخص رییس جمهور در چنین رفتاری مؤید مدیرکل خودش است. ولی این حرکت رییس جمهور به طور کلی از سیاست کلی ایشان تاکنون در مقابل مجلس که حمایت بیقید و شرط از نمایندگان و وابستگان دولت بوده، متفاوت است. اگر تعامل نیست، این را در چه جهتی میبینید؟ اگر نظرتان این باشد که این اقدام آقای رییس جمهور نسبت به موضعگیریهای گذشتهی ایشان، تفاوت آشکاری را نشان میدهد، دلالت بر تغییر رویکرد رییس جمهور نیست. مقاومت ایشان در دفاع از کردان، در هر صورت به نفع رییس جمهور خواهد بود. چه آقای کردان استیضاح بشود، رأی نیاورد و شکست بخورد و از وزارت کشور بیافتد، یا عکس آن، نمایندگان رأی اعتماد بدهند و ایشان را در جای خود تثبیت کنند، در هر دو صورت، رییس جمهور ضرری نکرده است.
این تعامل آقای رییس جمهور با مجلس، میتواند مقدمهی انتظار وی برای همراهی مجلس در عدم استیضاح آقای کردان باشد؟ اگر آقای کردان بماند، نوعی دهن کجی به بحثهای گذشتهی مجلس است. مجلس در این موقعیت، عملاً شکست خورده و آقای کردان در موقعیت خودش تثبیت شده است. اگر چنانچه آقای کردان استیضاح بشود و از صحنه خارج شود، اتفاقی نمیافتد، آقای کامران دانشجو که به واسطهی پیوندهای سیاسی با رییس جمهور نزدیک هم است، جای آقای کردان را خواهد گرفت و آقای دانشجو راحتتر و بهتر میتواند نیت ایشان را تامین کند. آقای علیرضا حقیقی با وجود اینکه معتقد است مخالفت اصولگرایان با آقای کردان، پدیدهی قابل توجهی است، اما از نظر ایشان اختلافات نظری آقای کردان با اصولگرایان بر سر مسایل دیگری بوده است که مدرک دکترای ایشان وسیلهی برخورد با آن اختلافات شده است. واقعیت این است که آقای احمدینژاد در مسالهی کردان، با یک بنبست سیاسی جدید روبهرو شده است. به این معنا که ایشان و آقای مشایی حمایت کنندهی کردان بودند و معتقد بودند کردان میتواند دستوراتی را که آقای پورمحمدی، چه در عزل و نصب فرمانداران و استانداران و چه در نحوهی برگزاری انتخابات حاضر به انجام آنها نبوده و به همین خاطر هم استعفا داد، انجام دهد. اما در این میان، مشکلاتی که آقای کردان با جریان اصولگرا داشت، باعث شد گروههایی از جناح اصولگرا که با وی مساله داشتند، تخلف او را در زمینهی ارائهی مدرک قلابی (در مورد دکترای آکسفورد و همچنین فوق لیسانس دانشگاه آزاد)، بهطور جدی دنبال کنند. مشکل آقای احمدینژاد این است که مخالفین جدی آقای کردان جناح خود او هستند. این البته قابل توجه است و در سیاست ایران بسیار نقطهعطف است که افراد یک جناح علیه افراد خود آن جناح برخورد میکنند و برکناری کردان مدیون حرکت جریان اصولگرا است. ولی در میان غوغای مسایل مربوط به مدرک تحصیلی آقای کردان، مسالهی «قرارداد کرسنت»، که مسوول امضای آن آقای کردان بوده، همچنان در هالهی ابهام مانده است. والاستریت ژورنال گزارش داد که این قرارداد امضا شده، در حالی که کیهان گفته بود: «نمایندهی کرسنت با ناکامی ایران را ترک کرده» و تا کنون مقامات وزارت نفت هیچ موضعی نگرفتهاند که آیا این قرارداد امضا شده یا نه. این هم موضوع بسیار مهمی است که در این مساله وجود دارد.
شما کدام وجه را محتمل میبینید؟ در بررسیهایی که انجام دادهام، تکذیب ندیدم. به همین دلیل، قطعاً یک مرحله از کار پیش رفته و احتمالاً بخشی از قرارداد امضا شده است. ممکن است کلیت قرارداد امضا نشده باشد، ولی بخشی امضا شده که به نظر من مسالهی بسیار مهمی است و نمیشود آن را نادیده گرفت. فکر میکنید، مجلس بعد از برکناری آقای عباسی و ظاهراً همراهی آقای رییس جمهور با مجلس، چطور با مسالهی کردان برخورد کند؟ طنز تاریخی قضیه این است که آقای کردان که از افراد قسمخورده علیه اصلاحطلبان بود و سایت «یک خبر» را ایشان علیه اصلاحطلبان راهاندازی کرده بود و در سال ۱۳۸۱ آن را حمایت مالی میکرد، اکنون خودش به وسیلهی اصولگراها مورد حمله واقع شده است. با توجه به اینکه در جمهوری اسلامی در میان جرایم، تنها جرمی که رشد بسیار زیادی داشته، مسالهی شارلاتانیسم بوده (که گزارشهای نیروی انتظامی هم نشانهی همین است، مثلاً بعضی مواقع، آمار قتل کاهش پیدا کرده، ولی شارلاتانیسم افزایش داشته)، وزیر کشور نمیتواند کسی باشد که متهم به فریبکاری و دروغ است. نه اینکه دیگران هم این مدارک را ندارند، در میان مقامات جمهوری اسلامی احتمالاً باز هم از این مدارک وجود دارد. نکتهی دیگری که نباید نادیده گرفت این است که اقدامی که آقای رحیمی کرده بود، اقدامی کاملاً آشکار بود، بیانیهی رسمی به طور دروغ منتشر کردند. این مساله در هر جای دنیا بود، معاون حقوقی رییس جمهور باید استعفا میداد. در حقیقت آقای عباسی قربانی نقشههای آقای رحیمی شده است. به نظر من آقای رحیمی باید استعفا بدهد و برکنار شود. علاوه بر این، مسالهی مهم دیگر این است که در گذشته هم ـ حتی در زمان اصلاحات ـ بسیاری از وزرا، از جمله وزیر مسکن آقای خاتمی، تلاش کردند با دادن زمین، نمایندگان را تشویق به مخالفت با استیضاح کنند. متاسفانه قانونی در مجلس نداریم که با این نوع رفتار وزرا در حوزههای مختلف برخورد کند. این نکته، ضعف و خلع قانونی است که در جمهوری اسلامی وجود دارد. در همین رابطه: • خودداری احمدینژاد از حضور در جلسه استیضاح کردان • «به خاطر شأن مجلس، کردان رأی نمیآورد» • وزیر کشور تهدید به افشای مسائل حیثیتی شد • دفاع احمدینژاد از علی کردان • علی کردان استیضاح میشود • «اصولگرایان نگرانند کردان دوباره رأی بیاورد»
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
در زمانی که سعی می شود رای نماینده هایی که پس از دهها فیلتر گذشته اند خریداری شود اوج فساد بوروکراتیک جمهوری اسلامی به نمایش گذاشته می شود و نسان می دهد اینها با رای مردم چه کارها که نکرده اند بی دلیل نیست که آقازاده ها میلیاردر شده اند دولتها پولهای زیادی را در غیاب ملت به آنها پرداخت شده است . فساد در دستگاههای دولتی نهادینه شده است و به همین دلیل استبداد شدت گرفته است تا مطبوعات وارد این خطهای قرمز نشوند و این فساد بیشتر در جناحی وجود دارد که بیشتر قسم حضرت عباس می خورد و کیهان سردمدار آن است
-- فرهاد-فرياد ، Nov 4, 2008