Sep 2008


از سقوط بازار تا از بین رفتن رؤیای آمریکایی

نیک‌آهنگ کوثر: سقوط ۷۷۷ واحدی بازار بورس در روز گذشته بعد از رد شدن لایحه نجات مالی دولت آمریکا، رأی‌دهندگان آمریکایی را با اما و اگرهای جدیدی روبه‌رو کرده است. جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها، ناکامی در توافق بر سر لایحه را به گردن سیاسی کاری طرف مقابل انداخته‌اند. باید دید تا چهارم نوامبر، مالیات‌دهندگان آمریکایی به کدام جبهه سیاسی اعتماد بیشتری می‌کنند؟



حملات بعد از مناظره اول

نیک‌آهنگ کوثر: سناتور مک‌کین که انتظار داشت رسانه‌ها او را برنده اعلام کنند، اندکی دل‌چرکین است. ستاد مک‌کین در طول هفته‌های اخیر بارها بعضی از روزنامه‌های بزرگ و معتبر را طرفدار اوباما خوانده‌اند و آن‌ها را متهم کرده‌اند که فقط دنبال ضربه زدن به نامزد جمهوری‌خواهان بوده‌اند. ستاد اوباما نیز در یکی از آگهی‌هایش بعد از مناظره به این نکته اشاره کرد که در طول ۹۰ دقیقه مناظره، مک‌کین یک بار هم به طبقه متوسط اشاره نکرده است.



راند اول: مناظره‌ یک بوکسور جوان با یک بازنشسته

نیک‌آهنگ کوثر: شب گذشته اولین دور از سه مناظره میان نامزد‌های دو حزب اصلی آمریکا در دانشگاه می‌سی‌سی‌پی میان جان‌ مک‌کین و باراک اوباما برگزار شد. بخشی از بحث دو رقیب هم به ایران کشیده شد. هر دو نامزد ایران اتمی را خطر مهمی برای اسرائیل معرفی کردند. مک‌کین گفت ما نمی‌توانیم یک هولوکاست دیگر را تحمل کنیم. وی خواستار اتحاد کشورهایی که حکومت دموکراتیک دارند، شد تا با تحمیل تحریم‌های قدرتمند، به ایران و کشورهایی مثل ایران فشار آورند.



روز قدس در گفت و گو با احمد سلامتیان و احمد زیدآبادی:
زیدآبادی: ایران به دنبال صلح در فلسطین نیست

سیدسرج‌الدین میردامادی: آخرین جمعه ماه رمضان به روز قدس نام‌گذاری شده است. هر ساله در این روز، جمهوری اسلامی ایران نیروهایش را برای راه‌پیمایی بسیج می‌کند. درباره‌ی پیشینه نام‌گذاری این روز و هم‌چنین بررسی نگاه ایران به مساله فلسطین با احمد سلامتیان، تحلیل‌گر مسایل سیاسی در پاریس و احمد زیدآبادی، دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت و کارشناس مسائل خاورمیانه گفت و گو کردم. زیدآبادی می‌گوید: «‌ایران اساساً نمی‌تواند قائل به مساله‌ای به نام صلح باشد، به دلیل آن‌که موجودیتی به نام اسرائیل را به رسمیت ‌نمی‌شناسد. صلح، خواه ناخواه دو طرف دارد، حال هر ماهیتی که داشته باشد. بنابر‌این چون ایران اساساً موجودیت یک طرف قضیه را به رسمیت نمی‌شناسد، بنابر‌این ایران با هر تعریفی که از صلح مطرح بشود، مخالف است.»



گفت و گو با هوشنگ امیر احمدی در رابطه با برقراری رابطه بین آمریکا و ایران
«ایران و امریکا راهی جز صلح ندارند»

مریم محمدی: آقای احمدی‏نژاد برای چهارمین بار در طول سه سال و اندی ریاست جمهوری خود، به نیویورک سفر کرده و در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شده است. آقای احمدی‏نژادر در این سفر، واضح‏تر از همیشه خواهان مذاکره نزدیک با آمریکا شد و گفت که حاضر است با هرکدام از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا گفت و ‏گو کند. در این رابطه با آقای هوشنگ امیراحمدی گفت و گو کردم.



مک‌کین از مناظره خودداری می‌کند؟

نیک‌آهنگ کوثر: چهارشنبه شب، جان مک‌کین بر صفحه تلویزیون ظاهر شد و گفت موقتاً ستادش را تعطیل می‌کند، آگهی‌های‌اش را هم علیه اوباما از تلوزیون بیرون می‌کشد تا به واشنگتن برود و به حل مشکل اخیر اقتصادی کمک کند. اما اوباما سریع به گفته‌های مک‌کین واکنش نشان داد و گفت کسی که می‌خواهد تا ۴۰ روز دیگر رییس جمهوری آمریکا شود باید در آن واحد بتواند با موضوع‌های مهم و متفاوت دست و پنجه نرم کند.



کارشناسان از برکناری رییس بانک مرکزی ایران می‌گویند
عبده تبریزی و عطریانفر: مظاهری نباید برکنار می‌شد

مریم محمدی: سرانجام ۱۰ روز پس از انتشار نامه وزیر کار، دیروز مجمع عمومی بانک‌ها خبر برکناری طهماسب مظاهری از ریاست کل بانک مرکزی را تأیید کرد‌. در مورد ابعاد اقتصادی این تغییر و تحول، با دکتر حسین عبده تبریزی، رییس سابق سازمان بورس، و هم‌چنین در مورد جوانب سیاسی این قضیه با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، گفت و گو کردم. هم عبده تبریزی و هم عطریانفر معتقد هستند که مظاهری نباید برکنار می‌شد و در اختلاف پیش آمده بین وزیر کار و مظاهری، حق با رییس کل بانک مرکزی بوده است.



کابوس مناظره برای طرفداران اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: باراک اوباما یکی از برترین سخنرانان معاصر آمریکاست؛ با این همه در مناظره مقابل جان‌ مک‌کین ممکن است کم بیاورد. بسیاری اوباما را یک روشنفکر نخبه‌گرا می‌دانند که با سطوح بالاتر جامعه ارتباط برقرار می‌کند؛ در حالی که مناظره ریاست جمهوری، محل نزدیک شدن به عامه رأی‌دهندگان است. به نظر خیلی‌ها، مک‌کین در این عرصه از اوباما پیش است.



گفت و گو با دکتر اکبر اعتماد پیرامون تازه‌ترین گزارش آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران
«دیپلمات‌های غربی دارند افکار عمومی را تحریک می‌کنند»

مریم محمدی: سه‌شنبه‌ی گذشته، اخباری از قول دیپلمات‌های آژانس منتشر شد که اسناد و عکس‌هایی به آژانس ارائه شده که می‌تواند نشان‌دهنده‌ی تلاش ایران برای اصلاح موشک‌های شهاب ۳ در جهت کسب قابلیت حمل کلاهک‌های اتمی باشد. دکتر اکبر اعتماد، رییس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «اگر آژانس نتوانسته چنین چیزی را کشف کند، دیپلمات‌ها چه طور کشف کرده‌اند!؟ من فکر می‌کنم دیپلمات‌های غربی باز هم دارند افکار عمومی را تحریک می‌کنند که ایران به طریقی به طرف ساختن سلاح اتمی می‌رود.»



انتخابات آمریکا: دست‌ها رو می‌شود

نیک‌آهنگ کوثر: لابی‌گران عوامل صنایع و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی هستند که برای تصویب قوانین خاصی قدرت و نفوذ زیادی دارند. اینان با تأمین منافع کاندیداها و نیز صنایع، توانسته‌اند بیشترین بهره را ببرند. ستاد اوباما با بررسی سابقه تیم مشاوران جان مک‌کین متوجه شد در حلقه نخست اطراف کاندیدای جمهوری‌خواهان، هفت لابی‌گر برجسته حضور دارند. آگهی‌های پیاپی ستاد اوباما علیه مک‌کین در این مورد، بارها از شبکه‌های ملی و محلی پخش شد.



رقابت میان مک‌کین و اوباما در ایالت‌های ارغوانی

امید معماریان: رقابت بین دو کاندیدای رییس‌جمهوری آمریکا، جان مک‌کین جمهوری‌خواه و باراک اوبامای دموکرات، در ایالت‌هایی که نه کاملاً قرمز (جمهوری‌خواه) و نه کاملاً آبی (دموکرات) بلکه ارغوانی هستند، با شتاب و هیجان زیادی ادامه دارد. باراک اوباما قبلاً اعلام کرده بود که استراتژی کمپین در ۵۰ ایالت را دنبال می‌کند. اما نقشه انتخاباتی آمریکا عملاً امکان چنین کاری را از وی می‌گیرد.



مقاله‌ای در اشپیگل
«اروپایی‌ها طرفدار اوباما هستند؛ نه سیاست‌هایش»

اشپیگل، ترجمه‌ی مینا ملکیان: اروپایی‌ها از انتخاب اوباما جانبداری می‌کنند؛ اما الزاماً موافق سیاست‌های او نیستند. بر اساس نظر‌سنجی گسترده‌ای که انجام گرفته است، اروپایی‌ها علاقه‌مند‌ند تا امسال دموکرات‌ها به کاخ سفید باز گردند. اما موضع اوباما در قبال برنامه هسته‌ای ایران و افغانستان چندان مورد حمایت اروپایی‌ها نیست و پیگیری مداوم رقابت‌های انتخاباتی توسط آنان را نمی‌توان به منزله حمایت‌‌شان از تقویت بیشتر روابط اروپا - آمریکا دانست.



گفت و گو با مهرداد درویش‌پور، به مناسبت برگزاری همایش جمهوری‌خواهان لاییک در بروکسل
«ما بیشتر به نان و آزادی محتاجیم»

معصومه ناصری: مهرداد درویش‌پور، فعال سیاسی و عضو شورای هماهنگی سومین گردهمایی سالانه جمهوری‌خواهان لاییک و فعالان سیاسی هم‌فکرش تلاش می‌کنند در دیدار با برخی مقام‌های اروپایی توجه آن‌ها را به ایده لزوم جدایی دین از دولت در ایران جلب کنند. با مهرداد درویش‌پور درباره اهداف این جنبش گفت و گو کرده‌ام.



نگرانی جمهوری‌خواهان از مناظره پیلین و بایدن

نیک‌آهنگ کوثر: از این هفته مناظره‌های تلویزیونی زنده میان رقبا آغاز می‌شود. اما نگرانی عمده جمهوری‌خواهان بابت مناظره سارا پیلین و جو بایدن است. ستاد مک‌کین تلاش زیادی کرده است که قالب این مناظره به صورت پرسش و پاسخ‌های کوتاه باشد، چون در غیر این صورت، نامزد معاون اولی جمهوری‌خواهان در مقابل یک مناظره‌گر کهنه‌کار مثل بایدن کم خواهد آورد.



گفت و گو با شهاب‌الدین طباطبایی، مسوول شاخه‌ی جوانان حزب مشارکت ایران:
«خاتمی باید بیاید و ایران را حفظ کند»

مریم محمدی: شهاب‌الدین طباطبایی، مسوول شاخه‌ی جوانان حزب مشارکت ایران درباره کاندیدای نهایی اصلاح‌طلبان می‌گوید: «‌الان به جایی رسیدیم که‌ شاید، نگرانی بابت جمهوری اسلامی هم نباشد، نگرانی بابت ایران باشد؛ و آقای خاتمی است که می‌تواند اصلاح‌طلبان و جمهوری اسلامی هیچ، بلکه ایران را حفظ کند. شرایطی که در جامعه‌ی بین‌المللی داریم، وضعیت اقتصادی، فروپاشی اجتماعی که هرروز روندش‌ تندتر و گسترده‌تر می‌شود.»



سقوط موسسات بزرگ و صعود باراک اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: درست دو روز بعد از سقوط بزرگ وال‌ا‌ستریت، باراک اوباما که هفته پیش پنج درصد از رقیب جمهوری‌خواه خود عقب افتاده بود، دو در صد سبقت گرفت. کارشناسان موسسه نظرسنجی گالوپ معتقدند، به هم خوردن تعادل بازار و عدم اعتماد مردم به ساختار اقتصادی که یکی از عوامل ناکارآمدی‌اش را سیاست‌های دولت جمهوری‌خواهان می‌دانند، از جمله عوامل بهتر شدن وضع اوباما است.



گفت و گو با عبدالله مومنی، رییس شورای مرکزی و سخنگوی ادوار تحکیم
عبدالله نوری، کاندیدای ادوار تحکیم وحدت

مریم محمدی: در ایران، علاوه بر احزاب سیاسی که مواضع معین و اعلام‌ شده‌ای دارند، همواره نهادها و سازمان‌هایی هستند که در لحظات معین بر افکار عمومی و تصمیم‌گیری جامعه، تاثیرات معینی دارند. برای آگاهی از این پتانسیل نهفته در افکار عمومی، به سراغ سازمان دانش‌آموختگان ادوار تحکیم رفتم و با آقای عبدالله مومنی، رییس شورای مرکزی و سخنگوی این سازمان، گفتگو کردم.



«جهان آن‌قدرها هم سیاه نیست»

فرید زکریا، ترجمه‌ی‌ احسان نوروزی: به نظر می‌رسد از اختلاف‌نظرهای دو کاندیدای ریاست جمهوری نیز قدری کاسته شده است. هر دو کاندیدای دموکرات و جمهوری‌خواه، با بلندپروازی‌های اتمی ایران و تهاجم روسیه به گرجستان مخالف‌اند و هر دوی آن‌ها از نبردهای شدید با طالبان در افغانستان و پاکستان حمایت می‌کنند. اما هم‌چنان در نحوه نگرش این دو کاندیدا به جهان، تفاوتی بنیادین و آشکار وجود دارد. با طرح پرسشی ساده می‌توان به بهترین نحو به این شکاف پی برد: ما در چه نوع جهانی زندگی میکنیم؟



وقتی وال‌ا‌ستریت موضوع اول انتخابات می‌شود

نیک‌آهنگ کوثر: با بالا گرفتن جنگ‌های تبلیغاتی رقبای دموکرات و جمهوری‌خواه، ستادهای دو طرف در حال به توپ بستن جبهه مقابل برای جلب نظر و آرای رأی‌دهندگان آمریکایی هستند. اما سقوط نسبی ارزش سهام در وال‌ا‌ستریت باعث شده بار اصلی تبلیغات متوجه مسایل اقتصادی باشد. جمهوری‌خواهان معتقدند که اکثریت دموکرات کنگره نظارت لازم بر وال‌‌استریت را نداشته‌ و دموکرات‌ها هم آسان گرفتن دولت بر مؤسسات بزرگ و سیاست‌های اقتصادی بوش را عامل اصلی مشکل می‌دانند.



گفت و گو در باب مفهوم «رجل سیاسی» در قانون انتخابات
اصلاح قانون انتخابات و باقی ماندن «رجل سیاسی»

مریم محمدی: نکته‌ای که همواره در رابطه با قانون انتخابات ریاست جمهوری برای جامعه‌ی زنان ایرانی مطرح بوده، تفسیر واژه‌ی «رجل سیاسی‌ ـ مذهبی» است که همچنان مسکوت گذاشته شده است. در باب تفسیر این واژه با سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، عضو هیأت رییسه‌ی مجلس شورای اسلامی، مریم بهروزی، دبیر کل «جامعه‌ی نرجس» و اعظم طالقانی، دبیر کل «جامعه‌ی اسلامی زنان»، گفت و گو کردم.