Feb 2008


سهم زنان در فهرست اصولگرایان در گفت و گو با مریم بهروزی و امیر محبیان:
محبیان: حضور زنان کافی نیست، باید ظهور کنند

مریم محمدی: در انتخابات مجلس هشتم برای اولین بار، مساله‌ی حضور وسیع‌تر زنان در جبهه‌ی اصولگرایان نیز به چالش کشیده شد. در گفتگوهای قبلی با خانم مریم بهروزی، مدیر جامعه نرجس مطلع شدیم که زنان جبهه‌ی اصولگرا پس از آنکه نتوانستند نام ده زن را در فهرست جبهه‌ی متحد اصول‌گرایان قرار دهند، مصمم شدند که فهرست جداگانه‌ی ده نفره‌ای را تهیه کنند. این فهرست تهیه شد اما تصمیم نهایی در مورد چگونگی انتشار آن، هنوز گرفته نشده است. در همین زمینه گفتگو کرده‌ام با خانم مریم بهروزی و نیز برای مطلع شدن از نظرات آقایان در این جبهه، گفتگویی کرده‌ام با آقای امیر محبیان.



گفت و گو با دکتر علیرضا نامور حقیقی، مدرس دانشگاه تورنتو:
شرایط روانی برای قطعنامه سوم آماده است

دکتر علیرضا نامور حقیقی، مدرس دانشگاه تورنتو درگفت و گو با نیک‌آهنگ کوثر درباره اطلاعات جدید ارائه شده به آژانس می‌گوید: « ایران معتقد است که منابع این اطلاعات، جعلی است و این اطلاعات واقعی نیست. اما باید به این نکته اذعان کرد که در فضای کنونی، هرچند که مذاکرات دیشب ۵+۱ برای تعیین چگونگی تصویب قطعنامه، به توافقی نرسید، اما به هر حال این فضای روانی را ایجاد می‌کند که در جهت اقناع دیگر اعضای غیر دائم شورای امنیت، برای تصویب قطعنامه موثر باشد.»



سرمقاله روزنامه الاهرام
ایران برای نزدیک شدن به اعراب، باید تغییر رفتار دهد

ترجمه‌ی م. صبا: اسامه سرایا، سردبیر روزنامه الاهرام در سرمقاله‌ی خود می‌نویسد: «‌اگر ایران یا سایر کشورها گمان می‌کنند که اعراب در وضعیت دشواری بسر برده و ضعف بر آنها مستولی است و بنابراین خواهند پذیرفت که ایران نقش منطقه‌ای خود را مطابق منافعش گسترش بخشد، نشست دمشق باید به آنها اعلام کند که اشتباه می‌کنند. این ایران است که در ضعف قرار دارد و اوست که به دنبال حمایت اعراب است تا به او کمک کنند تا فشار خارجی در مساله هسته‌ای‌اش را کاهش بخشد»



شرکت و یا عدم شرکت در انتخابات در گفت و گو با عطریانفر و حکمت:
عطریانفر: تحریم، ساده‌ترین راه‌حل است

شاید هیچ انتخاباتی در جمهوری اسلامی به اندازه‌ی مجلس هشتم، بحث‌برانگیز و پر جدل نبوده است. پس از رد‌صلاحیت گسترده‌ای که از داوطلبان ورود به مجلس هشتم صورت گرفت و پس از رایزنی‌ها و تلاش‌های پنهان و آشکار فراوان، سرانجام تعدادی از رد‌صلاحیت شدگان اولیه، به صحنه‌ی رقابت‌ها بازگردانده شدند. مریم محمدی درباره تصمیم اخیر اصلاح‌طلبان برای شرکت در انتخابات با محمد عطریانفر، عضو حزب کارگزاران سازندگی و بیژن حکمت، تحلیل گر سیاسی در پاریس گفتگو کرده است



سوابق تاریخی تحریم‌‌های جمهوری اسلامی
قدم‌های چهارگانه آمریکا در تحریم جمهوری اسلامی

واروژ میناسیان: « آمریکا به عنوان یک قدرت تاثیر‌گذار در جهان، این امکان بالقوه را دارد تا بسیاری ازکشورهای جهان را برای اعمال تحریم‌های بیشتر برضد جمهوری اسلامی با خود همراه کند. آمریکا به سه دلیل مبرهن به طور بالقوه خواهد توانست تحریم‌های جدیدی علیه ایران با همراهی سایر کشور‌های غربی به تصویب شورای امنیت سازمان ملل برساند.»



عکس جنجال برانگیز: اوباما با دستار

ترجمه‌ی شهرزاد سامانی: رقابت برای کاندیدای ریاست جمهوری شدن، در حزب دموکرات همچنان ادامه دارد و به نتیجه قطعی نرسیده است. این درحالی است که سناتور هیلاری کلینتون در یازده شهر بازنده شده است. بانوی اول سابق، برای پیروز شدن بر باراک اوبامای جوان، دست به هرکاری می زند. حتی اگر این کار، انتشار عکس‌های رقیب انتخاباتی‌اش با دستار و لباس سنتی کشور سومالی باشد.



گفت و گو با محمد علی ابطحی، درباره آخرین رخدادهای انتخابات:
چراغِ اصولگرایان روشن است

محمد علی ابطحی، معاون رییس جمهور در دوره‌ی اصلاحات در گفت و گو با مریم محمدی می‌گوید: «‌من یک وقتی یک بحثی مطرح کردم و در وبلاگم هم نوشتم که موضوع این هم می‌تواند مطرح باشد که در حقیقت با حذف اصلاح‌طلبان، اصولگرایان جریان سیاسی را تبدیل بکنند به دو جریان سیاسی مخالف دولت و موافق دولت، در درون اصول‌گرایان. یک کمی هم با این نگاه ممکن است این اختلافات مطرح بشود.»



گفت‌وگو با مسعود بهنود، بخش دوم
رجایی در راهروهای تلویزیون نماز می‌خواند

در بخش دوم گفت‌وگوی مسعود بهنود با مریم محمدی، بهنود خاطرات تلویزیون ایران را در روزهای نخستین انقلاب چنین روایت می‌کند: یک آقایی بود که از اولی که آقای قطب‌زاده آمد، در راهروی جلوی اتاق او سجاده‌اش را پهن کرده بود و داشت نماز می‌خواند. قطب‌زاده یکی دو مرتبه در این آمد و رفت، به او با تعجب نگاه کرد. بعد معلوم شد که این آقا یک کار اصولی کرده است. به این معنی که از مدت‌ها قبل نشسته، این فضا را حدس زده که روزی انقلاب خواهد شد. همه‌ی کتاب‌های درسی، همه‌ی سال‌ها را در همه‌ی رشته‌ها بررسی کرده بود، با فرض اینکه اگر انقلاب بشود، کجای آن را باید حذف کرد...



گفت‌وگو با مسعود بهنود، بخش نخست
تصمیم گرفتم تصویر آقای خمینی را پخش کنم

مریم محمدی: با «مسعود بهنود» گفت‌وگوی بلند و همه جانبه‌ای کرده‌ام درباره‌ی مسیری که جامعه مطبوعاتی ایران در این دو نظام متفاوت سیاسی طی کرد. بخش نخست این گفت‌وگو اختصاص دارد به خاطرات مسعود بهنود، عمدتا حول دو واقعه‌ی معین 17 شهریور و 13 آبان و نقشی که بهنود در تلویزیون آن زمان ایفا می‌کرد. تا جایی‌که عکس آقای خمینی برای اولین بار از تلویزیون شاهنشاهی در برنامه وی پخش شد.



معرفی فیدل کاسترو به نقل از مجله لاستامپا
کاسترو، انقلابی و دیکتاتور

لاستامپا / شهرزاد سامانی: چه بخواهیم و چه نخواهیم، فیدل کاسترو با جزیره کوچکش در دریای کارائیب، یکی از بزرگترین شخصیت‌های تاریخ جهان در نیم قرن گذشته و سال‌های آغازین هزاره جدید است. کاسترو که برای ستایشگرانش انقلابی و برای منتقدینش دیکتاتور است. او که سخنوری کاریزماتیک و مجذوب‌کننده بود، به مدت پنجاه سال نقشی برجسته در تاریج آمریکای لاتین بازی کرد.



تگاهی به زندگی و فعالیت‌های عماد مغنیه
"عماد مغنیه" چرا کشته شد؟

واروژ میناسیان: «"مغنیه" که بود؟ چه کرد؟ چگونه کشته شد؟ چرا کشته شد؟ و چه کسانی او را کشتند؟ این‌ها پرسش‌هایی هستند که یافتن پاسخِ کامل، دقیق و واقعی آن‌ها شاید تا سالیان دراز غیرممکن باشد. "مغنیه" پیچیده زندگی کرد و پیچیده‌تر کشته شد؛ این، تنها بخشی از واقعیت‌های زندگی اوست.»



افغانستان: بیش از ۱۳۰ کشته در دو روز

لینا آریا: شمار تلفات حملات انتحاری طی دو‌ روز در استان قندهار، به بیشتر از ۱۳۰نفر رسید. امروز حوالی ساعت۳ بعدازظهر در شهرستان اسپین بولداک استان قندهار، حمله‌ی انتحاری به کاروان نیروهای ناتو صورت گرفت که در این حمله، ۳۵ نفر از افراد غیر‌نظامی کشته شدند.



گفتگو با شیرین عبادی و آدر منصوری
«رد صلاحیت‌ها بیشتر شامل خانم‌ها شده تا آقایان»

شیرین عبادی در گفت‌وگو با مریم محمدی: «وقتی انتخاباتی آزاد، سالم و عادلانه باشد؛ هم برای زنان و هم برای مردان واجد این صفت است. نمی‌توان تصور کرد که انتخاباتی آزاد و سالم و عادلانه فقط برای مردان باشد و زنان محروم باشند. طبیعی است وقتی رد صلاحیت‌ها به این گستردگی است و از آن مهم‌تر، قانون، اجازه‌ی رد صلاحیت را به شورای نگهبان می‌دهد؛ این انتخابات نه برای زنان و نه برای مردان، آزاد، سالم و عادلانه تلقی نخواهد شد.»



انتخابات روسیه: پوتین در هر حال می ماند

سیامک سلطانی: روشن است که پوتین قصد و برنامه کنار رفتن از سیاست را ندارد، پوتین حضور خواهد داشت و چه در مقام نخست‌وزیری آتی و یا هر مقام دیگری که باشد، از تداوم سیاستی که خود بنیان‌گذار و معمار آن بود، با تمام قدرت، حمایت و حفاظت، خواهد کرد. اما جامعه روسیه نیز همچون همه دیگر جوامع، با حفظ خود ویژ‌‌گی‌هایش، با خون تازه‌ای که با روی کار آمدن خود پوتین در رگ‌هایش جاری گشت و با مدویدف تداوم خواهد یافت؛ به سوی تغییرات هرچه بیشتر گام خواهد برداشت.



مقاله‌ای در نیوزویک بین‌المللی‌، ۱۸ فوریه ۲۰۰۸
معیارهای دوگانه رژیم خودکامه ایران

اکبر گنجی: در شرایط کنونی انتقاد از سیاست خارجی دولت آمریکا بویژه در منطقه خاورمیانه که تنها دستاورد سیاست‌های ویرانگر نظامی‌گرایانه‌اش، رشد و گسترش بنیادگرایی و تقویت رژیم های استبدادی بوده‌، کار دشواری نیست. زمامداران بنیادگرای حاکم بر ایران، انتقاد از آمریکا را راهی برای سرپوش نهادن بر بی‌کفایتی‌های دولت در حلّ مسائل معیشتی مردم و توسعه ایران می‌بینند.



پوتین در آخرین نشست مطبوعاتی خود در کاخ کرملین:
«بر کرسی نخست وزیری به روسیه خدمت خواهم کرد»

رسول شادان: ولادیمیر پوتین در آخرین نشست مطبوعاتی خود در کاخ کرملین گفت که تصمیم دارد پس از پایان ریاست جمهوری، در کرسی نخست وزیری روسیه بنشیند. او همچنین از سیاست آمریکا در قبال ایران، اظهار نارضایتی کرد. پوتین گفت که هدف از استقرار سامانه‌ی ضد موشکی آمریکا در شرق اروپا، جلوگیری از موشک‌های ایران نیست؛ چراکه ایران چنین موشک‌هایی را در اختیار ندارد. پس این بر ضد روسیه است.



بازی با مردم یا با مهره‌ی سیاست

عیسی سحرخیز: جریان قدرت‌طلب تحت هدایت و رهبری آیت‌الله خامنه‌ای در شرایطی که خود را در صحنه‌ی سیاسی ایران فعال مایشاء فرض می‌کند ظاهرا هیچ ابایی ندارد که آشکارا نشان دهد در هر حرکت سیاسی، مقتدرانه حریفان و رقیبان را از صفحه‌ی شطرنج سیاست ایران کنار می‌گذارد. بر این اساس، بی توجه به قضاوت افکار عمومی داخلی و بین‌المللی و فریادهای معترضانه‌ی جریان مقابل، راهبرد اصلی «رد صلاحیت فله‌ای چکشی، بازگرداندان قطره چکانی فرمایشی» را مرحله به مرحله با شدت و حدت پیش برده و اجرایی می‌کند.



گفت‌وگو با احمد شیرزاد درباره‌ی انتخابات مجلس هشتم
می‌توانیم حضور مشروط در انتخابات داشته باشیم

احمد شیرزاد، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت در گفت‌وگو با مریم محمدی: «متأسفانه به دلیل ارتباط رسانه‌ای بسیار محدودی که ما با مردم داریم و محدودیت‌هایی که در داخل کشور وجود دارد؛ ما قادر نیستیم پیام‌های پیچیده و مشروط را به جامعه منتقل کنیم. چون ابزار تبلیغات رسمی که همان صدا و سیما باشد، با برد بسیار زیادش معمولا سم‌پاشی‌هایی در جامعه می‌کند که پاسخ‌گویی به آنها بسیار دشوار و مشکل است. جامعه از ما پیام‌های خیلی ساده را می‌تواند بپذیرد و بفهمد و پیام خیلی ساده هم این می‌تواند باشد که بالاخره اصلاح‌طلبان آیا این انتخابات را قبول دارند یا قبول ندارند.»



احمد زیدآبادی، دکتر حبیب‌الله پیمان و آذر منصوری در گفت و گو با زمانه:
تایید‌ صلاحیت‌های جدید، تاثیری بر انتخابات ندارد

مریم محمدی: ۲۳ بهمن ماه، سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که ۲۸۰ نفر از کاندیداهایی که صلاحیت‌شان تایید یا احراز نشده بود، در بررسی مجدد تایید صلاحیت شدند. در مورد این فضا و مسائل مرتبط با آن با احمد زید آبادی، دکتر حبیب‌الله پیمان و آذر منصوری گفت و گو کردم.



۲۹ سال پس از انقلاب
مردم از انقلاب و پس از انقلاب می‌گویند

مریم محمدی: ۲۲ بهمن ۱۳۸۶، دقیقاً ۲۹ سال از انقلاب بهمن می‌گذرد. انقلاب‌ها، همیشه مخالفان و موافقان خود را داشته‌اند. به مناسبت سالگرد انقلاب اسلامی سعی کردیم تماسی داشته باشیم با نظریات مخالفان و موافقان انقلاب و عمدتاً کسانی که در انقلاب شرکت داشته‌اند.