Nov 2009


بخش نخست از «پاراگراف‌ها»
کوئیر چیست؟

کتی آکر، ترجمه‌ی پیمان غلامی: تاریخ پیش می‌رود، اگر چه، جدا از آن‌چه ما درست یا غلط بدانیم، پیش می‌رود. من امیدوارم که تاریخ به سوی براندازی سیستم دوسویه‌ی جنسیت پیش برود. چراکه این مردان نیستند که تباه شده‌اند، هر چند تباه شده‌اند؛ این سرتاسر سیستم است. سرتاسرِ سیستمِ تفکرِ دوگانه‌انگار. من فکر نمی‌کنم که هیچ‌کدام از ما مخالف باشد که ما، به‌عنوان زنان، تباه شده‌ایم.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش نهم
براندازی نرم دشمن

اکبر گنجی: مردم‌سالاری سلطانی آدمیان را غایات فی‌نفسه به شمار نمی‌آورد، آن چه مهم است، برساخته‌ی انتزاعی به نام نظام است، نه انسان‌های با گوشت و استخوان و خون. نظام مقدس است، نه انسان‌ها. به همین دلیل می‌توان انسان‌های واقعی را در پای نظام قربانی کرد.



آشنایی با مفاهیم فلسفی
اسطوره و فلسفه

حمید پرنیان: کاسیرر در زمان [حکم‌رانی] هیتلر از آلمان به آمریکا گریخت، و تمرکزش را بر اسطوره‌های سیاسیِ مدرن، و بیش‌تر از همه بر نازیسم، نهاد. اسطوره‌ در این‌جا به ایدئولوژی نزدیک می‌شود.



بخش چهارم از کتاب «ذات مسیحیت»
تصور انسان از خودش همان تصور او از خداست

لودویک فوئرباخ، ترجمه‌ی مهران فروتن: ابژه‌ی انسان چیزی جز هستیِ ابژکتیوِ خودش نیست. خدای او همان‌گونه‌ای است که او فکر می‌کند، همان‌گونه‌ای که او چیزها را می‌فهمد؛ هر بها و ارزشی که یک انسان داشته باشد، خدای او نیز همان ارزش را دارد و نه بیش‌تر. آگاهیِ خدا خودآگاهیِ انسان است. معرفتِ خدا معرفت-از-خودِ انسان است.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش هفتم و هشتم
تبعیت صددرصدی و حذف تفاوت

اکبر گنجی: آیت‌الله خمینی گفته است که سلطان «می‌تواند قراردادهای شرعی را که خود با مردم بسته است، یک‌جانبه لغو کند». بدین‌ترتیب، سلطان (آقای خامنه‌ای) مجاز بود که قراردادش با مردم را یک‌جانبه لغو کند. او به مردم گفته بود که در انتخابات شرکت کنید، من بی‌طرف خواهم بود و تغییری در آرای شما ایجاد نخواهم کرد. اما، مطابق نظریه‌ی ولایت مطلقه‌ی فقیه، او مجاز بود که این پیمان را به‌طور یک‌جانبه فسخ کند، و فسخ کرد.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش ششم
مبارزه با فساد، و مردم سالاری سکولاریزه

اکبر گنجی: آیت‌الله خامنه‌ای به دنبال آن بود که جهت‌گیری نظام را به راه صحیح هدایت کند. او مطابق معمول در سخنرانی ابتدای سال در مشهد، پروژه‌ی خود را کلید زد. خامنه‌ای روی مبارزه‌ی با فساد تأکید کرد و به این‌ترتیب بود که محافظه کاران، خصوصا احمدی‌نژاد و همکارانش، زیر بیرق مبارزه‌ی با فساد، حمله به هاشمی رفسنجانی را آغاز کردند.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش پنجم
شکست مجدد، حذف گردن‌کلفت‌های مجلس ششم

اکبر گنجی: پس از برگزاری انتخابات و پیروزی چشم‌گیر اصلاح‌طلبان، شورای نگهبان که نتیجه را قابل قبول نمی‌دانست، به‌دنبال آن رفت که حداقل انتخابات تهران را باطل اعلام کند. این موضوع جنجالی به پا کرد. در نهایت با دخالت مستقیم خامنه‌ای، شورای نگهبان با ابطال ۵۳۲ صندوق با ۷۲۶ هزار رای، غلام‌علی حداد عادل، که فرزندش با فرزند خامنه‌ای ازدواج کرده‌ است، را جای‌گزین علی‌رضا رجایی کرد.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش چهارم
خطای محاسباتی: بازگشت چپ‌های اصلاح‌طلب‌شده

اکبر گنجی: هرچه زمان انتخابات نزدیک‌تر می‌شد، علی خامنه‌ای بر حمله‌ی خود بر کاندیدای اصلاح‌طلبان می‌افزود. او کاندیدای اصلاح‌طلبان را مورد حمایت دشمن معرفی می‌کرد و از مردم می‌خواست که به او رای ندهند. در واقع، پذیرش خاتمی، مبتنی بر یک خطای محاسبه‌ی بزرگ بود. خامنه‌ای و محافظه‌کاران مطلقا تصور نمی‌کردند که خاتمی رای چندانی داشته باشد.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش سوم
چپ‌های فتنه‌گر و علف‌های هرزه

اکبر گنجی: نمایندگان فتنه‌گر، مردم رذل و اوباش، علف هرزه‌هایی به شمار آمدند که باید درو می‌شدند و دور ریخته می‌شدند. فصل جدیدی شروع شده بود. اگر چه آیت‌الله خمینی هم دائما مخالفان را حذف و نابود می‌کرد، ولی علی خامنه‌ای به‌دنبال حذف مخالفان خود از نظام سیاسی بود.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش دوم
گام اول: تبدیل تنفیذ به انتصاب

اکبر گنجی: یکی از اولین اقدامات خامنه‌ای که آن را در دولت هاشمی به کرسی نشاند این بود که وزرای اطلاعات، کشور، خارجه و فرهنگ و ارشاد اسلامی حتما باید به تایید او برسند. هاشمی رفسنجانی که به دنبال آبادی اقتصادی بود، این چهار وزارت‌خانه را به خامنه‌ای واگذار کرد.



فرایند بسط و تحکیم سلطانیزم در ایران ـ بخش نخست
برساختن رهبری در تعارض با وصیت‌نامه‌ی خمینی

اکبر گنجی: در ۲۲ خرداد، بیش از ۸۰ درصد مردم در انتخابات شرکت کردند و رژیم هم مطابق معمول دست به تقلب زد. اما مردم، به طور خودجوش به خیابان‌ها ریختند و جنبشی اجتماعی پدید آوردند. آنان با نافرمانی مدنی نشان دادند که می‌توان در انتخابات رژیم شرکت کرد و از انتخابات متقلبانه علیه مشروعیت ادعایی استفاده کرد. مقاله‌ی حاضر به فرایند فرمایشی کردن انتخابات، بسط قدرت سلطان و ناموثر شدن آرای مردم می‌پردازد.



نواندیشان مسلمان در ترازوهای دیجیتالی

اکبر کرمی: کسانی که امروز به عنوان نگهبانان و پاس‌داران جمهوری اسلامی در فرایند ننگین سرکوب، سانسور و سکوت نقش ایفا می‌کنند، به‌واقع، دشمنان واقعی این نظامند. کسانی که نمی‌گذارند این ناپایداری سیاسی و ناخرسندی ملی با ابزارهای درونی و ملی درمان شود، دیر یا زود به جراحی‌های سنگین و احتمالا خارجی تن خواهند داد.



نظارت و نقد قدرت

خسرو ناقد: هر جا نقد و نظارت عمومی اندکی فروکش می‌کند و عرصه بر منتقدانِ دولت‌ها تنگ می‌شود، امکان بروز فساد افزايش می‌يابد؛ چرا که قدرت ذاتا گرايش به گسترش عرصه‌ی نفوذ خود دارد و قدرتمندان تقسيم قدرت و حتی نظارت بر اعمال قدرت را برنمی‌تابند؛ چه رسد به بازرسی حيطه‌ی قدرت و انتقاد از عمل‌کردهای‌شان.



بخش سوم
هستی انسان

لودویک فوئرباخ، ترجمه‌ی مهران فروتن: پرسش این است : آن چیست که احساس را مذهبی می‌کند؟ شاید ابژه‌ی مخصوص به آن؟ ابدا، چون این ابژه تنها وقتی ابژه‌ای مذهبی است که ابژه‌ای متعلق به خردِ سرد یا حافظه نباشد، بل‌که ابژه‌ی احساس باشد. بعد چه؟



طرح‌های موجود روشن‌فکری دینی و مطالبات نو ـ قسمت چهارم
از بازار بورس گرفته تا روابط جنسی آزاد

مجید محمدی: در طرح‌های اول تا سوم جهان مدرن به‌ترتیب به دنیای علوم تجربی و صنعت، جهان مبارزه‌ی سیاسی و کهکشان تاریخ مذهب، و جهان معرفت و دانش تقلیل پیدا می‌کند اما در طرح تازه جهان مدرن مجموعه‌ای است از اندر کنش‌های میان صدها زیر-جهان که به اندازه‌ی معرفت و دانش اهمیت دارند.