امنيت فردی و اجتماعی


اخته‌گی اخلاقی جامعه‌ی ما

بهنام دارایی‌زاده: چندین سال است که جامعه‌شناسان، نسبت به گسترش خشونت‌های اجتماعی در ایران و بی‌تفاوتی بیمارگونه‌ی مردم در قبال این ناهنجاری‌ها هشدار می‌دهند. «خشونت اجتماعی» بی‌شک زاییده‌ی شرایط اقتصادی- اجتماعی مشخص و یا بافت‌های فرهنگی ویژه‌ای است. فقر اقتصادی، هنجارهای عقب‌مانده‌ی اجتماعی و پاره‌ای از ارزش‌های ارتجاعی حاکم بر نهاد خانواده، مانند «تعصب» و «غیرت» و ... همگی از عوامل بروز خشونت‌های اجتماعی‌اند.



هفدهم اکتبر: روز جهانی ریشه‌کنی فقر

امروز، هفدهم اکتبر، «روز جهانی ریشه‌کنی فقر» است. این روز برای نخستین بار در سال ۱۹۸۷ با گردهم آمدن حدود صد هزار نفر در میدان تروکادروی پاریس، گرامی داشته شد و در سال ۱۹۹۲ با ثبت در سازمان ملل متحد، در سراسر جهان رسمیت یافت.سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای به بهانه روز هفدهم اکتبر، همه ملت‌ها را به تلاش برای گسترش فرصت‌های شغلی و پدید آوردن محیطی امن برای مشاغل فراخواند.



متن نامه‌ی برادر جاش فتال، کوهنورد آمریکایی زندانی در تهران
تحمل کن

ترجمه صادق رحیمی: آن‌چه می‌خوانید ترجمه‌ی نامه‌‌ی از الکس فتال به برادر خود جاش فتال، کوهنورد آمریکایی است که همچنان در زندان جمهوری اسلامی به سر می‌برد. این نامه در روزنامه‌ی هافینگتون پست که یک روزنامه‌ی آن لاین انگلیسی‌زبان است منتشر شده و صادق رحیمی آن را به زبان فارسی ترجمه کرده است.



گفت‌وگو با محمد مصطفایی و نسرین ستوده درباره‌ی علت خروج از کشور محمد مصطفایی و ادعاهای دادستان
محمد مصطفایی: قوه قضاییه گروگان‌گیری می‌کند

مریم محمدی: آخرین موج خروج از کشور که پس از وقایع مرتبط با انتخابات آغاز شد، علاوه بر فعالان سیاسی، گروه‌های تازه‌ای از فعالان جامعه‌ مدنی را نیز دربرگرفته است. پس از شادی صدر، اینک محمد مصطفایی دومین وکیل و حقوق‌دانی است که کشور را ترک کرده است. در گفت‌وگویی با محمد مصطفایی که اینک در نروژ به‌سر می‌برد، به مسئله‌ی خروجش از کشور، ادعاهای دیروز دادستان تهران درباره‌ی وی و سئوالات و ابهاماتی که در مورد این ماجرا وجود دارد پرداخته‌ام.



سخنی با ضرغامی، رییس سازمان صدا و سیما

محمد مصطفایی: بهتر است به جای دروغ‌پردازی خود تحقیقی در خصوص وضعیت کاری‌ام در ایران در سال‌های گذشته کنید و سپس بر آن باشید تا قضاوتی در خور باور کنید. روز دوم مردادماه مامورین امنیتی همسرم و برادر ایشان را به گروگان گرفتند و آنها را به بازداشتگاه امنیتی زندان اوین بردند؛ بازداشتگاهی که بد نیست گزارشی از جنایاتی که در آنجا رخ می‌دهد تهیه کنید تا مردم بدانندبه نام امنیت و اسلام، چه بر سر نوجوان و جوانان این مرز و بوم می‌آورند.



همسرم و برادرش را آزاد کنید

نامه محمد مصطفایی به دادستان تهران: بازپرس شعبه دوم دادسرای شهید مقدس، همسر مهربان و رنج کشیده و بی‌گناه مرا به همراه بردارشان از روز شنبه دوم مرداد ماه، به ناحق و برخلاف اصل شخصی بودن جرایم و مجازات‌ها به بند کشیده و اعلام می‌کند تا هنگامی که اینجانب خود را معرفی نکنم وی را آزاد نخواهد کرد و به گونه‌ای با سوءاستفاده از قدرت خود و با اعمال سلیقه شخصی این دو عزیزم را به گروگان گرفته‌اند.



نامه سرگشاده به کانون وکلای دادگستری:
در مقابل سیاست گروگان‌گیری سکوت نکنید!

نامه سرگشاده شادی صدر به کانون وکلای دادگستری: اکنون پنج روز است که فرشته حلیمی و فرهاد حلیمی، همسر و برادر همسر محمد مصطفایی، وکیلی که جز انجام وظایف وکالتی خود در دفاع از نوجوانان محکوم به اعدام، محکومان به سنگسار و همینطور زندانیان سیاسی، کاری نکرده است، در زندان به سر می‌برند. دختر ۷ ساله آنها هم اکنون هم از دیدن مادر خود محروم است و هم از دیدار پدر.



خانواده‌های زندانیان سیاسی: بهت و بی‌خبری

مجتبی سمیع نژاد: بی‌خبری از زندانیان و بی‌اطلاعی خانواده‌ها از وضعیت زندانیان، از مهم‌ترین موارد نقض حقوق بشر در ایران به‌شمار می‌رود. این امر که از آن به‌عنوان حربه‌ای برای تحت فشار گذاشتن زندانی و خانواده‌ی او استفاده می‌شود، همواره موجب نگرانی شده است. این روزها «بی‌خبری» و «ناپدیدی» عبدالرضا تاجیک، روزنامه‌نگار و از همکاران کانون حقوق بشر ایران، موجب نگرانی‌های بسیار زیادی شده است.



ضرب و شتم زویا صمدی برای راندن اسانلو از ایران

پانته‌آ بهرامی: یکی از روش‌های حکومت برای منفعل کردن کنش‌گران اجتماعی، پیشنهاد دادن باج و رهسپار کردن آنها به ورای مرزهای ایران است. منصور اسانلو قبل از دستگیری در مصاحبه‌ای اعلام می‌کند که به او پیشنهاد شده در قبال دریافت ماهانه ۱۰ هزار دلار و گرفتن یک سمت نمایندگی به خارج از ایران برود. به شرط آن که دیگر فعالیت سندیکایی نداشته باشد. منصور اسانلو این پیشنهاد را رد می‌کند.



گفت‌وگو با تقی رحمانی و شیرین عبادی درباره‌ی بازداشت نرگس محمدی
اگر دل‌تان خواست، نرگس محمدی را بازداشت کنید!

مریم محمدی: دستگیری فعالان سیاسی، اجتماعی، مدنی، حقوق بشر، فعالان زنان و دیگر نهادهای مدنی همچنان ادامه دارد. نرگس محمدی از فعالان شناخته‏ شده‏ی حقوق بشر، همسر تقی رحمانی، فعال ملی‏- مذهبی و تحلیل‏گر سیاسی است. دستگیری خانم محمدی، نیمه‏شب پنجشنبه، در مقابل چشمان کودکان سه‏سال و نیمه‏ی او انجام گرفت. در این زمینه با تقی رحمانی همسر خانم محمدی و نیز خانم شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر گفت‏وگو کرده‏ام.



به بهانه‌ی روز جهانی کارگر در ایران
«طبقه‌ی کارگر، مستعدترین نیروی تغییرآفرین است»

پانته‌آ بهرامی: اول ماه مه ۱۳۸۹ از همه‌ی روزهایی که تا امروز، به‌مناسبت روز جهانی کارگر در ایران برگزار شده، متمایزتر بود و مهم‌ترین دلیل آن را باید در پشتوانه‌ی جنبش آزادی‌خواهانه‌ی مردم ایران در ده‌ماه اخیر جست‌وجو کرد. اکثر جامعه‌شناسان و تحلیل‌گران بر این باورند که جنبش اجتماعی اخیر ایران، محدویت‌های طبقاتی خود را به نمایش گذاشته و بدون پیوند این جنبش با خواست‌های عمیق اجتماعی و اقتصادی کارگران، بن‌بست سیاسی ایران راه برون‌رفت نخواهد یافت.



گفت‌وگو با سعید محمدی، از فعالان سابق کانون معلمان و وکیل فعلی این نهاد در دستگاه قضایی در بررسی وضعیت صنفی و حقوقی معلمان
روز معلم و مطالبات معلمان

مریم محمدی: دوازدهم اردیبهشت‌ماه در تقویم ایرانیان، به‌مناسبت کشته‌شدن ابوالحسن خان‌علی، در دوازدهم اردیبهشت سال ۱۳۴۰، روز معلم نام‌گذاری شده است. اینک در آستانه‌ی روز معلم، اخبار ایران از تشدید این فشارها می‌گوید: ده‌ها معلم در زندان‌ به‌سر می‌برند و دو تن از آن‌ها زیر حکم اعدام هستند. در این‌باره با آقای سعید محمدی، از فعالان سابق کانون معلمان و وکیل فعلی این نهاد گفت‌وگویی داشتم.



گفت‌وگو با ناهید کشاورز، روان‌درمانگر در باره تجاوز جنسی
تجاوز جنسی

شکوفه منتظری: تجاوز جنسی به معنای خشونت و نقض حریم جسمی و روانی فرد است که با تحقیر از سوی فرد تجاوزگر همراه است که آن را در سه گروه می‌توان تقسیم‌بندی کرد: تجاوز جنسی در عرصه‌ی سیاست که به شکل شکنجه در زندان‌ها و یا ابزار جنگی اعمال می‌شود، تجاوز جنسی در عرصه‌ی اجتماع مانند تجاوز در مدرسه و خیابان که عموما از سوی فردی ناآشنا صورت می‌گیرد و سرانجام تجاوز خانگی. با ناهید کشاورز، روان‌درمانگر در این باره گفت‌وگو کرده‌ام.



گزارشی از وضعیت بد روزنامه نگاران پناهجو در گفت‌وگو با احسان ملکی، عکاس و روزنامه‌نگار
اضطراب‌ها و دشواری‌های یک تبعید ناخواسته

ایرج ادیب‌زاده: بسیاری از روز‌نامه‌نگاران ایرانی که پس از انتخابات در شرایط تهدید، کار کردند و خبر‌ها را انتشار دادند، مجبور به ترک ایران شده‌اند. آن‌ها اکنون در کشور‌های ترکیه، عراق و اروپا در وضعیت بدی به سر می‌برند. با خانواده‌های‌شان در اتاق‌های چند نفره‌ی موقت و بدون کار منتظر رسیدگی به پرونده‌شان هستند. احسان ملکی، عکاس، خبرنگار و یکی از همین روزنامه‌نگاران است. از او خواسته‌ام از چگونگی حضور و کارش در رویداد‌های اعتراضی و آمدنش به تبعید بگوید.



نرگس محمدی، نایب رییس کانون مدافعان حقوق بشر در گفت‌وگو با زمانه:
«تهمت، بی‌قانونی، بی‌اخلاقی؛ فقط برای پرونده‌سازی»

مریم محمدی: یکشبنه، ۲۳ اسفند در خبرگزاری فارس و برخی دیگر از رسانه‏های منتسب به دولت، گزارشی تحت عنوان «نبرد سایبری سپاه پاسداران با گروه‏های فعال در پروژه‏ی بی‏ثبات‏سازی» منتشر شد. در این گزارش از «کانون مدافعان حقوق بشر» و خانم نرگس محمدی، نایب رییس این کانون هم نام برده شد. برای بررسی این موضوع با نرگس محمدی گفت‏وگو کرده‌ام.



گفتگو با چندتن از فعالان خارج از کشور در مورد نافرمانی مدنی
نافرمانی مدنی، مبارزه‌ای مسالمت‌آمیز یا خشونت‌زا

شکوفه منتظری: نافرمانی مدنی در واقع شکلی از مشارکت سیاسی در عرصه‌ی سیاست مردم است که می‌شود ریشه‌هایش را حتی در دوران آنتیک و یونان باستان هم دنبال کرد. در خصوص موضوع نافرمانی مدنی به سراغ عده‌ای از فعالان جوان در خارج از کشور رفتم و نظر آن‌ها را در این مورد جویا شدم. از آن‌ها در باره‌ی برداشت‌شان از نافرمانی مدنی پرسیدم و این‌که اکسیون‌هایی از این دست را در رده‌ی مبارزات غیر خشونت‌آمیز بررسی می‌کنند یا نه؟



شرایط سخت روزنامه‌نگاران پناه‌جو؛ تاوان یک انتخاب!

شکوفه منتظری: دولت آلمان به نشانه‌ی همبستگی با اعتراضات مردمی در ایران قصد دارد به تعداد مشخص از ایرانیان فراری، پناهندگی بدهد. سخن‌گوی وزارت کشور آلمان اعلام کرده است که تصمیم‌گیری در مورد این‌که کدام پناه‌جو را بپذیرد با مشورت کمیساریای عالی پناهندگی صورت می‌گیرد. به همین بهانه با آیدا سعادت، روزنامه‌نگار که به تازگی ایران را ترک کرده و ساکن ترکیه شده است، گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با کوروش عرفانی و مرتضی افشاری، درباره‌ی بیکاری و حقوق معوقه‌ی کارگران
«بیکاری» در متن بحران اقتصادی ایران

پانته‌آ بهرامی: کارگران کارخانه‏ی صنایع مخابراتی راه دور ایران، سه روز است که مقابل استانداری فارس در شیراز تجمع کرده‏اند و خواستار پرداخت مطالبات معوقه‏ی ۱۳ماهه‏ی خود هستند. موج بحران اقتصادی، عدم پرداخت مزد کارگران پیمانی صنایع ذوب‏آهن اصفهان و ده‏ها تولیدی دیگر را نیز به همراه داشته است. در همین زمینه با کوروش عرفانی و مرتضی افشاری گفت‌وگو کرده‌ام.



تجاوزگران در رژیم جمهوری اسلامی

گاردین؛ ترجمه‌ی بهداد بردبار: تجاوز جنسی در این رژیم پدیده جدیدی نیست؛ حتی امروز که به شکل عبثی تلاش می‌کند تا خود را به نام اسلام توجیه کند. با این وجود پس از خیزشی که در خرداد ماه امسال آغاز شد، شاهد وقوع گسترده‌تر تجاوز جنسی هستیم. این بار به مردان هم تجاوز شده. نمی‌خواهم ادعا کنم پیش از این چنین پدیده‌ای وجود نداشته اما الان به‌صورت هدف‌مند تجاوز صورت می‌گیرد.



گزارشی در باره‌ی تیم تراکتورسازی تبریز
«یاشاسین تراکتور»

اردوان روزبه: «تیم تراکتورسازی تبریز»، به ویژه در ماه‏های گذشته، بیشترین محبوبیت را در میان مردم تبریز کسب کرده‏ است. اما موضوع این است که چرا مردم تبریز تا این حد به این تیم علاقه دارند؟ به نظر می‏رسد علاقه به تیم تراکتورسازی از حد یک علاقه‏ی صرفاً ورزشی فراتر رفته و امروز این تیم به عنوان نمادی از اعتراض و بهانه‏ای برای طرح مطالبات ملی در آذربایجان مطرح است.