Oct 2010


تبعیض عامل بروز خشونت در بلوچستان
تشدید فشارها بر علمای دینی بلوچ

محسن کاکارش: در ادامه‌ی فشارها بر اقلیت‌های مذهبی در روزهای اخیر، حاج عبدالرحیم شه‌بخش، داماد و برادر‌زاده‌ی مولانا عبدالحمید، امام جمعه‌ی زاهدان و چندتن از فعالان مذهبی بازداشت شدند. شماری از علمای اهل سنت نیز ممنوع‌الخروج و گذرنامه‌شان توقیف شده تا مانع حضور آنها در همایش‌‌های اسلامی در کشورهای همسایه‌ی ایران شوند. در این‌باره با عبدالستار دوشوکی، فعال سیاسی و تحلیل‌گر مسائل بلوچستان گفت‌وگو کرده‌ام.



نگاه هفته
تظلم‌خواهی در سیستم حقوقی جمهوری اسلامی

حسن زارع‌زاده اردشیر: مهندس حشمت‌الله طبرزدی، دبیر کل جبهه‌ی دمکراتیک ایران که در حال گذراندن دوران محکومیت خود، ۹ سال حبس تعزیری در زندان رجایی‌شهر کرج است، با انتشار نامه‌ای خطاب به وکلای مدافع خود و نیز فعالین حقوق بشر، به طور رسمی شکایت خود از آیت‌الله خامنه‌ای را مطرح کرد و از آنها خواست تا شکایت او را پیگیری کنند. این در حالی است که دو تن از وکلای مدافع او، نسرین ستوده و محمد اولیایی‌فرد در زندان و در شرایط نامناسبی به سر می‌برند.



جرم: مادر بودن

آسیه امینی: نوجوان که بودیم، یکی از تفریحات‌مان خواندن مجله‌های هفتگی بود؛ هفته‌نامه‌هایی که بعضی از آنها در دسته‌ی نشریات زرد تعریف می‌شدند و تا بخواهی، برای نوجوانی که چشم و گوشش بر دنیا بسته بود، جذابیت داشت. یادم است یکی از مهیج‌ترین و عجیب‌ترین و البته تلخ‌ترین داستان‌های این مجلات مربوط بود به زندگی‌ها و روحیات نرون، امپراطور رم، در مبارزه با دشمنان یا بدخواهانش که به عبارتی از مبارزان رم باستان بودند.



غیر قانونی بودن احکام حبس در تبعید

محمد مصطفایی: صدور احکام حبس تعزیری توام با تبعید توسط قضات دادگاه انقلاب برای فعالین حقوق سیاسی و مدنی در زندان‌های دور افتاده‌ی ایران، به طوری که خانواده‌‌های آنها نتوانند به راحتی با ‌آنها ارتباط داشته باشند، از جمله مباحث مورد مناقشه و چالش برانگیزی است که در ماه‌های گذشته، نگرانی و دغدغه‌هایی را ایجاد کرده و رفته رفته اوج بیشتری به خود گرفته است.



نگاه هفته
حقوق بشر به محاق نمی‌رود

حسن زارع‌زاده اردشیر: در چند روز گذشته وضعیت دو فعال حقوق بشر، نسرین ستوده و محمد اولیایی فرد در زندان اوین وخیم گزارش شده است. این دو که وکیل هستند و وکالت بسیاری از زندانیان سیاسی را برعهده دارند اینک خود زندانی شده و در شرایط سختی به سر می‌برند. تحت پیگرد قرار دادن و بازداشت وکلای مدافع و نیز مدافعان حقوق بشر امر تازه‌ای نیست و سال‌هاست که هرکسی یا گروهی که به دفاع از حقوق بشر پرداخته را مورد اذیت و آزار قرار داده‌اند.



عبادی، گنجی و کاریکاتوریست دانمارکی

بهنام دارایی‌زاده: ساده‌سازی است، اگر تصور کنیم این «عدم شرکت» صرفاً یک تصمیم شخصی برحسب ملاحظات مذهبی بوده است. این تصمیم آشکارا واجد پیامی اجتماعی است. هنگامی که فردی در مناسبت و یا نشستی شرکت نمی‌کند، آگاهانه در پی آن است که به مشروعیت جمعی آن رویداد لطمه زند و آن را تا حد ممکن به حاشیه بکشاند. برای همین نیز می‌توان در باب رفتارهای این‌چنینی به طور جمعی اندیشید، تامل کرد و آن را به نقد کشید.



هفدهم اکتبر: روز جهانی ریشه‌کنی فقر

امروز، هفدهم اکتبر، «روز جهانی ریشه‌کنی فقر» است. این روز برای نخستین بار در سال ۱۹۸۷ با گردهم آمدن حدود صد هزار نفر در میدان تروکادروی پاریس، گرامی داشته شد و در سال ۱۹۹۲ با ثبت در سازمان ملل متحد، در سراسر جهان رسمیت یافت.سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای به بهانه روز هفدهم اکتبر، همه ملت‌ها را به تلاش برای گسترش فرصت‌های شغلی و پدید آوردن محیطی امن برای مشاغل فراخواند.



متن نامه‌ی برادر جاش فتال، کوهنورد آمریکایی زندانی در تهران
تحمل کن

ترجمه صادق رحیمی: آن‌چه می‌خوانید ترجمه‌ی نامه‌‌ی از الکس فتال به برادر خود جاش فتال، کوهنورد آمریکایی است که همچنان در زندان جمهوری اسلامی به سر می‌برد. این نامه در روزنامه‌ی هافینگتون پست که یک روزنامه‌ی آن لاین انگلیسی‌زبان است منتشر شده و صادق رحیمی آن را به زبان فارسی ترجمه کرده است.



دیوار حاشای مقامات، بلندتر از زندان‌هاست

اردشیر زارع‌زاده: در حالی که صدور احکام وحشت برای فعالان سیاسی و اجتماعی هم‌چنان ادامه دارد، رییس سازمان زندان‌ها روز پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۳۸۹ گفت در ایران زندانی سیاسی وجود ندارد. ادعای غلامحسین اسماعیلی، رییس سازمان زندان‌های کل کشور، مبنی بر اینکه این زندانیان به ارتکاب جرم امنیتی، زندانی هستند و تعداد آنها بسیار کم است، تنها چهار روز پس از صدور حکم ۱۵ سال زندان برای حسین رونقی ملکی معروف به بابک خرمدین، مطرح شد.



اعدام؛ انتقام دولتی

بهنام دارایی‌زاده: دهم ماه اکتبر، روزجهانی مبارزه با مجازات اعدام است. در سال‌های اخیر در ایران در باب مجازات اعدام و دلایل مخالفت با این مجازات خشن و غیر انسانی یادداشت‌ها و مطالب به نسبت خوبی نوشته شده است. افکار عمومی ایرانیان تا حدودی نسبت به این مسئله حساس شده و امید به تغییر قوانین مربوط به اعدام، البته در چهارچوب حاکمیتی دموکرات و مترقی افزایش یافته است.



اعدام؛ به مثابه یک ساده‌انگاری

بامداد راد: اعدام نوعی مجازات فردی است و در قوانین برخی از کشورها همان‌گونه که برای ارتکاب سایر جرایم- با فرض قضاوت بر مبنای قوانین- مجازات‌هایی به تناسب جرم تعیین می‌شود، برای جرایمی نظیر قتل نیز مجازات اعدام پیش‌بینی شده است.دهم اکتبر روز جهانی مبارزه برای لغو مجازات اعدام است. بد نیست به همین مناسبت چندوچون اعدام بررسی شود و از چند زاویه به آن نگاه شود.



گفت‌وگو با نسیم سرابندی درباره‌ی بهاره هدایت و دانشجویان زندانی
دهه‌ی سی‌سالگی در زندان

آسیه امینی: بسیاری از زنان تولد سی‌سالگی‌شان را به طور ویژه جشن می‌گیرند؛ زیرا آن را آغاز دوره‌ی جوانی و تکامل زنانگی‌شان می‌دانند، اما بهاره هدایت، فعال زن جنبش دانشجویی، طی حکمی سنگین، قرار است همه‌ی دهه‌ی سی‌سالگی‌اش را در زندان به سر ببرد! حکم سنگینی که درواقع به فعالیت‌های او در شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و دبیر سابق کمیسیون زنان دفتر تحکیم برمی‌گردد.



گفت‌وگو با علی عبدی، از اعضای کمپین خانواده‌‌ی بزرگ زندانیان سیاسی
خانواده‏ام را آزاد کنید

شکوفه منتظری: به‏تازگی «کمپین خانواده‏‌ی بزرگ زندانیان سیاسی» با شعار «خانواده‏‌ام را آزاد کنید»، آغاز به‏کار کرده است. صفحه‏‌ی اینترنتی این کمپین، تنها چند روز است که در فضای مجازی منتشر شده و با ‏وجود این، استقبال خوبی از آن شده است. به سراغ علی عبدی، از اعضای کمپین خانواده‏‌ی بزرگ زندانیان سیاسی رفتم و از او درباره‏‌ی انگیزه‏های ایجاد این کمپین پرسیده‌ام.



احکام وحشت

اردشیر زارع‌زاده: هم‌زمان با روزهای آغازین سال تحصیلی که شاهد تشدید محدودیت و سرکوب در حوزه‌ی فعالیت‌های دانشجویی بودیم، صدور احکام سنگین دادگاه‌های انقلاب برای فعالان سرشناس سیاسی و مدنی، نفس‌ها را در سینه‌ی ناظران حقوق بشری حبس کرد. چرا نوزده‌سال و نیم حبس برای حسین درخشان، ۹ سال برای حشمت طبرزدی و سه سال برای عیسی سحرخیز در حالی صادر شد که احتمال آزادی آنها دور از انتظار نبود؟



حکم اعدام حبیب‌الله گلپریپور تایید شد

بهداد بردبار و احسان شفقت: در روزهای گذشته حکم اعدام حبیب‌الله گلپریپور، جوان بیست و هفت ساله‌ی سنندجی از سوی دیوان عالی کشور تایید شد. گلپریپور در تاریخ دوم اردیبهشت ماه ۱۳۸۹ به اتهام محاربه از طریق فعالیت تبلیغی و عضویت در یک حزب مخالف نظام به استناد ماده‌ی ۱۸۶ و ۱۹۰ قانون مجازات اسلامی از سوی دادگاه انقلاب مهاباد به اعدام محکوم و در شهریورماه این حکم توسط دیوان عالی کشور تایید شد.



گفتگو با بهاره شرقی، درباره‌ی وضعیت بهاره هدایت
بهاره هدایت؛ نامزد جایزه‌ی ساخاروف

پانته‌آ بهرامی: آخرین دستگیری بهاره هدایت، روز نهم دی‌ماه سال ۱۳۸۸ در حوادث پس از عاشورا صورت گرفت. دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی وی را نه سال و نیم حبس اعلام کرده‌اند که سنگین‌ترین حکم قضایی‌ای است که از ابتدای تاسیس انجمن‌های اسلامی دانشگاه‌ها برای یکی از اعضای آنها صادر شده است. در همین زمینه با بهاره شرقی گفتگو کرده‌ام.