Apr 2009


میرتاج‌الدینی: رقابت اصلی بین احمدی‌نژاد و موسوی است

مریم محمدی: اصول‏گرایان و اصلاح‏طلبان هرکدام با بیش از یک نامزد در انتخابات حضور دارند، البته هم در میان اصلاح‏طلبان و هم در بین اصول‏گرایان، این نظر هست که کاندیدای واحد می‏توانست به روند انتخابات بهتر کمک کند. اما آقای میرتاج‌الدینی در این زمینه می‌گوید: «به نظر من، هر دو جناح باید با کاندیداهای بیشتری می‏آمدند. تکثر کاندیداها را کاملاً مثبت می‏دانم. چون ما حزبی نیستیم.» در ارتباط با انتخابات دهمین دوره‏ی ریاست جمهوری در ایران، با دو تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی: آقایان محمد رضا میرتاج‏الدینی، نماینده‏ی اصول‏گرای مجلس از شهر تبریز و حسین هاشمی، نماینده‏ی اصلاح‏طلب مجلس، گفت‏وگو کرده‌ام.



ارزیابی ۱۰۰ روز رابطه دولت اوباما با جمهوری اسلامی
ترس ایران از سیاست‌های جدید آمریکا

واروژ میناسیان: سیاست‌های باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، باعث ترس مقام‌های ایران شده است. اوباما ۱۰۰ روز پیش از این، قدرت را در آمریکا به دست گرفت و به ایران پیام داد که آماده است تا گفت و گو‌های مستقیم را آغاز کند. مقام‌های ایران هرچند از این پیشنهاد جسته و گریخته استقبال کرده‌اند، اما پرسیدنی است که چرا آن‌ها در این مدت روی گسل ۳۰ ساله روابطه تیره با آمریکا حرکت کرده‌اند. بررسی مواضع ۱۰۰ روزه ایران و آمریکا نشان می‌دهد که هر قدر مواضع اوباما نسبت به ایران شفاف‌تر شده، ایران مواضع سخت‌تری در برابر کاخ ‌سفید اتخاذ کرده است.



گفت و گو با کریم پیکار، روزنامه‌نگار افغان و دکتر فیروزه نهاوندی، کارشناس امور افغانستان
«طالبان، مسأله‌ای بین‌المللی است»‬

نیک‌آهنگ کوثر: روز دوشنبه در شهر كابل منوچهر متكی و شاه محمود قریشی، وزرای خارجه‌ی ایران و پاكستان مهمان رنگین دادفر اسپنتا، وزیر امور خارجه‌ی افغانستان بودند. بنابر گزارش‌ها، دیپلمات‌های ایرانی گفته‌اند كه تصمیمات اجلاس سه جانبه‌ی سال گذشته سران سه كشور در تهران، مورد پیگیری قرار گرفته است. این اجلاس درست در زمانی برگزار می‌شود كه نیروهای طالبان در افغانستان و همچنین در پاكستان برای دولت‌های منطقه دردسرهای زیادی به وجود آورده‌اند. در همین رابطه با کریم پیکار، روزنامه‌نگار افغان ساکن کانادا و دکتر فیروزه نهاوندی، جامعه‌شناس و کارشناس امور افغانستان گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با شهلا لاهیجی، سیمین بهبهانی و فاطمه گوارایی پیرامون همگرایی گروه‌هايی از جنبش زنان
ائتلافی برای درد مشترک زنان

مریم محمدی: فضای انتخابات در ایران، نه تنها فرصتی برای تلاش جهت پیروزی فرد، حزب یا جریان مشخصی برای تعیین رییس جمهور است که در بسیاری موارد، فرصتی برای ارائه‏ی روش‏ها، پیشنهادها و مطالبات گروه‏های مختلف اجتماعی است. روز شنبه، پنجم اردیبهشت‌ماه، در تهران در یک کنفرانس مطبوعاتی، با شرکت چند چهره‏ی شاخص فعالان زن؛ مانند سیمین بهبهانی، فرزانه‏ طاهری، شهلا لاهیجی، اعظم طالقانی، الهه کولایی و شهلا اعزازی، تشکلی با نام «همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات» اعلام موجودیت کرد. در این ارتباط با خانم‏ها سیمین بهبهانی، شهلا لاهیجی و فاطمه گوارایی گفت و ‏گو کرده‌ام.



نمره‌ی صد روز ریاست جمهوری باراک اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: این روزها همه در رسانه‌های آمریکای شمالی و دنیا در حال بررسی کارنامه باراک اوباما هستند. در حال حاضر جمهوری‌خواهان به سختی دارند به عملکرد حاکم جدید حمله می‌کنند و دموکرات‌ها سعی می‌کنند کارهای او را مثبت جلوه بدهند. رویکرد اوباما به ایران نیز از نقاط مهمی است که مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در همین رابطه از دکتر علی‌داد مافی‌نظام، کارشناس و تحلیل‌گر سیاسی مرکز بین‌المللی تحقیقی موازییک در تورنتو و دکتر علی‌رضا نامور حقیقی، کارشناس و تحلیل‌گر سیاسی و مدرس دانشگاه تورنتو پرسیدم که چه نمره‌ای را به باراک اوباما می‌دهند.



گفت و گو با شهرام رفیع‌زاده، پیرامون محدودیت‌های جدید در رابطه با اینترنت و اس‌ام‌اس
«کنترل اینترنت، تصمیمی از بالاست»

نیک‌آهنگ کوثر: در هفته‌های اخیر، گروه زیادی از وبلاگ‌نویسان و کسانی که در فضای اینترنت نگاهی متفاوت و انتقادی نسبت به جمهوری اسلامی ایران را گسترش داده‌اند، از سوی نهادهای امنیتی و قضایی تهدید شده‌اند. شهرام رفیع‌زاده در این باره می‌گوید: «به نظر من، موازی‌کاری نیست بلکه یک هم‌پوشانی است و نهادهای مختلف در جمهوری اسلامی درباره‌ی آن تصمیم گرفته‌اند. یعنی تصمیمی است که در سطوح بالا گرفته شده که اینترنت و تکنولوژی‌های جدید ارتباطی را کنترل و مختل بکنند. می‌خواهند نیروهای بازدارنده را در داخل خانواده‌ها سوق بدهند که به نظر می‌رسد شکست می‌خورند.»



گفت و گو با دو روزنامه‌نگار اسرائیلی؛ میشل کیشکا، کارتونیست و لیزا گلدمن، خبرنگار و روزنامه‌نگار آزاد اسرائیلی
واکنش مردم اسرائیل به سخنان احمدی‌نژاد

نیک‌آهنگ کوثر: سه‌شنبه پیش، روز یادبود قربانیان فاجعه‌ی هولوکاست بود. مردم اسرائیل از شب قبلش یاد قربانیان هولوکاست را گرامی داشتند. اما در چنین روزی هیچ چیز به اندازه‌ی سخنرانی محمود احمدی‌نژاد در ژنو نمی‌توانست خاطرشان را مکدر کند. روز سه‌شنبه در اسرائیل، یکی از روزنامه‌ها در صفحه‌ی اول خود با تصویری، احمدی‌نژاد را عملاً وارث هیتلر نشان داد. در همین رابطه با دو نفر از روزنامه‌نگاران اسرائیلی؛ میشل کیشکا، کارتونیست و لیزا گلدمن، خبرنگار و روزنامه‌نگار آزاد اسرائیلی گفت و گو کرده‌ام.



«ایران در اولویتی بالاتر از فلسطین، برای اسرائیل»

واشنگتن پست، ترجمه‌ی احسان نوروزی: آن‌طور که مقامات ارشد اسرائیل که با بنیامین نتانیاهو، نخست ‌وزیر این کشور رابطه نزدیکی دارند و در حال تدوین سیاست‌های وی هستند می‌گویند، دولت جدید اسرائیل رسیدگی به موضوعاتی اساسی همچون گفت ‌و گوهای صلح با فلسطینی‌ها را به زمانی موکول خواهد کرد که در تلاش‌های ایالات متحده برای متوقف ساختن برنامه هسته‌ای مشکوک به ساخت سلاح ایران و نیز محدود ساختن دامنه رو به گسترش تأثیرگذاری ایران در منطقه پیشرفتی حاصل شود. نتانیاهو تهدید تهران را چنان حاد می‌پندارد که سیاست‌های اسرائیل در قبال فلسطین را هم بر این اساس تدوین می‌کند.



سحابی: هدف اصلی ما این است که احمدی‏نژاد انتخاب نشود

مریم محمدی: دیروز در سالن اجتماعات وزارت کار آقایان: عزت‏‏الله سحابی و محمد بسته‏نگار، از چهره‏های شاخص ملی مذهبی و غلام‏عباس توسلی و دکتر رفیعی، از اعضای نهضت آزادی ایران که به دعوت ستاد میرحسین موسوی‏‏‏‏، در جلسه‏ی ملاقات ایشان با نمایندگان احزاب حضور یافته بودند، قبل از آغاز سخنرانی موسوی، سالن مراسم را ترک کردند. برای اطلاع از چگونگی این واقعه با آقایان عزت‏‏الله سحابی و محمد بسته‏نگار، و دکتر قربانعلی بهزادیان، رییس ستاد آقای موسوی گفت‏وگوهایی داشته‏ام.



«مقصود ما، نظارت دولت‏های خارجی بر انتخابات نیست»

مریم محمدی: «کمیته‏ی دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه» در چهاردهم مرداد ۱۳۸۶ تشکیل شد. اما تقاضای نظارت بین‏المللی در انتخابات را اخیرا مطرح کرده است. این در حالی است که این تقاضا، در آستانه‏ی آخرین انتخابات مجلس شورای اسلامی، از سوی دکتر ابراهیم یزدی، طرح و در آن هنگام مورد اعتراضات و مخالفت‏های فراوانی از جانب نهادهای مدنی و مقامات دولتی قرار گرفت. در مورد طرح مجدد این تقاضا، از سوی کمیته‏ی دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه، با آقای محمد سیف‏زاده، نایب رییس این کمیته‏، گفت و ‏گویی کرده‏‏ام.



انتخابات ریاست جمهوری و سازمان‌های دانشجویی

مریم محمدی: روز سه‌شنبه، سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی، در خصوص انتخابات ریاست جمهوری دهم، بیانیه شماره یک خود را صادر کرد که در آن به کناره‌گیری عبدالله نوری، کاندیدای مورد نظر ادوار تحکیم و موضع آنان در قبال انتخابات پیش رو اشاره شده بود. در این برنامه، به نظرگاه‏های دو سازمان عمده‏ی دانشجویی و دانشگاهی کشور، یعنی «سازمان ادوار تحکیم وحدت» و «دفتر تحکیم وحدت» پرداخته‏ام. در این ارتباط با آقایان احمد زیدآبادی، دبیرکل سازمان دانش‏آموختگان و مهدی عرب‏شاهی، دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت گفت‏ و گو کرده‏ام.



بیانیه انتخاباتی سازمان دانش آموختگان (ادوار تحکیم) به دنبال منتفی شدن حضور عبدالله نوری در انتخابات
ادوار تحکیم: نوری، فرصتی که از دست رفت

سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری دهم، بیانیه شماره یک خود را صادر کرد که یک نسخه آن را به دفتر زمانه ارسال داشته است. در بخشی از این بیانیه آمده است: «سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی، ضمن ابراز تأسف نسبت به از دست رفتن فرصت ایجاد یک توازن سیاسی واقعی در جامعه ایران از طریق انتخابات ریاست جمهوری و با توجه به اعلام کناره‌گیری آقای نوری از صحنه انتخابات، از این پس در نظر دارد تا با طرح موانع موجود بر سر شیوه اصلاحات مبتنی بر در اختیار گرفتن قدرت مجریه در ساختار کنونی قدرت، پرسش‌های مشخصی را در این مورد با کاندیداهای محترم در میان گذارد.»



بررسی تأثیرات سخنرانی رییس جمهور ایران در کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل بر روابط خارجی و انتخابات ریاست جمهوری
«این‌بار، احمدی‌نژاد، هولوکاست را تکذیب نکرد»

مریم محمدی: کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل در شهر ژنو، با آغاز سخنرانی، محمود احمدی‏نژاد، به تشنج و دخالت پلیس کشیده شد. در حین سخنرانی آقای احمدی‏نژاد نیز، آن‏جا که به رفتار اتحادیه‏ی اروپا در قبال اسرائیل و فلسطین اشاره می‏‏کرد، تعدادی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه‏ی اروپا سالن را ترک کردند و این در حالی بود که رییس جمهور ایران، برای اولین بار، نه تنها هولوکاست را تکذیب نکرد، بلکه در لفافه به تایید آن نیز پرداخت. در مورد این کنفرانس و تأثیرات احتمالی آن در روابط خارجی ایران و در صحنه‏ی انتخابات ریاست جمهوری، با دکتر عبدالکریم لاهیجی و دکتر مرتضی کاظمیان گفت‏ و گو کرده‌ام.



گفت ‌و گو با با میلاد اسدی، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و نیز دکتر نظام‏الدین قهاری، از شورای فعالان ملی مذهبی
دکتر قهاری: نفی انتخابات، یعنی مخالفت با دموکراسی

مریم محمدی: شاید یکی از ویژگی‏های انتخابات در ایران این باشد که در فضای انتخاباتی، بیش از اخباری که در مورد نامزدهای انتخاباتی منتشر می‏شود، خبرهایی در مورد موضع‏گیری‏های احزاب، سازمان‏ها و گروه‏های گوناگون اجتماعی که بیان‏گر انتظارات و مطالبات این نیروها از رییس جمهور آینده است، انتشار پیدا می‏کند. ویژگی قابل توجه در انتخابات اخیر نیز در بیست و پنجم اسفندماه سال گذشته، با انتشار بیانیه‏ی جمعی از فعالان سیاسی فرهنگی، تحت عنوان «انتخابات و گفتمان مطالبه‏محور» بروز پیدا کرد. در همین ارتباط با میلاد اسدی و دکتر نظام‏الدین قهاری، گفت و ‏گو کردم.



گفت ‌و گو با محمد علی ابطحی درباره‌ی انتخابات ریاست جمهوری
ابطحی: خاتمی به نفع موسوی کنار نرفته است

مریم محمدی: اصلاح‏طلبان با وجودی که اغلب بر تکثر تعداد کاندیداها در دوره‏ی قبل، به عنوان علتی برای شکست خود تاکید می‏کردند، هم‏اینک با وجود حضور دو نامزد رسمی، در تلاش برای وارد کردن عبدالله نوری به عنوان کاندیدای سوم هستند. همه‏ی این‏ها در حالی است که اصول‏گرایان هنوز هیچ نامزدی را رسماً، معرفی نکرده‏اند. هم‌چنین یکی از نزدیک‏ترین افراد به محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین و کاندیدای مستعفی این انتخابات، به مهدی کروبی متمایل شده است، آن هم در شرایطی که تقریبا تمامی حامیان خاتمی، از میرحسین موسوی، حمایت کرده‏اند. در همین زمینه با محمد علی ابطحی گفت ‌و گویی کرده‌ام.



تفریغ بودجه‏ی سال ۸۶ در گفت و گو با مجتبی واحدی، سردبیر روزنامه‏ی «آفتاب یزد» و مصطفی کواکبیان، نماینده‏ی مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی
«رسانه‏های عمومی، گزارش تخلف دولت را بایکوت کردند»

مریم محمدی: «تفریغ بودجه» نوعی کنترل مخارج دولتی بعد از خرج آن است که معمولاً در اواسط سال بعد اتفاق می‏افتد. گزارش تفریغ بودجه‏ی سال ۱۳۸۶، با کمی تأخیر در اوایل اسفند‌ماه سال ۱۳۸۷ به مجلس ارائه شد. طبق این گزارش، دولت آقای احمدی‏نژاد در بیش از پنجاه و چهار درصد ردیف‏های بودجه تخلف داشته است. این تخلف می‏تواند تنها به عنوان تخلف از قانونی که مجلس برای نحوه‏ی خرج بودجه تعیین کرده است، محسوب شود. در همین باره با مجتبی واحدی، سردبیر روزنامه‏ی «آفتاب یزد» و مصطفی کواکبیان، نماینده‏ی مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی، گفت‏ و گو‏ کرده‌ام.



از تعظیم به پادشاه مسلمان تا رفتن به کلیسا

نیک‌آهنگ کوثر: در روزهای اخیر، باراک اوباما محور بحث‌های متفاوتی در رسانه‌های آمریکای شمالی و جهان بوده است. تعظیم او به پادشاه عربستان سعودی از چشمان راست‌گرایان و اسلام‌ترس‌های آمریکایی دور نماند و شبکه فاکس نیوز که نگاهی محافظه‌کارانه دارد، بارها به رئیس جمهوری جوان تاخت. نگاه عمومی محافظه‌کاران این است که رهبر دنیای آزاد نباید مقابل مقام‌های سلطنتی سر خم کند. آن‌ها این کار او را برای آمریکا خفت‌بار می‌خوانند. مقایسه نحوه روبه‌رو شدن اوباما با ملکه الیزابت که هنگام دست دادن با او تنها اندکی سرش را خم کرد و تعظیمش مقابل ملک عبدالله طبیعتاً در آمریکا واکنش‌های منفی زیادی بر انگیخته است.



حضور زنان در انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گو با رفعت بیات، کاندیدای دوره‌ی دهم ریاست جمهوری
بیات: دنبال سخنرانی کردن برای دنیا نیستم

مریم محمدی: سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد منعی بر حضور خانم‏ها، به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری نمی‏بیند. رفعت بیات، کاندیدای دوره‌ی دهم ریاست جمهوری، شرایط خود را به عنوان رجل سیاسی تکمیل می‏بیند. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌من یک اصول‏گرای منتقد هستم، می‏توانم از هر دو جناح از مدیرانی که تا کنون بوده‏اند، انتخاب کنم. خیلی دنبال سخنرانی کردن برای دنیا و مطرح کردن مسایل بین‏المللی و دنیا نخواهم بود. در بحث گشت‏های ارشاد هم، باید به ریشه‏های برخورد با جایگاه خانم‏ها برگردیم. حتماً از نیروی انتظامی خواهم خواست که این نوع برخورد را برداریم.»



برنامه‏ی انتخاباتی میرحسین موسوی در گفت و گو با دکتر علیرضا نامور حقیقی و دکتر جمشید اسدی
برنامه موسوی، اقتصاد دولتی یا بازار آزاد سرمایه؟

مریم محمدی: از آغاز طرح احتمال نامزدی آقای میرحسین موسوی برای انتخابات دوره‏ی دهم، بیشترین نگرانی که در فضای سیاسی کشور موج می‏زد، بر اساس تجربه‏ای که از زمان نخست وزیری ایشان در سال‏های جنگ وجود داشت، این فرض بود که آقای موسوی به اقتصاد دولتی، بیش از گذشته، قدرت ببخشد و جلوی روند خصوصی‏سازی را بیش از پیش محدود کند. در بررسی برنامه‏ی انتخاباتی آقای میرحسین موسوی با دکتر علیرضا نامور حقیقی، تحلیل‏گر مسایل سیاسی در کانادا و دکتر جمشید اسدی، اقتصاددان ساکن پاریس، گفت‏ و گو کرده‏ام.



گفت و گو با با دکتر احمد زیدآبادی، کارشناس و تحلیل‌گر امور خاورمیانه
«انزوای جریان‌های تندرو، هدف جلب نظر دنیای اسلام»

نیک‌آهنگ کوثر:‌ این روزها در بعضی از شبکه‌های سراسری تلویزیونی آمریکا سخنان باراک اوباما در پارلمان ترکیه مورد تحلیل و بررسی مجدد قرار می‌گیرد. گفتمان جدید باراک اوباما برای خیلی‌ها هنوز قابل هضم نیست. دکتر احمد زیدآبادی در این باره می‌گوید:‌ «‌هیچ جریانی در دنیای غرب نمی‌تواند نسبت به جریان تندرو همدلی نشان بدهد از جمله آقای اوباما. اصلاً هدف از جلب نظر دنیای اسلام منزوی کردن همین جریان‌های تندرو از سوی دولت آقای اوباما است. سعی می‌کنند با تقویت جناح‌های معتدل‌تر زمینه‌های گرایش توده‌های مردم مسلمان به جریان تندرو را کمتر کنند.»