خانه > گوی سیاست > ایران > حقوق بشر؛ حوزه جنگ ایران و کانادا | |||
حقوق بشر؛ حوزه جنگ ایران و کانادانیکآهنگ کوثرnikahang@radiozamaneh.comبه دنبال اظهار نگرانی لارنس کانون، وزیر امور خارجهی کانادا از وضعیت حقوق بشر در ایران، سخنگوی وزارت خارجهی ایران در پاسخ، به نحوی کمسابقه، اظهارات وزیر امورخارجهی کانادا را خوشخدمتی او به اربابانش خواند. حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجهی ایران گفت: «کانادا به عنوان یک مستعمرهی انگلیس و از فرمانداریهای کل بریتانیا، شایستگی ابراز نظر دربارهی کشور متمدن، باستانی و تاریخی مانند ایران را ندارد و خود در حال حاضر، حقوق اقلیتهای مسلمان را نقض میکند.» ایران، اخیراً از سوی کمیتهی حقوق بشر سازمان ملل٬ طی قطعنامهای به خاطر آنچه نقض حقوق بشر خوانده شده، مورد نکوهش قرار گرفته و امکان دارد این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل رأی بیاورد. کانادا یکی از کشورهای موثر در پیگیری قطعنامههای متعدد سازمان ملل در حوزهی حقوق بشر علیه ایران بوده است. به علاوه، روز گذشته «انجمن روزنامهنگاران فعال در زمینهی آزادی بیان» کانادا، طی بیانیهای رسمی از دولت ایران خواست تا وضعیت حسین درخشان، وبلاگنویس ایرانی را که مدتی است از انظار پنهان مانده، رسماً اعلام کند. در این بیانیه، به خبر سایت «جهاننیوز» که از بازداشت حسین درخشان خبر داده، اشاره شده است و در عین حال میگوید: «جهان نیوز را معتبر تلقی نمیکند.» در همین رابطه با حسین ماهوتیها، هماهنگکنندهی گروههای فعال حقوق بشر در اروپا و آمریکای شمالی گفت و گو کردهام.
علت توجه بیش از حد کاناداییها به مسألهی حقوق بشر در ایران چیست. باید توجه داشت که پس از قتل زهرا کاظمی در ایران، دولت کانادا پیوسته قطعنامههایی را در سازمان ملل برای محکوم کردن نقض حقوق بشر در ایران، پیشنهاد کرده است. میتوان گفت پس از قتل زهرا کاظمی، کاناداییها تا حدودی به عمق فاجعهای که در ایران نسبت به حقوق بشر رخ میدهد، حساس شدند. علیرغم اینکه هرسال بعد از انتشار این قطعنامهها، دولت ایران میگوید، مسألهای نیست، قطعنامه که چیزی نیست و دولت کانادا هر کاری دلش میخواهد بکند، اما نشان میدهد قطعنامهای که حتی بار اجرایی ندارد، با توجه به اینکه بالاخره یک نظر جهانی در محکومیت نقض حقوق بشر در ایران است، حاکمین ایران را حسابی کلافه میکند. سوالی که پیش میآید، این است که صدور قطعنامههایی که ضمانت اجرایی ندارند، چه تأثیری در داخل ایران میتواند داشته باشد؟ با توجه به اینکه هر وقت قطعنامهای صادر شده، تعدادی یا بازداشت شدهاند یا اعدام. درست است. خبر اعدام فاطمه حقیقتپژوه بهرغم تلاش کلیهی نهادهای حقوق بشری بینالمللی و ایرانی، منتشر شد. اینها این دهنکجی را میکنند. ولی باید توجه داشت هرچند این قطعنامه بار اجرایی ندارد، اما میتواند قدم اولی برای عملکردهای بعدی باشد. یکی از مسایلی که در طول سالهای اخیر مطرح بوده، مشکلی است که برای بعضی از شهروندهای ایرانی که تابعیت کانادا را هم داشتهاند، در زمان سفرشان به ایران، به وجود آمده است. همین الان یک مورد دیگرش را داریم. دولت کانادا، عملاً در این مورد چهکار میتواند بکند؟ وقتی کسی تابعیت کانادا را میگیرد، رسماً به او گفته میشود اگر به کشور خودتان رفتید ـ لااقل در رابطه با کشوری مثل ایران ـ کانادا کاری نمیتواند بکند و شما باید انتخاب کنید. علیرغم تمام مواردی که میتوانند ذکر کنند، افکار عمومی کانادایی خواهان این است که بدانند به طور نمونه، بر سر زهرا کاظمی چه آمده است. یک نمونهی دیگر هم داریم، یک وبلاگنویس ایرانی به نام حسین درخشان به ایران برگشته و معلوم نیست چه سرنوشتی پیدا کرده است. افکار عمومیِ جایی که ما زندگی میکنیم (کانادا) خواهان این هستند بدانند چه اتفاقی برای ایشان افتاده است. روزنامهنگارها، انجمنها و نهادهای مختلف پیگیر این مسأله هستند. هرچند، یکسری مواردی هم برای ما بیاورند و بگویند بر اساس قانون، این و آن است. این صحبت دیگری است، ولی سرنوشت افراد بسیار مهم است. انجمن روزنامهنگاران کانادایی مدافع آزادی بیان، در بیانیهای از دولت ایران خواستار مشخص کردن وضعیت آقای درخشان شد. اما باز هم این بیانیه بسیار احتیاطآمیز است و با شک و تردید نسبت به مسأله برخورد کرده است. تحلیل شما به عنوان یک فعال حقوق بشر، از این نوع بیانیه دادن، چیست؟ تجربهی کار با انجمنهای بینالمللی نشان داده است، این نهادها با توجه به وضعیت سانسور تقریباً مطلق در ایران و با توجه به اینکه در گذشته هم فعالین حقوق بشر، حساسیت و دقت درستی در کارهایشان انجام ندادهاند، یک مقدار حساس هستند و دلشان نمیخواهد در بازیهایی که ربطی به کار خودشان در دفاع از حقوق بشر و دفاع از آزادی بیان ندارد، بیفتند. مسألهی دیگر هم این است که فعالین حقوق بشر باید کارشان به گونهای باشد که شبهه ایجاد نشود و در یک روند بلندمدت این اطمینان و اعتماد را ایجاد کنند که در کارهایشان، وارد بازیهای سیاسی و مسایلی که دست نهادهای خارجی را وارد مقولههای سیاسی میکند، نمیشوند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
دولت کانزرواتیو کانادا اگر این قدر ادعای حقوق بشر دارد، بهتر است اول از خودش شروع کند. رفتار آنها با مردم ایران (نه دولت!) در سفارت خانه خودشان در تهران بسیار اسفناک میباشد. هیچ حقوقی به مردم مراجعه کننده قائل نبوده و با آنها مثل برده برخورد می کنند. اگر سوالی داشته باشی، راهی و جود ندارد که ازشون بپرسی. همه این ها حقایقی هستند که واقعیت داشته و برای صحت ادعایم کافی است که یک بار گذرتان به این سفارت خانه بی افتد.
-- مهدی ، Dec 3, 2008«توجه بیش از حد کاناداییها به مسألهی حقوق بشر»!؟
-- پیام ، Dec 3, 2008آقای عزیز، کسانی مثل زهرا کاظمی و حسین درخشان شهروند کانادا هستند. کانادا که مثل ایران نیست که جان اتباعش برای دولتش هیچ ارزشی نداشته باشد. «توجه بیش از حد» یعنی چه؟
به علاوه نقض حقوق بشر در ایران مسئله ای است که هر چقدر هم دولت های جهان به آن توجه کنند کم است. در کشوری که آدم ها را در ملا عام دار میزنند و جوان ها را به جرم پوشیدن لباسی خاص، شرکت در مهمانی، یا تماس با جنس مخالف شلاق می زنند هرگونه توجه به مسألهی حقوق بشر از سوی هر نهاد و دولتی در هر «حدی» باید خواست ما باشد.
be nazare man irania rast goftan chon canada hanoozam amalan mostamereye englis hast. vali khob oona toye donia addadi hesab nemishan ke bekhan ghatname sader konan, faghat migan north america dar halike hesabe amrika va canada az ham jodast. canadaeeya adat daran khodeshoono bechasboonan be amrikaye bichare!!!!
-- salem ، Dec 3, 2008